Fórum témák
» Több friss téma |
Mond ez mindent csak a biosig se jut el. f10 megnyom kiírja, hogy entering setup aztán fekete kép háttérfénnyel. Persze itt már a lap halott sehova tovább. Gép kikapcs majd rögtön be akkor meg nem indul csak ki be kapcsolgatja a védelem. Minden létező áramforrás ki vár 5 perc és újra indul de csak a post ig jut. Amire reagál: f10 bios bár csak fekete képet kapok, esc post infok logo eltünik, ctrl+alt+del újra indul csakhogy utánna már ki be kapcsol folyamatosan. Semmi másra nem reagál még a Bios recovery kombinációra se. Köszönöm a választ.
![]()
Sziasztok!
Van egy FS PI253 om és megállt a hűtőventillátora, bekapott valami szöszt vagy mit. Ez megoldódott, de ha már szétszedtem újrapasztáznám a processzort is. Találtam egy videót ahol mutatják a műveletet de nem egyértelmű! A videón pirossal áthúzzák a középső hűtendő valamit (cash?) de mégis újrapasztázzák! Na most akkor ezt meg kell csinálni vagy nem? A többi tiszta... A videón 7:55 től van az a rész amit nem értek... Valamit firkáltak oda de olasz vagy spanyol vagy mittomén milyen nyelv, ha angol lenne nem volna gondom. Köszi. Fujitsu Siemens PI2530 Processzor repaste A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Köszi, megoldódott. Ott a "tiltott" helyeken és pár induktivitás és egyéb chip felett is a hűtőlemezen vannak szilikongumi hővezetők. Így elvileg felesleges a paszta. Én azért nyomtam vékonyan mindenhová, biztos ami biztos. Remélem nem tettem kárt vele...
![]()
Azt írja , hogy oda nem kell tenni hővezető pasztát mivel az alu hídon, amit rátesz azon van egy öntapadós anyag, amin gyárilag meg van a hőelvezetés oldva.Viszont ha ez már kiszáradt vagy esetleg nem érne már hozzá rendesen a felülethez , akkor nem árt oda is tenni egy vékonyabb réteget biztos ami biztos.Azt az öntapadós ragacsot viszont ne vedd le mert akkor a processzor , és a hűtőfelület közti távolság miatt nem lesz hőátadás.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Sziasztok,
Adott egy Fujitsu Siemens Amilo Pa 3515 laptop ami hozzám került talán javítható állapotban. A hibajelenség egyszerű, ha csatlakoztatom a töltőt azonnal elindul de se kép és semmi reakció a bekapcsoló gombra sem le se lehet állítani. Sok helyen olvastam az alaplapi elem cseréjét ezen túl vagyok de nem segített. Esetleg a Chipset a hibás? Volna egy másik noti egy Medion ami az előző gazdája szerint elindul csak nincs kép. Gondoltam azért kipróbálom, és pár indítás után a képernyő bekapcsolt de csak csíkok voltak rajta függőlegesen nagyrészt fehér csíkok. leállítottam és azóta akármennyit próbálkozok nem jutok el ideáig, hogy akijelző bekapcsoljon. Itt esetleg a GPU forrasztása lehet a hibás és a sokat emlegetett Reball vagy Reflow kellene neki? Segítségeteket előre is köszi.
Az elsőt szedd szét teljesen és csak a fő komponenseket berakva próbáld külső monitorral. Bár jobb esetben a power gomb van beragadva. A másodig gpu hiba. Hagyd egy kicsit bekapcsolva takard le valamivel a hűtőrácsokat, várd meg amíg felmelegszik üzemi hőmérséklet felé kicsit. Ha BGA hiba jobb esetben így megint el fog indulni csíkos képpel. Ha nem akkor marad a hőlégfúvó/ a szerencse. Ha ez se oldja meg vagy reball kell vagy csip csere.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2015
Sziasztok. Hogyan lehet eldönteni, hogy miért merül gyorsan egy laptop akku. Ha le van véve az akku és megmérem a lemerítés közben akkor kb. 4500 mAh jön ki belőle. Ennyit lehet bele tölteni is. Magától nem merül. Ha beteszem a laptopba akkor max. 1 óra alatt lemerül. Ez kb. 4,5 A áramfelvételt jelent. Ha csak töltőről megy a laptop, akkor kb. 30W-ot mér a fogyasztásmérő, ez meg kb. 2,5-3 A lehet. Ezek az áramfelvételek elég magasak lehet, hogy zárlatos az alaplap?
sajnos nem az akku valós állapota határozza meg az üzemidejét, hanem a pakkban lévő vezérlő csip. A két dolog jelentősen eltérhet egymástól.
Szia.
Én olyannal találkoztam, hogy a 3 sorosan kötött cella csoportból az egyik kapacitása nagyon le volt csökkenve (az volt a proci alatt, tehát sok hő érte), emiatt gyorsan csökkent a feszültsége terhelés hatására, és lekapcsolt a védelem. A maradék 2 cella csoport tökéletes állapotban volt, de a gyenge láncszem miatt nem lehetett 2 percnél tovább használni a laptopot.
Én próbáltam 1A terheléssel meríteni és kb. 4,5 óra alatt merült le. Szerintem az akku jó, de a fene tudja. Másik nincs, hogy összehasonlítsam.
Az akku belső ellenállása ettől még lehet nagyobb és a magasabb terhelőárammal ezért hamarabb eléri a lemerülést jelentő küszöbfeszültséget. Pláne öregedő celláknál, erre tekintettel kell lenni, mert könnyen fals mérési eredményt ad egy "sima" kapacitásmérés. Egyébiránt, nem a cellában lévő elektronika határozza meg az akku állapotát
![]()
Szia,
Szétszedtem a Fujitsu laptopot megméregettem a nyomógombot de ott nem volt folyamatosan zárt állapotban csak mikor valóban megnyomtam a gombot, tehát az jónak ítéltem. Ezek után szétszedve nem is indult el magától csak amikor bekapcsoltam. Ekkor viszon észrevettem, hogy a csatolt képen jelölt kis smd induktivitás pár másodperc alatt iszonyatosan forró lesz. a forrasztása elég furcsán nézett ki ezt átforrasztottam de a helyzet nem változott ugyan úgy bekapcsolható de a kis alkatrész hamar forró és nem történik semmi. Még egy kicsit próbáltam méregetni és az egyik SMD kondinál a két pontja között totál zárlatot mértem valamint ehhez a kondihoz tartozó két fet közül az egyik ki és a bemenete (D és S lábai) között megint zárlat mérhető. Érdemes tovább méregetni esetleg a fet vagy kondi körül jobban megnézni vagy más hiba lehetséges inkább. A Medion laptopot bekapcsoltam és hagytam egy darabig menni majd utána sokadik próbára megint beadta a fehér képet és még ezek után egyszer rendesen el is indult ez talán még menthető lehet a Reflow-val vagy Reball-al. Üdv
A híd is elég csúnyán néz ki, az már szerintem kapott némi kezelést és elképzelhető, hogy attól zárlatos lett vagy a chip, vagy a forrasztása. Próbáld meg leszedni a tekercset, ha elmúlik a zárlat, akkor utána lesz baj. Melyik FET D-S lába zárt, azé, amelyik S lába testen van? A ki- és bemenet kicsit furán hangzik, a FET G lába bemenet inkább, de értem, mire gondolsz, viszont itt is lehet többféle a dolog, inkább úgy határozd meg, hogy a D, S hova kapcsolódik, táp, GND, vagy kimenet. A Medionra én tennék új csipet szó nélkül, de persze nem akarok helyetted gazdálkodni, csak ha már reball szóba kerül, és leszedéskor nincs látható hiba, akkor én elgondolkoznék a cserén.
Akkor a második gépnél bga csere. Gondolom a második kép annak a bga csipjeit mutatja. Az északi híd elég ronda lehet, hogy próbálkoztak már vele. Reflowot megpróbálhatod de vigyáz fel ne puklisodjon a fólia mert akkor gatya van. Bár egy ilyen félre sikerült reflow után lehet már fel van a csip alatt és ez is okoz gondokat. Szerintem csipcserés de a reflow ideiglenesen megoldhatja. A másikra nem tudok mit mondani. A melegedés az áramfelvétel megnövekedésének a jele. Végig kell menni a hozzá tartozó körön, hogy mi okozza a zárlatot. Ha bga csip okozza nincs nagy gáz jobb esetben reball roszabb esetben amit javasolnék is csip csere Ami a fetet illeti. A d,s lábak akkor vannak zárlaton ha a g vagyis a gate áramot kap. Ha a g nem kap áramot akkor nincs vezetés szakadást kell a d,s között mérni.
Szia,
Valóban nem írtam elég pontosan a megnevezéseket de eddig úgy olvastam és úgy méregetem a feteket hogy a G (Gate) lábán kapja a vezérlést a D (Drain) és a S (Source) pedig a ki és a bemenetnek gondoltam. A D-S lábak között mértem zárlatot. A Medion-t még meggondolom megéri-e nekem a dolgot. Üdv
Szia,
A két kép a Fujitsu lapjáról készült azon még megmérek pár alkatrészt mit ahogy fentebb írtam. A zárlatot a D-S lábak között mértem. A Medion belsejét még nem láttam, majd ha lesz időm belenézek. Üdv
Ez nem mindig van így, sőt. Ha a tápegységben komplementer FET-ek dolgoznak, akkor így van, de a P csatornás eszközök hátrányosabb paraméterei miatt ez ritka, sokkal jellemzőbb két N-csatornásból épített oszlop. Ekkor pedig a felső oldalinál a D a bemenet és az S a kimenet-meg tulajdonképpen az elnevezés akkor is hibás, hiszen egy adott kapcsolásban a FET lehet földelt D, földelt S is, vagyis a kimenet, bemenet kérdése mindig kapcsolásfüggő. Na de a kérdés még mindig az, hogy a zárlatban lévőnél hol a D, hol az S? Ha a tekercset kiveszed, akkor ott megszűnik a zárlat? Sok PWM vezérlő tud olyat, hogy hiba esetén a kimenetet a további alkatrészek védelme érdekében GND-re húzza, mégpedig úgy, hogy a felső oldali FET-et teljesen lezárja, alsót teljesen kinyitja. Ekkor kikapcsolás után, tápfesz nélkül is (!) elég sokáig a felső oldali G-S lábán, az alsó oldali D-S lábán zárlat lesz mérhető, illetve az alsó oldali G-S lábán pedig valamekkora feszültség (míg a műszer ki nem süti).
Áramot nem kaphat statikus állapotban, mert akkor már átütött.
![]()
Sziasztok. Van egy Hp laptopom, csíkos képpel de monitoron hibátlan képet ad tehát vga jó. Szalag kábelre gondoltam de valószínűleg az sem mert kibontottam a szigetelésből a kábelt es sehogyan sem változott a helyzet akárhogy mozgattam tehát valószínű nem kontakt hiba. Mi okozhatja ezt a jelenséget még?
Szia, Itt is lehet kontakt hiba.
Szedd szét a kijelzőt és tapogasd meg óvatosan az lvds panel processzorát. Ha izzik a forróságtól akkor ott a hiba. Nálam is van egy kijelző ugyan ilyen csíkos gonddal szintén HP laptopból és persze, hogy azzal van a gond. Na persze ne erőltesd mert nekem lelőtte az alaplapi grafikus chipet anno a kedves. :3
Hülyén fogalmaztam.
Lényegében annyit akartam írni, hogy a g a vezérlés amit feszültséggel vezérlünk. Ez esetben két lehetőség van. Ha g kap feszültséget d és s között van áramlás ha nem kap feszt nincs. (laikus meglátás mert a vezető csatorna vezető képességét szabályozzuk). Illetve létezik olyan is amely g 0V feszültségen (Kiürítéses) is meghatározott vezetőképességgel vezeti az áramot d és s között (d = drain vagyis nyelő/s = source vagyis forrás) ahol a feszültség tovább csökkentésével (Pl.:-15V) csökkenthetjük a vezető képességet (Gyakoribb használat) míg ugyan így a feszültség növelésével javíthatjuk a vezető képességet. Lényegében ezt akartam szerintem írni csak fáradt lehettem amikor írtam + laikusnak is érthető módon akartam. (Na mintha én nem lennék az. ![]() Ha valamit rosszul tudok javíts ki jelenleg tanulom ezeket szóval hibázhatok. Előre is köszi. ![]() Ja és kösz, hogy szóltál. ![]()
Na nesze nekem bele futottam én is egy zárlatos lapba. Töltőre dugva halványan villog a csatlakozó, sípol az alaplap ami elhalkul majd vissza és ez ismétlődik. A nagyobb gond, hogy mérni nem nagyon tudok mert a betápnál a 8 lábú fet illetve a melette lévő 3 lábú is felmelegszik. Ami érdekes, hogy a SATA csatlakpgó körül sípol és ott is melegszik. Ami érdeles, hogy akkuról még ennyit se csinál. Akkuról nincs melegedés se sípolás de be se kapcsol. HP dv9652eg. A másik gépbe lett volna a lap de igy....még jó, hogy kaptam
Hol kezdjem keresni a gondot? Elòre is kőszönöm ![]()
Szia, A SATA környékén kell lennie FET-eknek, tekercseknek, amik adják a tápot, illetve lekapcsolják az egységet. Szerintem azokat nézd át elsőre.
Találtam egy tekercset ami ciripelt. Kivettem és a SATA rész melegedése megszűnt. Viszont a betáp két fetje továbbra is melegszik. Úgy döntöttem nem szórakozok vele mert vissza menve egészen a grafikus chip ig melegszik az egyik tápkör szép fokozatosan szóval valószínűleg ott lesz a fő gond.. A kijelzőjét leteszteltem jó megy eladásra. Többet érek vele és talán ebay en tudok nézni egy jó lapot.
![]() Köszi a segítséget. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
Sziasztok!
Van egy Toshiba Satellite L500D-16G laptopom. A hibajelenség: Bekapcsolás után a ventilátor felpörög, majd 1 másodpercet követően leáll. Nem ad képet, a bekapcsoló nyomógombbal kikapcsolni nem lehet, csak ha kihúzom a hálózati csatlakozót, vagy kiveszem az akkut. Szétszedtem darabokra, kitisztítottam, csatlakozásokat átnéztem, de a hibajelenség nem változott. Szerintetek javítható? Vagy már felejtős, mert kb. 6 éves.
Ugyan ez van a HP-mel. Valószínűleg grafikus chip hiba. Alaplap vagy chip csere.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2015
Van egy Acer Aspire 5100 - Compal HCW51 LA-3121P alaplappal.
Működés közben megállt. Az 1.2V-os táp szállt el. (+1.2VP_HT ág) PQ27 FET lett zárlatos, ezért letiltott a B+. PJP10 jumpert megszakítva a +1.2V_HT ág kb 7.3 Ohm a GND fele. Ez kb 165mA, ami talán jó is lehet? C75 és C24 ellenőrizve, jók. Nincs esetleg valakinek egy ilyen alaplapja? Egy ellenállás mérés kellene pl. C24-en. (mint írtam, nekem 7.3 Ohm) Rajz csatolva. Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |