Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Szia
Csak egy ötlet: Használd az 1db IO-dat órajelként egy 4017-eshez. A kimeneteit meg diódázd meg ellenállásozd össze az igényeid szerint.
Nincs helye, akkor használhatna több lábas kontrollert is
![]()
Akkor hogy jönnek ide a feszültség szintek? Kicsit félrevezettél minket...
Egyébként biztos találnál plusz 1 kimenetet. Pl ha van 1 gombod, akkor az egyszer bemenet (pl.50mS-ként), aztán meg kimenet, ezt váltogatod eléfg gyorsan, és már kész is. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ha arduval i2c ic-t szeretnék vezérelni, de a kettő között van 15m utp kábel, akkor a jel nem veszik el? Elvileg az ic megy 5v alatt is tehát az áram nem gond csak az i2c jel. Illetve ha az ic külön tápról megy akkor a gnd-ot össze kell kötni au arduval?
OK, kösz a tippeket! 1.7 / 2.5V onnan jött, hogy ha outputként ekkora fesz.-t adok (jó tudom, PWM, szóval ~130/190-es érték analogWrite()-nak), akkor azt még bírja a LED és megkülönböztethető lesz a fényerő (hátsó világítás vs féklámpa), de azóta olvastam hogy nem érdemes párhuzamba kötni a LEDeket, mivel eltérő lehet a nyitófesz. még azonos típus esetén is, bár nekem eddig nem volt belőle gondom. A bemenet-kimenet váltás jó ötlet, sztem ez lesz... Amúgy a többi 4 IO lábra ezek vannak kötve: 1x motor tranzisztoron keresztül, 1x omnipoláris + 1x lineáris Hall szenzor, 1x indexpár (ez is bemenet-kimenet váltással működik irányonként).
Nincs helyem tényleg, szóval a 4017-es nem játszik meg extra ATTiny sem. A max. méret mikrokontrollerre Arduino Pro Mini, ami 33mm x 18mm, csak praktikusabb a Trinket, az USB miatt.
És hol marad a skicc?
LED-et párhuzamosan tényleg ne köss! Ha van két IO-d, akkor már meg is van oldva a probléma. LED-et tudsz párhuzamosan kötni, ha mindegyik előtt van soros ellenállás.
Sziasztok, rendeltem 2 arduino nano-t, ezen ATmega328 uc van 6 db pwm lábbal eddig ok. Ha jól tudom ebből a hatból kettő jár 16 bites timerről amivel pontosan belehet állítani a servóhoz szükséges 20ms periódusidejű pwm jelet. A kérdés: a másik 4 lábra is köthetek servo-t? Mert elvileg 8 bites timerrel nem lehet pontosan 20ms-es PWM jelet csinálni.
I2C --> Inter IC ( IC-k közötti kapcsolat a PANELEN ! ), ez nem a méteres kapcsolatokra van kitalálva, hanem 10-15 cm-re ( alacsony sebességgel, jó kábellel, szerencsével megnövekedhet, de akkor sem jó a 15 m-es összeköttetésre! ) !
10-15 m-t simán lehet 1-wire-el vagy RS485-el !
De az 1Wire nem ugyan az, mint a sima wire, ugye? Én sima wire libre gondoltam.
Nem használtam az Arduino könyvtárait még
![]() ![]()
Itt az I2C 4 kábele helyett csak 3 kell, de távolságban többet tud.
Google képek. Könyvtár nyilván kell hozzá.
Figyi, annyi mindent csináltál már Arduinoval: pl. DS18B20-szal nem mértél még hőmérsékletet?
Sztem ez lehet az egyik leggyakrabban használt 1Wire eszköz.
Nem mértem még, viszont 1 wire-hez is van I/0 ic? Nekem 8 és 16 bites is kéne. Illetve analóg ic is van hozzá?
Erre válaszoljanak a nálam nagyobb tudásúak: kezdő vagyok még. (értsd: fogalmam sincs...)
Akassz a 1wire busz másik végére is egy arduinot, ott meg azt csinálsz amit akarsz, pl teleaggathatod i2c io expanderekkel.
De ha már ott az Arduino, akkor máris kapott tizenvalahány kimenetet!
Sziasztok! Egy hőmérővel szenvedek. DS1820 szenzorral semmi gondom, viszont 18B20 semmi hajlandóságot nem mutat. A DallasTemperature és az OnWire több verzióját is próbáltam, de nincs eredmény. Az *.ino-ba kell valami plusz, hogy kommunikáljon a B szenzorral?
Két hőmérő működik egy vezetéken. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
Én egyszer írtam saját drivert 18B20-hoz, ugyan nem Arduinohoz, de talán segít, a parancsok látszanak benne.
Szerintem kicsit zavaró, hogy a kódban is kiemeli a fórummotor a HEStore-os ajánlatokat... A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
próbáld ki esetleg ezt:
ez tulajdonképpen a Minták/ OneWire/ Ds18x20_Temperature példa
Köszi, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Sík hülye vagyok a programozáshoz, az arduinos programot is találtam valami orosz oldalon, azt alakítottam át. Na meg nem is arduinora van feltöltve, csak egy mezei mega8-ra, így ki se tudnám próbálni a soros porttal. Inkább arra szeretnék tanácsot kapni, hogy mi okozhatja a "B"-s problémát. Pedig elvileg mennie kéne tudtommal.
egy érdekes cikk: DS1820 vagy DS18B20?
"A DS18B20 és a DS1820 chipek gyakorlatilag egymás helyettesítésére is használhatóak" A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
A 1820 megy rendesen. A 18B20 ki van akadva, hol 85 fokra, hol 127-re.
A 85 fok az inicializálás után a regiszterben lévő érték, ezt írja is az adatlap. Ez azt jelzi, hogy a kommunikáció működik, de a konverzió elindítása (0x44) parancs kimaradt. Viszont a bizonytalanság jelezhet időzítési problémát is.
Igen, de ezeknek a DallasTemperature-ben kéne lenni. Vagy az OnWire-ben. A dallas helpje azt írja, hogy jó a B-hez is.
A OneWire-ben semmiképp, az csak a protokollt implementálja, a szenzor belső lelkivilágához nincs köze. Itt van egy jó kis leírás erről a szenzorról Arduinóhoz.
...127 pedig a 8 bit végig 1-essel feltöltve, azaz szintén nem valós/mért adat.
Akkor a legjobb megoldás: 1wire, és egy nano a másik végére, és megvan a digitális és az anlóg is. A másik kérdésem, tudom már volt róla szó, de nem kaptam kielégítő választ, hogy azt csinálja a due-m, hogy ha áramot adok nek, és 5mp-nél többet volt áram nélkül, akkor nem indul el a progi rajta, csak ha nyomok egy resetet. Olvastam már egy csomót az arduinó fórumon, sok embernek ez a problémája, de nem találtam működő megoldást, viszont egyet nem tudtam kipróbálni, azt írták, hogy töltsem fel külső programozóval a progit rá, mert így nem indul el a bootloader. Kérdésem: van különbség a külső programozóval töltött program és az usb-n keresztül töltött között? És lehet-e egy másik arduval feltölteni külső programozó helyett, mert akkor nem vennék... Előre is köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |