Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   542 / 607
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Jól megdolgoztál vele. Sajnos a pozíciószámok nem következetesek, de át fogom őket javítani, hogy minden elem egyértelműen azonosítható legyen. Ezt a kapcsoláson és a panelon is megcsinálom majd, így nem lesz félreértés. Akinek ez fontos, az még várjon pár napot erre a változatra.
Az alkatrészlista szükségessége nem egyértelmű nekem, de ha kell ilyen, akkor azt akár a kapcsolási rajz készítő, akár a paneltervező automatikusan legenerálja, tehát tudok majd adni ilyet.
(#) Allen Collins válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Értem, mindegy, igazándiból ráértem Én sem vagyok telesen biztos abban, hogy szükség van erre, de azt gondolom, hogy így átláthatóbban lehet berendelni a dolgokat, mintha a kapcsolási rajz bogarászása közben tenném.
(#) Allen Collins hozzászólása Dec 15, 2015 /
 
Sziasztok!
Leadtam az alkatrész rendelést, bízok benne, hogy péntekig lesz belőle valami. A 2db 7294-t lehet simán a hűtőbordára csavarozni, (közösre), vagy kell alá csillám, meg szilikon?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) zotya1983 válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Kell alá csillám+ hűtőpaszta mert a tok hátulja a -v n van.
(#) sonny007 válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Szia. Mivel a leszorító része negatív tápon van ezért el kell szigetelni a hűtőbordától.
Csillám, plusz hővezető paszta.
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
A tokozás felfogására tapasztalatom szerint távolról sem kielégítő a saját zászlójának rögzítése. Ezrét valamilyen egyéb, alternatív megoldást javaslok. Nekem a kengyel a legkényelmesebb, és hatékonyságban messze megelőzi a sima csavarozást.
(#) Allen Collins válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Oké, köszönöm!
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2015 / 7
 
Néhány további aprósággal is kiegészítettem a Paneltervet. A korábbi ismétlődő pozíciószámok helyett soroltam minden alkatrészt, tehát most már minden hivatkozás csak egyetlen elemre mutat. Most már nem csak a Piher potmétert tudja fogadni, hanem egy másik típust is, és az átkötéseket is beszámoztam.
A kapcsolási rajz sokkal többet változott. Nem a kötések módosultak, hanem alkatrészként felkerültek az átkötések is, amik így a számozott tervvel összhangban vannak, és persze az alkatrészeket ezen is átszámoztam. Azt gondolom, így jobban áttekinthető, és ha bármi miatt piszkálnunk kell az áramkört, akkor egy ilyen részletességű rajz sokat segíthet nekünk.
Visszatérő probléma az alkatrészlista. Ebben azzal próbálok segíteni, hogy a panelterven lévő alkatrészeket kiexportáltam egy Excel táblázatba. Ez még nem egy komplett bevásárló lista, mert a méretek alapján még a tokozásokat hozzá kell nézni, de legalább minden rajta van. Aki akar vele babrálni, az finalizálhatja a táblázatot.

A mellékletek Alkotó kérésére lecserélve.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
(#) Robikk válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Szia
Erről az erősítőröl Kérhetnék nyákrajz, esetleg alkatrész listát? egyszóval minden ami a megépítéséhez kell.
Jövőre elszeretném készíteni az első erősítőm.
Ha kérhetem privátban.
Előre is köszönöm, és Kellemes ünnepeket kívánok ezúton is MINDENKINEK!
(#) Gabó válasza Robikk hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Itt van pont feletted minden hozzá....
Boldog ünnepeket Nektek is
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Robikk válasza Gabó hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Köszönöm
Figyelmetlen voltam!
(#) kissattila88 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Mivel készíted az alkatrész listát?
(#) Alkotó válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 21, 2015 / 1
 
Mint a lista jellegéből is látszik, nem én irkáltam össze, hanem a paneltervező automatikusan generálja (ha eleve így definiálod az elemeket). Én csak kiexportáltam. Több információ is megadható lenne, de azokat nem töltögettem ki. Ami fontos, az elsősorban az elemek mérete és alakja, ami jól látszik a felirati oldalon. Ez alapján érdemes alkatrészt rendelni.
A kapcsolási rajz készítő is tud ilyen listát, de nekem abból csak az ingyenes verzió van meg, amiben ez a funkció nem érhető el.
(#) kissattila88 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Sprint layout használok de nekem eddig még nem sikerült ki exportálni!
(#) Alkotó válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Ezt a tervet Én is SprintLayout-tal rajzoltam. A 6.0-ás változatnak van egy olyan opciója, hogy mikor felrakod az alkatrészeket, akkor azok "komponensé" válnak, és bekerülnek egy komponens listába. Ezt a listát utána lehet babrálni, átírni, kiegészíteni, és pl. exportálni is.
Az SL téma felső sárga sávjában lévő leírásomban a 10.2 fejezetben írok erről. (Az ott leírtak annyiban változtak, hogy mos már megszoktam a lehetőséget, ezért használom szinte mindig.)
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) kissattila88 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Köszönöm a segítségedet meg nézem. 6.0 használok.
(#) nagysasy hozzászólása Dec 22, 2015 /
 
Sziasztok !

Ez az E2 teljesítményben mit tud? Be lehetne építeni egy Beag APT100 végfok helyére?
Köszi a válaszokat.
(#) reloop válasza nagysasy hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szia! Ennyire képes.
Szerk.: megnéztem az említett erősítő kapcsolási rajzát, ±55V tápfeszültséget jelöl, ezt a TDA7294 nem tudja kezelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) szikorapéter válasza nagysasy hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Üdv. Adatlapján 100W van feltüntetve 8ohm és +-38V esetén, +-29V és 4ohm-ra szintén 100W-ot írnak. Nálam van összerakva tápostól egy kicsit "túlhajtottabb" verzió(+-42V) aktív hűtéssel,viszont ritkán hallgatom teljes hangerőn,mivel házbontó hatást kezdett kiváltani. Attól függ mire szeretnéd használni. PA hangosításban ezek már kicsit kevesek,otthoni/házibuli célzatra kiválóak szerintem.
(#) nagysasy válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Valószínű eladó sorba kerülnek majd.
(#) nagysasy válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Köszönöm. Te milyen végfokot ajánlanál az eredeti helyére?
(#) reloop válasza nagysasy hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Az ST151 tucatnyi példányához asszisztáltam, minden esetben kedvező volt a visszajelzés, neked is ezt ajánlom.
(#) nagysasy válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Köszönöm. A Vf2 Conductoron gondolkoztam még.
(#) palp hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Szubládát építenék. A vezetékeléssel támadt egy kis gondom. Egy régebben elkészített egytápos hídhoz kötném a szubszűrőt. A SUB+ SGND SUB- bekötésénél elakadtam. Első nekifutásra jól gondoltam, hogy a C10 pozíciószámú kondit leválasztom a közös testről és rákötöm a SUB- csatlakozási pontot (elko helyett fólia), valamint elég-e a bemenetre 1 mikrós fólia?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) reloop válasza palp hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Szia! Túl sok átalakítással járna, a SUB- egyszerűen nem lesz bekötve.
(#) palp válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Szia!
Mekkora a jelentősége? Vállalom a kihívást ha esetleg a minőség rovására menne.
Köszi
(#) reloop válasza palp hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Nincs nagy jelentősége, pláne ahhoz képest, hogy az átalakítás során kő-kövön nem marad.
(#) Allen Collins hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok!
Alakul a 7294-ből építendő végfokom, tegnap levasaltam, meg fúrtam, ma meg beültettem az alkatrészek túlnyomó részét. Még hiányzik 1-2 dolog, de remélem, hogy keddig azok is megjönnek. A kérdésem az lenne, hogy a TL071-en illetve az NE5532-n az egyik sarkukban van egy pötty-szerű bemélyedés, az megfelel a beültetési rajzon található ha a felirat szerint nézzük akkor a jobb fölső sarokban találhatónak. Nem akarom, hogy fordítva legyen, így inkább rákérdezek... A hangerő (front-1,2) szabályozásához 2*50k-os mono potméter is használható? A sztereo potik egyrészt drágák, másrészt így a balansz állítására is lehetőségem lenne. A másik dolog, hogy a betápnál úgy van, hogy a CS1 nevű részbe bele kell kötni a trafó két szekunder köréről a két-két vezetéket, vagy elnéztem? A biztosítékok gyors vagy lomha kiolvadásúak legyenek? A trafó primer köre elé rakjak biztosítékot? Illetve a hálózati földet összekössem a bemenő jel testével? Tudom hogy ezek alap kérdések, csak inkább megkérdezem azt, amiben bizonytalan vagyok... Köszönöm a segítséget!
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Ha az én paneltervem szerint építesz, akkor a beültetési oldal rajzolatán szintén ott van az említett kis karika, ami az 1-es lábat jelöli. E mellett még a rövidebb oldal közepén van egy félköröcske is, ami szintén jelölve van a tokon.
Használhatsz két független potmétert is, de a rajzi kialakításhoz lineárisat válassz.
A CS1 csatlakozóba a trafó két szekunder tekercsét kell bekötni. A kapcsolási rajz sok segítséget adhat az ilyen kérdések pontosításában. Éppen ezért olvasztottam egybe Reloop kapcsolásait.
A trafó primer körébe tett biztosíték a hálózatot védi. Gyári készülékekben ez előírás, de saját kivitelezésnél dönthetsz másképpen is. Én tennék. A szekunder körbe 5A-es lomha biztosítékot célszerű tenni (rajz szerint), amit semmivel, vagy T-betűvel szoktak jelölni. Az F-betű a gyorsat jelöli.
A hálózati földet ne kösd sehová. Ezzel számos problémát tudsz elkerülni. A trafó legyen kettős szigetelésű, vagy kellően biztonságos toroid (?!). Két dolgot érdemes külön bekötni, a bordát a csillagpontra (ez a kondik közti pont), és a potméterek házát szintén a csillagpontra, vagy a bemeneti GND-re.
Mod.: Most látom, hogy csak 2 végfok fog belekerülni a 4 helyett. Ekkor felezni kell a biztosíték értékét, és ha akarod felezheted a puffereket is (vagy csak 1-1 db oldalanként, vagy 10000 helyett 4700 uF. Általában a kondi többlet inkább előny mint hátrány.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015
(#) Allen Collins válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
Rendben köszönöm. Nálam a tl 071-en meg az 5532-n nincsen kis félkör alakú bemélyedés, de így értem, köszönöm. Igen, a te rajzod szerint dolgozok. A trafó primer oldalára mekkora biztosítékot tegyek? A trafó 2*17V,-2*4,7A , 160VA toroid lesz, a lomextől vettem. A dobozoláshoz használhatok fa dobozt? A 7294-t pedig metrikus csavarral rögzítsem pántolva a hűtőbordára? A csavarnak fúrjak elő, vágjak bele menetet és lehetőleg ott fogassam fel, ahol nem áll ki a bordázat? A puffer kondiknak meghagyom a 4*10.000µF-osakat. Köszönöm!
Következő: »»   542 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem