Fórum témák
» Több friss téma |
Nézz körül Csájnország kínálatában. Csodálkoznék, ha nem lenne ilyen táp az általad említett összegért...
Te egy rossz megoldást kínáltál. Igen, írhattál volna 12 Ah-s akksit is, de nem azt írtad. És az ugye kicsit drágább...
Én egy más által bevált megoldást javasoltam. Használhat használt autóakksit is a garázsból és meglévő töltőt. Egyik nyáron a Balaton parton volt egy profi autóverseny pálya kitelepítve. Az is akkuról ment. Persze van az a pénz, amiért lehet mást is venni. Én is láttam 3000Ft-os kapcsolóüzemű tápokat. Főleg notebook tápot. De fogalmam sincs hogyan viselik a folyamatos induktív lökéseket a terhelés oldalon. Egy akksinak ez nem gond.
Egy darab trafóból effektívben 250W-nál többet nem nagyon tudsz kivenni. Ez nem egy hű de nagy teljesítmény, ahogy a 7294 híd sem, tehát majdnem mindegy hogy 27 vagy 36V-ról van hajtva.
A trafónál nem a szétszedés hanem az összerakás a problémás, kivéve ha rezonáns lesz és a szórás a trafóban van kialakítva, mert akkor egy elválasztóval minden követelmény meg van oldva, nem kell spéci szigetelőanyag stb. Bár ha tele van tekerve a cséve a külsejére nem árt, nehogy átkússzon a magon keresztül valami a primerről a szekunderre. Ezekben TDK PC40 vagy 44 mag van, az mehet jóval magasabb frekin is mint az eredeti 50kHz környéke. Eredetileg azért alacsony mert keménykapcsolás van, ami minél gyakoribb (minél nagyobb a freki) annál nagyobb a kapcsolási veszteség.
Egyenlőre men akarom rezonánsra építeni. Ahhoz még sokszor át kell olvasnom a rezós cikkeket, és értelmezni!
Egyenlőre "csak hogy működjön", semmi védelem, pwm, stb. A TDA csak azért híd, mert 2db erö sítő volt egyben megvehető, (bár nem érdeklődtem ellenkezőjéröl) és sem kivánalmam, sem lehetőségem nincs a 4 csatornás, v dupla sztereó üzemre. Nem lesz bömböltetve, jel.pill 2030-ból álló 5.1-et hallgatok, ritkán van az is csúcsra hajtva. Igen csak elég lesz a 250W Akkor itt a pont, a dolog vége, lesz 27V. Max 2db tápot építek, külön táplálva a 2 oldalt. Ez szimpatikusabb, mint a dupla trafó, egy vezérlés! Gondolom, ha túl nagy a freki, akkor az épp oly rossz, mintha alacsony lenne. Ez a jóval magadabb, mint az eredeti freki matt kérdezem. Két -háromszorosa is lehet? Köszönöm a türelmeteket és a segítségeteket! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Akkor hajrá. A frekit 50kHz környékére állítsd ahol eredetileg is ment a trafó. Ettől csak akkor kellene eltérni ha áttekernéd.
Sziasztok!
Készülőben egy ilyesmi táp. Bírni fogja a gyűrődést ránézésre???
Most már várjuk meg, csinál-e füstöt. Ha nem akkor gratulálok!
![]()
Éppen egy új tápot tervezek és azon agyalok hogy a lágyindítást relé helyett triakkal oldanám meg.
Próbálkozott már valaki ilyesmivel? Tapasztalatok, vélemények?
Szép munka, de szerintem fölöslegesen nagy, főleg a szekunder. Kapcsolást közölsz? Könnyebb lenne megérteni a nyákot.
Igen, én 3 db triakot kötöttem párhuzamosan és egy mikrovezérlővel csináltam meg a fázishasítást. De elég az is, ha egy ellenálláson keresztül töltöd a kondikat, majd ha elér egy szintet, akkor rágyújtassz a triakra. Jobb, mint relézni.
RAJZ az épülő tápról.
Viszont még a rövidzár védelmi köre nincs beépítve. Az méretezés alatt áll. A táp beindult, nincs füst, 280W folyamatos terheléssel ment kb. 5-10 percet, infrás hőmérő az egyenirányító diódákon mutat 50 fokot, a fetek kézmelegek maradtak, és az összes többi alkatrészen se érzékelem azt, hogy megfoghatatlan lenne. 40kHz a kapcsifreki. Talán még hosszú távon is elviseli ezt így ez a kapcsolás? De egy kicsi ventilátor csodákra képes.
Kapcsolótáphoz használtad?
Ellenállásokat fog zárni csakúgy mint ahogy egy relé tenné. Nem lesz hasogatás, csak sima kapcsoló. A primer pufferek töltöttségét figyeli egy komparátor, ami kb 250V-nál (közvetve persze) begyújtja a triakot. Egyelőre BT 130 -600E triakjaim vannak, de ha beválik a nagyobbik rezonáns tápomhoz, akkor veszek komolyabbakat.
Igen, kapcsitáphoz használtam. Viszont egy nagy feltétele van az indulásnak! Amíg a pufferek nincsenek feltöltve teljesen, addig nem indulhat a rezonáns táp, amit TL494-el oldottam meg, és az indulás rezonancia frekvencia felett történik jóval, és szépen jövök lefelé rezonanciára. Különben a pufferekben akkora energia van, hogy hirtelen indulva nagy az indítóáram, és BUMM a feteknek. Ezért van bent a mikrovezérlő, ami az egész indítási és leállítási folyamatért felel. NA meg még mérek vele áramot és feszültséget is, meg teljesítményt is számol...
3x 8A triak van bent, csak hogy csökkentsem a veszteségeket. Így borda nélkül kézlangyos 1200W terhelésnél. Tuti jó a komparátoros téma is, csak okosan kell megoldani. Nekem nincs indítóellenállás. Csakis lassan növelem a pufferek feszültségét. Nagyon sok pufferem van bent. LEhet el is túloztam picit. 5x470µF 400V. Erről van szó. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Az nem semmi! Nem sajnáltad rá a drága időt?
![]() Gondoltam az indulás vezérlésére is, ami egyúttal alacsony fesz védelmet is ellátna... Majd meglátom mit valósítok meg belőle, meg még agyalok rajta, persze csak analóg vonalon. Most felbátorodtam egy kicsit a triak végett...ja, az előbb elírtam BT 138-600E a típusa.
Értettem, ismerősök ezek a triakok.
Néha már majdnem feladtam a tápot, de végül összejött valami. Amin még mindig van mit fejleszteni. Majd egyszer előveszem megint.
Ez milyen táp bővebben? Fent van itt valahol?
Mit táplál? Mekkora teljesítményű? Gondolom nem EZ az... A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
Jó estét!
Szerintem tökéletes, ránézve nagyon strapabíró. Mihez lesz ez használva? ![]()
CSak úgy csináltuk, jó lesz valamire. Van sok PC trafó, elhasználjuk. Nehogy kidobjuk. Inkább gyártunk pár ilyen tápot. Erősítőkhöz jó lesz.
A bedobozolt cuccra gondolsz? Az egy D osztályú végfok, és annak van egy nagyobb tápja. Stabil 600W-ra van belőve. ETD49-el. Volt itt előzménye, sokat szenvedtem vele.
Hát igen.
![]() ![]()
Hány voltról jár az a cucc? Milyen fet van a D-osztályba?
![]()
+-75V, IRFP460A a tápban, Végfokban spéci D osztályú MOSFET.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
Ma méretezve lett a rövidzár védelem is, és úgy néz ki működik. Egy pici triak került bele.
Egy kis videó a nyúzásról. Stabilnak tűnik, nem füstöl ![]()
Szép munka! Grat!
Egy apró észrevétel: a bemeneti szűrőnél a 230V-ot a huzal szigetelésére bíztad, nem túl egészséges. Ezt gyáriakban úgy szokták megcsinálni, hogy vagy egy távtartó lemezkét raknak a két tekercs közé, vagy egyszerűbb két vékony kábel kötegelő az aljára/tetejére(én ezt használom). Vagy annyival kevesebb menet van rajta, hogy nagy a távolság. Üdv! A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Valahogy így kell megcsinálni a védelmet. Én még kiegészíteném annyival, hogy hosszú idejű zárlat esetén kapcsoljon le teljesen, és csak újbóli ki-be kapcsolás után induljon el újra. Nem látok timert. Hogy oldottad meg hogy csak később kapcsoljon vissza, van erre valami RC tag?
Gratulálok! Két lehetőség van, vagy kiemelten szerencsés vagy, vagy a nyák szellős elrendezésére annyira nem érzékeny a konstrukció. Nekem tetszik. Az első zavarszűrőt én is cserélném. Bocs a füstös duma miatt
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |