Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   264 / 317
(#) jani1987 válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Megígérem hogy teszek fel egy videót hogy ha kész lesz és jó is.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Az ic -nek nagyon csúnya hangja van túlvezérléskor, nem biztos, hogy jó ötlet.
A kimenő jel meg hatalmas lesz, majdnem tápfeszültségnyi csúcsokkal. Mondjuk ez egy osztóval megoldható...
De nem azt a hangot fogod kapni egy fetes opamp túlvezérlésekor, mint egy arra a célra tervezett, munkapontilag jól belőtt csöves túlvezérelt torzító áramkörrel.
Egyébként a kapcsolás sem jó, mert az invertáló opamp -ok bemenetét fix, kis impedanciával kellene meghajtani, nem egy potiról. Így ugyanis változik a műveleti erősítős fokozatok erősítése a potméterek eredő ellenállásának függvényében. A két szélső állásban kb. 2- szeres a fokozatok erősítése, ami középállásban lecsökken 1 körülire.
Akárhogy nézzük, ez a két ic -s fokozat együtt is csak max. 4- szereset erősít, ha egymás után kötöd, az meg nem valami sok egy torzító fokozathoz...
Jobban járnál, ha keresnél egy olyan torzító rajzot, aminél az ic visszacsatoló körében van két dióda és azt építenéd meg.
(#) Gránátalma válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Ez elég ramaty hangnak tűnik így ránézésre.
JFETből, konkrétan elég jó tiszta csatornát lehet kihozni, ami elé tudsz kötögetni torzító pedálokat. Nekem is így vannak az erősítőim javarészt.

pl
Vagy a jtm45 emulátor, jcm800 emulator stb.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Itt találsz rajzot, ezek közül válasz inkább valami diódás kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2015
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 16, 2015 /

Csak mellékesen mondom hogy a Marshall peedálomba is ez az ic van pár tranzisztorral kiegészítve.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Nem az ic -vel van a probléma, azt lehet használni torzítóban is, persze...
Itt most az a gond, hogy nem mindegy, milyen kapcsolástechnikával van megoldva.
A sima túlvezérlés pedig nem fog "szép" torzított hangot eredményezni. A rajzon lévő elgondolás pedig több sebből is vérzik. De ki kell próbálni, aztán kiderül...
Linkeltem rajzokat, szerintem inkább azok közül építsd meg valamelyiket.
(#) Gránátalma válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Bizony a JRC IC-ket sok gyártó használja előszeretettel. Én is szeretem a hangját.
Pl tube screamer(legjobb overdrive)
(#) steelbird válasza Gránátalma hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Persze, de nem úgy, ahogy ő gondolja, hogy fogja és túlvezérli a lineáris kapcsolásban lévő ic -t.
Erről van szó, ez sima túlvezérelt kapcsolás akar lenni, a hangja nem lesz jó valószínűleg. Erősítése sem elég a túlvezérléshez.
A Tube Screamer -nek itt a lelke, csatoltam, erről a megoldásról írok már mióta:
(#) konyak6 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Én ezt meg tuningoltam úgy kapcsolhatóak a diódák. Silicium, germánium, és piros led.
(#) steelbird válasza konyak6 hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Melyikkel milyen a hangja?
Még próbáld ki Schottky diódákkal is, pl. BAT41 -el, azzal is másabb hangja lesz.
Vagy ilyen Schottky -kal.
(#) konyak6 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Hogyan lehet leírni egy hangot? A led olyan OD, a Ge dióda, meg Fuzz szerű, Si meg közte, de közelebb a Fuzzhoz.
(#) krieggger hozzászólása Máj 3, 2015 /

Sziasztok!
Otthonra milyen végfokkal építenétek csöves erősítőt? Olyan 15W-ra gondoltam, hogy esetlegesen egy próbán is használható legyen. Jó lenne ha kevés torzítása lenne a végfoknak, mert higain előfokkal használnám. 15W körül érdemes SE-ben gondolkodni? A gyári adatlapokban 10-13% torzítást írnak rá A osztályban... Úgy tudom az el84 könnyebben túlvezérelhető ezért 6L6GC-t vagy 5881-t tennék bele. Push Pull-nál lehetne el84 is a végfokban csak akkor kellene fázisfordító is, az meg plusz 1 cső, valahogy nincs kedvem agyonbonyolítani. Előfoknak valami bogner xtc féleség lesz. Úgy saccoltam 80-90VA-es trafó elég lesz egy 10W-os A osztályú végfoknak, jól gondolom? Köszönöm a segítséget
(#) szendi001 válasza krieggger hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Szia! Én építettem többet is. Ha olcsón akarsz akkor PLC86 ellenütemben végfoknak, és 2 db ECC83 Marschall klón előfok. Ez elég próbálni is. Ami még jól jöhet neked az a Black Heart 5 klón.Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Bővebben: LinkElőfok minta.
(#) Gránátalma válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Mondjuk az x értéke nem elhanyagolható.
(#) szendi001 válasza Gránátalma hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Nem kell túlaggódni. Ha 210-240 Voltról megy a PCL86 akkor kell egy 1 K és egy 50uF.
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Szia!
Én csak azt nem értem, ha higain előfokkal megy ,akkor mit számít 10% torzítás már a kivezérlés határoknál, amikor agy és vér ömlik a fülünkből...Ha annyira számít, akkor meg félvezetős végfokozat kell, a Randall cuccok G3-as végfoka egy zseniálsi találmány, egy triódával végzi el a feszültségerősítést és mosfet source követő DC szervóval a teljesítmény kimenet, némi AC visszacsatolás is van. El vannak alélva tőle az emberek...csak tipp...Olcsó, jó és örök mint a nyomorúság, nameg a torzítás is minimális, meg a lélek is megnyugszik, hogy mosfet...További szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2015
(#) konyak6 hozzászólása Máj 6, 2015 /

Sziasztok!
Van egy fura kérdésem! A Fender Bassman bassz, vagy szóló gitár erősítő? Elvileg ez alapján készült ez első Marshall szológitárra. Közben a Fendert Basszhoz használják. Összeraktam egyet(5f6-a)
6n2p és ECL86 csövekkel, és nagyon tetszik a hangja szóló gitárral. Gondolom dugjak rá basszt és halgassam meg. Ha tetszik használjam, ha nem, ne. De ez alapból mihez készült?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) szendi001 válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Bővebben: Link Érdekes a kérdés, de megvan a válasz. Eredetileg basszusnak készült, de még zongorára is használták. Ha jól szól, akkor told neki Kép van róla? Egyébként csináltam LM386-al egy erősítőt, 6 voltról egy egy tranzisztoros torzító van előtte. Simán elég szobában gyakorolni.
(#) Gránátalma válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Több bemenete van. Bassz bemenete, meg normal.
Gondolom a bass bemenet aluláteresztő szűrővel kezdődik, aminek a csúcsa a basszus hangszerek felső tartománya plusz X.
Míg a normál bemenet mondjuk egy szóló gitár felső tartománya plusz X-el.
(#) konyak6 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

HB-20G kombó belsejét kidobtam, és ezt raktam bele. Ég és föld a külömbség. Érdekessége hogy sehol nem használtam árnyékolt vezetéket, mégsincs brumm meg zizz.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2015
(#) Gránátalma válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /

Mert összecsavarod az ereket. Én is így szoktam, sosincs brummom.
(#) SID3479 hozzászólása Máj 10, 2015 /

https://www.youtube.com/watch?v=LluPRC51eIU
Sziasztok!
Én egy ilyen hangzással rendelkező pedált szeretnék építeni. Akinek van rajza, ötlete előre is köszönöm.
(#) konyak6 válasza SID3479 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

A hangnak nagyon sok összetevője van. Kellene tudni, hogy milyen gitárt, hangszedőt, erősítőt, hangszórót használ. Egy 15W -os olcsó kombóval nem fog így szolni. Viszont csöves erősítővel igen. A videó alatt ott a leírás:
Laney Pro Tube 50 Lead (Head)
London City 4x12 (Cab)
Itt egy videó, hogy mennyire befolyásolja a hangot a hangszóróBővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

llyen szintű rossz értelemben vett félvezetős torzító pont így fog szólni egy 15W os kombón is...Sansamp GT2 bőven megfelel ennek az elvárásnak, talán túl is teljesíti, ha valakiben van kakaó, nagyon szuperul moddolható. A mai modern hájgén csöves szandok iszonyat keményen lekopizhatók, nagyon nagy torzításon egész tűrhető, kicsin elvérzik persze. Félreértés ne essék ,nem kedvelem ,csak belátom, hogy kis kompomisszummal van benne lehetőség! Annak idején sokat foglalkoztam vele, tényleg elég flexibilis és könnyen moddolható! Lehet elő is veszem egy kis szórakozásra Szép napot mindenkinek! Zs.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 14, 2015 /

Készülő félben van a TL072CP-s torzító. A kapcsolási rajzot nemrég raktam ki. Jelenleg így néz ki és félkész, de az eddigi próba szerint a hangja elég ramaty. Tápegységnek egy kocka trafót kapott 12V 125mA értékben.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Szerintem ugyanezt mondtuk megépítés nélkül is.
(#) jani1987 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Jó de várjál. Ha jól értem az ic maga sztereo. Vagyis ha sorba rakom mindet egymás után akkor lesz egy zaj generátorom. Kivéve ha jól lesz összerakva.
(#) steelbird válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Elég keményfejű vagy, hallod-e... Ketten győzködtünk, hogy nem lesz jó, mégis megcsináltad.
Én feltettem a diódás fuzz rajzát. Két diódával megmentheted a projektet. Keresd vissza a rajzot.
(#) jani1987 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

MONDOM FÉLKÉSZ. Max modul rendszer szerint lesz összerakva. Legkésőbb egy hét múlva teljes bemutatót rakok fel. Igaz ma próbáltam egy videót felrakni de a videó és a valóságos hang nem egyforma. Szóval nyugi gyerekek.
Következő: »»   264 / 317
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem