Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor töltésvezérlő javitás
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Parko hozzászólása Júl 7, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy 500W-os 24 V-os Ista breeze török gyátmányú generátorom és ehez tartozó vezérlőm,tudom ez már rosszul hangzik és ennek megfelelően több mérés bizonyitéka szerint sem csinál semmit. Vagyis AC bol DC -re még konvertál,de tölteni nem igazán akar. Szélsebesség OK a generátor már már felszállni készül de a feszültség 25.5 fölé nem megy ugy hogy az akksik nincsennek lemerülve!!!
Van valaki aki ért a témához,és javit, épit ilyeneket :?!

Köszönettel
(#) foxi63 válasza Parko hozzászólására (») Júl 7, 2015 1 /
 
Szia!
Az 500W névleges teljesítmény ennek átlagosan 10%-a reális. Ráadásul köbös a szélsebesség és teljesítmény arány. Sokmindenre ezért nem kell számítanod.Első lépésben leválasztanám a vezérlőt, és műterheléssel tesztelném a generátort. (esetleg próbapadon.) Csak ezután venném górcső alá a vezérlőt.
(#) Joe_001 válasza Parko hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
A betáp részre kéne ránézni, Az akksi töltését maxra 27.6V ig érdemes felemelni a töltőfeszt. A generátorod azt értem, hogy forog, de ad le annyit hogy beinduljon a töltés?(ez DC4-6V többlet)
Ha igen akkor már érdemes tovább menni befelé. A berendezés típusszáma segítség lehet, esetleg kép az elektronikáról (a globalizáció korában) esetleg más néven található rajz róla.
(#) Parko válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Szia!
Azért nem annyira karcsú a teljesitmény,de valóban a gyári adatok szerint is az 500W hurrikán idején aktuális! Szóval 5 m/s az indulási szélsebesség ahol már 100 w körüli a teljesitmény és nekünk legalább 25m/s szelünk volt és ilyenkor 200-300W között kellett volna leadni! Egy 50W os napelem 10sec alatt a maxra(29.8V AGM akksinál ez a norma) töltötte a két akksit ,amivel a generátor hiába birkózott!
Szerintem valaki górcső alá vehetné a vezérlőt!
(#) Parko válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Szia!
A generátort is mértem terheletlenül a vezérlőn 30V fölé ment a feszültség,egy erősebb szélnél és igy el is szált a ledes volt mérőm ugyanis max 30v-ig tud csak mérni.
Egyébként érdekes hogy ha rákapcsoltam az akksikra lassitotta a generátort de a feszültség továbbra is 25.5.-re esett A vezérlő nem melegedett de nagyobb szélbefújásoknál nem igazán jó szagokat árasztott!!... Szóval valami nem nem érezte jól magát ott bent.
(#) Sebi válasza Parko hozzászólására (») Júl 8, 2015 /
 
Idézet:
„rákapcsoltam az akksikra lassitotta a generátort de a feszültség továbbra is 25.5.-re esett”

Mert az akku olyan töltöttségi állapotban van, hogy a generátor által szolgáltatott áram ennyire képes "felemelni" - miközben szélsebességtől függő árammal tölti. Ha meg tudod mérni ezt az áramot, az mérvadó a teljesítmény számolásához.
(#) Joe_001 válasza Parko hozzászólására (») Júl 9, 2015 /
 
Valószínűleg a generátor jó, főleg egy ha egy esetleg két 24V 60W égő terhelésen nézve is 20V felett van. (Ehhez csak szél kell talán nem kell leszedni a generátort) Terhelés nélkül a generátor kapocsfeszültsége akár 150V fölé megy. A készüléken belül kellene megnézni, hogy az egyenirányítással, töltéssel mi a helyzet?A készülékről részletesebb info részletesebb válaszokat szülne. meg kellene mérni a generátor bemenetet terhelés fogja meg a generátort.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
Még egy dolog: A generátor rákapcsolásakor nem baj ha szélcsend van, vagy egyél rá egy égőt terhelésnek, és úgy kapcsold rá, mert a generátor feszültsége felmehet 150V fölé és ez a túl nagy fesz kilőheti a generátor bemenetet mint a ledes műszeredet.
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /
 
egyél=tegyél bocs!
(#) Parko válasza Sebi hozzászólására (») Júl 12, 2015 /
 
Szia!
Hát igen úgy teljesen OK lenne a dolog ha felemelné de az akkisk alapbol töltés nélkül vannak 25.5 V -on!!! Nagyobb szélnél följebb megy minimálisat de ott már 200W körül kellene leadni! Valahol elveszik a teljesitmény,vagy meg sem jelenik?!!!?
(#) Parko válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /
 
150V -ra ,ezt érdekes lett volna megmérni a gondolom a vezérlö elött AC -ban?!? mert a vezérő után biztos nem csinál ilyet ,mert mikor elszált a led kijelzőm az egy nagy befújás következménye volt,elötte vigan nézegettem a feszültséget 25-30V körül!!! Tudom 25V nál nem várhatom hogy "25.5 fölé töltse az akkiskat, de érdekes volt hogy milye iszonyú sebességel forognak a lapátok ahhoz hogy 25V-ra menjen a feszültség! Szerintem az nem normális valahol valami nem stimmel!

Van valaki aki ki tudja mérni generátor nélkül ezt a vezérlőt?
(#) weend válasza Parko hozzászólására (») Júl 12, 2015 /
 
Szia!
Nézzünk bele!
(#) Parko válasza weend hozzászólására (») Júl 13, 2015 /
 
Szia!
Jó!
Szeretnéd kezedben is látni, vagy csak szedjem szét és fotózzam le!!??
(#) Joe_001 válasza Parko hozzászólására (») Júl 13, 2015 /
 
Nem mindegy, hogy terhelés nélkül, vagy alatt méred a generátort. Az eszközöd hibájának megállapításához elég egy univerzális mérőműszer. A generátort helyettesítheti egy trafó, esetleg változtatható kimenetű toroid. A típus ismeretében, ha található rajz hozzá a szétszedés elodázható, ha nincs csatlakozom Weendhez. Sebinek igaza van alacsony a töltőfesz , 27,6V ig emelhető előbb üresen, majd az összekötött két akksi szélső kapcsain mérve.
(#) djcaveman hozzászólása Júl 13, 2015 /
 
Sziasztok.
Adott egy komplett szélgenerátor, töltésvezérlő, színusz inverter. Rendszerfeszültség 48V. A generátor 3 fázisú delta kapcsolású, állandó mágnesü. Névleges szélsebesség 15m/s. Az akkubank: 4X12V 200Ah és ezzel párhuzamosan 4X12V 200Ah. A töltésvezérlő illetve az egész szerkezet egy nagyon jó reklámmal ellátott kínai ..... cucc. A rendszer tartozéka még egy ellenállásszekrény amit a töltésveszérlő kapcsolgat amennyiben a töltőfeszültség meghaladná a beállított feszültségszinteket. Vagyis kellene, de sajnos az egész szabályozó szekrény gyakorlatilag arra volt képes, hogy az akkubankot vagy lemerítette, vagy túltöltötte. A töltésszabályozó elsőre bukta volt, mert semmi nem akadályozta meg, hogy ha a generátor feszültsége (kevés szél) az akkubank feszültsége alatt volt, akkor is megpróbálta tölteni.... (kiegyenlítő áram) = Akkubank lemerült. Ha egy kicsivel több szél fújt, akkor meg vagy bekapcsolta a fékelleállásokat, vagy nem.... Ha nem, akkor túltöltött, és volt olyan eset is, hogy felrobbantotta a 3 fázisú graetz hidat. Ekkor az eladó még "megjavítatta" a töltésszabályozót, ami abból állt, hogy a 3 fokozatú 2 relés féket egy FET-es kókányolássá alakítatta át. Ami persze az első aktív működéskor át is ment egy 3 lábú drótba = akku lemerült. A tulajdonos persekedett egy ideig az eladóval, majd mikor már a vita lezárult felkérést kaptam, hogy valamit hozzak ki az egészből. A veszérlő panel ami arra lett volna hivatott hogy a reléket tirisztorokon keszresztül kapcsolgassa, az épp hogy semmit sem csinált. Nem volt hát mit tenni, újra gondoltam az egészet, mit, mikor kell kapcsolni. A vezérlő elem a sokadik verzió után egy Arduino Mega 2560R lett (igaz itt nagyfokú pocsékolás). Megírtam a programot, ami gyakorlatilag teljesen önműködővé teszi a rendszert. Alacsony feszültség, túlfeszültség, vészleállás, generátor fék 3 lépcsőben. Külön értékelve az akkuban feszültségét, a generátor faszültségét. Ezek határértékeinek vizuális megjelenítése.
Amiért ezt leírtam, az csak az, hogy ha valakinek hasonló gondja van szívesen segítek.
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Szept 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Az elképzelésemet szeretném megosztani veletek. A 3 éve álló szélkerekemhez tervezem a szabályzóelektronikát. A lényeg, hogy minél egyszerűbb, és stabil működésű legyen, így egy komparátoros kapcsolást gondoltam ki. A háromfázisú diódahíd után a DC feszültséget zener diódákkal 2 ágon szabályozom egyszer 13,6V-ra (ez lesz a referenciafeszültség), illetve 15V-ra. Utóbbi adja a komparátor tápját, és a nem-invertáló bemenet jelét is. A kerék fordulatszámának növekedésével a komparátor két bemenetének feszültsége egyszerre fut fel (a potméterrel a nem invertáló bemenet "visszafogható", így az invertáló bemenet feszültsége biztosan nagyobb lesz). A további fordulatszám növekedéssel a nem invertáló bemenet feszültsége meghaladja a referenciafeszültséget (13,6V), és megjelenik a tápfeszültség a kimeneten, ami egy tranzisztoron keresztül kapcsolja a relét, és megkezdődik a töltés. A nagyobb áram biztosítása miatt a 15V-os ágba bekerült még egy tranzisztor is. Amíg a relé nem húz be, addig a szabályzó kimenete egy 100W-os ellenállásra kerül. A két LED a szabályzó aktuális kimenetét jelzi. Az akku feszültsége nincs figyelembe véve. Egy verzió már megépült, működik is szépen, az átkapcsolásnál 13V jelenik meg a kimeneten, ami egészen 14,3 V-ig tud felmenni, ami a töltéshez úgy gondolom megfelelő.
Kérdésem, hogy lát-e valaki valamilyen jobbítási lehetőséget? Köszönöm!
(#) pucuka válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Ha a generátorod feszültsége a fordulatszámával jelentősen változik, akkor célszerűbb lenne egy DC/DC konvertert használni, amelyiknél széles bemeneti feszültség változására a kimenő feszültség állandó marad. (hasonlóan, mint a PC tápoknál) Meglehet bonyolultabb, viszont sokkal jobb hatásfokú.
(#) Keresztes Vitéz válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Volt ilyen elgondolás is, de sajnos DC/DC konverterekben nem vagyok jártas.
Az egyszerűsége miatt hajlok a saját megoldásomra. A generátorról jellemzően 30Vdc alatti feszültség jön le.
(#) erbe válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
A két 6,8 V-os Zener egy nagyobb széllökésre fényjeleket fog adni. A 15 V-os úgyszintén. Pedig nem is LED.
(#) Keresztes Vitéz válasza erbe hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
5W-os zenereket építettem be, az ellenállások szintén 5W-osak. 28V dc-vel teszteltem, nem tapasztaltam problémát.
(#) erbe válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Kicsik a 82 Ohmos ellenállások. Ha éppen töltve az akksi és semmi nem terheli, egekbe szaladhat a feszültség egy széllökésnél. Nem 28, hanem akár 280 V is lehet.
Az áramkör ugyanúgy működik ha 820 Ohm-os vagy akár 2 kOhm-os ellenállást teszel. A TL071 miatt akár 100kOhm nagyságrendűvel is hiba nélkül működne. Miért nem teszel a Zenerek helyett TL431 vagy hasonló IC-t?
(#) Keresztes Vitéz válasza erbe hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Őszintén megmondom, nem ismertem az említett TL431-et. Egyébként egy vertikális szélgenerátorról van szó. Egy viszonylag erős szélben, terheletlenül adott le 24V-ot, így a 280V-ot irreálisnak tartom, ha nagyon túlbecsülöm, akkor is max 35Vdc lehet.
Közben végiggondoltam a saját kapcsolásomat, és valószínűleg nem lesz jó. Bár a teszt alapján hozta, amit kell, de amint egy lemerült akku lesz a kimenetén, a feszültség leesik az akku szintjére, vagyis a relé csak "kattogni" fog egészen addig, míg a kereket vissza nem fékezi annyira, hogy a komparátor kimenete a "0" felé billen.
Tehát célszerűbb lenne egy olyan megoldás, ahol a referencia feszültség az akkumulátor feszültsége, majd ezt engedné fel egészen 14,4V-ig. Ebben az esetben is a generátort terhelni kell valamivel egészen a töltés megkezdéséig, hogy az előbb említett jelenség ne lépjen fel. A legjobb lenne egy, az akkumulátor töltésénél pár százalékkal nagyobb terhelés, így a töltés során valamelyest nőne a fordulatszám, de ezzel csak biztosabbá válik a töltés. Ha eléri a teljes töltöttséget, mondjuk a 14,4V-ot akkor pedig szintén a műterhelésre kapcsolna.
(#) erbe válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Kicsi a szélgenerátor.
Vagy kicsi a szél.
(#) olika76 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Kedves Keresztes Vitéz!

A bátyámnak van egy kombinált (napelem 150W + 3 fázisú szélgenerátor 500W) töltésvezérlője, amely nemrég beadta a kulcsot. Én újraépítettem, alapvetően szerintem jó kiindulási alap lehet. Ha gondolod, akkor felrakom a kapcsolási rajzot, amit én csináltam kézzel. A probléma egyébként az volt, hogy a relék (is) kínaiak voltak és eldurrant az egyik. A vezérlő 12,4V-14,4V között engedi tölteni az akkut. Amikor feltöltött az akku, akkor lekapcsolja egy relével a napelemet, a generátort fékezi azzal, hogy a tekercsek végeit összezárja két másik relével. Nagyon egyszerű cucc, szerintem érdemes meggondolni.

A link arra, amit újraépítettem:

https://www.istabreeze.com/online/index.php?route=product/product&a..._id=71

Üdvözlettel: olika76
(#) Keresztes Vitéz válasza olika76 hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Szia!
A többieknek is hasznos lehet. Kérlek oszd meg velünk a rajzot. Köszönjük!
(#) olika76 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves Keresztes Vitéz!

Csatoltam a szkennelt képet, szerintem minden jól látszik. Néhány megjegyzés:

A 3 fázisú híd 35A-es.

A piros (R) és a sárga (Y) led 2V-ot kap.

A 1-2 láb az akkué, a 3-4 láb a napelem, az 5-6-7 a szélgenerátoré.

A "huplik" vagy "félkörök" a rajzon minden esetben az átugrást jelzik, azaz nincs összekötés.

A pirossal megjelölt részeket min. 40A-re csináltam. Az 1-7 pontokat 4mm2-es vezetékkel kötöttem be egy megfelelő sorlécbe, hogy utána könnyen össze lehessen kötni pl. a napelemmel.

A relék egyformák, a tme.hu-ról rendeltem őket:
rendelési szám: R40N3011851012
Relé: elektromágneses; SPDT; Utekercs:12VDC; 40A

Remélem minden érthető lesz. Sajnos még nem volt időm átrajzolni normálisabb formára.

Ha van kérdés igyekszem válaszolni rá. Ha valakinek kell külön a kép, privátban megírja nekem az e-mail címét és elküldöm neki, ugyanis ahogy látom nem túl jó a lementés után a hobbiról. A felrakott kép 300dpi-s (ennyit enged a hobbi, azaz max. 2MB), de megvan 600dpi és 1200dpi-ben is. A 300dpi-n is minden jól látszik eredetiben.

Üdvözlettel: olika76
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017

ista_300.jpeg
    
(#) Keresztes Vitéz válasza olika76 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves olika76!

Köszönöm szépen! tanulmányozni fogom részletesebben is, de egy kérdésem lenne. A LED-eknél a referencia IC-nek az adjust és a + kivezetése rövidzárban van? A rajzon nekem nem egyértelmű.
A problémám a kapcsolással, hogy a háromfázisú diódahíd DC kimenete direkbe van kötve az akkura. Én el szeretném kerülni, hogy az akkura alacsony feszültség jusson.
(#) olika76 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves Keresztes Vitéz!

Az "A" láb szabadon van, nincs bekötve. Kicsit közel vannak egymáshoz.

Igen, a szélgenerátor direktbe van kötve. Ezért írtam, hogy ez csak alap. A bátyámnál mindig megy, elég szeles helyen van.

Remélem azért segítség lesz.

Üdvözlettel: olika76
(#) Keresztes Vitéz válasza olika76 hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Köszönöm, mindenképpen segítség. Ahogy néztem más kapcsolásokat, mindenhol direktbe van kötve az akkumulátor. Lehet, hogy az én tudásom nem terjed ki erre, de mi történik, ha az akkumulátorra a névlegesnél alacsonyabb feszültség jut? Okoz ez valamilyen károsodást?
Mert ha nem, akkor egyszerűsödik a helyzet, hiszen tényleg csak a túltöltés, és a túl magas feszültség ellen kell védelmet biztosítani.
(#) olika76 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 4, 2017 /
 
Kedves Keresztes Vitéz!

Mivel egy G-hídon, azaz diódákon keresztül megy a töltés, így nem mehet "visszafelé". Ugyan ez a helyzet a napelemmel, ott a MUR1560 "védi" a napelemet az akkutól. Ezért használnak nagy áramú és nagy ellenfeszültséget elviselő diódákat vagy G-hidakat, ahol az igényli.

Még egy megjegyzés: a piros led akkor világít, ha fel van töltve az akku, azaz amikor az akkun a 14,4V-ot elérjük. A sárga folyamatosan világít, ha már rá van kötve az akku. Azt jelzi, hogy van mit tölteni.

Üdvözlettel: olika76
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2017
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem