Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Komplett öntöző rendszer
Lapozás: OK   3 / 6
(#) Frankye válasza jimbo425 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Hogyne. Példának okáért mindjárt az, hogy az MSN szlenget ("5let") itt légy szíves mellőzni.
Egyébként több módszer is kínálkozik a megoldásra a vezérlő művel kapcsolatban. Lehet egyfelől egy hosszú idejű időzítő és egy léptető regiszter kombinációjával elkészíteni a vezérlést, de ha komolyabb (pl. állítható időtartam, hőmérséklet-figyelés, időre történő be- és kikapcsolás, stb.) igényeket támasztasz a rendszerrel szemben, akkor érdemesebb egy mikrovezérlős rendszer elkészítésében gondolkodni.
Azzal azért számolj, hogy zónánként legalább egy szolenoid szelepre szükséged lesz, ami nem olcsó mulatság!
(#) jimbo425 hozzászólása Máj 10, 2013 /
 
Mosógép szelepekkel csinálom, azis elég nekem. Semmi xtra nem kell rá csak ennyi hogy 20 percenként másik szelepet nyisson.
(#) Moderátor hozzászólása jimbo425 hozzászólására (») Máj 10, 2013
 
Az előző hozzászólásomat - finoman - azzal kezdtem, hogy az MSN szlenget légy szíves mellőzd! Nem volt érthető?
(#) jimbo425 hozzászólása Máj 10, 2013 /
 
De érthető volt elnézést kérek kimaradt egy betű Nem gondoltam hogy ez ekkora tragédia, bocsánat.
(#) proba válasza jimbo425 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Van cd 4017-tel futófény. Ennek az órajelét lassítva, a kimeneteit tirisztorosra cserélve tudja a te kívánságodat.
Egyik ismerősöm talált egy olyan szelepet ami a víznyomás megszüntetésére, újra indítására eggyel tovább léptette a kimenetét.( teljesen a víz működtette) A vezérlés pedig egy közönséges digitális kapcsoló óra volt. Ez időnként leállította a szivattyút majd egy perc múlva újra indította,Mondjuk ő hosszabb ideig locsolt. A te esetedben egy egyszerű univerzális időzítő is adhatná az alap órajelet.
(#) jimbo425 hozzászólása Máj 10, 2013 /
 
Az a szelep is jólenne nekem, így csak egy időkapcsoló kellene, lehet hosszabb a locsolási idő nálam is az csak példa volt. Esetleg a nevét vagy a forrását ki lehetne deríteni?
(#) proba válasza jimbo425 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Hasonló volt, csak gondolom valami olcsóbb fajta.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) Zoli1974 hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy kapcsolást 8 zónás öntözőhöz, de ebben relékkel oldották meg a szelepek kapcsolását. Szvsz. triakkal jobb lenne, 24 V -ot kapcsolnék. Az lenne a kérdésem, hogy BT134 v136 os triacot optocsatolóval TLP3062 vagy anélkül hajtsam meg a kimenetről. És hogy nézne ki a módosult rajz. A rajzot csatolom.
(#) dcsabi hozzászólása Máj 4, 2014 /
 
Egy érdekes öntöző rendszerre lettem figyelmes egy ideje. Ha ennek a fele igaz, akkor ezt otthon simán meglehet csinálni. Az alkatrészek is simán beszerezhetőek. Van azért néhány meghökkentő információ még ezen az oldalon. Ami még fontos lenne, elektronikailag elébe menni, hogy lehetne-e detektálni a működését illetve erejét a cuccnak.A játék...És duplázva
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) tranyo22 hozzászólása Ápr 18, 2015 /
 
Magyarországon vagyok, megyek majd Romániába és addigra meg kell vegyek mindent ami kell egy öntözőrendszerhez, és össze is kell raknom.Most ott vagyok hogy a csepegtetőcsőt kútról szeretném üzemeltetni, míg a szórófejeket víz hálózatról (nincs több 9-10 szórófejnél)
A csepegtetőcsőhöz milyen szívattyút vegyek?
Milyen alkatrészek kellenek?
Segítséget köszönöm előre is (a ház földeletlen)
(#) Zoli1974 hozzászólása Máj 6, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy öntöző komputerem amit két éve építettem és szeretném a kapcsolásba bekötni az esőérzékelőt.
Két láb van kivezetve ennek amik a leírásnak megfelelően eddig testre voltak kötve ( nem használtam esőérzékelőt) . A kérdésem az lenne, hogy ezt a két lábat vezessem ki és alaphelyzetben zárva legyenek vagy elég egyet kivezetni és alaphelyzetben testre legyen kötve és az érzékelő eső esetén megszakítsa azt? Sajnos a tervezőjével nem tudtam eddig felvenni a kapcsolatot ez ügyben. Hogyan derítsem ki, hogy hogyan kössem be az érzékelőt?
Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) nedudgi válasza Zoli1974 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Több verzió lehetséges. A Hunter vezérlőkön egy rövidzár van, ami valószínűleg földfüggetlen. Ha ezt a rövidzárat megbontjuk, az tiltást jelent.
A legtöbb esőérzékelő száraz időben zárt, nedvesség hatására bont. Ez alól vannak kivételek, van ami nedvesség hatására zár, és létezik olyan is, amelyik mindkét üzemmódra alkalmas. Ennek megfelelően kell lenni olyan vezérlőnek is, amelyik a rövidzárra tilt.
(#) Zoli1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ, én is ezen a dilemmán futottam végig, szóval a tervezőjével kell a kapcsolatot felvennem ő tudja azt, hogy hogyan oldotta meg.
(#) nedudgi válasza Zoli1974 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Egyszerűbb lenne, ha elárulnád a nagy titkot. Milyen gyártmányú a vezérlő?
(#) Zoli1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Egyedi tervezésű, ugyanúgy mint itt az oldalon megtalálható kapcsolások egy része csak a tervezője nem osztotta meg a pic programot hanem felprogramozott pic -et küld. Sajnos programozáshoz teljesen moha vagyok.
(#) nedudgi válasza Zoli1974 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Link esetleg? Anélkül annyi, mintha kávézaccból jósolnék.
(#) Zoli1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Bocsánat, ne haragudj.Bővebben: Link
(#) Zoli1974 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
A készítője készséges még két év távlatából is segített, de valószínű nincs sűrűbben netközelben.
(#) nedudgi válasza Zoli1974 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
A leírás mit mond erről? Lehet, hogy elsiklottál valami felett. Olvasd el mégegyszer.
Az időzítések programozása kijelzőn keresztül történik? Nézd végig a menüt...
Azt is megteheted, hogy egyenként megbontod ezeket az átkötéseket - mi lép erre a vezérlő?
(#) Zoli1974 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Rendben elolvasom. Az időzítések programozása a kijelzőn keresztül történik, ki lehet kapcsolni az esőérzékelőt is. Köszönöm a segítséget, van egy út amin elindulhatok aztán majd meglátjuk.
(#) djadji hozzászólása Dec 7, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy öntöző rendszert építeni. A kert keskeny, de hosszú, egy fúrott kútból táplálnám, egy 1300W-os szivattyúval. Elvileg a szivattyú 4,6 bárt tud.
A kertben végig van egy földbe ásott gerinc vízcső (colos), amiről úgy 20 méterenként van kiállás a föld fölött, amiről lehet locsolni.
Az elképzelés az lenne, hogy mágnesszelepekkel kapcsolnám ki-be a kiállásokat, amire annyi fejet tennék, amennyi szükésges és/vagy amennyit elbír egy ág. Ezt egy PIC vezérlené, annak rendje és módja szerint. A problémám (sok egyéb mellett) az, hogy a legtávolabbi mágnesszelep a szivattyútól (és ahol az áramforrás és a PIC is van/lesz) ugy 80 méterre van. Így nem szeretnék minden mágnesszelephez kihúzni egy külön kábelt a tápláló 24V-nak. (ha csak 20 métert számokok kiállásonként, akkor 20+40+60+80 méternyi vezeték, az 200m, az elég költséges) Hogyan lehetne ezt megoldani a lehető legkevesebb vezetékkel? Minél olcsóbban...
Gondoltam arra, hogy egy vezeték menne, ezen lenne a 24V, és ezen menne a vezérlés is, amit egy helyi, a szelephez dedikált PIC értelemezne, és kapcsolná ki vagy be a szelepet, ha a központi PIC éppen őt szólítaná fel erre. Túl bonyolítottnak érzem. Más megoldással hogyan lehetne?
(#) proba válasza djadji hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Egy kábel a 24V nak, egy vékonyabb sokerű meg a vezérlésnek. Szelepenként egy relé, vagy valami elektronikus kapcsoló.
Lehet bonyolítani is biztos, de később ki javítja meg?.
(#) djadji válasza proba hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Hát igen, ha bonyolult az sok hibára is ad lehetőséget.
Mondjuk, ha így oldom meg, akkor kell egy 80 méteres vezeték a 24V-nak, egy 80 méteres a vezérlésnek, a 4 kiálláshoz 4 relé (ez mindenképp kell) és 4 PIC is, ami értelemezi a vezérlést éa kapcsolja a relét, 4 elem (Táp) a PICnek. ÉS bonyolult PIC-PIC közötti kommunikáció (még nem csináltam, de bonyolultabb mint a következő "ahány szelep annyi kábel" megoldás)
Ha mindezt egy központból vezérlem, akkor kell a 24V-nak 20-40-60-80 m vezeték, ami 200 méter, de nem kell szelepenként a PIC, szelepnként a TÁP. Simán arra a vezetékre küldöm a 24V-ot, ami az adott szelephez megy, és kész. Lehet hogy ez lenne az egyszerűbb, és az olcsóbb is. 24V-nak nem kell túl izmos vezeték.
(#) zolika60 válasza djadji hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Füvet szeretnél locsolni? Mert más növény nem igen bírja ki, hogy közvetlenül a kútból jövő hideg vízzel öntözd.
(#) proba válasza djadji hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Mondjuk ha egy UTP kábel szerűt húzol ki minek pic? egyszerűen az érpárok végén a relé, ami kapcsolja a mágnesszelepet.
Ha picezni akarsz, akkor van értelme, ha a tápon keresztül vezérled a szelepeket is.
(#) sunside válasza djadji hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Megoldás lehet egy CAN-Bus rendszer is ha a szelepeknél fel tudod dolgozni a jeleket. Ekkor elég egy ilyen kábelt végighúzni a tápnak és jelnek.
(#) djadji válasza proba hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Hát igen. Köszönöm mindenkinek. Szívesen kipróbálnám a PIC-ek közötti kommunikációt (még nem csináltam ilyet), de valóban ez nem a megfelelő alkalom, csak bonyolítanám a helyzetet és drágítanám is. Jórészt füvet locsolnék, és azt is éjszaka.
A megoldás az lesz, hogy sima egy eres MCU vezetéket húzok ki, 0,5mm2, 20 Ft métere. ebből 1-1 megy a 4 db szelepig (az 20,40,60,80 vagyis 200 méter) és egyetlen szál jön vissza, az lesz Gnd, közös szál. Egyszerre valószínűleg úgyis max 2 kapcsoló van bekapcsolva, az a fél négyzetmilis röhögve elbírja. Az összesen 280 m. Erre közvetlenül rákötöm a 24V-ot, ami kapcsolja a szelepet, így a relét sem viszem ki a prérire a szelephez, hanem a relék is ott lesznek egy helyen a szivattyú mellett, csak a tápáram megy ki a szelephez.
Szelepnek ezt (vagy hasonlót) gondoltam, távol-keleti barátainktól.
Mágneszelep
Igaz csak fél colos, de majd többet üzemeltetek egyszerre (legalábbis ez a terv).
3 további kérdés van, ami nagyon zavar:
- Ilyen szelepből van 24V-os és 220Vos is (meg 12V-os is). Ugyan nem sok kedvem van még egy 24Vos tápot is használni, ugyanakkor azt se tartom jó ötletnek, hogy 220V futkározzon a földben. Jól gondolom, hogy a 24V az biztonságosabb lenne?

- Nem tudom hogyan is lenne érdemes a MCU kábelt a föld alá helyezni. Véleményem szerint szimplán elásva se lenne nagy gond, kibírna vagy 20 évet. Vagy rosszul gondolom?

- ÉS a legnagyobb kérdés az a locsolófej. Milyet, mennyit, hogyan.. és ettől függ az egész kialakítás is. Sajnos (ha jól olvasgatom) mivel nincs nyomásmérőm, nem tudom megmérni a kút és szivattyú hozamát, így marad a kipróbálás. Megnézem, hogy hány fejet tudok rákötni úgy, hogy még elegendő legyen a víznyomás és a locsolási sugár. Csakhogy ehhez venni kell elegendő fejet , ami vagy jó lesz vagy nem.
Nem akarok off topic lenni, lehet hogy ez nem ide tartozik, de azért megkérdezném milyen fejet javasoltok? Olyan lenne jó, ami úgy 10m sugarú félkört tud belocsolni, nem túl nagy vízmennyiséggel. Valami ilyesmit néztem ki, de ezek iszonyatosan drágák (különösen hogy 8-at kellene vennem). Locsolófej
De félkörívet locsol, vékony sugárral, elég nagy területet. A vékony kis vízigényű sugár azért jó, mer talán a félcolos szelep is ki tudja szolgálni. (a kiemelkedés nekem felesleges) Van valami költséghatékonyabb ötletetek? A vékony sugárban locsolás megoldható házilag is(egy lyuk) de hogy forogjon is, az már kemény dió lenne.
(#) proba válasza djadji hozzászólására (») Dec 8, 2015 /
 
Az MCU nem annyira űnik jónak, én minimum 5x1mm2 MT vezetéket használnék, esetleg csökkenő kialakításban ( 5x1 következő 4x1 következő 3x1 végén 2x1 ), és kpe csőben. 24V az tuti, a beázás ellen nem tudsz minden pontot hosszútávon megvédeni, és a feszültségesése sem talán jelentős. A szivattyút valamennyire ki próbálhatod, ráteszed a kívánt csőhosszot, és leméred 1 perc alatt mennyi vizet ad . A csővastagság nagyon sokat számít. Ilyen hosszon szerintem minimum az 1 colos.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) djadji hozzászólása Máj 25, 2016 /
 
Sziasztok!
Módosult az elképzelésem. Hátha érdekel valakit, leírom.
A kert egy hosszú, keskeny nadrágszíj telek, első körben a közelebbi felét fogom locsolni (mint egy tekepálya).
Azt találtam ki, hogy nem a szelepeket viszem ki messzire a kúttól, hanem a KPE csövet a kert jobb és bal oldalán is, így két oldalról, locsolófejenként félkörívesen locsolnám. A KPE se drágább mint egy normális réz vezeték. Így nem egy KPE lesz és sok vezeték-szelep, hanem több KPE és kevés vezeték, mert a szelepek a szivattyú közelében lennének.
A locsolófejek sima hétköznapi körforgós fejek lesznek, amik olcsóak, 180 fokra korlátozva. Nem visszahúzható, de a kerítés mellett lesznek így nem fognak zavarni fűnyíráskor (a kerítés tövét gyomirtózom így is). Ebből a Locsolófejből rakok rá a KPE csőre, egy körben 3-4-et. Vicik-vacak műanyag locsoló, de legalább olcsó. 10 méter széles a kert, ha 7-8 méterre elhord az szerintem elég, ha majd lesz jobb és bal oldalon is. Szerintem 3-4-et el is visz a szivattyú és a kút is, de ezt tesztelnem kell még.
A központ egy PIC lenne, ami a köröket, a szivattyút, kapcsolgatná, óra szerint, lehetőleg éjszaka kapcsolna be. A körökön mosógép mágnesszelepet szeretnék tesztelni, sokak szerint az is bírja. A szivattyút egy szilárdtest relé kapcsolgatná, a mágnesszelepet pedig sima relé.
Az esőérzékelő pedig egy tálka lesz, amibe sót rakok, és két vezetéket. HA esővíz van benne a sós víz zárja az áramkört, és a PIC nem kapcsolja be a szivattyút. Ha kiszárad, akkor megszakad, mehet a locsolás. (vagy egy úszós érzékelő, de ez a sós dolog jobban tetszik). Így ha sok eső esik, lasabban is szárad ki, ahogy a föld is, addig nem is kell locsolni.
Jelenleg a tesztelésre kellene figyelnem, de sajnos nem haladok vele, mert sok a dolgom.
Vélemény esetleg, tapasztalat hasonló megoldásokkal?
(#) nedudgi válasza djadji hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Szerintem a mosógépszelep több szempontból nem optimális megoldás. A fél collos szelep eléggé visszafoghatja a rendszert. A másik gond, a mosógépszelep rázósabb. Reméljük, hogy csak átvitt értelemben. Nem véletlenül alkalmaznak a kertben 24V szelepeket. Az, hogy bírja, másodlagos kérdés az életvédelmi szempontok mellett.
A fejeket úgy kell elhelyezni, hogy éppen locsolja meg a következő szórófejet, akkor egyenletes lesz a vízellátás.
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem