Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó zúg
Lapozás: OK   1 / 5
(#) balada hozzászólása Aug 16, 2007 /

Építettem egy ba1404-es ic vel egy sztereó fm adó-t és a zene alatt zúg de alapból zúg. Itt a kapcsolási rajz Bővebben: Link annyi változtatás tettem a rajzban hogy a tekercs saját és a trkercsel párhuzamosan trimmer kondit raktam (ezzel állítom a frekit). A segítséget előre is köszönöm.
(#) pokot válasza balada hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

Elemről táplálod az adót v adapterről,mert pl az adapter miatt búg.de ehet h a nyákon szúrtál el valamit, de ahhoz látni kéne, mint általában egy foto most is hasznos lehet...
(#) balada válasza pokot hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

Elemről táplálom és a képet nem sokára elkészítem addig ha van valami más ötleted akkor mondjad.
(#) pokot válasza balada hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

estleg nem lehet hogy a jelforrásod(audio) és a rádióvevőd valahol összeföldelődik?hirtelen mása nem tudok gondolni
(#) ha6pc válasza balada hozzászólására (») Aug 16, 2007 /

Előfordulhat,hogy az egész jelenség a vevőben keletkezik. A nagy térerő miatt a bemenőfokozatban létrejöhet keresztmoduláció.
Próbáld meg távolabb vinni,antennát betolni,leforrasztani,stb.
(#) Novak hozzászólása Aug 17, 2007 / 4

Ha elemről táplálod akkor elvileg nem szabadna zúgnia. Próbáld meg rövidebb vezetékkel rákötni az elemeket, és a beültetett alkatrészek lába is legyen a lehető legrövidebb. A nagy térerővel biztos nincs gond, szerintem gyengébb adót nehéz lenne építeni Ami még előfordulhat, hogy a zúgás a hangforrásodból származik. Nekem is van itthon olyan lejátszóm, amire ha rákötöm, akkor alapból nagyon zajos, élvezhetetlen. Próbáld ki, hogy nem kötsz a bemenetre semmit, hagyod lógni a levegőben (vezetéket is forraszd le), ha akkor is zúg, akkor akkor valami konstrukciós hiba van. Egyébként amivel a hang megy a panelre, az a vezeték is legyen minél rövidebb, és mindenképp árnyékolt!!!
Sok sikert!
(#) balada válasza Novak hozzászólására (») Aug 17, 2007 /

Lerövidítettem a kábeleket és sokkal jobb de nem az igazi. Van egy érdekesség, ha a képen látható két kondinak a tetejét kézzel összeérintem minden zaj megszűnik. Remélem ezzel segítek valamit.

kep.jpg

(#) Novak hozzászólása Aug 18, 2007 /

Hát nemtudom, esetleg még próbáld meg azt, hogy mindkét oldali bemenetet egy 10 kilós ellenállással kösd földre. Próba szerencse.
(#) balada válasza Novak hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Az árnyékolást mire kössem ?
(#) _Peti_ válasza balada hozzászólására (») Aug 18, 2007 /

Hát a földelésre
(#) Zso136L hozzászólása Aug 29, 2007 /

Tetszik ez az FM adó....
Kérdésem ehhez valami kis erősítőt hol találok (olyat amiben nem sok a tekercs és könnyű tekercselni). 1km-re pl. 100Mhz-en mekkora teljesítmény kell ????
(#) dbase válasza Zso136L hozzászólására (») Aug 29, 2007 /

1km-kb 1watt.
Egyszerü és jó együtt nincs.
Mint a hangerősítő, valamit valamiért, ha jó minőség kell.
(#) seventeen hozzászólása Szept 29, 2007 /

Hali!
Én is megszeretném építrteni ezt a kapcsolást.
Viszont valaki nem tudná nekem felteni a nyák+beültetési rajzát???
Nagyon megköszönném!
Üdv.
(#) PLaci válasza balada hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

Esetleg nem lehet hogy a nagyfreki "fúj" vissza a hangfrekis bemenetre? Próbálj meg mindkét bemenet és a föld közé kötni 1-1db 100 pF-es kondit. Ha nincs a hangfrekiben hallható változás a magas hangok tartományában, akár növelheted is. Ez a nagyfreki szempontjából rövidzár lenne, hátha megszűnik a gerjedés.
Másik tipp a BA 15-ös és 3-as lába közé a nyák oldalon egy 10 nF-os SMD kondi.
Légyszi majd írd meg az eredményt. (küldtem neked privit is.)
(#) Eliot hozzászólása Feb 16, 2008 /

Sziasztok!

Megcsináltam én is ezt a BA1404-es adót és sok-sok próbálkozás után végre elég szépen szól.
A kapcsolás az itt
találhatók alapján építettem meg.
Van egy kis sistergés de nem túl zavaró.
/Pesze ha van vmi ötlet, amivel ezt a kis zajt is ki lehetne szűrni, akkor azt örömmel venném /
Szerettem volna a pc-be építeni, de elakadtam. Vettem egy TS1084-es fesz.stabilizátort, ez 3V körüli feszt csinál
a táp 12V-ából. Rákötöttem az adóra és meg sem nyekkent. Próbáltam hangolni, de semmi. Rámértem a panelra, 4V körüli feszültséget kap. Vissza a két ceruza aksi, és megint minden szépen működik. Ennyire sok lenne ez a plusz 1V? Vagy valami más gond lehet?
Másik probléma, hogy az adóra kötött eszköz /pc, mp4/ hangerejét a lehető legkissebre kell állítanom, hogy ne torzuljon a hang. Emiatt a rádiót kell hangosítani és így ugye az alapzaj is erősödik. Próbáltam az itt említett ellenállásokat, de nem használt. Szóval ennek így kell működnie, vagy itt is javítható még a dolog?

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gettobike válasza Eliot hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Hali!
A zaj dolgot nem teljesen értem. FM zajról (gyenge vételi jelszintnél jelentkezik), vagy az 50hz-s brummról beszélsz? Előbbire egy jó antenna a megoldás, utobbira pedig a tápszűrés. Fontos, hogy a tápba ne csak elkók legyenek, hanem kerámia kondik is. nyugodtan beletehetsz 470µF elkót, és 100nF, 10nF kerámiakondit a tápágra, lehetőleg minnél közelebb a kapcsoláshoz. Az ic adatlapja szerint a javasolt maximum tápfeszültség 2V, az abszolút maximum pedig 2.5V. Csoda, hogy nem halálozott el szegény ic . Javaslom, hogy kisebb tápfeszről hajtsd az ict. A hang torzuálsa természetes dolog egy bizonyos szint fölött, mert a mély hangok sokkal nagyobb amplitudóval vannak jelen a zenében, mint a közép- és magas hangok. Ha lenne rajta adásprocesszor akkor nemlenne ilyen problémád. De még egy limiter vagy equalizer is javítan
(#) Novak válasza Gettobike hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Az IC max. pátfeszültésge névlegesen 3,6 V lehet /nekem még a négy és felet is kényelmesen bírta/. Szerintem az 5 V-tól sem lenne semmi baja, csak ugye akkor nagyobb a hatótáv... lehet hogy ezért limitálták adatlap szerint, hogy ne adjon mindenki egy X teljesítmény fölött. Az lőtted szóló nyilvánvalóan nem az 50 Hz-es (ami 100 Hz...) brummról beszélt, hanem az adó saját zajáról... Nem is FM zaj, mert nem a gyenge vétel vagy adás miatt van jelen. Már én is többet ksérleteztem ezzel az adóval, és arra jöttem rá, hogy nagyon sok múlik a hnagforráson is! Pl nekem az mp3 lejátszómat ha rákötöm, gyönyörű szép, tiszta hangja van, viszont ha számítógépre vagy a discman-emre kötöm akkor élvezhetetlen a zene. Nagyon sok zaj jelenik meg a hang mellett. Szóval az igénytelenebb hangforrásokkal nem nagyon használható az adó, mert "észerveszi" a jelben a mindenféle zajokat.
(#) Eliot hozzászólása Feb 20, 2008 /

Jól van, köszi nektek. Tehát a zajról ennyit. Szerencsére nem túlzottan zavaró.
Viszont azt még mindíg nem tudom, hogy a TS1084-ről miért nem akar működni? Adatlapja szerint kötöttem be. Közös "-" egy input, egy output és ennyi. Elképzelhető, hogy a pc táp teljesen bezavarja az adót? Ezen segíthetnének az említett kondik? Ha igen, tudnál egy vázlatos rajzot küldeni a bekötésükről?

Köszönöm
(#) piedro hozzászólása Ápr 11, 2008 /

Sziasztok!
Én is építettem egy ilyen adót, de valahogy nem akar nyekkenni sem... Ti milyen átmérőjű huzalból és pontosan milyen tekercset csináltatok hozzá? Mert ezt a gyárit sehol nem kapom meg... A másik hiba lehet még, hogy nem kaptam 1nF-os kondit csak fóliát... Lehet ha kicserélem kerámiára szuperálni fog? A nyákon nincs rövidzár, bár nem fényképeztem hanem rajzoltam, ez is lehet egy hiba, de szerintem akkor is kellene szólnia, max zajosan... Ja mégegy... Ha kész a tekercs, akkor a hangolást a tekercs széthúzásával meg összenyomásával tudom hangolni??? Végfokot építettem már, de ebben a tekercselésben nem vagyok otthon de nagyon nem... Teljesen el vagyok akadva.... A válaszokat előre is köszi!
(#) lewi hozzászólása Ápr 11, 2008 /

sziasztok! én is megépítettem ezt a csodát, de nekem nem sikerült megtalálni az adást.
valahol olvastam, hogy a tekercs helyett berakok egy 0.33uh s induktivitást, és a 10 pf os kondit trimmerre cserélem, és akko nem kell a tekeréssel bajlódni... ez bejöhet?
am esetleg valami jó kis praktika, hogy hogyan fogom megtalálni a frekit, ahol sugároz? (sajna nincs ehhez való gépem, tehát egy teljesen nomád megoldást tudnátok mondani?)
előre is köszönöm: lewi
(#) Novak válasza lewi hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

Sziasztok,

először is a 0,33 uH kicsit sok lenne! Illetve azzal is működik, csak épp nagyon nem az FM sávban, hanem sok-sok MHz-cel alatta. Ha gyári, fix tekercset szeretnétek bele rakni, akkor 68, vagy esetleg 100 nH-st vegyetek (én ezzel a kettővel próbáltam ki, mindegyikkel megtaláltam az adást. Annyi, hogy ha 100 nH-s a tekercs, akkor amellé már 47 pF körüli kondi kell. De a 68 nH és egy 40 pF-os trimmer nekem tökéletesen működött. A 68 nH egyébként 0,068 uH.
Megtalálni úgy lehet az adást, hogy bekapcsolod a rádióadót, meg tőle kb 1-2 méterre egy régebbi típusú, valami "tekerős" rádiót. Ezalatt azt értem, hogy ne digitális hangolású legyen, hanem olyan, amit kézzel kell beállítani, "tekergetni" kell. Digitális rádióval borzasztó nehéz megtalálni. Mert azokanka felbontása általában 0,05 MHz, és ha a rádiód pont két felosztás között szól, akkor nem fogod hallani vele. Analóg hangolásnál ilyen gond ugye nem jelentkezhet
Szóval rádióadó bekapcsolva, trimmerkondi az egyik végállásban rajta (10 pF helyett rakjatok be trimmert, egyszerűbb lesz megkeresni). Utána a vevőt szépen lassan (!) végigtekered az egész sávon egyik végállásból a másikba. Ha nem volt eredmény, akkor egy negyedet fordíts az adó trimmerkondiján, és utána megint tekerd végig a sávot a vevőn. Egy pár beállítással próbáljátok meg ezt, ha nincs eredmény akkor feltehetően vagy az FM sáv alatt, vagy fölötte adtok. Esetleg még a tekercsen is mozdítsatok egyet, és úgy is próbálgassátok.Végső megoldás pedig: Készíteni kell egy másik tekercset. Vagy eggyel több vagy eggyel kevesebb menettel, és kezdeni előről a hangolást. Ha jól raktátok össze az adót, akkor így meg kell, hogy találjátok az adó jelét!
Sok sikert!
Üdv
(#) piedro hozzászólása Ápr 12, 2008 /

1 milis rézhuzalt vettem a tekercshez, próbáltam már 3 illetve 4 menettel, egy 3,5ös jack dugóra tekertem, most próbálkozom egy 3,5 menetessel, trimmerem most nincs itthon... remélem sikerül... Mondjátok hogy így jó lesz!
(#) Medve válasza piedro hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

4-20 pF-hez kb 4-5 menet 5mm-es átmérőre, 1mm-es huzalból. Kb ez megoldást ad...

1 milis huzal, 5 milire 4,5 menet, 10pF hét ez sem nyert... Ki lehet valahogy számolni??? Attól is függ hogy áll vagy fekszik a tekercs???

esetleg valami mérhető érték valahol amiből biztosan tudom hogy a tekerccsel kell szórakozni??
(#) mex válasza piedro hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Fix kondi helyett tegyél 5-25pF kerámiatrimmert. Ezzel hangolva tuti,hogy megtalálod az adót,mert a tekercsméret egyébként jó!
Illerve most olvasom,hogy nincs trimmered. Ezesetben a tekercset a teljes összenyomástól,a kétszeresére történő széthúzásig állitgasd,ez is eredményre vezet,feltéve ha az elektronika jó.....

ha hétfőig nem tudom behangolni trimmer lesz belőle...
(#) piedro hozzászólása Ápr 13, 2008 /

ha mérek némi feszültséget az adó bemenetén az normális?
(#) piedro hozzászólása Ápr 23, 2008 /

1 milis huzal, 4menet 5 milire, 7-35 pF trimmer.... ugyanez volt 5 menettel is... szerintem az elektronikában lehet a hiba, mert ugye így mennie kellene.... Kérdés: ha a rádiót beállítom egy üres frekire, és a trimmert körbetekerem, elvileg kellene hallanom valamit ugye?? csakazértismegcsinálom
(#) piedro hozzászólása Máj 2, 2008 /

Köszi a segítséget mindenkinek, MŰKÖDIK! Zajos mint az állat, de megy
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem