Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1114 / 1394
(#) sdrlab válasza elektros90 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Nevetni fogsz, de sokan ezt is teszik: puha grafit ceruzát reszelnek finom porrá! S ebből készítenek vezető ragasztót.

gulasoft: elvileg a réz por is jó lehet, főleg ha nincs a felülete oxidálódva, karbonálódva. Talán ezt megelőzendő érdemes egy enyhe savas mosásnak kitenni, ami tiszta fém rézzé tisztítja a szemcsék felületét. utána keverd össze 1:1 arányban valami keményre száradó ragasztóval, lakkal.
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Réz-hipofoszfit.
(#) sdrlab válasza papus51 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Inkább Réz-SuperGlue
(#) elektros90 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Én ezt teljesen reálisnak tartottam. Akkor nem én találtam ki.
(#) papus51 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

A réz-hipofoszfit nem hülyeség. Nálam, furatgalvanizáláskor a nyák vágott élét is bevonja rézzel. Szerintem bármire fel lehet vele vinni rezet, ami jól nedvesíthető és bírja a meleget.
(#) gulasoft válasza papus51 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Ja csak a hiposzfit kilója huszonezer forint. (vagy fél kiló volt ennyi?)
(#) papus51 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Nem olcsó, viszont nagyon-nagyon sokra elég.
(#) KBal76 válasza gulasoft hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

A zöld technokol a papírboltból tökéletes vezető ragasztónak (mármint bekeverve grafitporral, hasfgó-szénporral, stb). A piros technokol erre alkalmatlan.
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Miért, mi a különbség a kettő között ?? ) Nekem pont a piros van itthon, pedig bizisten kipróbálnám..., de én úgy tudom, olyan ragasztó, vagy kötőanyag kell, ami keményre szárad! Ez meg rugalmas ragasztó... ))
(#) opelomega3000 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

A piros az nejlon zacskóval használatos.
(#) kameleon2 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Saját hajlékony nyák megoldásom - a kényszer szülte: LCD kábel 1,5mm2-es réz sodrott villanyvezeték elemi szálai lettek egyoldalas, öntapadós, átlátszó fóliára fektetve, majd másik öntapival leborítva. Így egyfajta laminált szalagkábel jött létre, hajlítható, forrasztható kivitelben
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 3, 2015 / 1

A piros az aceton, és talán tolul oldószeres, és körbezárja a vezetô-szemcséket (szerintem), a lényeg hogy nem-vezetô végeredményt kapnál. A zöld-kék Technokol oldószere alkohol, és miután kiszárad, továbbra is jól-vezetô marad a végeredmény. Én grafittal, orvosi-szénporral, és rozsdamentes-acél porral próbáltam, sikerrel (ez utóbbi kOhm nagyságrendû ellenállást ad). Amúgy minimálisan valóban rugalmas a végeredmény, de ez inkább jó mint rossz, mert nem pattan el terhelés hatására. Forraszthatatlan helyekre kifejezetten jó megoldás a Technokolos massza.
A vízüveg is alkalmas elsô próbálkozásra (kikeményedés után is vezetô a massza), de törékenyre keményedik, és hô hatására (dilatáció) elpattan.
Kiszáradás után (köröm-)lakkal célszerû impregnálni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Azt írtad a fémporos verzió KOhmos ellenállást adott..., és a grafitos verzió ?

A piros ragasztóval este kipróbáltam a grafitport..., valóban kiváló szigetelő lett belőle
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

A grafitporos nagyon jól az egzerûségéhez képest, egy raszter távolságon pár ohm. Logikai áramkörökhöz, árnyékolás becsatlakozàshoz vállalható. Persze ez töménységfüggô. Zár vagy vas-szerelvény boltban kapható jó.
(#) sdrlab válasza KBal76 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Az már nem rossz vezetési tulajdonság! Én sellakkal próbáltam(az volt kéznél), de az ennyire jól nem vezette, és mechanikailag is gyenge volt a szilárdsága.
A zöld ragasztóval milyen arányban keverted a grafitot ? A pirossal azt vettem észre, meglehetősen sz@rul keveredett vele...
(#) KBal76 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

A zöldnek egész jók a tulajdonságai, jól terül a rézen, nem gumisodik mint a piros. Amennyit csak bele tudsz keverni, és akkor jól vezet. Ha be akarna száradni, egy-egy csepp alkohollal (vagy denszesz) lehet visszahígítani.
(#) gergo960722 hozzászólása Jún 4, 2015 /

Sziasztok! Most próbáltam először nyákot készíteni vasalással. 3 féle papírt használtam (100g, 135g fényes műnyomó, öntapadós papír fényes lapja) és egyikkel sem sikerült elérnem hogy a nyákon maradjon a nyomat, több oldalon olvastam mit hogyan kell, de nem sikerült. A vasaló 200°C-os, vagyis azzal se lehet szerintem probléma. Tapasztalt már valaki hasonlót?
(#) sdrlab válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 1 /

Amikor utoljára ilyet csináltam, nem tudom hány fokos lehetett a vasaló, de lassan kezdett barnulni a papír tőle ) Lehet hogy neked is emelni kéne rajta valamennyit...
(#) gergo960722 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Sajnos megpróbáltam 230°C-al is, de azzal sem lett más a helyzet :S
(#) eyess válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

A nyákról nem írtál hogy hogyan is kezeled , készíted elő .Szerintem ott lesz a baj nem a papírral.
(#) gernerakos válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Lézernyomtatóval csináltad? Ha nem, akkor az a baj.
(#) gergo960722 hozzászólása Jún 4, 2015 /

lézernyomtatóval csináltam, és csiszoltam víz alatt, mielőtt vasaltam volna. Zsírtalanítás pedig alkohollal történt meg. Akkor ha jól értelmezem előtte is rakjam bele marató folyadékba (vas-kloridot használok)?
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia druszám! Ha már polírozás témánál vagyunk - nekem is sok gondom akadt a saját vasalással - le is tettem róla szép csendben. De nem hagy nyugodni a dolog ezért kérdezek. Anno "tanultam" egyfajta nyáktisztítási technológiát, ami persze az alkoholos filces dolgokhoz megfelelt, de lehet, hogy a vasaláshoz nem elég jó: A panelt hiperdol súrolószeres vizes körömkefével takarítom le, aztán izopropil alkohol. Eddig gyönyörű felületet adott. Lehet, hogy emiatt rontom el? Mert laminálón már gondolkodtam, de nem tudom megéri-e? A másik verzió, hogy mégiscsak kap egy lézert a cnc-m és azzal készítem a panelt, mert fúrni úgyis kell. Még vacillálok.
(#) KBal76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 / 1

Én is pont így csinálom, nem szoktam elômaratni, max néha áttörlöm rozsdaátalakítóval (RO-55 vagy mi) ha nem akarja az igazságot. A vasaláskor gumihengerelés sokat segít.
(#) eyess válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

A súroló szeres dolog is jó , de csak akkor , ha az karc mentes .
Lehet kapni ilyet , hogy karc mentes súroló por azzal jól lehet dolgozni.A víz alatti súrolás nem kötelező sőt inkább a súroló por legyen be vizezve , aztán mehet a nyákra , és tisztítás .Viszont az öblítés már bő vízzel történjen , és terüljön el a víz rendesen mindenhol ekkor tudható az , hogy zsírmentes.

De ezzel korántsem vagyunk készen ugyanis ha, hagyjuk száradni , akkor a réz felületen vízkő fog visszamaradni ez településenként változó lehet , hogy milyen kemény a víz.
A baj az , hogy ilyenkor megint csak nem fog , vagy nehezen tud megtapadni a rajzolat .Ekkor jöhet egy olyan tisztító folyadék ami, a felületről eltávolítja ezt a nem nagyon látható szennyeződést ez történhet akár egy előmaratással is .Bár én ennek nem vagyok híve annyira mivel vékonyodik a réz réteg ezáltal még ha nem is oly mértékben.

Ezek után nem akarom elhinni , hogy ne sikerülne.
(#) kameleon2 válasza eyess hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Köszönöm. A vízkő is lehet a ludas, mert igen kemény a víz.
(#) ybanez válasza gergo960722 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Hello! Én már régóta így csinálom a nyákokat, gyors és hatékony is. A nyers lemezt megdörzsölöm acélvattával (tényleg olyan mint a vatta, csak sötétszürke. tacskóban vettem, de sztem más helyeken is rálelsz!), szép, selyemfényű a felület. A rajzolatot kinyomtatom:
-vagy fotopapírra (Cover Glossy avagy fedett fényes fotopapír, tk. műnyomó...), ekkor "vasalás" után áztatni kell meleg vízben 3-5 percig, majd kicsi kacsóddal ledörzsölni, majd előbb a sósavba (segít a papírmaradékot eltávolítani), majd mehet rá a peroxid. Össz kb. 20 perc.
-vagy a kényelmesebb a transzferpapír (ebájon úgy 3$ a 10 drb A4-es): kinyomtat, ledörgöl, "vasal", lehúz, marat. Össz kb 10perc.
A vasalást idézőjeleztem, nem vasalom igazából. 0,5-1 percre ráteszem az öreg ruszki vasalót közepes állásban, amikor átmelegedett 5cm széles szilikonhengerrel átgurítgatom, oszt jónapot.
A hőfokot kisérletezd ki, ha túl meleg, összefolyik.
No, lehet kritizálni, nekem így műxik már jó ideje!
Tisztelettel: András
(#) ybanez hozzászólása Jún 4, 2015 /

papír pl:

A maratás utáni képet nem engedi fel, 2.14 MB...
A 3. kép az acélvatta. A jobbsót már 2-3 hónapja használom... (y)
(#) eyess válasza ybanez hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Működik nyilván , de ne felejtsük el , hogy a feltételek hiába adottak mégis egyénenként változó , így a végeredmény is.Ezért fontos az , hogy ki ki maga találja meg a megfelelő beállításokat hőfokot , és stb.
(#) ybanez válasza eyess hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Perszehogy! Azt írtam le, ami már jó ideje bevált !NEKEM!
Meghát ezeregy dolog lehet még, nem állt ott gergo mellett egyikünk sem, hát így azért nehézkes. De ha végre sikerül neki, annál jobb!

Ja! Meghát már látszik talán, hogy gyengélkedik a toner, de ez egy próbanyák, erre jó így is...

Nna nem viszi át a linket!
Szal papír:Papír
Következő: »»   1114 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem