Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm hát elég butuska. Ebben az esetben késleltetős reléspanelt kell használnom, ha nem akarom, hogy minden rövidke kis áramszünetre sms-t küldjön az átjelző.
Ha PGM-el vezéreled a GSM-et akkor igen, külső eszközzel kell késleltetned.
Köszönöm a megerősítést.
kondenzátoros, ellenállásos relés lágyindítóval Bővebben: Link
![]()
Sziasztok!
Friss hús vagyok a szakmában és segítséget szeretnék kérni az alábbi témában! Feladatként kaptam egy régi működő rendszer teljes lecserélését, ami felügyeletre van bekötve. Konkrétan (RŐDNER) Kérdéseim a következők: -Hogyan történik a rendszer összehangolása a felügyelettel?Ezt a felügyelet végzi vagy nekem van vele dolgom? -Mik azok a beállítások amiket nekem ehhez el kell végeznem az alapokon kívül? A régibe vezetékes telefon van bekötve ill. van egy rádiós egység ami PGM-en kap jelet. PC1616 lesz az új kp. Köszönöm!!!!
Szia!
Azért kezdőként akadhat problémád bőven, és ezek nem mindegyike lesz a DSC központhoz köthető. Például: Jelenlegi rendszerre miként csatlakoznak az érzékelők (EOL, kábelezési mód, esetleges kapcsolódó hibák) Távfelügyeleti kommunikáció módja (Ademco Express, Ademco Contact ID, esetleg Sescoa [hehehe] ) Engednek-e téged egyáltalán, hogy új rendszert beköss hozzájuk? (személyed és a szerelésed megbízhatósága) A távfelügyelettől kaphatsz tájékoztatást az elfogadott kommunikációs formátum(ok)ról, küldhető kódokról, azonosítókról és telefonszámokról. A meglévő riasztórendszer is hozzájuk jelzett? (Ebben az esetben főleg fontos az adatok egyeztetése!) A PGM kimeneten lévő rádiós egység mit küldött és hova? (riasztásjelzést ugyancsak távfelügyeletre?) A szerelést / karbantartást előre be kell jelenteni a távfelügyelet felé. Majd, ha elkészültél, akkor a tesztelést kel velük megejteni és átadni és átvetetni az új rendszert. Lehet másképpen is (sokan csinálják is így), de kinek kinek igényessége szerint...
Szia!
Az élet nem egyszerű azt tudom, de gondolom mindenki így kezdte valamikor! A lényeg, hogy meg kell oldanom valahogy márcsak azért is mert alkalmazottként nem én választom ki, hogy mit szeretnék csinálni! A jelenlegi állapotról annyit, hogy ha ez a szerelés megbízhatónak mondható akkor nem nagy a követelmény!!!!Mit értesz azon, hogy személyem és szerelésem megbízhatósága? Egyelőre nincs sok infóm friss a téma. De próbálok felkészülni és ezért kérdezek.
Ahogy látom sima EOL-os kötés. Meg sem lepődöm, hogy a központnál vannak az ellenállások. Ezeket helyezd át az érzékelőkbe, illetve a szirénába. A távfelügyelettel pontosíts, mit is várnak el. A többit leírta az előttem szóló.
Gondolom, ha alkalmazott vagy akkor nem foglalkoznak a személyeddel, mert céget "látnak".
Szia.
Persze a kezdéssel nincs gond, valahol el kell kezdeni. A lényeg utána van, hogy milyen az általad választott útirány. A mellékelt kép nem követendő példa. Ahogy levaitamas is jelezte. Néhány megjegyzés máshol is tapasztalt hiányosságok után: Az EOL mindig az érzékelőkben és szirénában (lásd: tamper kör legyen) Nem szigetelünk ilyen gányul Több vezeték egy pontban: érvég vagy elosztó sorkapocs. De érvég alapból is célszerű 230V betáp CSAK fixre. Dugvilla és hasonlók = gányolás Riasztókábel elvezetés megfontoltan és védve. Szabotázs funkció szétosztva és 24 órásra Kezelő csak érzékelők által védett helyen Kültéri sziréna magasan, szabotázzsal, nem tápelvételes indítással Megfelelő kapacitású akkuk mindenhol, trafó szintén A személyeddel kapcsolatban csak annyi volt,hogy ha nem ismernek még, akkor az első munka nehézkesebb lehet velük. De így a cégeden át azért más. Cégetek ilyennel foglalkozik? Mert ennek a szakmának megvan a módja. Ma már mindenki szerel, az eredmény az általad csatolt kép.... De kérdezz nyugodtan itt. Tőlem és másoktól biztosan kaphatsz segítséget. Elektronikai ismeret erősen ajánlott. Ez nem villanyszerelő szemlé!etnek való. Sok sikert és ügyesen!
A cégem villanyszerelő cég, sosem foglalkoztunk riasztó szereléssel. Önszántamból szereztem képesítést erre a területre(nem a cég álltal finanszírozva!). Egyrészt sokszor előfordul, hogy mi építjük ki a vezetékezést a riasztónak, másrészt privát ingatlanomban többször megszabadítottak értékektől.Egyetlen referenciám a saját rendszerem amit a tanultak (ami nem sok), és sok utánaolvasás alapján hoztam össze. És működik! Keveset látottként az említett rendszert látván én is leültem, azt tudom, hogy ezt nem így kell csinálni!
Csatolva az én rendszerem képei, én valahogy így képzelem!DEOL az érzékelőkben, zsugorcsöves forrasztott kötések és érvéghüvely. Köszönöm a segítségeteket, biztosan igénybe fogom még venni!!!
Régen divat volt EOL-ban kötbi a PowerSeries központokat is, meg a központhoz tenni az ellenállásokat.
Rengeteg ilyet látni, ezzel még olyan nagyon gond sincs, a leforrasztatlan kötésekkel annál inkább.. Szerintem tedd át az ellenállásokat az infrákba és DEOL-ba kösd őket. Az új központot ha felprogramoztad, attól függően, hogy vonalgenerátort, vagy vezérelhető GSM modult kapsz majd fel kell programoznod a központot. Konkrétan a 1616-nak a kommunikációs kell bekapcsolnod, 380as szekció, alapból 1-es, de nézd meg mielőtt leszivatod magad. Ha GSM-es vonalgenerátorod van érdemes a TLM hibafigyelést kikapcsolni, viccelt már meg. 015szek.7-es ki. Ha vonalgenerátorod van tudakold meg a felügyeletet, hogy milyen telefonszámra kéri a jelzést, és milyen módon. kell-e a telefonszámba HEXA karakter, megkülönböztetés gyanánt vagy sem. stb. A telefonszámot 301-es szekcióban "06.. ... ...." majd kettőskereszttel nyugtázod. Érdemes visszalépni és kiolvasni belőle, hogy valóban átírta-e, nekem volt, hogy nem írtaát, míg ki nem ütöttem a többi karaktert hexa F-re.(csillag6) 310-be beírod az OB(objektumazonosítót) Ezt érdemes a használt partíciókhoz is felütni. 311-312 A kommunikációt átütöd DTMF CID-re(350 03 03), illetve programozott CID-re, amennyiben ez jó a figyelőszolgálatnak. Ha nem, majd elmondják a saját CID kódjaikat és azokat ütöd fel, a programozói lap segítségével. Mindenképpen kapcsold be a hívásirányoknál, hogy küldjön nyitás zárást, tesztet. A tesztidejét pedig őgy állítsd be, hogy vissza tudd kérdezni, hogy sikeresen megérkezett, tehát ne 00:00-ra, hanem amikor még ottvagy. 378 pl 1300 délután 1 kb ennyi Sok sikert hozzá! Az első távfelügyeletes bekötésem elég rosszul alakult annó. Maga a figyelőszolgálat diszpécsere nem tudta megmondani milyen telefonszámra fogadják a jelzést. Adott vagy 5 számot, de egyik se volt jó.... Elég sok időt eltöltöttem ott, mire meglett a dolog. Egyébként dicséretes ez a zsugorcsövezés, meg érvéghüvelyezés, de nem hiszem, hogy olyan cégnél vagy alkalmazott, ahol erre neked fognak időt hagyni. Nálunk annó hagytak rá, nagyon szépen megcsináltuk, aztán egyre inkább látni lehetett a kötéseken, az érvégek elmaradásán, hogy egyre kevesebb időt hagytak a telepítésekre. Eljutottunk odáig, hogy ezek nélkül oldjuk meg az egészet. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Nem divat volt, szimplán lustaság. Mert a "szakiknak" nem akaródzott az a plusz két perc, míg belerakott két ellenállást az érzékelőbe. Továbbá fingjuk sem volt a programozásról, és inkább a gyári alap programmal szórták fel a rendszereket, és csak a kódkiosztásig jutott a tudomány.
Ha teljesen újat építesz ki, akkor jó, ha azt az elvet követed, hogy egy eszköz egy kábel. Az érzékelők csakis DEOL kötések legyenek, véletlenül se alkalmazz EOL, vagy sima NC lezárást. A DEOL nagyban megkönnyíti a hibakeresést is. Egyből látszik, ha nincs valami jól bekötve, vagy nincs az eszközön rendesen a fedél. Továbbá, digitműszerrel, is mérhetővé válik, már a központba való bekötés előtt is. (kb 11kOhm, a zónakörön, feszültség nélkül)
Távfelügyeleti bekötés esetén az ügyfélnek kell megkeresni a szolgáltatót, mivel ő fogja megkötni a szerződést. Manapság már kizárólag contact ID formátumban mennek az átjelzések, mind sima telefonvonalon, mind GSM modemen, mind GPRS modemen keresztül.
Azért volt divat, mert látom fehérvár környékén is ezt a megoldást, meg debrecen környékén is, meg pesten is... szóval. Mintha akkoriban ez lett volna az elfogadott.
Ez húsz éve sem volt elfogadott. Akkor is le volt már írva, hogy a lezáró ellenállásokat az eszközökben kell elhelyezni. Ha sorosítás volt, akkor az utolsó eszközben. De ez az akkori telepítési utasításban is ugyanígy le volt írva. Én is találkozom régi telepítésekkel. Anno, mikor még nem voltak szabályzások (azaz igen, de jó nagy hülyeségekkel voltak tele, kezdve azzal, hogy ki is telepíthet riasztókat: pl. vagyonőr ügyvéd(! stb stb...) ) nem számított, hogy hogyan van kiépítve, csak működjön. Az első rendszerek, amik bejöttek, azok csak egy ellenállást támogattak, és később miután bejött a két ellenállást is támogató rendszer, az akkori szakik a jól bevált rutin szerint továbbra is magukat szívatták a külön tamperkörrel és az egy ellenállással. Egy 6-7 érzékelős rendszeren körbefutó tamperkör szinte tálcán kínált lehetőség egy közeli villámcsapás EMP energiájának. Jó néhány ilyen villám csapott panelt láttam, ahol csak a tamperkör költözött melegebb éghajlatra.
Nem is beszélve az évekkel későbbi megszaporodott vakriasztásokról szintén a szabotázskörről. Aztán meg egy "öröm" A hibakeresés... Manapság, ha ilyent látok, el sem vállalom a javítását.
Hello!
Mélyvíz ez nekem rendesen,tartok is tőle (mármint a felügyelet részétől)! Igazából jobban örültem volna ha marad a régi rendszer merthogy az működött felügyeleti átjelzéssel együtt. De falon kívüli szereléssel van megcsinálva amit el kell tüntetni, az érzékelők és a kezelő ősrégiek besárgultak, a központ is áttelepül új helyre, aztán valaki úgy döntött, hogy komplett csere. Az általad leirtakba jól bele kell ássam magam ahhoz, hogy megértsem! KÖSZÖNÖM!!! Nem tűnik túl egyszerűnek! Pláne az a része, hogy a felügyelet valószínüleg nem fog engem pátyolgatni ha valami nem világos a számomra! Mindenképp tudni kell a telepítői kódot ahhoz hogy DLS szoftverrel csatlakozzak a régi kp.-hoz ugye!? 1565 a régi kp. DLS5 jó hozzá?
Így gondoltam én is a kábelezést és a bekötést! A távfelügyelet már él, a régi rendszer így működött.
Mikor láttam a helyszint már ki is volt kapcsolva a rendszer. Lehet, hogy a felügyelet volt kint kikapcsolni!?
Régi központokhoz kell a telepítői kód, csak a 1616 és társai esetén lehet kód nélkül letölteni.
A DLS 5 nem támogatja a régi paneleket, ahhoz a DLS2002 kell. 585 1565 5010 5020 és társai mind DLS2002 kompatibilis csak.
Egy kérdés:
A DSC központok PGM kimenetei folyamatos jelszintet produkálnak vagy impulzust adnak vagy ez választható programozással? üdv.
Üdv, mindenkinek ! A DSC PC1565-ös típusú riasztó hibát jelzett, lekérdeztem, a 2-es led világít. Megnéztem, hogy van e hálózati kimaradás. A trafó kap 230V-ot, de nem zúg, és nem tölti az akkumulátorokat.Mi lehet a hiba oka?Talán elromlott a trafó és le kell cserélni?
Szekunder 16V megvan? Ha nincs, akkor a trafó biztosítéka kiment. Először azt nézném meg.
Ha bizticsere után sincs szekunder fesz, akkor ment csak tönkre a trafó. Bár ez eléggé valószínűtlen, hogy egy trafó csak úgy tönkremegy.
a PGM-ek programmal állíthatóak, de csak negatívat tudnak kapcsolni. Ha neked ezen kívül más kell meg kell relézni.
Találkoztam riasztóban leégett szekunderrel, szóval bármi megeshet.
De elsőre én is a biztit nézném meg.
A kimeneten van 20v AC?
Ha nincs szekunder kör.
VAgy tekerhetsz neki uj szekundert, de szerintem olcsóbban és gyorsabban megvagy vele, pláne ha valami fröccsöntött sz r trafód van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |