Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stopper
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kishere hozzászólása Jan 29, 2010 /
 
Hali!

Megkértek a barátaim, hogy csináljak nekik az autós ügyességi versenyhez amit szoktak rendezni a környező falukban egy 100mm-es, 7 szegmenses kijelzővel ellátott stoppert, ami századmásodperc pontossággal mér!

Egy gomb start/stop + egy gomb reset funkciót lásson el.

(szégyen, nem szégen villamosmérnök vagyok én is, csak engem az amperszag jobban vonzott, így a nagyfeszültségű hálózatok felé húzott a szívem.)

Nagy vonalakban tisztában vagyok az elektronikával (építettem már erősítőt, fordulatszámszabályzót /pic felhasználása nélkül/), annyira amennyire illik, de a pic-kekzeh és a pic-kes kapcsolásokhoz nem értek. Annnak a felprogramozását egy infós barát megoldja.

lényeg: találtam a neten egy kapcsolást ameny pic-kel vezérelt órát tartalmaz. A kérdés az lenne, hogy ha ezen kapcsolászt megépítem, természetesen úgy hogy a pik bemenetekre felnyomok egy-egy nyomógombot, valamint egy kijelzőt kihagyok (mivel nincs rá szükségem) akkor a kapcsolás átalakítása nélkül helyesen felprogramozott pic-kel ez a cucc hibátlanul használható-e stopperként.

Amennyiben át kell alakítani a kapcsolást, tudnátok-e nekem segíteni abban hogy hogyan tegyem meg! Esetleg egy kis rajz segítségével!
Az én gyengeáramú "szakértelmem" alapján ezt nem kell átalakítani, de mint mondtam annakidején az "amperszag" jobban vonzott így most kicsit tanácstalan vagyok.

Segítségeteket előre is köszönöm!!!

PIC_clock.pdf
    
(#) djgombi válasza kishere hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Start/stop gomb helyett jobb a fotocella
(#) kishere válasza djgombi hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Fotocellát felvetettem én is, azt a válaszkaptam, hogy az ügyességi versenyrésze, hogy elindítják, és megállítják a versenyzők.

Da azért köszi!
(#) kishere válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
nem kötöszködök, de az a pic felprogramozásától függ leginkább, nem.?
(#) kishere válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
idáig rendes stopper volt, amelynek ki voltak vezetve a nyomó gombjai, azt kell kiváltani.

Programot meg majd írnak hozzá azzal nem lesz gond, a kérdés az hogy másik jól meg írt progival ez fog-e működni?
(#) idlob válasza kishere hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Hali!
A PIC-nek az a lényege, hogy van egy program, és annak adhatsz, ill. attól átvehetsz adatokat a portjain keresztül. A kérdésed (működik-e ha átírják a programot az eredeti hardverrel) tulajdonképpen nem értelmezhető, mert csak és kizárólag attól függ, hogy hogyan lett megírva bele a program.
Tehát, le kell ülnöd azzal aki a programot írja, és el kell mondanod, hogy melyik lábon milyen jeleket vársz, nem tudod szétválasztani teljesen a hardvert és szoftvert.
Arra ügyeljetek, hogy a gombok nem megfelelő pergésmentesítése meghamisíthatja a mért időt, legjobb lenne valami olyan konstrukció amin külön start és stop gomb van így elhagyható a pergésmentesítés.
Nézd át a digitális technika jegyzeteidet, hátha találsz benne érdekeset
(#) kishere válasza idlob hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
nagyon szépen köszönöm a segítségedet , én is valahogy így gondolkodtam , és nyomó gombok nekem is feltüntek, de nem voltam biztos a dolgomban!

célszerű lenne egy nagyobb láb kiosztással (nem tudom hogy hívjátok több I/O) kimenettel rendelkező pic-ket választani, és oda bedobni a nyomó gombokat.

szval a progi másik akkor elméletileg müködhet. a programozzással nem lesz nincs gond ez biztos, csak a srác az elektrohoz nem ért egyáltalán, matematikai logikával pedig nincs gond nála sem.

Te segítettél idáig a legtöbbet! nagyon köszi még1*

Jobb lennne akkor másik pic-et választani? tudsz ajánlani valamit?

Azért várom mások hozzászólását is.
(#) proli007 válasza kishere hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Hello!
Alapvetően ez a kapcsolás megfelelő számodra..
- A harmadik nyomógombot ugyan úgy ki lehet alakítani, mint ezt a kettőt, hiszen annak ott van az RA2-es port láb.
- Ha távolabbról kell vezérelni a nyomógombokat, lehet használni optocsatolót is. A nyomógombok helyett kapcsolgathat annak tranyója, a Led-et, meg lehet kapcsolni a 12V-ról egy soros ellenállással. Akkor nem vezeti be a zavarjeleket a portára.
- De ha a programozó barátod otthon van az ASM programozásban, akkor a hardver sem okozhat neki gondot, mert a PIC elég "hardver közeli" dolog.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 30, 2010 /
 
Hello!
Érdekes, hogy pont Te írsz ilyeneket, aki ha jól látom napi szinten foglalkozol vele.. Mi ez a negatív hozzáállás?

Az alapkérdés az volt, hogy megfelelő-e ez a hardver a stopperórához. Erre a válasz csak annyi, hogy MEG. Még változatlanul is, hiszen három egymástól időben eltérő kezelést kell megoldani. Start-Stop-Törlés. (Ráadásul ezek a funkciók, csak ebben sorrendben jöhetnek.) Nos ezt akár a két gomb is tudja, hiszen az egyik a Start, a másik a Stop, és ha mind kettőt megnyomod, akkor Törlés. Eddig ez ennyi..

A program, meg nem egy veszedelmes csoda.
- Belső időzítővel 10ms-os megszakítást kell generálni, megszakításkor megvizsgálni a két üzemmód Flag állapotát, és ez szerint odébb lökni, leállítani vagy törölni a számlálót.
- A fennmaradó időben multiplexálni a kijelzőt. Tekintve, hogy itt digitenként úgy is várakozni kell, A közbeeső időben az MPX 1-2-4 ciklusában beolvasni a RA3-as port állapotát, és ez alapján beállítani az üzemmód Flag-eket.
(Egyébiránt, a porta irányát nem kell váltogatni, mert az RA0..2 állapota mindig kimenetei, míg az RA3 mindig bemeneti lesz.)

A 4051-nek nem csak DMPX szerepe van, hanem (szerintem elég szellemesen) szintillesztő is. Így a kijelző, a 12V feszültségről üzemelhet. Ha a kolléga ráadásul nem a mellékelt nagyméretű kijelzőt akarja működtetni, hanem valami Led-ekből összerakott kijelzőt, akkor a 12V-os szint elég jól jöhet számára, a soros Led-ek miatt. Én egyébként még az PNP tranyók helyett is szívesebben használnám az ULN PNP verzióját is, csak az kevésbé elterjedt.

Véleményem szerint ez egy elég korrekten kimunkált projekt. Ha ehhez nyákrajz is van, akkor könnyű szerrel után építhető. A programozó képességeit, meg nem vonnám kétségbe, lévén, hogy azt sem nem tudom ki az. Más kérdés, hogy én sem ezzel a procival oldanám meg a dolgot, már csak az ára miatt sem..

üdv! proli007
(#) kishere válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /
 
Kössz a segítséget! + a bizalmat is , de napi szinten azért nem foglakozom elektronikával, csak hobbi szinten, meg ha van valami ötlet akkor eszölgetek, de MC-eket soha nem használok mivel nem értek hozzá!
Mondtam engem tanulmányaim során az amperszag jobban vonzott!

üdv: kishere
(#) kishere válasza kishere hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Változtattam az alapkapcsoláson!

Segítséggel (proli007 ) és saját ötlet alapján!

üdv mindenkinek
(#) tabakiki hozzászólása Ápr 26, 2010 /
 
ATMEGA128-assal kellene stoppert megvalósítanom úgy hogy egy gomb lenyomásától induljon és újbóli lenyomásával álljon le.Az eredményt (a másodpercet) 4 leden jelenítse meg tehát ha 1 mp akkor az 1. led égjen ha 2 akkor 2. stb a tized mpet pedig egy 7 szegmenses kijelzőn mutassa.

ezt ti hogy valósítanátok meg (kód formájában)?
(#) gabi20 válasza tabakiki hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Én úgy csinálnám hogy a másodperceket is LED kijelzőn jeleníteném meg. A gombot rákötném valamelyik megszakításkérő bemenetre, a kijelzők pedig multiplexálva működnének. Az EEPROM ba lennének elrakva a kijelző vezérléséhez szükséges adatok, a program onnan olvasná ki. Ha nagyon pontos stoppert akarsz akkor valamelyik belső időzítőt használnám.
üdv gabi20
(#) lazsi válasza tabakiki hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Amire még érdemes odafigyelni, az a nyomógomb pergése. Vagy elektronikusan kell pergésmentesíteni (pl. egy kondival), vagy a programban kell erre figyelni.

Én mindenképpen az egyik időzítőjét használnám. Mivel 1/10 - 49/10 másodperc között kell mérni, elég egy 8 bites időzítő. Az előosztót és a proci órajelét úgy választanám meg, hogy 40Hz (0.025 s-onként egy impulzus) legyen az órajele az időzítőnek. Első megnyomásra indul a timer, másodikra leáll, kiolvasom az értékét, osztom 4-el (kétszer egy bit shift jobbra). Ha az időzítő túlcsordul, az 6.4 s, vagyis több, mint a szabályos időtartam, leállítom az időzítőt és várom a következő gombnyomást.
Itt valami hasonlót csináltam.
(#) tabakiki hozzászólása Ápr 27, 2010 /
 
Az architektúra adott csak a kódot kell megírni.A hétszegmenses kijelző a C porton , a nyomógomb az E porton a ledek meg a D porton vannak.Tehát 4 led van és a ledek PD2től PD5-ig tartanak. Azt nem tudom hogy hogy oldjam meg hogy a mpet a ledek jelezzék a tizedet meg a 7 szegmenses.

Ez egy stopper a 7 szegmensesre ezt kellene átírni.
Kódot tudtok írni?
(még kezdő vagyok)

  1. #include <avr/io.h>
  2. #include <util/delay.h>
  3.  
  4. #define N 20
  5.  
  6.  
  7. int main(void){
  8.  DDRC=0xFF;
  9.  PORTC=0xFF;
  10.  //DDRE=0x0F;
  11.  //PORTE=0xFF;
  12.  unsigned char i;
  13.  const unsigned char tomb[10]={0x12, 0xB7, 0x98, 0x91, 0x35, 0x51, 0x50, 0x97, 0x10, 0x11, 0x14, 0x70, 0x5A, 0xB0, 0x58, 0x5c, 163};
  14.  
  15.  while(1){
  16.  
  17.  for(i=0;i<16;i++){
  18.         PORTC=tomb[i];
  19.         _delay_ms(100);
  20.         if((PINE & (1<<PINE4))==0){
  21.         _delay_ms(100);
  22.         while(1)
  23.         {
  24.         if((PINE & (1<<PINE4))==0)
  25.         {
  26.         _delay_ms(100);
  27.         break;
  28.         }
  29.         }
  30.        
  31. }
  32. }
  33. }
  34. }
(#) djuri hozzászólása Jún 3, 2012 /
 
Üdv a fórumozóknak. azért nyitottam ezt a topikot mert nem találtam semmi hasonlót a témában. Szeretnék ötleteket és segítséget egy stopper óra megépítéséhez, próbálkoztam már sokfelé de mindíg zsákutcába futottam.
Csináltam egy eredményjelző táblát és ezt szeretném kiegészíteni órával. A segítséget előre is köszönöm.
(#) uA709 hozzászólása Jún 30, 2014 /
 
Üdv
Pakolás közben előkerült egy új PIC16HV540, pont jól jönne most egy 4digites stopper(perc:sec), 7szegmenses kijelzővel, start, reset gombbal. Lenne valakinek program, vagy milyen paramétereket kellene módositani egy másfajta picre készült programban? kösz
(#) juhos89 hozzászólása Júl 16, 2015 /
 
Üdv. A kérdésem a következő lenne.
Olyan stopper kapcsolási rajza érdekelne ami durván 30 percig mér és egy start és egy stop gomb irányítja. Az elkézelés a következő lenne. A versenyző induláskor rácsap a gombra, stopper indul, és ha a pályán végigér a pálya végén rácsap a másik gombra és stopper megáll. Ezt szeretném valahogy felvarázsolni számítógépre amiről ki lenne vetítve. De ha már pl egy 7szegmenses panel megjeleníti nekem az időt akkor egy ráállított webcammal már a kivetítést megoldom. Tizedes másodperc pontosságra lenne szükség. Segítséget előre is köszönöm.
(#) kishere válasza juhos89 hozzászólására (») Júl 17, 2015 /
 
Ez amit annó megépítettem az pont ezt tudja, század mp pontossággal! egy gomb indít állít, másik nulláz, addig nem lehet nullázni, program úgy lett meg írva, hogy addig nem lehet nullázni, ameddig a stopper nem lett megállítva, illetve - nem emlékszem pontosan - de * 3 mp-en belül nem is lehet megállítani, tehát, ha véletlen 2x csak rá, akkor sincs semmi.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
(#) juhos89 válasza kishere hozzászólására (») Júl 18, 2015 /
 
És tudnál segíteni benne hogy mit és hogyan csináljam?
(#) tyraw hozzászólása Okt 11, 2015 /
 
Üdvözletem,
Tudnátok segíteni, hogy lenne érdemes hozzálátni a problémám megoldásához?
Egy olyan időmérő áramkör kéne nekem, amit be tudok tokozni egy kis műanyag dobozba, 1-2db 9V elemről táplálható, asztalra téve koppanásra indítja az időmérést, következő koppanásra leáll, nyomógombbal nulláz. Kéne egy érzékenységet állító potméter még rá. 0-9mp között elég lenne mérnie, de nem lenne rossz ha akár fél percig is tudna számolni, ms kijelzéssel. (XX,XXX s formátumban)
(#) KBal76 válasza tyraw hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
És meddig jutottál, hol akadtál el a projekttel?
Vagy úgy alapból csak "jó lenne egy kész, ezeket tudó valami"?
(#) tyraw válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Eddig csak pár csöves áramkört építgettem, úgyhogy tök analóg oldalról kezdtem megközelíteni a dolgot, rájöttem ez nem lesz túl jó. Azóta felmerült egy raspberry pi bevetése, majd kiderült számomra hogy teljesen felesleges. Valami költséghatékony megoldást keresnék. Azóta felmerült mint igény, hogy gyorsulásmérő indítsa a stoppert, (küszöbérték alapján, koppintással) és a küszöbértékét egy kalibrációval határozza meg, amit minden bekapcsolásnál elvégez, illetve tudjon párhuzamosan 1-10db időt mérni: ezeket két módban, vagy együtt: ekkor koppanástól az n- idő a n. koppanás ideje - első koppantás ideje, a másik mód pedig az utolsó és az azelőtt koppanás közötti időt mérje. Valami mikrokontrolleres megoldás kéne, eddig jutottam, de semmit se értek a mikrokontrollerekhez, úgyhogy nem könnyű így a helyzet.
(#) KBal76 válasza tyraw hozzászólására (») Okt 16, 2015 /
 
Úgy, hogy semmit sem értesz ahhoz amit szeretnél, valóban nehézzé teszi az eseted. Két lehetőséged van (egy gyorsabb és drágább, és egy sokkal lassabb):
A: -feladsz egy apróhirdetést, hogy valaki megépítse neked,
vagy
B: -nekiállsz kísérletezni, ezzel tanulni a szükséges projekthez való mikrokontrollerek lelki világát.
Nulláról elindulni sok kitartást és erôs motivációt igényel.
(#) KBal76 hozzászólása Jan 12, 2022 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy bináris számlálót - stoppert építeni, azzal az egy "apró extrával", hogy 10GHz -s idôalap lene . Lehetséges ez?
Ilyen sebességű számlálót nem ismerek, ezért arra gondoltam, hogy diszkrét elemekbôl (gyors tranzisztorok) lehetne az elsô néhány számláló egység (J-K flip-flop), ahol már kezelhetô órajel van (a magasabb helyiértékû bitekre) már TTL számlálók.
13-14 bitig kellene elszámolni összesen. Még hasonlót sem készítettem, még az sincs meg mi lenne az idôalap. Lenne egy start és egy stop jel, a kettô közt számolna.
Még csak a lehetôségeket mérlegelem, hátha tudtok általam ismeretlen megoldásokat.
(#) Gafly válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 13, 2022 / 1
 
Mi a fenéhez kell ilyesmi?
(#) KBal76 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Szuper találat! Viszont ha forgalmazót keresek, az nincs, de lehet lelohad a lelkesedésem az árcédulák láttán.
Nyitok majd topikot a miértre, csak ahhoz több idő kell, témaindításhoz én összeszedem amit tudok, vagy amit érdemes tudni a témában.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem