Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Az IC két kimenetét néztem meg szkóppal, a négyszög helyett olyan jel volt amire nem is tudott rátriggerelni, a trafó környéke zümmögött a primer tranzisztorok felforrósodtak addig hogy a szigetelő gyűrű megolvadt. Mindezt úgy hogy csak a bent hagyott ellenállás terhelte.
Áramszabályozást én is tervezek csinálni vele a másik hibajelerősítőt felhasználva, külső alapjelet és egy current shunt monitorról jövő jelet felhasználva, áramgenerátoros üzemben. Signal: Idézet: „Ha a kompenzáló kapacitást megváltoztatom, mondjuk 100 pF-ről 120 pF-re mi történik?” Megváltozik pl. a fázistartalék, vágási körfrekvencia értéke és ez labilis szabályozási körhöz vezethet, vagy épp ellenkezőleg, javíthatunk rajta. Idézet: Önmagában nem szabályozza, de a szabályozási kör része, különben, hogy lenne a négyszögből DC? Sőt a kondenzátor ESR-jét is számításba kell venni, ezzel együtt a kapcsolójel frekvenciáját...„Az általad említett LC-szűrővel sem tudom szabályozni a DC-feszültséget, miről beszélünk...” Ugye te sem hiszed, hogy a szabályozáselméletről szóló könyvek és egyetemi előadások a műveleti erősítőről és a visszacsatolás osztójáról szólnak? Azt hiszem erről ennyi elég is, ha valakit érdekel a téma akkor úgyis utánaolvas.
4 évig ment 2 átalakított AT PC tápom (24V). Most pont kellett volna, de az egyik nem ment. Itthon szétszedtem, ez nem a tekercs sorbakötős, hanem a kimeneti testpont áthelyezős, graetzes változat. A biztosíték kiment, a bemeneti diódákból 2 zárlat, és a 2 tranzisztor is zárlat, ami a trafót hajtja. Cseréltem őket, hirtelen mást nem találtam. Sorba egy 60W-os izzó, próba. Indul, 22,5V a kimeneten, az izzó halványan világít. Gondoltam rendben. Izzó ki, próba...durranás, villanás (a biztosíték), majd sötétség. Én meg fent a padlásműhelyben. Lekászálódtam, automata vissza. A biztosíték szétrobbant, a bemeneti graetz elvileg ép, ahogy a tranzisztorok sem kerültek zárlatba. Egyelőre hanyagoltam, de nem értem mi a baj.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
Soft start funkció nem lett kiiktatva? Akkor előfordulhat hogy bekepcskor akkora áramot vesz fel hogy mindnet kib@sz.
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy tápot amit csak zárlatkeresésre használok majd. Mivel sokszor kell alacsony feszültségű áramkörökben hibát keresni ezért a pc táp 3.3v-os ágát használnám. Viszont nincs mindig szükség 15-20A áramra ezért kellene egy megbízható áramkorlát amit előre be tudok állítani. A kérdésem annyi, hogy mi a célszerűbb megoldás? Módosítani a táp vezérlését vagy külön szabályzást építeni a tápon kívül? Az utóbbi megoldás azért lenne szimpatikusabb mert ha lefekszik a táp véletlen akkor csak rádugom egy másik tápegységre az áramkorlátozót és mehet minden tovább. Adott esetben voszont el kellene viselnie a teljes 15-20A áramot is egy komolyabb zárlatnál. Mit javasolnátok erre a felhasználásra? Köszönöm!
Hogyan akarsz tápegységgel zárlatot keresni? Bár ha 3,3 V-ot nyitóirányban rákapcsolsz egy diódára, garantáltan megtalálod a zárlatot. Vagy a diódában, vagy a tápegységedben.
![]() Akármilyen tápegységre átalakítás nélkül hozzákötsz egy soros ellenállást. Akkora értékűt, amekkora áramot megengedsz a körben. 15-20 A-t nem ajánlanám. 2, legfeljebb 5 A elég szokott lenni, pl. forgórész tekercselés ellenőrzéséhez vagy trafó szekunder ellenállás méréséhez.
Elképzelhető...az egyikből igen sok mindent kitermeltem az IC mellől. A fura az, hogy évekig ment (hozzátartozik, hogy 3 hétre vannak elővéve 1 évben), mielőtt bekrepált.
Ez teljesen más terület. Alaplapokon adott esetben van többszáz kondenzátor amiből bármelyik zárlatos lehet. Ehhez még elég pár A áram, hogy megmutassa magát de ha egy nagyobb chip hibásodik meg ahhoz néha még a 10A is kevés mert nem melegszik rendellenesen, ilyenkor jön képbe a nagy áram amivel már kibukik a hiba de ha át is töri a rövidzárat, a kis feszültség miatt nem veri szét a többi komponenst. Sok esetben egy ennyire zárlatos deszka képes lekapcsolni még a 16-18A-es tápot is. Ezért szeretném visszaszabályozni.
...őőő, hát ha mentek akkor még 1 ötletem van mi lesz a bibi. Szerintem a primeroldali nagy pufferkondik száradtak ki(a graetz után). Azok csinálnak még ilyet, ha elöregednek.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2015
Gondolom nekem szántad. Nekem is eszembe jutottak azok a kondik is. Köszi.
Üdv!
Mekkora terhelés kell egy pc táp elindításához? 55W izzó a 12V-os ágban működteti rendesen, de valami nagyságrendi érték érdekelne, hogy hány mA-től mennek általában.
Nem értem a kérdést, mert nekem még mindegyik elindult terhelés nélkül is a zöld-fekete összekötéssel.
Üdv!
Réges-régen, még a i386 - i486 korában volt olyan AT tápegységem ami üresen nem indult el. Utána már a AT-k is elindultak, az ATX-ek pedig mindenképpen elindulnak terhelés nélkül is.
Ha nincs rajta terhelés csak felpörög 2-3 másodpercig, majd leáll. Ha van terhelés, akkor pedig működik tovább. Itt a fórumon már többször olvastam erről, hogy nem biztos, hogy egy zárlatos kondi miatt nem indul a tápegység, hanem a terhelés hiánya miatt.
Nem zárlatos kondi, hanem kapacitását vesztett. Nagy különbség! Én azért ellenőrizném a pufferkondenzátorokat abban a tápban.
A rajta levő ventilátor elég szokott lenni már.
Egy azon tápon nem (sőt, abban se vagyok biztos, hogy 2 külön tápot lehet-e, mert a testpont ugyan az lesz).
Az 5V és a 3,3V ugyanaz, saját magával nem tudod sorba kötni... A 3,3 az 5V-ból van csinálva.
így van, A PII-eskhez csinált AT-sekben már benn volt a műterhetés, az nyémekben 5V-hoz 100ohm/1W, 12V-hoz 270ohm/1W.
~30 éves XT-AT tápokban is benne volt. Ez alap dolog, amiből még ezt is kihagyták, arra nem érdemes szót vesztegetni.
![]()
Sziasztok!
Nem reklámnak szánom (ha annak számít kérem törölni) de idő hiányában nem tudok foglalkozni az amarton cikke alapján PC-s tápból átalakított pic-es vezérlésű labortáppal, a működő vezérléshez szükséges néhány alkatrészt felraktam az apróba ha valakit érdekel... üdv, Laci
Sziasztok!
Bővebben: Link Ebben szereplő rajz szerint átalakítottam egy tápot, hibátlanul működik, köszönet a rajzért Ge Lee fórumtársnak. 0 - 40 V kimenőfeszültség, maximálisan 5 A áram. A kérdésem: Megoldható-e az áramhatárolás kijelzése? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
Önmagában nem, mert a belső két hibaerősítő kimenete össze van kötve. Úgy tudod megoldani, hogy az áramszabályozást végző hibaerősítő bemeneteivel (15-ös 16-os láb) párhuzamosan kötsz egy külső opampot vagy komparátort, aminek a kimenetére teszed a ledet, és beállítod hogy mindkettő ugyanakkor billenjen.
Így ha működésbe lép az áramhatárolás miatt a belső hibaerősítő, akkor vele együtt a külső is, és kigyullad a LED. Viszont ehhez valószínűleg segédtáp is kell, mert a blokkvázlatból nem derül ki hogy hogyan van megoldva a tokon belül a hibaerősítők tápellátása.
Üdv! A PC táp hűtését hőfokfüggővé tettem. 50°C-nál kapcsol be. A termisztor a bordán van. Megy már egy ideje, de még nem érte el az 50 fokot, 41-en áll. A kérdésem az, hogy van-e valamilyen alkatrész, amit folyamatosan hűteni kéne a bordákon lévő tranyókon kívül? Más szóval ártok-e a tápnak, ha nincs folyamatosan hűtve?
A benne lévő elkóknak nem tesz jót a meleg, így hamarabb kiszáradnak. Nem csak a bordák de a benne lévő teljesítmény ellenállások is elég szépen tudnak fűteni. Úgy érdemesebb hőfokfüggővé tenni, hogy alapból is legyen valamekkora légáramlat és a melegedéssel arányosan növekedjen a fordulatszám.
Az is kérdéses, hogy a termisztor a borda melyik részére van elhelyezve és, hogy milyen gyorsan veszi át a borda hőmérsékletét. Röviden megfogalmazva én nem használnám a tápot hűtés nélkül.
Sziasztok! Átalakítottam egy PC tápot: a segédtrafó második szekunderére, rákötöttem egy Lm7812 stabilizátort, mivel egy kapunyitó elektronikához kell 12V, s mikor a relék be vannak húzva akkor GND-t kapcsolna a POWER-ON ra.
A-12V-os ágat átalakítottam, hogy nagyobb áramot adjon le, mikor bekapcsolom a főtápot, akkor csak egy pillanatig jelenik meg a feszültség, és egyből leesik 0-ra (kikapcsol), ugyanúgy a +12V is leesik. A +5V nál a mérőműszer sipogott, hogy rövidre van zárva a GND-vel, kiszedtem a diódát, és csak ugynúgy viselkedik a táp, és a trafó meg a GND-között is visít. Szerintetek mi a baja? |
Bejelentkezés
Hirdetés |