Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Pontosan. De nem találtam itthon ehhez hasonló árban sehol. Szóval marad a pár hét várakozás szerintem.
Az én Fluke müszeremben is ilyen van, de a biztositék kizárolag a 10A-s bemenetet biztositja, ott meg kizárt, hogy 1000V legyen ( legalábbis a normális hobbi körülmények között.).
Igazából az enyémben pont a másik biztosíték szállt el (a 440mA-es) legalábbis egy másik multiméter szakadást jelzett rajta. Főleg csöves erősítőkhöz használnám, ott meg előfordulnak 500-600 voltok.
De a 250V-os üvegcsöveset be lehet tenni a helyébe? Mert ha a méreteik egyeznek, akkor részemről mehet.
A biztosíték, és egyáltalán a mindenféle biztonsági eszköz nem a "normál" körülmények miatt van ott...
Szemléltetés: 750VAC, Ohm állásban...
Én nem tenném... a Fluke multiméterekben pont az egyik előny, a megfelelően méretezett biztonsági eszközök tárháza... például nem "gagyi" üvegcsöves biztosíték van bennük, ami egyrészt a nagy energia hatására szét is robbanhat, illetve nagyenergiájú áramkör esetén nincsen benne semmi, ami kioltaná a biztosíték kiolvadásakor létrejövő ívet, így az áram tovább folyhat a "kiolvadás" után is...
Ellenben a nagy-árammegszakítóképességű biztosíték több10kA-es árammegszakítóképességű, ívoltásra homoktöltetű, és a burkolata is úgy van kitalálva, hogy ne robbanjon szét kiolvadáskor. Ezen kívül, ha megnézed egy normál, üvegcsöves biztosíték adatlapját: Bővebben: Link És megnézed egy pl pont ilyen, 11A-es biztosíték adatlapját: Fluke 11A biztosíték Akkor láthatod, hogy míg az előbbi minimum 30PERC-et ad magának a kiégésre 210%-os túlterhelés mellett, addig az utóbbi 225%-ra ír 30MÁSODPERC-et... De meg lehet nézni azt is, hogy a különböző multiméterek hogy reagálnak, nagyfeszültségű impulzusokra, ráadásul feszültség állásban:High-Energy Multimeter Destruction Tehát ha lehet is, minek tenne bárki is olyat, hogy "sima" üvegcsöves biztire cseréli, a speciálisan gyors, és "agyonvédett" műszerbiztit? A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Azért írtam, úgy, ahogy írtam, mert nyilván nem lehet beleépíteni a hagyományos biztit.
Ja igen, így rendben van
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Az én ( igaz, hogy régebbi Fluke) a biztositék csakis a 10A bemenetet védi és a müszer kitünöen megy nélküle is (nekem is sikerült egyszer kinyirnom a biztit és honapokig anélkül használtam a müszert).
Szoval a videofilmed jo, csak éppenséggel arrol a ritka esetröl szol amikor sok A-t kell mérecsgélni (alig fordul elö a mindennapi gyakorlatban).
Igen, természetesen a biztosíték csak az árammérési tartományt védi, viszont hogyha valaki véletlenül ilyen állásban "csattint rá" nagyobb feszültséget a műszerre, gondolom arra vonatkozik a biztosítékon lévő névleges feszültségérték, ami ilyenkor ugye közvetlenül a műszeren jelentkezik, a biztosítéknak ilyenkor is meg kell tudnia szakítani az áramkört.
(És egyébként hallottam már ilyet, mint a valóságban megtörtént esetet, amikor egy nagyteljesítményű berendezés kimenetére véletlenül árammérésben lett feszültségmérés helyett rákapcsolva a multiméter ![]() Az egy másik kérdés, hogy a linkelt videó valószínűleg erőteljesen "reklámszagú", mert az Ohm-mérésnél valószínűleg másfajta alkatrészeknek (is?) kellene védenie a műszert... (varisztoroknak, ptc-k-nek meg kitudja még milyen alkatrészeknek) Viszont szintén nem velem történt meg, de hasonló műszerről mesélték, hogy kb 30-40V-nyi AC lett rákapcsolva szintén Ohm-állásban, ott "csak" füstölt és tönkrement ![]() ![]()
A baj az, hogy a biztositék áramra müködik, és erösen kétlem, hogy 1000V itt bármilyen kritérium, mert már 1V/11A-nál is vigan repülnie kell.....
Az ohm-mérésnél semmilyen védelem nincs a 2 diodán kivül, ami hivatott a méröáramkör bemenetét védeni. Igy minden müszer elfüstöl ( az más kérdés, hogy milyen lánggal) ha Ohmméréskor több feszültséget adsz rá, mint amit a diodák meg a sorbakötött ellenállások kibirnak.... Itt sem idö, sem más esély nincs kivédeni a tulterhelést, és csak a használt alkatrészeken meg anyagokon mulik, hogy milyen füsttel vagy lánggal megy a müszer a tulvilágra.
sziasztok,
Hobbi célra 10-15.000Ft kerettel milyen multimétert ajánlanátok? Üdv TH
Szia!
Ez tévedések sorozata, amit írsz... A biztosítéknál, csak a lehető legegyszerűbb dologba gondolj bele: miért van a mikrosütőknél a "nagyfesz-trafó" szekunder oldalán, ún "nagyfeszültségű biztosíték"? De ha értesz angolul, akkor olvasd el a wikipédia idevonatkozó részét, ott magyarázat is van, részben az, amit én is leírtam (a kiolvadáskori ív kioltásáról szóló részt esetleg átugrottad): http://en.wikipedia.org/wiki/Fuse_(electrical)#Rated_voltage -az oldal magyar nyelvű változatában ezt a részt nem láttam így külön bekezdésben Az ellenállásémréssel kapcsolatban meg nézd meg ezt: EEVblog #373 – Multimeter Input Protection Tutorial -a Fluke 27 kapcsolási rajzán végigvezetve van körbejárva a téma Vagy még konkrétabban ezt: EEVblog #252 – Multimeter Ohms Overload -egy mai modern multiméter kibírja a túlterhelést, ha úgy van tervezve Vagy konkrétumként az Uni-T UT50E, ami nekem van az adatlapja szerint 250V-ot minden méréshatárban kibír, volt "szerncsém" sípoló állásban kipróbálni konnektorba dugva: kibírta... az egyébként meg ráadásul "majdnem" Ohm-mérő állás... Az persze nyilván úgy van, hogy 1V-nál is ki kell olvadnia a biztosítéknak, de nyilván nem erről van szó ![]() És a wikipedia oldalon lévőket különösen figyelmesen olvasva: amire esetleg az ember esetleg hirtelen nem is gondol, az az, hogyha a biztosíték kiég, akkor előtte hiába lehet, csak néhány millivolt esett a műszeren (a söntön), az áramkör megszakadásakor a teljes tápfeszültség lesz ott hirtelen "mérhető"... A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Szia! Itt a témában az előző 10oldal szinte csak erről szólt, ha végigolvasod, akkor esetleg konkrét típusokról is tudhatsz majd kérdezni, hogy melyikkel kinek mi esetleg a tapasztalata
![]()
megtaláltam a hozzászólást ahol ajánlasz egy párat, illetve úgy látom ebay-ról érdemes rendelni, akkor jóval olcsóbb. Köszönöm a helpet!
De amúgy tényleg attól függ, hogy mit akarsz vele, mert például, ha veszel egy ilyet:
Uni-T UT33C és hozzá egy ilyet: Voltcraft mérőzsinór1 (vagy egy ilyet: Voltcraft mérőzsinór2 nem tudom mi a különbség eközött meg a másik közt) Akkor egyszerű dolgokra van egy alap multimétered, mindenféle alapvető funkcióval(hőmérővel is), jó minőségű, masszív, banán-aljzatba közvetlenül bedugható mérőcsúcsú, mérőzsinórral... A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Szerintem tulmagyarázod a dolgot. Azon a 11A-s biztositékon, sem normális üzemben, sem tulterheléskor nincs 1000V, s ha mégis 1000V-ra akarják megtervezni a müszert, akkor nem a biztositékkal kell kezdeni ( sok minden mással, a bemeneti dugoktol kezdve a belsö huzalozás kialakitásáig).
Egész más egy üzemi biztositék, ami egy 1000V-s berendezést véd, és megint más amikor egy söntön átfolyo áramot egy duplaszigetelésü müszerrel mérsz ( mint amilyen minden modern kézimüszer). Ezen a kézimüszeren, csak akkor lenne 1000V, ha tönkremegy a sönt, de akkor a biztositék sem véd, mert megszünik az áramkör, és marad a müszer mintegy 10 MOhmos bemeneti ellenállása, és a belsö részek nagyfeszültségü ellenálloképessége ( zsinorokon megjeleni, az 1000V teljes szépségében ( meg akkor is ha repül a bizti, és ekkor lánggol el a nyák meg a kapcsolo). Márpedig pontosan arrol van szo, hogy annak a biztinek 1V/11A-nál kell kiolvadnia, mert kb. ekkora az a feszültségesés, ha 10A-t mérsz bármilyen külsö feszültségen ( azaz, ha ettöl több, akkor repül a bizti). Az ohm mérés más kategoria. Igen elvben 200-250V tervezik a bemenet védelmét ( ennek az áramkörnek semmi köze a biztihez), csak ha megnézed egyes müszerek kapcs. rajzát láthatod, hogy ez a védelem több sebböl vérzik, ráadásul sok esetben nagyon lunyhává teszi a müszert, mert annak a tényleges mérés elött meg kell vizsgálnia, hogy milyen külsö feszültség van a méröpontokon.....
ezt néztem ki konkrétan egyik korábbi hozzászólásodból:
https://youtu.be/8eDWb7qkx4A?list=WL
Sziasztok!
Szerintetek ez milyen?: http://www.banggood.com/BEST-DT-9205M-2_6-LCD-Professional-Digital-...3.html Tudás és ár arányában szerintem jó! (Mivel még kezdő vagyok ezért kérdezlek titeket!) Válaszokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
Ami mindenképp pozitív benne, az az, hogy:
-a mA és az A mérésnek is külön saját csatlakozója van --> így, ha pl a tárcsát az árammérésen keresztül kapcsolod valamilyen másik állásba és esetleg véletlenül közben valamilyen feszültségforráson vannak a mérőcsúcsok, akkor se megy tönkre a műszer/a fesz forrás attól, hogy az árammérésen tekered át... -van külön kikapcsológombja, így nem kell feleslegesen tekerni a tárcsát, így az nem is kopik feleslegesen Hőmérő mondjuk nincs benne, az uni-t -nek van hasonló áron olyan multija amiben van(pl itt pár hozzászólással fentebb linkeltem valakinek), ha esetleg az kell, akkor nézz körül azok között is... (Ebben amit te linkeltél, mondjuk van kapacitásmérés, viszont csak 200µF-ig, viszont mondjuk ha más kapacitásmérőd nincs, néha esetleg ez is jó lehet valamire) Amúgy ami még jónak tűnik, hogy van benne AC mV mérés is (200mV méréshatár)... Szóval ez ennyiért nem rossz, viszont valószínűleg kivitelben (minőségben) hasonló, mint a hasonló árú többi cucc, vagy úgy is lehet mondani, hogy a "DT-9xxx" nevezetű multiméterek ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
Köszi a választ!
Nekem főleg azért tetszik mert tud Változó áramnál is Ampert mérni vagy arra nincs nagy szükség? Mert a másik amit néztem az amit feljebb linkeltél(ut-33c).
Hát a váltakozóáramú árammérés valószínű az, amit kb a lehető legkevesebbszer fogsz használni, persze kitudja...
De egyébként konnektorban nem tanácsos mérni, kizárólag, ha valaki tényleg minden tekintetben képben van a biztonsági óvintézkedésekkel (pl van olyan banán dugó amin van egy csavar a kábel rögzítésére, ami a dugó oldalán megérinthető, és ez galvanikus kapcsolatban van a kábellel, tehát pl ilyennel mérni életveszélyes...), és még olyannak is aki tisztában van és gyakorlott az ilyesmiben is valószínű csak akkor kell áramot mérnie konnektorban, ha különösen jó oka van rá ![]() Mert amúgy ilyenre sokkal jobban jársz (hacsak nem labor körülmények között akarnál mérni, de ez meg amiről beszélünk nyilván nem laborműszer ![]() 230V - Fogyasztásmérő Egy ilyennel még értelme is lesz annak, hogy mekkora az áram, mert méri mellé a cosFi-t is, így láthatod a fogyasztást is... és ez ugye érintésvédelmileg egy zárt doboz, úgy van megcsinálva, hogy kb bárki használhassa, aki egy konnektort tud használni ![]() Amúgy pl ilyen helyzetben a konkrét áramértékkel viszont valószínű nem túl sokat lehetne kezdeni, akármilyen pontos műszerrel is mérnéd meg... Amúgy meg váltakozó pl lehet egy Hi-Fi erősítő kimenete, de ott pl minek mérni az áramot, valószínű nem sok dolgot tudhatsz meg belőle ![]() Ezeken kívül ami váltakozóáramról működik nem tudom mi van még, esetleg valamilyen motorok, de az se a kezdő/hobbi kategória valószínűleg, meg ott főleg ha nagyobb áramok vannak, akkor egy lakatfogó célszerűbb a méréshez... szóval a multi megint kiesett leginkább valószínűleg... Persze biztos van olyan helyzet, amikor jól jön egy ilyen, de valószínű az egyenáramú árammérés is sokkal ritkábban használt dolog általában, mint pl a feszültség vagy az Ohm-mérés, na a váltakozóáramú árammérés meg általános dolgokban valószínű kb ugyanannyival ritkább az egyenáramútól... Viszont, ha a multiméter tudja az nem gond, ha kell akkor legalább lehet használni... A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
Értem, az élet többi részében se vagyok határozott de most igazán nem tudom mit tegyek
Szóval nekem elég lenne a dt-s is? és az minőségibb is? Bocsi hogy ennyit értetlenkedem.
Igazából a két műszer ami szóbakerült kb hasonló lehet, kivitelében, bár amúgy, az itt a témában írtak alapján az uni-t tűnik talán valamivel jobbnak, valószínű többen arra szavaznának, viszont a dt, ahogy írtad is több funkciót tud - többféle méréshatár van benne, ami ilyen szempontból egyedül az uni-t javára írható, hogy abban van hőmérő, viszont a többi méréshatárból pedig abban van kevesebb...
Cserébe viszont az egyiket itthonról is meg tudod venni, a másikat meg meg kell rendelni és várni kell rá, az áruk kb ugyanannyi... Szóval lehet akár az alapján is dönthetsz, hogy mennyit akarsz rá várni ![]() AC áram mérésre meg amit írtam, hogy arra meg a konnektoros fogyasztásmérő lehet a legjobb (3-5ezer között is lehet kapni olyat, ami mér kb minden paramétert amit a 10-15ezresek is), mert az érintésvédelmileg úgy van kitalálva, hogy nem kell banándugókon vezetgetni a fázist sehova.... Kisebb AC áramok mérésére meg hirtelen tényleg nem nagyon jut eszembe olyan eset, amikor szükség van, persze ha a műszer minél többet tud, az jó... Az AC mV viszont amit most megnézve az uni-t nem tud mérni, az van amikor jól jön, de azért bőven el lehet lenni nélküle is ![]() Egyébként meg végülis ha ilyen áron nem gond megvenni a műszert, akkor akár később, ha kell több funkció veszel még egyet, amiben meg benne van az a funkció ami esetleg abból hiányzik, amit most megveszel, egy multimétertől úgyis sokszor jobb, ha van kettő ![]() Szóval azt neked kell eldönteni, hogy melyiket veszed meg, de a két műszer között olyan jelentős eltérés valószínűleg nincs kivitelben/minőségben, a funkciók alapján pl el lehet dönteni, hogy melyiket akarod inkább... mod: mert, ha amúgy most kezdesz az elektronikával behatóbban foglalkozni, akkor DC feszültség, és Ohm mérés valószínű az amit a legtöbbet használsz majd, esetleg DC árammérés, bár az nem valószínű, hogy túl sokszor szükséges, bár mondjuk LED-ek áramának a mérésére esetleg... AC fesz/áram mérésre viszont az egyszerűbb multiméterek egyébként általánosságban nem biztos, hogy a legjobbak, mert van sok, amelyik pl kb max 400Hz-ig mér... tehát pl egy 1kHz-es jelet nem mér meg csak esetleg nagy eltéréssel, 2kHz-en meg már lehet 0-t ír ki, annyira nem mér... és legalábbis nekem így hirtelen nem is nagyon jut eszembe olyan eset, ahol pl AC áramot mindenképpen kellene mérni (kivéve a konnektoros esetet, de oda a fogyasztásmérő ami ajánlott/nem közvetlenül életveszélyes, meg amúgy 230V-os leválasztatlan részeken a feszültség mérése se feltétlenül ajánlott csak úgy, hacsak nem valaki ténylegesen mindennel tisztában van, hogy mit csinál...) -és DC V-ot és Ohm-ot viszont mindkét műszer tud mérni... ja meg persze a szakadásvizsgáló az, ami még mindenképpen jól jön/kell.... most megnéztem szakadásvizsgáló is van a DT-ben is... A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
Oké, köszönöm a segítséged!
![]() Úgy döntöttem hogy a dt-set választom! A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
UT61E Ennél jobb multiméterrel még nem találkoztam. Ár/érték/tudás aránya a legjobb. 1 éve használom. Nagyon gyors az automata mérése talán ez az egyetlen az unitok közül. Van manualis méréshatár az akkor jön jól ha határon van a feszültség mert akkor autoba ugrál de csak egy gombnyomás és kész. Keveset kell tekergetni mivel közel van a V és az ellenállás azon belül meg gombnyomással kiválasztod mi kell dióda vagy csipogás ami szintén gyors.
Hali!
UT70A-ról van valakinek véleménye? Mennyire pontos? Le kéne váltani már a Maxwell MX-25201-et, mert szegényke kapott már hideget-meleget.. Azért lenne jó ez a multi, mert van benne induktivitás mérő, amit hiányolok a drágább, True RMS multikból.. Szóval ha választani kéne hogy induktivitás vagy True RMS akkor inkább induktivitás. Esetleg aki valami hiteles műszerrel ellenőrizte a pontosságát, annak megköszönném, ha írna! Apropó, a strapát mennyire bírja? Pl. ha nem megfelelő méréshatárban/funkcióban mérek... Előre is köszönöm!
Szerintem ez semmivel nem jobb a maxwell 25306 multinal, sőt inkabb dragabb.
Pár hónapja van nálam egy UT70A, a 230V váltófeszültséget kibírta ellenállásmérés funkcióban. Amúgy jó masszív egy eszköz, csak ajánlani tudom. A pontosságával a lehetőségekhez képest (3.5 digit) nincs probléma. Induktivitást még nem mértem vele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |