Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alkonykapcsoló 2 db AA méretű akkuról
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Emberke válasza Emberke hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Ami nekem van az aztán nem nyert.Letakartam fekete filctoll kupakkal és 7,04 MegaOhm.Régebben volt valahol fémsapkás tranyóim (20-30 db) amiből lehetne csinálni de nem tudom hogy hol vannak.
Így akkor csak a fotodióda van pillanatnyilag.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2014
(#) proli007 válasza Emberke hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Igen a CDS (Cadmium Sulfide) a fotoellenállás. Teljesen jó lesz a "7Mohm"-os. Ezeknek az ellenállás értékeit, egy adott megvilágítás mellett adják meg. De az ellenállásuk a fényre nagy tartományban változik. (Mint ahogy a fény is.) Úgy hogy biztosan be tudod állítani az ellenállás helyes megválasztásával. Ezt úgy is a gyakorlatban ki kell próbálni, hogy a "bekapcsolási pont" az igényeidnek megfelel-e.
(#) Emberke válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Akkor ok.Azt hittem hogy nagyon nagy lesz az érték.De akkor milyen értékű ellenállattal lehet indulni?Ilyenben egyáltalán nem vagyok otthon.
Mindenesetre köszönöm.Ez nagy segítség volt
(#) proli007 válasza Emberke hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Ott van a rajzon a 47kohm. De szerintem valahol 47..100k között lesz a megfelelő. (Ez a Fet küszöbfeszültségétől és mint említettem Tőled is függ.
A 7Mohm a tök sötét. Gondolom előbb szeretnéd hogy bekapcsoljon, vagy a holdfényre már ne? De gondolom amúgy sem lőnek nyulat egy csomagtartó világítással, és reméljük fénymérővel sem fogod ellenőrizgetni. Bekapcsolt?.. Nem kapcsolt? Szerintem cseppet túlliheged ezt a számomra jelentéktelennek tűnő dolgot.
(#) Emberke válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Jó hát én géplakatos és karbantartó vagyok az elektronika csak hobbi.Meg ha már van végre saját néven egy kocsim akkor egy két dolgot szeretnék benne megcsinálni.Kb az első gyermekem születésekor már nem nagyon foglalkoztam az elektronikával (csak szükség esetén az itthoni dolgok,kapcsolók,dugalj stb) 6 éve.Te aki a kisujjából kirázza ezt a dolgot biztos jót mosolyogsz az oktalanságomon de sajnos már nem gyakorlom ezt a hobbit nagyon.Volt nekem régebben már kész alkonykapcsolóm de azt szétkapta az alkatrészek miatt.Az transztoros volt és nem fotoellenállásos.Hogy mit hova és miért kell tenni és főkép kiszámolni a dolgokat (tudás nélkül) nagyon nehéz nekem.Például a fet-et sem tudom hogy mi a fenét művel ott és milyen elven lett kiszámolva hogy az a típus kell.Ha jól emlékszem a régi dolgaimban is Te segítettél sokat (night rider ledsor,digitális hőmérséklet mérő stb).
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2014
(#) proli007 válasza Emberke hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Félreértesz! Ehhez nincs köze szakmához tudáshoz.. Egyszerű elvi dologról van szó.
Mivel kicseréled az izzót (vagy nem is volt benne) Led-ekre, ráadásul kis teljesítményűekre (ahogy emlékszem) a fogyasztás további csökkentésének, már nem túl sok szerepe van. Ha a Led-ek fogyasztása 20mA és egy hónapig nyitva lenne a csomagtartó, akkor is az aksiból kb. 14Ah töltés hiányozna.
Valaha én is tettem a kocsiba csomagtér világítást, csak pont "fordított előjellel". Vagy is egy 20W-os pótlámpát tettem az ajtóba, hogy amikor a kombit felnyitom, lássak is valamit. Ezt simán egy kapcsolóval kapcsoltam. Nem lehetett volna bekapcsolva hagyni, mert kisüti a szemem még nappal is, meg világított volna a csomagtartó, minden résén..
(#) Emberke válasza proli007 hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Én is erre gondoltam.Pont ezt szeretném elkerülni a folyamatos világítást.Nem volt benne lámpa és a ledek nem az energiatakarékosság miatt kellenek hanem mert van itthon vagy 20 db nagy fényerejű hideg fehér ledem és értelmes dologra szeretném használni.Mivel gyakran használom a munkámból adódóan este (és nappal is) a csomagteret ezért gondoltam erre.
(#) atilla93 hozzászólása Okt 31, 2014 /
 
Nekem szükségem lenne egy alkonyatkapcsolóra ami 12v-ról üzemel és egy relét kapcsol... Motorra szeretnék csinálni egy automata fényszóró kapcsolót... Tudtok ebben segíteni ?
(#) proli007 válasza atilla93 hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Hello! Amit Te szeretnél, annak nem a kapcsolási rajzának elkészítése a feladat, hanem a fény helyes érzékelése. Mert Te nem csak a szemeddel, hanem az eszeddel is érzékeled azt, mikor kell lekapcsolni a refit. Ez meg gondolkodni nem fog tudni. (Irány - szög - érzékenység mind problémás.)
(#) atilla93 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Ez egy motorhoz lenne csinálva és lenne egy kapcsoló amivel lehetne kapcsolni... Szóval lenne Off - Automata - Tompított- Távolsági. És ha automata üzemmódba lenne kapcsolva akkor a fényérzékelő kapcsolná a tompított fényszórót. A sensor abszolút az ég felé nézne szóval pl ha egy alagútban megyek vagy ha besötétedik akkor kapcsolna. Persze kellene rá egy potméter amivel a fényerősséget lehetne kalibrálni.
(#) proli007 válasza atilla93 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /
 
Ja, én arra gondoltam, hogy a szemben jövő jármű világítására szeretnéd a távolságit tompítottra váltani. De ha nem, akkor pld. így megoldható. Az R5 ellenállás értékével beállítható, hogy a be és ki-kapcsolás között mennyi legyen a differencia. R2 és C2 időállandójával, hogy milyen gyorsan reagáljon a kapcsolás a fény változásra. Jelenleg ez kb. 1sec. A CDS fényellenállás lehet bármely típus, az R1 és P1 poti értékét kell maximum az ellenállásának értéke szerint megválasztani.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
(#) atilla93 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Szóval az R5 ellenállással azt állítom, hogy pl ha letakarom a szenzort és sötétet érzékel akkor pl 10másodpercig kapcsolja be a lámpát ??? Nekem egy olyan kapcsolás kellene ami addig tartja bekapcsolva a relét ammedig sötét van és akkor oldja ki a relét ha világos van. Szóval nem kellene bele időkapcsoló meg ilyenek. Csak valami egyszerű kis mezei kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) proli007 válasza atilla93 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Miért? Ki mondta hogy ebben időkapcsoló van?
(#) d_zsolt162 hozzászólása Jan 24, 2015 /
 
Sziasztok!
A képen látható alkonykapcsolót építettem meg . L-53 P3C fototranzisztorral.
Annyi vele a problémám hogy a 3V-ból csak 2,6 voltot enged át a LED-ig "teljes" sötétségben.
Hogy tudnék javítani az áramkörön, hogy sötétben a LED több Voltot kapjon, és az alkonykapcsolás is megmaradjon persze.

alkonyk2.gif
    
(#) ferci válasza d_zsolt162 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Szia!
Ha annyira ragaszkodsz a 3 volthoz, akkor keresned kellene olyan tranyót, aminek hasonlóan nagy a bétája és ugyanakkor Uce(sat) 0,1 volt körül van. Válogatni lehet, ugyanakkora bázisárammal és pl. 5-10 mA-res terheléssel mennyire ül le a kollektor.
A drágább az, hogy veszel pl. SOT-23-as pici n-fetet, aminek az Ugs feszültsége 1 volt nagyságrendű és Rds(on) 0,02 ohm körül van vagy kevesebb és 1-2 tized voltot tudsz talán spórolni.
A helyedben tennék még egy cellát és 4,5 voltról járatnám, term. soros ellenállással a lednek.
1k csere 3k3-ra.
(#) nedudgi válasza d_zsolt162 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Gondolom, ez a kapcsolás eredetileg piros/zöld/sárga LED működtetésére készült, és fehér, vagy kék LED kerülne bele. Egyszerű megoldás lehet a két ceruzaelem cseréje egy lítium akkumulátorra.
A kapcsolással egy baj van: a LEDdel nincs sorbakötve ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) jocy1881 hozzászólása Márc 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Ezt a kapcsolási rajzot szeretném megépíteni ismét, csak most 12V-ról menne a dolog.
Miben kell változtatnom?
Vagy ha valaki tud egy egyszerűbb dolgot akkor szivesen fogadom az ötleteket.
Meg igazság szerint a képen se nagyon tudok elmenni hogy mik azok a cikk-cakkos jelölések, illetve hogy honnan tudom majd hogy a 2n5088 jelzésű alkatrésznek melyik lábát hova kell kötnöm.
Köszönöm előre is.
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2015
(#) proli007 válasza jocy1881 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Hello! Miért pont ezt a legvacakabb áramkört nézted ki? Számtalan alkonyat kapcsoló rajz van, és ez a topik pont két AA elemről szól. Te pedig 12V-ról beszélsz..
(Egyébként a cikk-cakk ellenállás, a tranyó bekötésem meg az adatlapján van..)
(#) jocy1881 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Hello.
Jól látod, van sok alkonykapcsoló rajz, de mivel nem nagyon konyítok a dolgokhoz, ez lett volna a legegyszerűbb dolog. Sajnos nem vagyok egy műszaki zseni ezért is kérem az itt lévők segítségét. Egyszer már megépítettem ezt a kapcsolást, de akkor csak 3V-ról és tökéletes lett. Most megint meg szeretném építeni csak 12V-ról. De ha nem lehetséges akkor hanyagolom és megoldom a gondom másképp.
(#) proli007 válasza jocy1881 hozzászólására (») Márc 17, 2015 / 1
 
Hello! Ez elég érdekes, mert ha már megépítetted, akkor kellene tudnod, mik az a "cikk-cakk". De ha mindenáron ragaszkodsz ehhez, akkor minimálisan két ellenállással kell kiegészítened. Egyiket a Led meghajtó tranyó bázisával sorba kel tenni. (Pld. 10kohm) A másikkal a Led áramát kell korlátozni. Tehát sorba a Led-el. (pld. 470ohm)
Mert ha egyik áramot sem korlátozzuk, belepusztulnak a tranyók, meg a Led is.
De én a helyedben ezt a kapcsolást választanám. Ennek mindegy hogy 9 vagy 12V a feszültség. És nappal minimális a fogyasztása. (kb. 1,2uA lesz)
(#) jocy1881 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Igen megépítettem, kb. 5 évvel ezelőtt.
Bővebben: Link
Egyszer csináltam meg csak de már nincs meg, csak valahol a tó alján így lemásolni se tudom sajno.
Ahogy látom ezen a kapcsoláson 2db led van, nekem csak eggyel kéne. Változik valami ha kiveszek egy ledet?
(#) proli007 válasza jocy1881 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /
 
Nem változik semmi, ha egy Led-et használsz, mert a kapcsolásban áramgenerátor van. Csak épp "pazarolja a villanyt". Mert amit a Led-ek nem világítanak el, azt az áramgenerátor fűti el.
(#) pbajnok hozzászólása Ápr 21, 2015 /
 
Sziasztok.
Alkonykapcsolós bóját szeretnék építeni, itt is találkoztam azzal a "rajzzal", amit felhasználtam. Annyit változtattam, hogy a 3V+ és a BC 558A tranzisztor közé betettem egy 100Kohm-os ellenállást, de a fotodióda és a LED elé, azok telibe kapják a 3Voltot (csak próbaképpen, és mert csak ez volt itthon, mivel többet vettem belőle, de anélkül 90 mA volt a fogyasztás, így viszont lecsökkent 11 mA-rra). A problémám, hogy csak akkor kapcsol ki a LED, ha az ablakohoz viszem, és beletartom a napfénybe. Rendes nappali fénynél, ami a szobában van, akkor nem kapcsol ki. Mit csináljak, hogy érzékenyebb legyen, és tényleg csak sötétben kapcsoljon be? Illetve a BC 558A helyett BC557C és a BC547B helyett BC547C tranzisztort használtam, lomexben ezt adták helyette, gondolom ez nem számít? Full laikus vagyok az elektronikához sajnos.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) proli007 válasza pbajnok hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /
 
Hello! Átrajzoltam ezt a szörnyűséget. Próbáld meg így. És szükség esetén az Rx ellenállást növeld meg.

Alkony3V.png
    
(#) pbajnok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /
 
Köszönöm, megpróbálom így.
A BC 558A helyett BC557C és a BC547B helyett BC547C tranzisztort használtam. Ez nem gond?
Az Rx ellenállást mennyivel növeljem, ha érzékenyebb kellene hogy legyen? Duplájára?
Jelen esetben az ellenállásoknál számít a %-ék?
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) proli007 válasza pbajnok hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /
 
- Szinte mindegy milyen tranyók vannak benne, ma már mindnek megfelelő az áramerősítési tényezője.
- Az Rx-et annyira növeld, amennyire szükséges. A tranyónak csak a 100kohm ellenállást kell meghajtania 3V mellett az maximum 30uA kollektoráramot jelent. 100-as béta mellett már 10Mohm-al is működnie kell.
- Nem lőnek itt nyulat az ellenállások pontosságával.
- Az ugyan nem túl szép a kapcsolásban, hogy a Led áramát nem korlátozással állítjuk be, hanem bázisárammal, (mint tapasztaltad is) de ilyen egyszerű áramkörnél, 3V tápnál, 3,2V Led feszültségnél elnézhető a dolog. De ellenőrizni kell, mennyi a valóságban.
(#) pbajnok válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /
 
OK.
Még egy buta kérdés, az Rx ellenállás az ugyanolyan ellenállás, mint a többi, igaz?
(#) proli007 válasza pbajnok hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /
 
Persze. Csak azért írtam oda hogy "x" mert értéke változhat a kívánt fénynek megfelelően. (Na meg a fototranyó fényérzékenységétől függően..)
(#) superdanee hozzászólása Okt 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Az alábbi fotón látható elektronikát egy gyári alkonykapcsolós bójából szedtem ki. Azért tetszik ez a megoldás, mert ez 1 db AA elemmel megy, ugyanakkor mégis úgy van megbuherálva, hogy 300 méterről is jól látható a led. Az itteni fórumot végigolvasva ilyen kapcsolást még nem láttam, minden min. 3V-ra van tervezve. A kérdésem az (mivel én nem vágom), hogy ez alapján a fotó alapján meg tudná-e valaki rajzolni ezt a kapcsolási rajzot úgy, hogy mezei ellenállások legyenek a rajzon és ne az SMD megoldások...
Előre is köszi!
(#) proli007 válasza superdanee hozzászólására (») Okt 27, 2015 /
 
Hello! A "kis fekete" hiányában a kapcsolási rajznak értelme nem sok van. Mert ebben egy feszültség növelő DC/DC konverter lesz plusz a fényérzékelő és villogtató áramkör (már amennyiben villog is). A módszer azonos, a napelemes kerti lámpákkal, hiszen ott is a Led nyitófeszültsége nagyobb, mint az egy szem 1,2V-os aksi feszültsége.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem