Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Az IC két kimenetét néztem meg szkóppal, a négyszög helyett olyan jel volt amire nem is tudott rátriggerelni, a trafó környéke zümmögött a primer tranzisztorok felforrósodtak addig hogy a szigetelő gyűrű megolvadt. Mindezt úgy hogy csak a bent hagyott ellenállás terhelte.
Áramszabályozást én is tervezek csinálni vele a másik hibajelerősítőt felhasználva, külső alapjelet és egy current shunt monitorról jövő jelet felhasználva, áramgenerátoros üzemben. Signal: Idézet: „Ha a kompenzáló kapacitást megváltoztatom, mondjuk 100 pF-ről 120 pF-re mi történik?” Megváltozik pl. a fázistartalék, vágási körfrekvencia értéke és ez labilis szabályozási körhöz vezethet, vagy épp ellenkezőleg, javíthatunk rajta. Idézet: Önmagában nem szabályozza, de a szabályozási kör része, különben, hogy lenne a négyszögből DC? Sőt a kondenzátor ESR-jét is számításba kell venni, ezzel együtt a kapcsolójel frekvenciáját...„Az általad említett LC-szűrővel sem tudom szabályozni a DC-feszültséget, miről beszélünk...” Ugye te sem hiszed, hogy a szabályozáselméletről szóló könyvek és egyetemi előadások a műveleti erősítőről és a visszacsatolás osztójáról szólnak? Azt hiszem erről ennyi elég is, ha valakit érdekel a téma akkor úgyis utánaolvas.
4 évig ment 2 átalakított AT PC tápom (24V). Most pont kellett volna, de az egyik nem ment. Itthon szétszedtem, ez nem a tekercs sorbakötős, hanem a kimeneti testpont áthelyezős, graetzes változat. A biztosíték kiment, a bemeneti diódákból 2 zárlat, és a 2 tranzisztor is zárlat, ami a trafót hajtja. Cseréltem őket, hirtelen mást nem találtam. Sorba egy 60W-os izzó, próba. Indul, 22,5V a kimeneten, az izzó halványan világít. Gondoltam rendben. Izzó ki, próba...durranás, villanás (a biztosíték), majd sötétség. Én meg fent a padlásműhelyben. Lekászálódtam, automata vissza. A biztosíték szétrobbant, a bemeneti graetz elvileg ép, ahogy a tranzisztorok sem kerültek zárlatba. Egyelőre hanyagoltam, de nem értem mi a baj.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Soft start funkció nem lett kiiktatva? Akkor előfordulhat hogy bekepcskor akkora áramot vesz fel hogy mindnet kib@sz.
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy tápot amit csak zárlatkeresésre használok majd. Mivel sokszor kell alacsony feszültségű áramkörökben hibát keresni ezért a pc táp 3.3v-os ágát használnám. Viszont nincs mindig szükség 15-20A áramra ezért kellene egy megbízható áramkorlát amit előre be tudok állítani. A kérdésem annyi, hogy mi a célszerűbb megoldás? Módosítani a táp vezérlését vagy külön szabályzást építeni a tápon kívül? Az utóbbi megoldás azért lenne szimpatikusabb mert ha lefekszik a táp véletlen akkor csak rádugom egy másik tápegységre az áramkorlátozót és mehet minden tovább. Adott esetben voszont el kellene viselnie a teljes 15-20A áramot is egy komolyabb zárlatnál. Mit javasolnátok erre a felhasználásra? Köszönöm!
Hogyan akarsz tápegységgel zárlatot keresni? Bár ha 3,3 V-ot nyitóirányban rákapcsolsz egy diódára, garantáltan megtalálod a zárlatot. Vagy a diódában, vagy a tápegységedben.
![]() Akármilyen tápegységre átalakítás nélkül hozzákötsz egy soros ellenállást. Akkora értékűt, amekkora áramot megengedsz a körben. 15-20 A-t nem ajánlanám. 2, legfeljebb 5 A elég szokott lenni, pl. forgórész tekercselés ellenőrzéséhez vagy trafó szekunder ellenállás méréséhez.
Elképzelhető...az egyikből igen sok mindent kitermeltem az IC mellől. A fura az, hogy évekig ment (hozzátartozik, hogy 3 hétre vannak elővéve 1 évben), mielőtt bekrepált.
Ez teljesen más terület. Alaplapokon adott esetben van többszáz kondenzátor amiből bármelyik zárlatos lehet. Ehhez még elég pár A áram, hogy megmutassa magát de ha egy nagyobb chip hibásodik meg ahhoz néha még a 10A is kevés mert nem melegszik rendellenesen, ilyenkor jön képbe a nagy áram amivel már kibukik a hiba de ha át is töri a rövidzárat, a kis feszültség miatt nem veri szét a többi komponenst. Sok esetben egy ennyire zárlatos deszka képes lekapcsolni még a 16-18A-es tápot is. Ezért szeretném visszaszabályozni.
...őőő, hát ha mentek akkor még 1 ötletem van mi lesz a bibi. Szerintem a primeroldali nagy pufferkondik száradtak ki(a graetz után). Azok csinálnak még ilyet, ha elöregednek.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Gondolom nekem szántad. Nekem is eszembe jutottak azok a kondik is. Köszi.
Üdv!
Mekkora terhelés kell egy pc táp elindításához? 55W izzó a 12V-os ágban működteti rendesen, de valami nagyságrendi érték érdekelne, hogy hány mA-től mennek általában.
Nem értem a kérdést, mert nekem még mindegyik elindult terhelés nélkül is a zöld-fekete összekötéssel.
Üdv!
Réges-régen, még a i386 - i486 korában volt olyan AT tápegységem ami üresen nem indult el. Utána már a AT-k is elindultak, az ATX-ek pedig mindenképpen elindulnak terhelés nélkül is.
Ha nincs rajta terhelés csak felpörög 2-3 másodpercig, majd leáll. Ha van terhelés, akkor pedig működik tovább. Itt a fórumon már többször olvastam erről, hogy nem biztos, hogy egy zárlatos kondi miatt nem indul a tápegység, hanem a terhelés hiánya miatt.
Nem zárlatos kondi, hanem kapacitását vesztett. Nagy különbség! Én azért ellenőrizném a pufferkondenzátorokat abban a tápban.
A rajta levő ventilátor elég szokott lenni már.
Egy azon tápon nem (sőt, abban se vagyok biztos, hogy 2 külön tápot lehet-e, mert a testpont ugyan az lesz).
Az 5V és a 3,3V ugyanaz, saját magával nem tudod sorba kötni... A 3,3 az 5V-ból van csinálva.
így van, A PII-eskhez csinált AT-sekben már benn volt a műterhetés, az nyémekben 5V-hoz 100ohm/1W, 12V-hoz 270ohm/1W.
~30 éves XT-AT tápokban is benne volt. Ez alap dolog, amiből még ezt is kihagyták, arra nem érdemes szót vesztegetni.
Sziasztok!
Nem reklámnak szánom (ha annak számít kérem törölni) de idő hiányában nem tudok foglalkozni az amarton cikke alapján PC-s tápból átalakított pic-es vezérlésű labortáppal, a működő vezérléshez szükséges néhány alkatrészt felraktam az apróba ha valakit érdekel... üdv, Laci
Sziasztok!
Bővebben: Link Ebben szereplő rajz szerint átalakítottam egy tápot, hibátlanul működik, köszönet a rajzért Ge Lee fórumtársnak. 0 - 40 V kimenőfeszültség, maximálisan 5 A áram. A kérdésem: Megoldható-e az áramhatárolás kijelzése? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
Önmagában nem, mert a belső két hibaerősítő kimenete össze van kötve. Úgy tudod megoldani, hogy az áramszabályozást végző hibaerősítő bemeneteivel (15-ös 16-os láb) párhuzamosan kötsz egy külső opampot vagy komparátort, aminek a kimenetére teszed a ledet, és beállítod hogy mindkettő ugyanakkor billenjen.
Így ha működésbe lép az áramhatárolás miatt a belső hibaerősítő, akkor vele együtt a külső is, és kigyullad a LED. Viszont ehhez valószínűleg segédtáp is kell, mert a blokkvázlatból nem derül ki hogy hogyan van megoldva a tokon belül a hibaerősítők tápellátása.
Üdv! A PC táp hűtését hőfokfüggővé tettem. 50°C-nál kapcsol be. A termisztor a bordán van. Megy már egy ideje, de még nem érte el az 50 fokot, 41-en áll. A kérdésem az, hogy van-e valamilyen alkatrész, amit folyamatosan hűteni kéne a bordákon lévő tranyókon kívül? Más szóval ártok-e a tápnak, ha nincs folyamatosan hűtve?
A benne lévő elkóknak nem tesz jót a meleg, így hamarabb kiszáradnak. Nem csak a bordák de a benne lévő teljesítmény ellenállások is elég szépen tudnak fűteni. Úgy érdemesebb hőfokfüggővé tenni, hogy alapból is legyen valamekkora légáramlat és a melegedéssel arányosan növekedjen a fordulatszám.
Az is kérdéses, hogy a termisztor a borda melyik részére van elhelyezve és, hogy milyen gyorsan veszi át a borda hőmérsékletét. Röviden megfogalmazva én nem használnám a tápot hűtés nélkül.
Sziasztok! Átalakítottam egy PC tápot: a segédtrafó második szekunderére, rákötöttem egy Lm7812 stabilizátort, mivel egy kapunyitó elektronikához kell 12V, s mikor a relék be vannak húzva akkor GND-t kapcsolna a POWER-ON ra.
A-12V-os ágat átalakítottam, hogy nagyobb áramot adjon le, mikor bekapcsolom a főtápot, akkor csak egy pillanatig jelenik meg a feszültség, és egyből leesik 0-ra (kikapcsol), ugyanúgy a +12V is leesik. A +5V nál a mérőműszer sipogott, hogy rövidre van zárva a GND-vel, kiszedtem a diódát, és csak ugynúgy viselkedik a táp, és a trafó meg a GND-között is visít. Szerintetek mi a baja? |
Bejelentkezés
Hirdetés |