Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   448 / 565
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Itt-ott még akad. A kifordított U mag azért jó, mert jó nagy zavart csinál maga körül.
Milyen olyan "karakterisztikája" van ami a másiknak nincs? Teljesen mindegy hogy mi van ott, a lényeg az induktivitása meg hogy ne telítsen be. Légmagos megoldásokat én is láttam, van vagy 5-6uH, érződik is amikor nekiállsz vele hegeszteni. Meg olyan a huzal átmérője, hogy az a csoda hogy nem ég le róla a zománc.
(#) mmajka hozzászólása Dec 20, 2015 /

Kedves Fórumtársak!

Lenne egy pár kérdésem egy távolabbi jövőbeli projekthez:

A csatolmányban szereplő gépből kitermelt főtrafóhoz (ugyancsak a csatolmányban szerepel a pontos adatlapja) tudna e ajánlani valaki egy vezérlést, vagy egyáltalán megoldható lenne e erre a célra újra felhasználni netán egy MACI vezérlés is tudna vele működni?

Igazából a gép többi része is megvan viszont néhol igencsak kormosra van égve benne minden, ócskavasként került hozzám igbt modul nélkül.
(#) Ge Lee válasza mmajka hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Mezei trafó, 1 primer és 1 szekunder tekerccsel, 3,5:1-es áttétellel, tehát csak a kéttranyós nyitóüzeműekhez (maci és hasonlók) jó. Rajzot rengeteget találsz a neten de itt a topikban is. Mondjuk menetszámokat nem ír, azt nem ártana tudni az alkalmazható freki miatt. Vagy meg kell mérni ha bele lehet fűzni még néhány menetet.
(#) hegman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

A transzformátor adatlapján ír egy olyat, hogy Operating frequency 200kHz.
Ha igaz ez az adat, akkor egy 200kHz-es MACI házi elkészítése elég nehéz feladat.
Persze ha jól értelmezem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Annyira nem érdekes a menetszám, odaírták, hogy 460uVs feszültség-idő területet tud. Tehát, rá lehet kötni mondjuk 10V mellett 46 us-ot ( vagyis, 46 us-ig lehet bekapcsolva a két tranyó ), vagy mondjuk 100V-ot 4,6 us-ig.
(#) mmajka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Köszönöm a választ.

Mondjuk az jó hír, hogy a Maci is tudna vele dolgozni mondjuk a 130A es vezérlés szimpatikus (sokszor utánépített ,sokszor áttárgyallt itt a fórumon) viszont a nagyobb vezérlések is megoldhatóak vagy a félvezetők duplázása az üzembiztosság növelése szempontjából.
Válaszolva a rejtett kérdésre, nem megoldható a tekercs befűzés sem a bontás mivel kegyetlen kompaktul össze van ragasztva meg préselve nincs egy tized mm rés sem rajta sehol.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Imi69 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

csak egy iker dióda van benne, amit szintén cseréltem... az esetleg nem lehet gond, hogy a zener kisebb feszültségű? ... ugyanis csak az egyik volt zárlatos, és mivel típus nem szerepelt rajta, így a másikat mértem és ennek alapján cseréltem
(#) erdgab válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

A zénerek az IGBT-k lábain lehetnek 18 voltosak,általában más gépekben is ilyen feszültségűek vannak.Nem ártana átnézni azt a gépet az elejétől a végéig,vezérlés,teljesítmény és kimenő fokozat.
(#) Imi69 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Ehhez az "elejétől a végéig" méréshez tudsz-e valamiféle online vagy elektronikus "silabuszt"? Eddig csak rész méréseket végeztem (feszültség mérés a tápon és kimeneten, jelalak a Gate meghajtón az IGBT berakása előtt), de jó lenne egyszer végig lépkednem a "szamárlétrán" is, ezért is szeretném egyben látni a szükséges lépéseket... tudom, mindenhez van már hozzászólás, de talán van egyben is ... mert ugye a lustaság fél egészség Bocs...
(#) erdgab válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Egybe összeszedve nem hinném,hogy találsz,ha csak magad össze nem szeded.Más egy építés és más egy javítás,én csak építettem.Minden részegységet végig kell mérni,fő és segédtáp aztán ráaggatni a következő fokozatokat s ismét mérni s így tovább a végéig.Természetesen,előzőleg meg kell győződni,hogy minden alkatrész jó,biztosan be van forrasztva,paneleken nincs átvezetés ill. szakadás.Lágy indítás jó,hővédelem,letapadás védő áramkör jó,nem árt,ha kicsi kétség is van,ezeket kikötni s.ha minden ok,csak akkor visszakötni,rögtön jelentkezni fog egy esetleges hiba.Nagy áramú részek,melyek a panelba vannak forrasztva,hajlamosak kontakthibára,még,ha nem is látszik,érdemes a forrasztásokat felfrissíteni.Potméter (áram szabályzó) ellenőrzése,néha ennek hibája is okozhat meglepetést.
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 28, 2015 / 1

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek. Közben kipróbáltam, hogy a fojtót kihagytam. Lehet vele hegeszteni így is, de az ív hangja kritikán aluli. Így vissza is raktam a fojtót gyorsan. A nagyok már kitalálták ezt, jobb a szép selymes ív hang, szerintem a varrat minősége is jobb.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 29, 2015 /

Szervusz,
Köszönöm, hogy kipróbáltad és megosztottad.
A "letapadás védelem" NYÁK-on nincs betéve a 220µF-os kondenzátor. Akarattal hagytad ki?
Azt mondtad, hogy hő védelmet nem teszel bele.Olyan csekély a melegedés, hogy egyáltalán nem kell bele?
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 29, 2015 /

Szia! A rajzokkal sajnos bajba vagyok mivel kisebb-nagyobb módosításokat csináltam folyamatosan és már nem nagyon tudom mi merre. És az a helyzet, hogy az újabb inverterbe nem raktam letapadás védelmet sem. Habár bármikor beépíthető mert csak a vezérlőpanelhez kell bekötni. Az első hegesztőben benne van ezt egy ismerősnek odaadtam. Szakmám szerint nem vagyok hegesztő, de a rokonságban van néhány vasas szakmában dolgozó ember, aztán volt lehetőségem megtanulni hegeszteni. Persze annyira nem fényezném magam, de letapadás védelem nélkül is elboldogulok. A hővédelmet azért hagytam ki (ezt is bármikor belehet építeni), mert az első géppel a nyáron a legnagyobb kánikulában folyamatosan hegesztettem több mint egy órát, és semmi túlmelegedés nem volt. A ventilátor ami benne van elégnek bizonyult. Ezt a letapadás védelmet átnézem majd lehet, hogy valamit benéztem.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Idézet:
„nyáron a legnagyobb kánikulában folyamatosan hegesztettem több mint egy órát, és semmi túlmelegedés nem volt.”

Nagyszerű.
(#) kate.gyula hozzászólása Jan 10, 2016 /

Tisztelt Fórumtársak

Javításra került hozzám egy DECA MOS 95 inverter,amiből valami úton módon eltűnt az U4 pozíciószámú IC,és a D15,dióda.Ha valakinek van ilyen készüléke vagy esetleg kapcsolási rajza kérem segítsen beazonosítani az alkatrészeket.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) dara válasza kate.gyula hozzászólására (») Jan 10, 2016 / 1

Az úton módon mit jelent?felrobbant,elpárolgott,valaki kivette?Nem tudjuk a pozició számot,de valami alapján mondod.Hol volt az az ic?A D 15 szintén?Én már jelentkeztem látnok képzőbe,de megbuktam a vizsgán szóval képet kérünk.
(#) kate.gyula válasza dara hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Valaki kiszerelte az alkatrészeket,hogy miért nem tudom.Küldöm a képet.
(#) Imi69 válasza kate.gyula hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Szia,

D15 valószínűleg egy normál, nagyáramú dióda, nincs különösebb kitétel a sebességére se, hiszen az egyenirányított hálózati feszültséget viszi... BY500 valamelyik nagyobb feszültségű változata jó lesz oda (600V, 800V vagy 1000V).
Az IC-re viszont nincs tippem, talán a VIPer vagy TOP sorozatból valamelyik, de az igazi mégis egy rajz vagy működő gép adata lenne...
(#) kivancsi4 válasza kate.gyula hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

A D15 lehet P6KE200A az U4 pedig TNY255. Ez nem biztos, tehát még várd meg, hátha valakinek van ilyen gépe és hajlandó megnézni a feliratokat. Bár remélem nem vásárolt senki sem ilyet, mert elég gyengének néz ki.
(#) kate.gyula válasza kivancsi4 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Sziasztok

Köszi az eddigi tippeket utánanézek.
(#) Imi69 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

A mellékelt kapcsolás alapján a D15 tényleg lehet supressor is
Az U4 esetében is igazad lehet, hiszen ha ezen a fórumon megnézed a képeket, akkor kellő nagyítás esetén olvasható, hogy TNY255PN a típusa ... ugyanerről a típusról van szó, bár a panel kivitele kicsit másabb... viszont a "nagytesónál" is hasonlót használnak
(#) gyurci hozzászólása Jan 13, 2016 /

Üdv mindenkit!
Még továbra is keresem a TIGARC AC/DC 250 awi hegesztő rajzot vagy digitális panelt.
Köszi a fáradozást.
(#) Petjaa hozzászólása Jan 20, 2016 /

Sziasztok!
Tervbe van egy MMA/AWI inverteres gép építése.Szeretném ha tudna AC/DC üzemet. Ezzel kapcsolatba lenne pár kérdésem. Az első kérdésem, hogy hogyan szokták megoldani az AC/DC üzemmódot a kimeneten? Ha jól gondolom oda is kelleni fog majd egy inverter és úgy megcsinálni mint egy "D" osztályú végfokot, vagy jobb megoldás egy áramváltós megoldás és az egyenre ráültetni a váltót? Továbbá, hogy néz ki egy ilyen gépnek a kimeneti karakterisztikája? Neten olvasgatva azt láttam, hogy ezeket célszerűbb áramszabályzásúra megcsinálni. Milyen feszültség kimenetűnek kell lennie üresjárati valamint terhelt állapotba. Van ezekhez valami képlet vagy doksi mert én nem nagyon találtam.
Köszönettel Petjaa
(#) Sly hozzászólása Jan 21, 2016 /

Sziasztok!A Maci-ba jolessz kimeneti diodanak 6darab DSEK 60-06A?
Ez 600volt ès 2x30amper meg 35ns-os...Ilyent tudok itt arànylag olcson beszerezni...
(#) KissAttila válasza Sly hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Meg igenis jok.
(#) Sly hozzászólása Jan 21, 2016 /

Mèg azt akartam megkèrdezni hogy hàny amperes egyenirànyitàs kell a szekunderre ?Mert pl ha ebbol a diodabol berakok 4et az 240amper...Az elèg?Vagy kell a 6?Mert akkor lehet hogy màsikat vàlasztok...
(#) KissAttila válasza Sly hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Attól függ, hogy hány Amper-ra akarod. Ha 135 A a cél, akkor 2 darab 60 A-t a szekunder tekercs kezdőpontja és a fojtó közé, 3 darab 60 A-t a szekunder tekercs vége és a fojtó tekercs kezdete közé.
(#) Sly válasza KissAttila hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Szia!Köszi a gyors választ!Azt olvastam eddig hogy nem muszaj szimetrikusan rakni a diodákat a két szekunderen...Akkor másképp kérdem..Mi a minimum áramerösség ami megkell hogy legyen az egyik szekunderen illetve a másikon?És mi a minimum feszültség?Csak kiváncsiságbol kérdezem.Lehet hogy betudok szerezni még pár tipust csak jolenne tudni hogy miböl mennyi és mekkora kell minimum mert van többfajta tipus és nem akarom mindet megvásárolni.Ha sehogy sem jön össze jól akkor rendelek ret-töl RURG5060cc-t csak az kicsit macerásabb innen külföldröl....
Köszi!
(#) KissAttila válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Szervusz,
A Maciba csak egy szekunder van.Elbeszélünk egymás mellett?
Minimum feszültség hegeszteni talán 20-24 V között jó lesz, a hozzáértők majd kijavítanak ha nem így van.
(#) p_kowa válasza Sly hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Szia!
Azért ha 130 A-re tervezed akkor érdemes a+ ágba mindenképp a 3db 60 Amperes. Szerintem elmenne 2db-al is, de biztos gyorsabban melegedne. Nem érné meg spórolni vele, a bi rovására menne. Nekem 3-4 pálca folyamatos elvarrása után is hideg még a borda. Egy P3-as szerver hűtőbordájára van felszerelve, 60APU04 et használok 3-3 darabot, de amit írtál típus is jó lesz oda szerintem.
Következő: »»   448 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem