Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   4 / 6
(#) ötfelezős válasza Bojtossapka hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Akit még nem ért olyanszintű, vagy hasonló áramütés mint engem attól nem fogadok el kritikát.
Azért ez tetszik, hogy helyből lehülyézed azokat, akik 100 éven át ezzel a témával foglalkoztak, állatokon és hullákon mértek, publikáltak könyvekben és folyóiratokban, konferenciákon adtak elő...
Csak kettő kiegészítés:
1. egyenáram is okoz szívbénulást, kb 300 mA felett, és nem kell hozzá 2-3 másodperc, legfeljebb a tizede.
2. Biztosan van párezer párhuzamosan kapcsolt ellenállás, de azt is kimérték már régen, hogy különböző testrészeknek mekkora az ellenállása, és különböző helyzetekben mekkora áram megy át a szíven. Hogy nem az ezredrésze, az biztos. Például jobb kéz és két láb közti áramütésnél kb 10%.
(#) papptamas01 hozzászólása Szept 18, 2012 / 1
 
Jó hogy ennyi hozzászólás van az elektromos áramnak vannak 1-Fizikai hatásai,2-kémiai hatásai,3biológiai hatásai...
1-Fizikai hatások eléggé ismertek az emberi idegrendszer elktromos vezető,igy a hatás nagymértékben fögg a környezeti és elektromos körülményektől hömérséklet-pára vagy nedvességtartalom anyagszerkezete,vagy minőség(gondolok itt pl a drótra.Egyen v. váltó áram...
Teljesítmény,elvégzett munka,rezisztencia,reaktancia,és még sok minden...

2-az elektromos áram kémiai hatást is vált ki az emberi szervezetben: ionizáció pl.ezért az egyenáram adott esetben sokkal veszélyesebb,itt az idő nagyon nagy szerephez jut...megváltozik a sejtszerkezet,maradandó károkat okozva-oxidáció...

3- Biológiai hatást több lépcsőben lehet viszgálni mondjuk pillanatnyi és hosszutávu hatások,a legkellemetlenebb a görcs főleg ha ez akadályoz minket abban hogy kiszakadjunk az áramkörből,ez lehet a halál leggyakoribb oka véleményem szerint.
sokk ami az élettel szintén nem összeegyeztethatő de még leküzdhető kis mértékben nagy mértékben reflex halált okoz a másodperc tört része alatt,egyénenként változó...
ájulás ami segítség nélkül szintén lehet halálos
igeg és érkárosodás ami bénulást a végtagok sorvadását okozza hosszu távon ,sajnos láttam sok ilyet...
végtag elvesztése sülyos rokkantságot okozva,jellemzően a 3 fázisu 380-400 voltos hálozatok szerelésben bekövetkezett balasetek következménye...
nagy foku égés ami a 20 Kv-os hálózatokon fordulhat elő gyakrabban ritka mert többnyire halállal végződik de ebben az esetben az égés még jobb...

Ha amatőr gyakorlatban szenvedünk el áramütést a 3 napos korházi megfigyelés legtöbbször elmarad ennek a megfigyelésnek a fontosságát kihangsújoznám mert a trombózis kialakulása hosszabb időt vesz igénybe ,inkább a vérhigitó adását javasolnám mint a szövődmények megvárását....
A balasetek kimenetelét is nagy mértékben befolyásollya ezen ismeretek alkalmazása ezért is tettem ezt ilyen részletességgel.
Hobbielektronikában különösen felhívnám mindenki figyelmét a nagy méretü tekercsek ,Transzformátorok,nagyfeszültségü-nagyteljesítményü kondenzátorok(pl nagyteljesítményü vaku ...)fokozott elővigyázatosságal történő szerelésükre.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
(#) Peet19 hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Lehet nem ide tartozó kérdés, előre is bocsi, de mikortól veszélyes az egyenáram? Vagy mekkora az az egyenáramú feszültség ami megrázhat vagy valami fizikai fájdalmat idézhet elő?
Megmértem az ellenállásom és 1MOhm körül van. Arra gondoltam, hogyha az áramerősséget a feszültség és az ellenállás függvénye határozza meg, akkor pl, egy 200V -os egyenáram esetén 0.2mA menne keresztül a testemen? (ha 1 MOhm a testem ellenállása)
Ez nem veszélyes? Vagy ha egy olyan egyenáramú részt érintek ahol 1A folyik át 200V -on, akkor az az 1A nem fog keresztül menni a testemen? Vagy abban a pillanatban én is az áramkör része leszek párhuzamosan kötve és akkor megváltozik az eredő áram értéke?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) Ge Lee válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Egyrészt a test ellenállása ettől jóval kevesebb, és változik is (izzadsz, stb.). Másrészt kipróbálod és meg fogod tudni. Nem véletlenül határozták meg a 42V-ot annak idején, 40-50V-ot már lehet kézzel érezni. Mi sem vagyunk egyformák, ismertem egy öreget akinek az ujja volt a fázisceruza, tehát kézzel kereste a fázist szereléskor. Hüledezésünkre csak annyit mondott, egy kicsit csíp de nem vészes...
(#) ötfelezős válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Hát, ez az ellenállás annyira sok mindentől függ egy áramütés-jellegű áramütés esetén, hogy ezzel inkább ne is számolj. Gondolom, nem 100 V-al mérted (ne is mérd azzal), de akkor a bőr átüt, a belső meg durván 1000 ohm.
Idézek: Egyenáram esetén az érzékelési küszöb kb. 5 mA, az elengedési áramerősség kb. 75 mA.

A 42 V (váltakozófeszültségnél) már régen volt határ, volt azóta 48 V is, aztán meg most 50 V.
Egyenfeszültségnél 120V.

Ezek azok a megengedett érintési feszültségek, amelyeket az átlagember belehalás nélkül kibír. De vannak nem átlagemberek is.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) mocsi hozzászólása Márc 15, 2014 /
 
Segítséget szeretnék kérni, hosszú lenne leírni hogy mi történt a párommal 1,5 éve, de a váltó áram rázta meg a keze megégett és a lapockája tört darabosra, semmilyen vérhígítót vagy egyéb gyógyszert nem kapott a balasett után , de trombózis is alakult ki nála és töbször van főképp az utóbbi időben hírtelen rosszul létje furcsa zsibbadó érzés a fejben utánna erős hányinger, a balest utánni hetekben volt ez kb. 1 évig semmi és most megint, az orvosok nem igazán csinálnak semmi érdemlegeset, sajnos előrébb sem vagyunk, de szeretnélek kérdezni benneteket hogy valaki tapasztalt e már hasonlót és milyen úton érdemes orvosilag elindulni mert voltunk már egy párnál de még 1 gyógyszert sem írtak fel. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mocsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget nézem!!!!
(#) glazbox hozzászólása Máj 22, 2015 /
 
Nemrég csapott meg, hibás földelés, a torkomban dobog a szívem pár perce. Azt olvastam 2 ampernél 3órán belül szívinfarktust válthat ki. Erősen bizsereg az ujjam. Lehet baj?
(#) bbalazs_ válasza glazbox hozzászólására (») Máj 22, 2015 /
 
Ket VOLT? Itt valami tevedes lesz.
A ket ampert meg hogyan merted ki? Multimeteren at fogtad meg?

Valoszinuleg megfogtal egy x feszultsegu vezetot (halozat?) es megrazott. A bor ellenallasa elegge nagy es a cipo, papucs is szigetel. Ha ket kezed kozott alakul ki, az mar komolyabb.
Itt a kialakult aramerosseg minimalis, de veszelyes lehet az is. Ha izzadt a kezed, az izzadtsagmirigyeken at belephet a testbe es ott mar sokkal kisebb az ellenallas, igy nagyobb aram alakul ki. 2A eseten mar nem elnel.
Ne izgulj, egy rovid aramutes ilyen korulmenyek kozott NEM okoz infarktust. Az ijedtseg valos es felelmetes, en is igy ereztem magam meg az x. halozati csipes utan is.
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
2 volt 2 ampert mertem, de valoszinuleg tarsulhat hozza az en multimeteremmel merhetetlen nagyfrekvencia, hatarozottan megcsapott es zsibbad az ujjam.
A doki is azt mondta 2 volt nem razhat meg, ekg oké. Eddig, ő amúgy 24 oras mgfigyelest javasolt volna.
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
A 2 ampert meg úgy mértem meg, hogy a multimétert hozzáérintettem a földeletlen részhez, majd a másik részt a földhöz, 1,6-2,2 ampert mutatott.
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
Ja es a kezemen at huzott a jarolaphoz elvileg, mert ha nem lépek a járólapra nem ráz. Nem eloszor csipett mar meg, de a kezem sosem zsibbadt be tőle!
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
Tehát újra: kimérem: 3 volt egyenáram elvileg 2 amper földhöz viszonyítva, a föld jelen esetben egy KPE cső réz idommal benne vízzel.
Ugyanezt mérem a hálózat összes földelt elemén és a földön magán is.
Ha hozzáérek ráz, ha mezitláb járólapon, akkor nagyon, papucsban nem.
3 volt nem rázhat. A multiméterem 250 voltig mér.
Akkor mi ez? Nagyfesz?
(#) P_Laszlo válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
3V egyen, és mennyi a váltakozó fesz?
(#) Kera_Will válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Hurrá már van egy multimétered és így mérsz is mindenféle potenciál különbségeket.
Ettől még nem vagy villanyszerelő!
Jobb lesz ha egy szakemberrel átnézeted azt a hidegpadlós helyiségedet és benne lévő villamos berendezéseket érintésvédelmi szempontból.Gyanús , hogy nincsen a védőföld hálózatba bekötve a vízvezeték rendszer egyes elemei.Valahol valamelyik vízzel dolgozó berendezés részben átvezet az is okozhat ilyen hibát ha le van szakadva a védőföldelése
vagy védőföld nélküli konnektorból / hosszabbítóról / elosztóról üzemel.
(#) ötfelezős válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Végre felvilágosíthatnál mindenkit, hogy mihez érsz hozzá??? Az már világos, hogy mezítláb állsz a járólapon. A kezeddel a falhoz értél? Bárhol?
2A-t mérsz a fal és a járólap között? Vagy a járólap és egy réz idom között? Tegyük már ezeket tisztába.
Bár csak az érdekesség kedvééért, mert alighanem távdiagnózissal ez nem gyógyul meg.
Egy kísérlet: csapd le a mérő alatti kismegszakítót, és mérjél megint. Ha a jelenség nem tűnik el, akkor az van, amit Kera Will mond, valahol valamelyik - mástól érkezik. Ha eltűnik (az eltűnés tényét viszont meg kéne erősíteni visszakapcsol - megjelenik, kikapcsol eltűnik sorozattal), akkor nálatok van a hiba.
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
Na mégegyszer.
Az áram most egy földeletlen csatlakozó pontról jön a helyiségbe, rá van kötve egy főzőlap, egy hűtő, két számítógép, egy monitor, és egy fűtőventillátor.
Ezeknek a cuccoknak a fém részei ráznak.
Ezen mértem ki 3 voltot, nem többet és 2 ampert 3 voltban de ez nem rázhat, ennyi.
A vízvezeték csak föld volt, ahhoz mértem hozzá a földeletlen pontokat, mindenhol egységesek az értékek (bár még nem teszteltem le melyik eszköz csinálhatja)
(#) glazbox válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Bocsi, nem válaszként írtam véletlenül.
(#) mrobi válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
A földeletlen csatlakozó okozza a jelenséget!
(#) glazbox hozzászólása Máj 23, 2015 /
 
Az tény, hogy az okozza, de a 3 volt hogyan rázhat meg?...
(#) pucuka válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Úgyhogy nem a 3 V ráz meg, hanem a hatására átfolyó áram. Ez pedig attól függ, mekkora az ellenállásod. (mezítláb, kontra papucs) Érintsd meg a nyelveddel (ami nedves) egy 4,5 V -os szárazelemet, az is rázni fog, legalábbis csípni, merthogy egyenáram.
(#) ötfelezős válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Jah!
Földeletlen készülék fém háza rázhat. Nagyobb készülék, vagy zavarszűrő kondis készülék vagy több készülék, amelyek háza védővezetővel van összekötve, és a betáp felé szakadt.
De a 2A onnan nem jön össze.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) glazbox válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Pedig annyit mértem.
(#) glazbox válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
3 volt érintésre sem rázhatna, nem? nem nyalogattam.
(#) KTobi válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 1
 
Számítógéptáp zavarszűrése 115V-ot juttat a "védőföldre". Itt vannak feltöltött kondik, és valószínű nem 3V van jelen terheletlenül. Ha már földelt készülékeket használsz és nincs a forráshelyen földelés, legalább a nullázást alakítsd ki a vételezési helyen.
(#) pucuka válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Vizes kövön mezítláb, ugyanolyan mintha nyalogatnád. De mérj áramot ilyenkor a kezed, és a készülékeid fém háza között. A meztelen lábad a kövön ugyanaz a potenciál, amit a vízveteték képvisel. 2 A nem lehet, mert ha az rajtad folyt volna át, már nem élnél. Az biztos valami mérési hiba. Ha a készülék ház, és a földpotenciál között mérted, akkor nagy baj van, mert akkor valamelyik készülék testzárlatos. Mindenképp fordulj szakképzezz villanyszerelőhöz.
(#) nedudgi válasza glazbox hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Az a 3 Volt nem három volt, csak a műszered mutatja annyinak. Valószínűleg valami impulzusszerűen megy ki a fémházra.
Próbáld meg egy 1N4007 dióda és egy kondenzátor segítségével meghatározni a csúcsfeszültséget.
(#) abcdabcd válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Azaz lehet inkább mondjuk úgy, hogy "Így lehetne megmérni:" - utána a te hozzászólásod
Utána pedig, hogy de ne tedd, ha nem tudod mit csinálsz, például a feltöltött kondi szintén ráz, és ha nem a megfelelő feszültségtűrésű kondit használsz, az pedig lehet nem is bírja ki az "akciót"...
(Bár az jó kérdés, hogy egy normál elkóval mi történik, mert bár a tantál kondikról "szinte köztudott", hogy fel tudnak robbanni, viszont például láttam egyszer egy youtube videót, ahol a tantálkondira írt névleges feszültségtől nem túl sokkal nagyobb(16V-os kondira emlékeim szerint néhány V-tal többet, feszültséget kapcsoltak rá és az már robbant is )
(#) P_Laszlo válasza KTobi hozzászólására (») Máj 23, 2015 /
 
Eddig ez áll a legközelebb a megoldáshoz. Valóban kb. féltápfesz van a kapcsolóüzemű tápegység miatt, de ez váltakózófesz, a multiméter DC állásban nem is fog semmit mutatni, legfeljebb 3V-ot. Viszont 2A nem folyhat, maximum 1-2mA.
(#) minicooper hozzászólása Nov 6, 2015 /
 
Üdv.! Kisérletezgetés közben felmerült bennem a kérdés hogy egy 220µF-os kondenzátor 350V-ra töltve vajon meg-e tud ölni. Igen tudom hogy ez erősen szituációfüggő de vajon elég lehet a 350V egy kondenzátor impulzusként? Habár a test nagy ellenálásán nem hinném hogy túl hamar kisülne.
Mit gondol tok/nak?
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem