Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD LED-es alkalmazások
Lapozás: OK   2 / 3
(#) gyati hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Űdv a forumtársaknak.Szerény véleményem az ,hogy nem kéne annyira erőltetni azt a pic-kes megoldást,mert egyre tőbb témába hozzátokfel.És ahogy olvasom a forumot ,egyre tőbb a kezdő érdeklődő,aki csak egy egyszerű kapcsolást szeretne megépiteni, mivelhogy most ismerkedik az elektronikával.Ezért nem kellene midjárt egy bonyolultabb megoldást ajánlani neki.Gondoljatok bele,hogy ti sem a pickel kedtétek az elektronika megismerését.Űdv:gyati.
(#) _JANI_ válasza gyati hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Szia! Kicsit OFF leszek! Az alapok megismerése után, s amikor az ember már meg tud építeni egy tisztességes áramkört, igen is megéri PIC-el vagy AVR-el is foglalkozni. Mert NAGY lehetőség van ezekben a programozott eszközökben. S aki ezt ki tudja használni ( úgy, hogy a hardver sem ég a kezébe ) az nagyot alkothat, ezekkel az egyszerű áramköri környezetben működő, de bonyolult felépítésű eszközökkel. Előre is bocsánatot kérek, ha sikerült volna valakit is megbántani. Téma ON.
(#) kaqkk válasza gyati hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Ebben nagyon igazad van ! Én is detektoros rádióval kezdtem aztán jött a tranzisztor majd az 555 ic és aztán a többi bonyolultabb ic-s (analóg- logikai áramkör) és csak amikor már tudtam mit hogyan szeretnék megépíteni és már meg is tudtam tervezni , csak akkor kezdtem a pic -es dolgokat ..
(#) kokanyk hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Sziasztok. Rendeltem egy pár SMD LED et ( OF-SMD 5060 W-H) és 5 db egymás mellé tettem kíváncsiságból hogy milyen a fényereje. meg kell hagyni nagyon jó! De nagyon melegszik. a nyák is! Mivel tudnám lehűteni rendesen? Többet szeretnék 40 db szeretnék egymás mellé tenni, refi házba bele tenni, kültérre!
(#) Medve hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Szia, egyszerű, tégy rá egy hűtőbordát a minél vékonyabb nyákra, de mindenekelőtt, használd az előírt árammal.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) kokanyk válasza Medve hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
9 db ilyen ledet ( OF-SMD 5060 W-H ) hajtok egy 5,7V 850mA -os NOKIA töltővel! a fénye remek! Hozzá fogtam a hűtőbordát és lehűti. Nem annyira meleg. Csak majd teszek közé hővezető pasztát.
(#) boogi33 hozzászólása Dec 20, 2013 /
 
Hali.
Szeretnék csinálni egy egyedi kamera segédfényt . Azért ide írok mert arra gondoltam hogy olyan ledekből csinálnám mint amilyen a mobiltelefonok van mint pl az enyémnek Samsung S5610 baromi erőssen világít és még amikor vakuzik még erősseb.
Azt szeretném kérdezni hogy milyen típusú ledek vannak a telefonokba pl az enyémbe , és lehet ezeket hoszabb ideig müködtetni pl 30perc ? Bár gondolom lehet mert van elemlámpa funkcíó a mobilokon.3,6V-os mobil telefon akksival hajtanám 2000mAh.
(#) linx hozzászólása Aug 28, 2015 /
 
Sziasztok!
Számomra fura ez a fórumszerkezet. Máshol egy fórum téma egy szál. Itt azonban bármilyen témát indítana az ember, nagy valószínűséggel van már hasonló, így a moderátor bevágja oda az új témát, így sok téma keveredik egybe. Nekem ez elég fura, de megpróbálom így:

SMD ledeket (5730) szeretnék sorba kötve forrasztani hűtéssel. Az SMD led alján van egy fém felület a két szélső csatlakozó között, amin keresztül hűteni lehet. Ez a fém csak alulról érhető el, tehát amire forrasztom, annak kell hűtenie a ledet. Ám ez a fém az anóddal közös, tehát egy fém felületre nem tehetem mindet.
Hogyan illik az ilyen ledeket a hűtésre forrasztani? Egyáltalán a nagyobb mennyiségű SMD ledeket mire forrasztják? Mezei nyákra gondolom nem, mert nem hűtene eléggé. Valamilyen nyák szalagra, ami szigetel, de jó hővezető, és alá teszik a fém hűtést? Vagy mi ennek a jó megoldása? Vélemény, ötlet, tapasztalat? Bármilyen segítségért hálás lennék.
(#) aticska válasza linx hozzászólására (») Aug 28, 2015 / 1
 
(#) Joe_001 válasza linx hozzászólására (») Aug 28, 2015 /
 
Üdv!
Ha ez alapján csinálod a nyákon a rajzolatot jónak kell lennie a hűtésének is. (Recomended soldering pad dimensions)
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
(#) titi válasza linx hozzászólására (») Aug 28, 2015 /
 
Szia!
Mezei nyáklapra is fel lehet tenni, ha megfelelően van megtervezve, már ha a mezein minimum kétrétegűt értünk, ahol a hűtőfelület körül furatgalvánozott viákkal átviszik a hőt a túloldalra, amire aztán hővezető, szigetelő, szilikon fóliát raknak, és ezt ragasztják a hűtőbordára.
A Hellának vannak ilyen ledes lámpái.
Próbáltam képet, videót keresni neked, hogy lásd, de nem találtam.
(#) linx hozzászólása Aug 29, 2015 /
 
Köszönöm, van pár új fogalom a válaszaitokban.
Ha jól értem a PCB, azaz alu nyák lenne az ideális, de azt házilagosan felejtsem el.
Marad a hagyományos nyák, viával, amit ugyan nem tudok, hogy mi, de kis fém lyuknak képzelem, amit talán tele kell engednem ónnal, hogy a felette lévő hűtőfelületre ráfollyon? A hővezető szigetelő szilikon fólia is új nekem. Ilyent sokat kerestem, de egyedül a kerafolt találtam, gondolom ez is valami hasonló lehet. Hol lehet ilyent beszerezni?
(#) ktamas66 válasza linx hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Miért kellene elfelejteni: Bővebben: Link. Viát sem tudsz házilag csinálni, legfeljebb sok átkötést csinálsz a másik oldalra, hogy a rézdrót átvezesse a hőt.
(#) sastas01 válasza linx hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
A VIA-nak esetedben furatgalvánozottnak kellene legyen, ami házi körülmények között megoldható, de körülményes. Ahogy Ktamas66 írta, a viákat. Esetleg egy vastagabb rézdrótot ráforrasztani a led hűtőfelületére, és azt a panelen fúrt lyukon áthúzni, a másik oldalon pedig leforrasztani. Bár egy 5730-as led esetén ez nemtudom mennyire járható.
A PCB pedig Printed Board Circuit, tehát a magyar NyÁK rövídítés angol megfelelője.
Szerk: Hővezető, elektromosan szigetelő, például a teljesítmény feteknél alkalmazott Csillám is. Biztosan láttál már ilyet.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) titi válasza linx hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Na te is mondtál nekem újat, nem tudtam, hogy kerafolnak hívják, de erre gondoltam.
Szokott a kezembe kerülni, de nem tudtam mi a neve.
Rákerestem erre a ledre, és ahogy nézem a képeket, nagyon nem esnek túlzásba a hűtéssel, így jó nyák tervezéssel akár egyoldalas nyákra is feltehető.
(#) linx hozzászólása Aug 30, 2015 /
 
Akkor talán az is elég lenne, hogy egy hővezető ragasztóval a hűtőfelületen odaragasztom az egyoldalas panelhez? (Ez a forrasztás is megkönnyítené így.) Minden lednek hagynék mondjuk egy 5cm2 hűtést. 7 ledes előregyártott alupanelen 2.5cm2 hűtőfelülete van egy lednek, bár az alu és kétoldalas.
Van olcsó hővezető ragasztó tippetek? Amiket én találtam, azt szinte arany árban mérik. Valahol olvastam, hogy hővezető ragasztó helyett a fémragasztók is megfelelőek.

Igaz lehet az, hogy a ledek hőleadása négyzetesen csökken az átfolyó árammal? Tehát, ha 150mA-re tervezett hűtéshez elég 5cm2, akkor 40mA esetén - én ennyit fogok átengedni a ledeken - 0.4cm2 is elég lenne?
(#) sastas01 válasza linx hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
Pontosan milyen tipusú leded van? Honnan vetted? Az adattáblából sok mindent meg lehetne tudni. Például azt, hogy a 40 mA lehet sok a lednek, a led hővezetését is, stb. A hőleadás pedig a teljesítménytől függ, amiben számít a feszültség amit ráadsz illetve ha kapcsolgatod(pl pwm-el), akkor a frekvencia is.
Kifejezetten ragasztót keresel, vagy a számítógépeknél használt paszta is megfelel?
Az elektronikai alkatrészek hőtechnikai szempontból integrálnak, az adattáblából a szükséges adat szintén kiderülne.
(#) linx hozzászólása Aug 30, 2015 /
 
SMT 5730 a led, az ebay-ről. Üzemi működése 150mA. 40mA-en a fényerő 60%-át adja le, de nekem 40mA-es áramkorlátozó diódám van hozzá, így inkább több ledet kötök sorba. Nagyobb a hatásfoka is, és az élettartama is hosszabb.
Elvileg 3V körüli feszültség jut egyre, de mivel egyenirányított váltóáram hajtja meg, ez gondolom változó. 220V 75 darab sorba kötött leddel. 3.5 V-nál semmiképp sem juthat több egyre.
Táblázatokat néztem már, de hőleadásosat vagy nem találtam, vagy nem fogtam fel, hogy az az.
Szerintem a paszta is jó nekem. A ragasztó csak azért szimpatikusabb, mert az rögzítené forrasztás előtt a ledeket, és így könnyebb lenne forrasztani. De az is lehet, hogy ennyire a paszta is rögzíti. Ebben nincs tapasztalatom.
(#) titi válasza linx hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
A pasztás/ragasztós megoldást azért nem javasolnám.
Azok idővel kiszáradnak a hőtől, ráadásul itt viszonylag kis felületen tudja csak átadni a hőt, szemben egy processzorral, ahol az a felület jóval nagyobb.
(#) linx hozzászólása Aug 30, 2015 /
 
Az járható út lenne, hogy először az alkatrész hűtő foltját ónoznám be, majd a nyákot melegítve olvasztanám újra az ónt rányomva a ledet, és így kötném össze a hűtővel?
(#) sastas01 válasza linx hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
230V egyenirányítva kb 325V lesz. Ez a csúcsa az egyenirányított hálózati fesznek. Ennek nézz utána mielőtt kinyírod a ledjeidet.
(#) linx hozzászólása Nov 26, 2015 /
 
Készítettem egy kapcsolást, ami egyenirányított 220V-ra 2 db sorbakötött CL40M45-ös áramkorlátozóval rákötött 77 darab SMD5730-as ledből áll. tökéletesen működik.
Ennek mintájára készítettem egy másikat, amiben a 2 db CL40M45 helyett 1 db NSIC2020BT3G van, ami 40mA helyett csak 20mA-et ad.
A ledsor nagyon (talán túlságosan is) világított, majd perceken belül 3 led kiégett. előtte rámértem, és a mérőműszer szerint 190mA áram folyt benne. Ez egy nagyon olcsó mérőműszar, a piacon 600Ft-ért kapni. De gondolom ekkorát akkor sem tévedhet. Hogy lehet, hogy 20mA helyett majdnem 200mA folyt a ledeken?
Van valakinek bármilyen ötlete?
(#) linx válasza linx hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Közben kiderült a megoldás. Kiégtek az áramkorlátozók. Meg ne kérdezzétek, mitől, tippem sincs. De vagy 3 kiégett. Kicserélve rendben megy minden.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 2, 2016 /
 
Sziasztok.
Első SMD-s próbálkozásom, egy astabil két LED-es villogó.
Elég sikertelen munka lett, rondák a forrasztások, görbén sikerült az alkatrészeket felrakni, és a panelt is elrontottam. De ettől még kicsit büszke vagyok rá, mert mégiscsak az első SMD-s panelem. A LED-eket az egyik fórumtársunktól kaptam, még egyszer köszönöm. A többi alkatrész bontott, hibás PC alaplapról szedtem le őket. A panelt alkoholos filccel rajzoltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
(#) Ryder007 hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
Sziasztok! Egy fura, nem éppen elektronikai kérdéssel fordulnék hozzátok.
SMD kék LEDről leesett a foszforréteg ami fehérre alakítja a kék fényt. Miivel tudnám ezt pótolni, esetleg újrafesteni?
(#) antiktelefon válasza Ryder007 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Cserével. Akár fizikai hatásra, akár hőre esett le, sokat nem tehetsz. Maga a led olcsó tétel, a cseréje lehet kicsit problémás. Ha kijelző világításról lenne szó, azokon a lencse miatt csak a hő miatt tud elporladni, ami a csere idejét jelzi úgyis.
(#) Ryder007 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Szia, először is köszönöm a választ es igen, kijelző háttérvilágításról. A tv háttérvilágításának a LED-jeirol leestek a prizmák (foncsorok) és szépen magukkal rántották a foszforréteget is...
Sajnos az ehhez ípushoz egy vagyon az új (használt) LED csík és kb az összeset cserélni kellene.
Gondolkodtam sárga foszforfestékkel lehet valamit kezdeni vele, de akkor ezek szerint ne is gondolkodjak ilyesmiben?
(#) Tiborough hozzászólása Máj 2, 2022 /
 
Sziasztok! A következő probléma néz velem szembe: 2010-es Opel Insignia kilóméterórájában a háttérvilágítás, ha jól vettem ki a nyákon, akkor kettes blokkokban van. Tehát kettesével sorbakötve. Az egyik "kettes"-ből kiégett egy, igy kettő nem világít. Próbáltam kucsit megfuttatni az ónt, hátha jó lesz, mert időnként világított, de az lett higy mind a kettő megszakadt. A két led kap kb. 11 voltot. A jó blokkokban 6.5 volt körüli feszültséget mértem. Szóval ezt a két ledet kellene kicserélnem, de félek nem találok pont ilyen ledeket. Tud valaki ebben segíteni?
(#) Massawa válasza Tiborough hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Bármilyent kapsz, ami mechanikailag elfér jo lesz. ( akár egy LED szalagbol is bonthatsz.
(#) Tiborough válasza Massawa hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Ezen én is gondolkodtam, de félek hogy az a kettő erősebben, vagy gyengébben fog világítani. Vagy próbálgassam, és ami hasonló fényerővel, és színhőmérséklettel világít belerakhatom?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem