Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1734 / 2208
(#) ngyzoli hozzászólása Ápr 19, 2015
Üdv mindenki! Egy kérdés:készülőben van az enhanced"-megoldású SE-végfokom.Ez olyasfajta kapcsolás a csöveseknél,mint pl.félvezetősben a Quad. Zseniális... Rég szakítani akartam már a single end-del,de ez az egy kivétel.Jóval régebben már felraktam a rajzát ide.A végcső lehet EL/PL 509,és ezek ekvivalensei.A rajz nem ad meg trafó-adatokat,de 2,5Kohm-ra teszi az illesztést ebben a rendhagyó topológiában.Szerintetek mekkora áttétel lenne optimális? Az általam tekert trafó 1:38-as áttételű,de ez soknak tűnik.Nem jön ki a névl.13W,maximum a fele,de a hangja fenomenális.Átkötve a kimenőt,felére csökkentettem az áttételt (1:19-hez),ez viszont kevésnek tűnik. (gyanítom,hogy22-24-es érték lenne az ideális).Javaslat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
(#) küzmös Gergely válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 19, 2015
Mindenképp szúrd be a rajzot amiről szó van, mert senki nem fogja visszatekerni hogy megnézhesse miről is van szó, és majd újraolvasva a kérdést válaszoljon is rá érdemben valamit.
(#) andraschober hozzászólása Ápr 20, 2015
Sziasztok!

Van egy régi, csöves gitárerősítőm, amihez olvastam kettő, pár forrasztásos módosítást. Konkrétan egy Orange OR120-as fejről van szó (rajzát csatoltam). Az egyik mod szerint rögtön az első előfokcsőre menő rácslevezető eltávolítását javasolja a torzítás növeléséhez, a másik meg a harmadik erősítőfokozat anódjára kötött 1000pF-os kondi kikötését mondja a hang "fényesítéséhez". Meg is csináltam őket, viszont amikor erősebben odacsapok a húroknak, akkor ilyen puffogós, rotyógós hangok jönnek ki a hangszórókon. Először azt hittem, hogy az első előfokcső adta meg magát mivel nem vettem őket ki, amikor dolgoztam az erősítőn. Kicseréltem de nem történt javulás. Aztán már arra gyanakodtam, hogy a rácslevezető ellenállása okozhatja a problémát, de még nem volt időm megcsinálni? Ti is erre gyanakodnátok?

Köszi előre is!
(#) Orbán József válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Szia! Épp a napokban kértek tőlem véleményt egy ilyen, utánépítendő erősítővel kapcsolatban. A tápban a graetz rosszul van rajzolva...
(#) ngyzoli válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Íme,erről lenne szó.
(#) CIROKL válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 20, 2015
A ràcselvezetőt tedd vissza.
(#) andraschober válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Igen. Olvastam én is, hogy hibás, de arrafelé nem matattam azért nem is foglalkoztam vele.

Idézet:
„A ràcselvezetőt tedd vissza.”


Köszi CIROKL!
(#) spirik válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Szia el84 régi erősitőé volt.
(#) spirik válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Szia .Köszönöm.
(#) Mustang75 válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Szia! Egyszerűen túl van vezérelve a bemenet. Gondolom humbucker hangszedőid vannak aminek jóval nagyobb a jele. Próbáld inkább a 220k értékét változtatni, mondjuk 470k...330k-ra, az 1000pf értékét felére vagy 220pf-ra.
(#) andraschober válasza Mustang75 hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Visszaraktam a rácslevezetőt, de a hangban nem történt változás és ugyanúgy rottyan. Legközelebb visszaforrasztom a kondit is. Elvileg azért van ott, hogy megfogjon valamilyen oszcillációt, de azt olvastam róla, hogy elvileg anélkül is jól kéne működnie. Hát ez ilyen, próbálkozással jár. Csak az a baj, hogy nincsen itthon hangszóróm, amivel tesztelni tudnám ezért mindig össze kell szerelnem, elvinni a próbaterembe és ott megfülelni.
(#) bakos13gab válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Rácslevezetőt nem veszünk le, mert a cső elveszti a referenciáját a földtől és kiszámíthatatlan munkapontokba áll be.
Az 1000pF-os kondi a nagyfrekis részt szűri le a továbbmenő jelből. Biztos vagyok benne, hogy túl nagy jelentősége nem lesz a hangfrekis tartományban, esetleg csökkentheted az értékét. A magashangok tartományára lehet hatással, de számolni kéne, hogy mennyire.
Ha túl akarod vezérleni, meg lehet próbálni a visszacsatoláson lazítani és R18 (15K) értékét óvatosan növelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
(#) bakos13gab válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Ha a bemenetet vezérled túl, akkor el kezd vágni és a négyszögletesedő jellel már a későbbiekben szerintem túl sok mindent nem tudsz kezdeni. Szóval én az első fokozatot nem bántanám, főleg, hogy hangszín van utána. Esetleg a fázisfordító babrálása okozhat vicces dolgokat. Megpróbálhatod a katodin szimmetriáját elborítani kicsit. Mondjuk az anódellenállásávál párhuzamosan kapcsolsz egy 10-15X akkora értéket. Ez szép torzítást fog a kimeneten okozni.
(#) Moszkvai válasza spirik hozzászólására (») Ápr 20, 2015
Boccs, a képen ne tévesszen, meg, hogy 1-1 ECC82 van. Csak az egyik fele van használva.
Közbe megtaláltam a kapcsolási rajzát is, ha még aktuális.
(#) Mustang75 válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 21, 2015
Gondolkoztam a dolgon hogy mi lehet. Azt nem tudom hogy módosítás előtt is volt e ez a rottyanásos, fulladásos jelenség az erősítődnél. Az előfoknál kell keresni a problémát, méghozzá nézd meg az előfokcső (amire a gitár jele megy...C1 & C2) katód kondenzátorait hogy nincsenek kifolyva, kiszáradva, nem döglött e, valamint nagyon fontos ha fullad hogy a C5-C6 33mf nagyfesz kondikat a fojtó után. Előfoknál ezek értékét szoktam változtatni, illetve a hozzá tartozó ellenállásokat hogy nagyobb legyen a cső érzékenysége. Mondjuk C1 68mf/100v , R5 2,7K ohm és ugyanez az érték a C2-R10 nél. Nálam ez a beállítás jött be. Ha nagyobb jel kell tehetsz 1,5k-33uf párosítást, csak vigyázat mert nehogy gerjedjen. De ez még nem szokott.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) andraschober válasza Mustang75 hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Előtte nem volt ez a jelenség. Ma kipróbálom azt hogy visszateszem a kondit is, ha akkor se változik semmi, akkor valami más gond keletkezett az átépítés közben. Az okozhat gondot, hgy a kondinak csak az egyik lábát forrasztottam ki (de leragasztottam szigetelőszalaggal)?
(#) bakos13gab válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Végül is, ha emiatt oszcilláció keletkezett a végfokkörben, elképzelhető hogy lefullasztja. Jó lenne egy szkóp megnézni, mi történik. Mindent állíts helyre és kiderül.
(#) andraschober válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Rendben, az lesz. Éppen a múlt héten vettem egy szkópot, veszek hozzá egy mérőkábelt is valamikor. Legalább jó apropója lesz hogy megtanulhassam kezelni és hibákat keresni vele.
(#) Mustang75 válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Én sem szoktam a kondenzátorokat kiforrasztani mindaddig míg nem vagyok biztos a dolgomban. A szigetelés elegendő nem okozhat problémát. Szerintem nézz át mindent az erősítődben, a nagyfesz kondikat cseréld ki az anód körben és mérj ki mindent, állíts munkapontot és akkor jöhet az oszcilloszkóp.
(#) dys-cus válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Nem akarok én okoskodni, végül is demokrácia van, mindenki azt mond amit akar. Én azt mondom, hogy bazi nagy felelőtlenség volt kivenni azt a kondit (1nF, C21) Ha megnézed, akkor rájössz, hogy ugyanabba a fokozatba megy az NFB.is. A helyzet egyszerű, az a kondi tette lehetővé a hangszererősítőkre jellemzpő igen rossz tulajdonságokkal ( fázis viszonyok!) rendelkező kimenőről való visszacsatolást. A leírt jelenség amit tapasztalsz, az a csónakázás jelensége a szakirodalomban. A gond az, hogy a C tag kiforrasztásával, mivel ettől kezdve a negatív (180 fokos) visszacsatolás lehet 90 fokos lett, begerjedt a rendszer. Miközben felizzottak a végcsövek anódjai, Te gondolkodtál. Sajna úgytűnik, hogy valami sérült. Cső, kimenő, vagy szerencsésebb esetben a V2a trióda. Hidd el nekem, egy gyári kapcsolást nagyon megterveztek, költségileg is, meg hangilag is. Abban legfeljebb alkatrészt cserélhetsz minőségileg, de értékben nem. Ki sem vehetsz belőle semmit, mert az már nem biztos, hogy működni fog. Te ne hallgass a NET-en leírt marhaságokra. Több magasat akarsz? Torzabb gitár megszólalást? A feedback-et csökkentsd. A 15k-t 12, vagy 10 k-ra. De ezt már csak akkor, ha kicserélted a hibás alkatrészeket.
(#) andraschober hozzászólása Ápr 22, 2015
Az erősítőnek se előtte, se a művelet után nem volt baja. Pár éve volt szervizelve, amikor pár rossz kondit ki kellett belőle vágni, de más baja nem volt akkor sem. Nem izzotttak fel a csövek, nem volt semmi gond látszólag csak hallhatóan. Visszaforrasztottam a kondit és minden megy a rendes kerékvágásban azóta is. Nincsen semmi gondom az erősítő hangjával, mivel az eq-ja eléggé rugalmas, sokféle hangzást ki lehet tekerni belőle. Csak szeretném magamat kicsit jobban beleártani a javításába, szerelgetésbe és gondoltam először a saját motyómon kísérletezek mivel tudom, hogy ez elbír bármit. Igazából sokszor előfordult már hogy alá és fölé is lett illesztve a hangfalkimenet, sokáig használták úgy is és simán bírta. Szerencsére ebben az egyben két akkora trafó van, mint három másik mai erősítőben összesen.

Hallottam olyat is többször, hogy ismerős nem illesztett pontosan valami újabb cuccot és kb 10 perc után megadta magát. Tudom hogy nem ez a jellemző, de azért hallani ilyenekről.

Köszi a fejtágítást amúgy, lehet kipróbálom milyen változást eredményez a visszacsatoláson történő változás!
(#) bakos13gab válasza dys-cus hozzászólására (») Ápr 22, 2015
Az eredeti kérdés arra irányult, hogy tud plusz torzítást beletenni, nem megjavítani.
(#) mc-4 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 26, 2015
Sziasztok!

Amint volt egy kis időm csinálgattam. Az onozóm vagy merül vagy nem pucoltam fel, de nem akartam a 70u rezet elcsiszolgatni. Mértem egy fűtőáramot is hát... lehet beszélni kell az oroszokkal, hogy igyekezzenek átadni az új reaktort pakson.
(#) varttina válasza mc-4 hozzászólására (») Ápr 26, 2015
Szia!
Mostanában én is rászoktam az ehhez hasonló nyákok készítésére. Csöves erősítőbe viszont még sosem mertem ilyet rakni a több száz voltos feszültség végett. Milyen szélesek a szigetelősávok?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Ápr 26, 2015
Gratulálok, jó ránézni ezekre a nyákokra!
Nekem van amúgy nem használt ezüst tartalmú ónom és a pákával terítem, nem túl egyenletes, de jó vastag. Örülök, hogy látom, használod a régi jó műszereket -UNIVÓ - én már kettőt is beszereztem ebből, árammérőnek.
A szigetelési távolság kielégítő lehet, a nyákot németek tervezték és használják. No, azért a Plastik70-et ráeresztem ha beültetve kész lesz.
Ui.: Ki fogom próbálni a fél fűtőszál használatát, nem fűtöm be mindkettőt.
Hosszabb élet, változatosabb csőparaméterek és kisebb meleg a szobában és valamivel kisebb, de még bőségesen elegendő kimenő teljesítmény. Legalább is így hírlik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 27, 2015
Üdv. Valaki esetleg már a köreinkben elkövette azt a bűnt hogy EL81 csővel SE erősítőt épített? Akárhogy keresek hozzá kapcsolást nem találok. Sajnos csak egy ilyen csövem van,már azon is elgondolkoztam hogy megtervezem hozzá én a kapcsolást. Megéri belőle SE-t építeni?
(#) ronin75 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 27, 2015
Szia, szerintem PL81-re keress rá, lehet, hogy több találat lesz. (Nekem PL81 van, arra kerestem rá, nem sok találat volt, de akadt.)
(#) szikorapéter válasza ronin75 hozzászólására (») Ápr 27, 2015
Köszönöm akkor PL81-ként keresek rá.
(#) 6C4C válasza mc-4 hozzászólására (») Ápr 28, 2015
Gyönyörűek ezek a a nyákok, grat, DE azon senki sem akad fel, mennyi (káros) kapacitást visz be a telifóliás föld ... Ti tudjátok, amúgy is: ezúton köszönöm meg a lehetőséget, hogy itt lehettem Veletek, további SOK SIKERT MINDEN JÓT! Üdvözlettel:6C4C
(#) Mustang75 hozzászólása Ápr 30, 2015
Üdv! Élesztettem egy gitárerősítőt. 6ca7 végcsövei felizzanak egy pillanatra ha odacsapok a húrok közé. Átnéztem, minden rendben tűnik vele de nem túl biztató.
Következő: »»   1734 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem