Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egér (rágcsáló) riasztó
Lapozás: OK   12 / 19
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Tesztelni úgy tudod, hogy egy olyan mikrofonnal állítod szembe, ami tudja a kiadott frekvenciát, a mikire egy előerősítő után pedig kötsz egy oszcilloszkópot. 30 kHz már nagyon nem az a frekvencia, amit szemmel lehet érzékelzni.
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Köszi, de nincs oszcilloszkópom. Valami más megoldás kellene, amivel a működését lehetne látni-hallani.
NA persze ha lesz valami elfogadható beszerezési árú hangszóróm hozzá.
(#) Atys67 válasza djadji hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Én építettem pár ilyen riasztót. Kipróbáltam pár , játékokban, órában, stb található piezót. A tapasztalat az sajnos, hogy ezek teljesen alkalmatlanok erre a feladatra. Az átviteli görbe a rezonancia frekvencia után nagyon meredeken esik. A legtöbbnél csodaszámba megy ha a 22khz-en mérhető hangnyomást produkál. Sajna nincs más út, mint venni egy komolyabb piezot.
Például ez már használható: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=130269
És akkor még tesztelni sem kell
(#) Bakman válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Hatásosak ezek a riasztók? Csak azért kérdezem, mert nekem egyik sem volt az, semmilyen állatra.

A linked nem jó, ez a helyes: Kemo piezo.
(#) Atys67 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Igen az az.. valami hiba csúszott a link másolásba. Nos vegyes a tapasztalat... Az egerek nem mozgolódnak a terménytárolóban mióta működik, viszont néha szünetet kell tartani hogy hatásos legyen. Sajnos igen hamar, két három nap!! hozzászoknak a monoton hanghoz. Ezért aztán különféle trükköket kell bevetni.. modulálni, frekvenciát változtatni, stb. De ez sem elég, mert ezt is pár hét alatt megszokják. Nekem az vált be, hogy egy nap működik, másik nap nem. illetve két frekvencia rendszertelenül váltogatva. Kis térben ( pl: kamra) nagyon hatásos, de ott is a fent említett trükkökkel. A nyestek nagyon nem szeretik, viszont nekik lejjebb kell venni a frekvenciát, ami sajnos az emberi hallásküszöb közelébe esik. Amit építettem, az 19 - 27 khz között "pásztáz" 1 sec időközönként. Na ez távol tartja őket ( meg a szomszédot igen beszédessé teszi )
Ki kell kísérletezni, melyik állatnak, melyik frekvencia az ideális. Olyan ami minden állatot távol tart, nemigen létezik
(#) Bakman válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Nem voltam egyértelmű a megfogalmazásban. Ideig-óráig nekem is működött szinte mindegyik, de az általad is említett hozzászokás jelenség lépett életbe...
(#) Atys67 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Igen, ezért írtam, hogy egy napot megy aztán egy napot nem. A terménytárolóban kettő van elhelyezve. Egyik plafonon, a másik pedig egy sarokban, szinte a padlón. Nos ezek felváltva mennek, természetesen más frekin, és más modulációval. Eddig bevált, nem 100%-os de jóval kisebb a mozgolódás mint előtte. A nyestek eltűntek a padlásról, pedig az csak kétnaponta indul be kb 3-4 órára, jellemzően éjszaka, hogy mást ne zavarjon. Kísérletezni kell
(#) VIM válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Szia! Talán tudnál valamit ajánlani ezek közül az egérriasztók közül ami hatásos is? A Conrad-nál néztem ki ezt a típust vagy talán még szóba jöhetne ez a másik is. Amit eddig olvasgattam róluk itt is megoszlanak a vélemények a használók körében. Ezek közül az egyik az állítható frekvenciájú és azt a jelet nyomja állandóan ami be van állítva rajta, a másik pedig több különböző frekvenciát sugároz felváltva kapcsolgatva azokat. Hát nem is tudom melyik volna érdemes a megvételre, mert nincs időm építgetésre. A javaslatot szívesen elfogadom.
(#) Atys67 válasza VIM hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Szia. Sajnos a gyáriakkal semmi tapasztalatom sincs, én mindig építettem magamnak. Azonban irányadó lehet, hogy olyat válassz, ami változtatja ( ha még kis mértékben is ) a frekvenciát. Az állatok hamar hozzászoknak a monoton hanghoz, és cseppet sem fogja őket zavarni ha korog a hasuk
De inkább javaslom az építést, mert amiket belinkeltél, azok árából kétszeres tudású eszköz építhető.
(#) VIM válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Ha ki tudnál segíteni akkor egy link-el, hogy mit is és hogyan, az jó lenne, mert nekem sincs hozzá igazából bizodalmam. Van itt a fórumon valami bevált kapcsolás a megfelelő hangsugárzóval?
(#) Atys67 válasza VIM hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Ezt az egyszerű áramkört építettem meg először. Egyszerűsége mellett jól működik.
Aztán jött ez az áramkör . Ezt a kapcsolást részletesen megtalálod ezen az oldalon . Ebből működik felváltva kettő, a terménytárolóban, más más frekvencián.

Nyestek ellen ezt építettem meg, ez nagyon hatásos riasztó. A nyáktervét meg a kisebb módosításokat a forumban megtalálod. Olvasgasd végig, hasznos. Ez utóbbiból tervezek építeni még egyet, ha időm engedi
(#) djadji válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Köszönöm a linket, és a piezzó ötletet.
Én azt tervezem, hogy egy PIC-kel valósítom meg a dolgot és akkor random ferkit használok mondjuk 22-29 Khz között, random működési időt, és random szüneteket beiktatva. Esetleg 1-2 naponta 1 napos leállással. ÉS akkor ha minden jól megy az is bele lesz építve, hogy 1-2 naponta leáll kicsit a dolog.
Ha PIC-kel megy, akkor szinte nem is kell semmi a kapcsoláshoz.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) 13_Balu50 válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Én a megszokás miatt úgy oldottam meg, hogy 3 db panel 1-1 piezóval müködik az egyiknél emelkedik a frekvencia (panelonként 10 frekvencia) a másiknál csökken, a harmadiknál középtől nő ill. csökken is. Mivel fizikából tanultuk, hogy a hanghullámok erősitik ill gyengitik is egymást elégé véletlenszerű lesz. Természetesen a panelok frekvencia váltási sebessége is eltérő, így szerintem eléggé változatos értékeket és frekvenciát produkál.
Én próbaként megépítettem, több hónapja kifogástalanul működik, a frekvenciák ezekkel a fix ellenállásokkal kb: 20-35kHz közöttiek. Egy hátránya van a 10 frekvencia közül 1-2 nél kisebb kattanás hallható a piezóból.
Igaz nem olcsó mert csak a 3 piezó 4000Ft körül van, a többi alkatrészt is beszámítva, ennyiért boltit is lehet venni, de azt nem én készítettem és nem ilyen sok frekin működik.
(#) Tturpi válasza VIM hozzászólására (») Márc 12, 2015 /
 
Szia ,

Nekem ez a kapcsolás bevált a patkányok esetében. Hébe-hóba tekerek kicsit jobbra-balra a potikon és akkor megint új hangokkal tilinkózik a szerkezet.
Ha jól vissza lapozol a topikban elég sokat emlegetik barkácsoló társaink ezt a megoldást.
Ja! És fillérekből ki lehet hozni. Inkább a ráfordított idő az érték.
Még eszembe jutott, hogy a CA3140 IC nem indokolt, megépítettem 20 Ft-os uA741-el kiváló de NE555-tel is meg lehet csinálni neki egy astabil multivibrátort.
Azóta nincs "pati" míg az ismerősömnél a bóti riasztót is felfalták.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
(#) deak francis hozzászólása Márc 15, 2015 /
 
Helo.Elkészitettem az elöző hsz-ban levő kapcsolást.Segitségeteket szeretném kérni a beállitásához.Előre is köszönöm.Üdv.Deák Ferencz
(#) Tturpi válasza deak francis hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Szervusz ,
Mi a kérdésed?
(#) deak francis válasza Tturpi hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Szia.A rajzon lévő frekvenciák után kell beállítani? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) deak francis hozzászólása Márc 18, 2015 /
 
Szép jónapot.Amint az elöző hozzászolásomban is mondottam elkészítettem a fenti kapcsolást.Nem tudom hogy kell beállítani.Segítségeteket előre is köszönöm.

aus 001.jpg
    
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Szia!
Ha van szkópod, rámérsz a végfoknál valahol és ellenőrzöd a frekiket, megvannak-e 30..40 kHz között, állítani a 4017 kimenetén lévő potikkal tudod, tetszés szerint.
Ha nincs szkópod, köss átmenetileg egy 3n3-as kondit a 330 p-val paralel és 3-4 kHz közötti hangokat fogsz hallani. Addig persze a hangszóróval köss sorba 1 kohm ellenállást, hogy ne őrüljön meg senki sem a fütyörészéstől..
Ha normál beállításban nem menne, a 330 p-t növeld meg 560, 680-ra és korrigáld a poti beállításokat .
(#) deak francis válasza ferci hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Szia.Szkópom nincs csak ESR frekvencia mérőeszköz.
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Oké, akkor alkalmazd az átmeneti megoldást.. +3n3 és hangerőcsökkentés +1k.
A mérőeszközöd ESR-t mér vagy frekit is? Ha azt is, akkor láthatod az eredeti frekit minden gond nélkül a 4013 out lábakon.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
(#) deak francis válasza ferci hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Frekvenciát is mér.köszönöm szépen a gyors válaszod.
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Akkor semmi gond... amit szeretnél sorrendben és frekiben, simán belőheted.
(#) deak francis válasza ferci hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Körülbelül milyen frekik vannak a 4017 lábán?
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
A 4017 léptet csak a CA3130 által megadott ütemben, a kimeneti DC-ről töltődik az 555 330 pF-es kondija, abból adódnak a frekik, 30...80 kHz között.

Ha nagyon kíváncsi vagy, a segédprogik között van az astabil 555 téma, behelyettesítesz 1...100 kohm potiértékeket értelemszerűen, a 18k adott, a 330 pF helyett írj be 0,00051 µF-ot pl.( nem fogad kisebbet ) és ennek megfelelően kapod a frekiket ( term. ezt fel kell szoroznod utána 510/330-cal.
25 kHz végfreki ( osztott a 4013 által) alá ne menj, mert a szomszéd is ideges lesz esetleg.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
(#) deak francis válasza ferci hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Ok,megértettem,további kellemes napot kivánok.ok,ok.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2015
(#) deak francis hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Helo és Kellemes Husvétot.õsszehoztam a kapcsolást és apró kattogások halszanak.Ez jó-e vagy sem.köszi szépen.
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Szia... létezik, igen... de nem ártana a frekiket is megnézni, mégis, hol megy...
A váltásokat hallod valszín.
(#) deak francis hozzászólása Ápr 6, 2015 /
 
Helo.Bekapcsoláskor hallszik egy ugymond visító hang,majd a kattogás megy tovább.
(#) ferci válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Figyelj már... azt írtad nemrég, hogy van frekimérőd... miért nem mérsz rá és azt írod be?
Ne a kattogásokkal foglalkozz.
Következő: »»   12 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem