Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Ratsnest és bal lent kiírja hány légkötés van még.
Vagy elrejted a többi réteget, ahogy előttem írták, vagy letöltöd ezt (be kell másolni az eagle ULP könyvtárába):
Bővebben: Link Majd felül az ikonsoron megnyomod, hogy run ULP, ott pedig kiválasztod a zoom-unrouted.ulp-t. Ez odaugrik, illetve rázoomol a kötésre. Vagy ugyanez csak gyorsabban, felül beírod, hogy "run zoom-unrouted". Ha ilyesmi "trükkökre" van szükség, mindig célszerű körülnézni az ULP-k között, rengeteg hasznos dolog van. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
De jó hogy említetted az ULP-ket. Valamilyen magyar nyelvű katalógus nem létezik már erre? Melyik mit csinál voltaképpen? Mert sok olyan van, ami azt sem tudom, mire jó - pedig jól jönne időnként. Talán ennél már csak az lenne jobb, ha lenne egy ulpkatalog.ulp is
![]()
Ha a Jegyzettömben megnyitod őket, mindegyik elején ott találod a leírását.
Persze nem magyarul, de hát az elektronikában illő legalább annyit érteni angolul, hogy a lényeget megértsük. ![]()
Már akinek illő.. A rövidtávú memóriám egy része a kukában végezte egy betegség miatt. Emiatt nem tudok nyelvvizsgázni sem. Nekem jól jönne a magyar.
Kicsit nehézkes ,de a gugli fordító segítségével legtöbbször sikerül kitalálni egy egy mondat értelmét. Én sem tudok egy kukkot sem angolul (az én generációm még az oroszt tanulta )
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Használom is. Csak reménykedtem hátha van aki az ulp-kben otthonosan mozog. Tényleg hasznos lenne egy ilyen összefoglaló.
Nem kell hozzá nyelvvizsga. A nyelvismeret és nyelvvizsga nem ugyanaz. Egy kis gyakorlattal és akarattal eléggé bele lehet jönni.
Ahogy kaqkk kolléga írta, úgy is megoldható, a gugli angolból elég jól fordít. Idézet: „(az én generációm még az oroszt tanulta )” Az enyém is, de azóta sok víz lefolyt a Dunán és inkább az angolra van szükség, mint az oroszra, az utóbbi egyáltalán nem megy, hiába erőltették. ![]()
Azt hogy tudom elérni, ha a sémában beállítom, hogy egy vezeték melyik vezetékosztályba tartozzon, akkor a nyáktervező kézi tervezésnél is automatikusan azt a vezetősáv szélességet adja?
Na ennek mekkora az esélye! Pont ugyanezt akarom kérdezni most én is!
![]()
Ha 230V is kerül a panelre akkor milyen szigetelési távolságot kell tartani a Fázis-Nulla között, ill a kisfeszültségű részektől?
A hálózattal összefüggő és a leválasztott részek között minimum 7.5 mm fóliamentes résznek kell lennie. A távolságot mindig a lehető legközelebbi pontok között, a panelen (kivágásokat megkerülő úton) kell mérni.
Ha lehet kerüld az egy panelen 230V + törpefesz párost.
Ha nem lehetséges próbálj a legnagyobb távolságot tartani (7.5 mm felett)
Köszönöm a megerősítést, én is pont ezt tanácsoltam.
Mi a teendő pl egy optocsatoló vagy relé esetén ahol a lábtávolság eleve kisebb ennél az értéknél?
Ez szabvány és felhasználás specifikus...
De pl. egy normál laborkészülék ami paramétereiben belefér az Overvoltage Category II-be, és nem szeretnéd 2000m felett használni, és a környezete sem extrán poros, tehát belefér a Pollution Degree 1-be, akkor 1,5mm a fázis-nulla és a duplája (azaz 3mm) a primer-secunder között a vezető távolság és kúszó távolság is.
Mindig felmerül és mindig más értékeket olvasok. Ez elég egzaktul leírja: 5mm a helyes érték. Nyilván az 5mm - 5,08-as rasztertávolságnál is teljesülne, de ez fólia és fólia közötti távolság. Lábtávolságnál sok helyen ezért szerepel a 7,62mm-t.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Láttam egy hazai fejlesztésnél, hogy kézzel széjjelebb húzták az optocsatoló lábait, így mesterségesen növelték meg a távolságot. Nyilván ez csak a tok két oldalának távolítása. De Advantech áramköröknél láttam optocsatoló alatti bemarásokat is a panelen, megnövelve a kúszóáram utat. Ha ez végképp kevés - ott a résopto.
Nos hát úgy néz ki, ezt csak az autorouter funkciónál lehet használni.
![]()
Igen, csak auto, és ez igy logikus is.
* sikerült megtalálnom a megoldást! Kézi huzalozásnál is működik!
Opciók ... / Beállítások ... / Általános fül / Routolási szélesség és furat automatikus beállítása elé kell a pipa! A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
Huhú, valóban, működik!
![]()
Más típusú relé választása. Az optocsatolóknál a 4 raszteres lábsor alkalmazása. Pl.: CNY option 6.
Idézet: „5mm a helyes érték.” És mitől helyes? Nincs semmilyen szabvány hivatkozás, vagy pontos leírás... Sőt, oda is van írva, hogy ökölszabály, tehát nem egy helyes, hanem csak általánosan jónak gondolt érték. Lehet valahol sok, lehet valahol pedig kevés.
Tudod - az a baj, ha az embert foglalkoztatja egy kérdés - konkrét megoldást keres. A "Lehet valahol sok, lehet valahol pedig kevés. " nem mérhető metrikus rendszerben és nem reprodukálható. Én ezt az 5mm-t mértem egy olasz buszrendszer reléinél (IP20-as) és én is ennek megfelelően alakítottam a vezetősávokat a saját kütyümben, ami 5 éve kapcsolja a hálózatot: motorokat. Ez egzakt válasz. A vezérlőmön már jelentős por gyűlt össze. Így sem robbant be eddig. Nyilván leportalanítom, de ha ilyen körülmények között +92 és -5 fokban is megfelelt - akkor nekem jó. Különben nem ajánlanám. A Finder printreléknél is 7,5mm a lábtávolság a tekercseknél és 5mm az érintkezők között. Nyilván az sem mindegy mennyi pára az amivel számolni kell és az sem, van-e por, vagy le lett -e lakkozva a panel, vagy lett-e a kúszóáramút növelve valamilyen módon.
Idézet: „Én ezt az 5mm-t mértem egy olasz buszrendszer reléinél (IP20-as) és én is ennek megfelelően alakítottam a vezetősávokat a saját kütyümben, ami 5 éve kapcsolja a hálózatot: motorokat.” Remélem, forgaslomba hozatal előtt elvitted MEEI vizsgálatra.
Igen - éppen ezen dolgozom. TÜV -re is megy.
Hali!
Valaki tud abban segíteni, hogy meg lehet-e csinálni azt az Eagle alkatrész-szimbólum tervezőjével, hogy a szimbólumnak bizonyos részei ne forduljanak el, amikor a kapcsolásirajz tervezőben elforgatom az alkatrészt? Nálam konkrétan mérőműszerekben a V illetve A betűkről lenne szó. Ötlet esetleg valakinek?
Szia !
Ha igy irod be >NAME bármelyik rétegre, akkor a tervezőben nyomsz egy Smash -t az alkatrészen, és külön válik a szöveg. Ezt már oda forgatod ahova akarod. Ha nem akarod elveszteni az alkatrész nevét, mert mondjuk azt el akarod nevezni "múszer A" -nak, akkor a >NAME mellé tegyél egy >VALUE cimkét is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |