Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1149 / 1385
(#) Mircsof válasza nightlife hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Igen így van, tényleg árnyékol egy pillanatra, pedig milyen odaillőnek tűnt...
(#) eyess hozzászólása Jan 7, 2016 /
 
A videón látottak akár igazak is lehetnek.
Első körben ecseteli , hogy az alkohol nem oldja az oldatot , majd a második körben pedig azt , hogy az aceton igen. A harmadik körben leírja azt , hogy 8 rész alkoholba 3 rész acetont önt , amit aztán összekever.Ezt a keveréket teszi a nyákra majd erre a rajzolatot , és az egészet összenyomja a videó végén látott két deszka lap közt.

Ami a lényeges pont az az az idő , ami a papír ráhelyezésétől eltelt idő , ugyanis ha az több akkor nem is az oldat a lényeg , mert az csak hókusz pókusz , hanem a papír , mert ha a papír már elkezd száradni , akkor a rajzolat visszatapad a papírra , és nem tud áttapadni a nyákra.

Egyébként nem új keletű ez én már régebben megcsináltam , és ráadásul sima papírral.a lényeg , hogy a papír ázzon el , és nem muszáj kókusz pókusz keverék hozzá jó oda a denaturált szesz is,

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Idézet:
„és nem muszáj kókusz pókusz keverék hozzá”
De muszály mert épp az a lényeg hogy nem kell hozzá sem vasaló sem lamináló . A
Idézet:
„kókusz pókusz keverék”
megoldja a toner felületét ezért tapad rá a nyákra , ezután elpárolog és már csak le kell áztatni a papírt ...
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 7, 2016 /
 
Idézet:
„vasaló sem lamináló”


Dehogynem a két falap közzé jól összenyomja .Egyébként jól összevágott videó , mert a köztes részek hiányoznak , és már csak az látszik a végén , hogy dörzsöli a papírt , és áztat , és az ezek előtti folyamat ?
Mert az , hogy csak ráteszi a papírt , és később kézzel nyomkodja az aztán édes kevés .
Szóval azért kicsit hajint ez a videó , de aki esetleg megcsinálja , és sikerül neki az remélem beszámol majd róla. Bár én kétlem , hogy fog sikerülni .
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Idézet:
„és az ezek előtti folyamat ?”
Éppen az a lényeg hogy nincs semmiféle folyamat , rásimítod aztán ráteszed a lapot lenyomatod kicsit és vársz, kipróbálnám de nincs nyomtatóm, de te vagy a lézernyomat mágus miért nem próbálod ki ? kb 1000Ft a két lötyi és mindkettőt el tudod használni külön külön ha nem jön be a történet -
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) pont válasza eyess hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
A falapokat csak nagyobb nyákok esetére ajánlja, bár szerintem az ebben a topikban erre a célra kitárgyalt hengerezés ide is jobb lenne. Szerintem működhet nitró higítóval is, csak az arányokat kell kikísérletezni....
(#) ktamas66 hozzászólása Jan 8, 2016 /
 
Ma úgyis nyákot szeretnék csinálni, kipróbálom. Alkohol helyett denaturált szeszem van, aceton helyett H400 hígítóm van, azzal próbálom ki (ugye ennyit a technológiai fegyelemről ).
(#) ktamas66 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Kipróbáltam 2 rész denszesz 1 rész hígító. A dolog működik, a festék jól megtapad a nyákon, nem érzékeny a toner minőségre, szerintem sima papírral is működne. Viszont nagyon érzékeny a bemozdulásra, nem lehet utólag pozicionálni, nyomkodni sem nagyon kell, mert szétkenődik. Ki nem marattam, hogy esetleg mennyire porózus, de jónak tűnik.

DSC03078.JPG
    
(#) papus51 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Szia!
Én is kipróbáltam, 7:3 denszesz:aceton keverékkel. Annyit újítottam a módszeren, hogy szárazon pozícionáltam a papírt, és felragasztás után ecseteltem be az oldószerrel. Éppen csak, hogy megvártam amíg megszárad és már dugtam be a csap alá.
Teljesen jónak tűnik.
Normál fénymásoló papírt használtam és kézzel nyomkodtam meg még nedvesen egy kétrét hajtott papíron keresztül.
(#) KBal76 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Milyen papírt használtál?
(#) ktamas66 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Először amit vasaláshoz használok, másodszor amit a nyomtatóban találtam (nem sima papír volt, valami vékonyabb fotópapír). Csak annyi volt a különbség, hogy a másodiknál több papír maradt a festékben, nem nagyon akart lejönni.
(#) kissattila88 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
A higító nitró hígító?
(#) eyess válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Sima papírral is működik én nem akartam ezt a poént lelőni , de én már csináltam ezt a fajta rátapogatós módszert is igaz nem nyákra hanem úgymond tatoo ként.

A gyerekek közt nagyon divat mostanság ez a bőrre rámásolós simogatós tatoo, így nem kellett a boltba venni , és ráadásul különböző mintákból is válogathatott , és pláne színesben , hát a családban is van gyerek , és mindjárt én lettem a kedvenc egy darabig.Utána annyira ráakart szokni , hogy mindig azt kellett mondani , hogy kifogyott a festék.A papír ebben az esetben nem sima papír volt.
(#) kameleon2 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /
 
Szia! Milyen higítóval próbáltad? A végén még meghozzátok a kedvem, mert a vasalgatás nem az én műfajom. Arra gondoltam, cnc-vel előfúrok, aztán próbálnám rányomatni. Szerintetek működhet? Az a gondom, hogy a papír nem átlátszó...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) niedziela válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Nem lenne baj, ha a próba nem csak félcenti széles sávokról szólna, hanem lene benne 0.3mm -es sáv is. Mert a 0.3 - 0.6 ..stb sávok közelebb vannak egy átlag panelhez mint a tenyérnyi szélességek.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1
 
Gombostűröl még nem hallottál ? A kinyomtatott terven két átlós furatot át szúrsz , majd megfordítod a papírt és egy egy tűvel pozícionálod ezután már azt csinálsz vele amit akarsz (átfordítva szigszalaggal-tesával ráragasztod a nyákra és már lehet is hígítózni.)
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
A vasalás valóban nem szuper minőség, de nem bonyolult és kb. 15-20 másodperces művelet miután felmelegedett a vasaló. És a 0,3-as vonalat is át lehet vinni vele az IC lábai közt ha nagyon muszáj.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Maradjunk annyiban - vasaltam nyákot, de nem tartozik a kedvenc érzéseim közé, amikor sokadszorra újra kell dörgölnöm és vasalnom úgy, hogy nem érzem, milyen lett a végeredmény. Sokszor nekifutottam - feladtam. A cnc-vel jobb eredményeket értem el és gyorsabban. Most sikerült végre beszereznem 0.1-es piramistűt és azt hiszem megtaláltam a kedvenc szerszámomat erre. Minden másra maradnak a profik. A hidegónozás sem lett a kedvencem. Egy ezüst tamponálót még beszerzek és füst. Lehet, hogy az igényeim nőttek meg az évek alatt. Amatőrként megfelelt az alkoholos filc és a letraset. Ma már nehéz amatőr módszerekkel sűrű, soklábas SMD alkatrészeket gyorsan és jól összerakni egy elektronikává. Mindenhez meg már én sem akarok berendezkedni. Meghagyom ezt olyanoknak, akik szeretik csinálni. A panel része nálam mindig is feketebárány volt - a cnc-ig. Ezzel együtt gratulálok mindenkinek, aki sikerrel alkalmazza a vasalást!
(#) ktamas66 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
H-400 észter hígítót használtam, mivel eddig is evvel mostam le a festéket. A pozicionálást alulról világított üveglapon próbáltam, a nedves papír már elég jól átlátszik. Az előfúrt nyákon én is gondolkodtam, ki kell próbálni a nedves papír mérettartása miatt. Majd kipróbálom, mert kíváncsi vagyok mi történik nagy felületek porózusságával.
Ezt a nyákot is tegnap csináltam laminálóval. Jól látszik, hogy a nyomtató szép párhuzamos csíkokban vékonyabb festéket nyom. Arra is gondoltam, hogy ebből a keverékből, ha csinálok egy hígabbat lekezelhetném vele a papírt vasalás előtt.

DSC03083.JPG
    
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1
 
Ez azért van mert még nem éreztél rá. Eleinte nekem is inkább kudarccal végződött, mert követtem az erről szóló videókat, leírásokat és rá kellett jönnöm hogy úgy nem lesz jó.
Az első és legfontosabb dolog hogy ne érje víz a nyákot a vasalás előtt, tehát szárazon kell akár csiszolni, akár zsírtalanítani ha nem szükséges a csiszolás, mert mondjuk nincs rajta oxidréteg.
És a videókkal ellentétben nem szabad rányomni sem a vasalót, szinte a saját súlya elég, viszont folyamatosan kell mozgatni a nyákon mintha ruhát vasalnál, egészen addig amíg már kezd előtűnni a nyomat, és már majdnem elkezd barnulni a papír.
A kihűlést sem szabad megvárni mert a hólyagosodó papír felkaphatja a nyákról a festéket, hanem mindjárt víz alá kell tenni, és ahogy elkezd felpúposodni az első pár másodpercben kézzel finoman vissza kell ezeket a púpokat nyomkodni, hogy eltűnjön a papír húzó ereje.
Aztán 2-3 perc ázás után szinte egyben lejön az egész, csak az apró ottmaradt szöszöket kell finoman ujjal ledörzsölni.
De ha ez nem felel meg még mindig ott van a fotózás, annál csak egyetlen gond van, hogy egyik nyomtatási eljárással sem lehet tökéletesen átlátszatlan nyomatot csinálni egy fóliára, emiatt szívás a világítás és az előhívás is. A fotózással már majdnem sikerült a gyárival megegyező minőséget csinálnom, de inkább nem szórakozok vele.
Egy készülő áramkörnél pont a nyákgyártással lehet a leginkább a költségeken spórolni.
(#) morgo válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
A PIC fölötti részre gondolsz a csíkozással?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) ktamas66 válasza morgo hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Igen, mert az hűtőfelület ezért nem akartam besraffozni mint a többit. Persze az is lehet, emelni kellene a hőmérsékleten, vagy maratás előtt befújni a keverékkel.
u.i. : Biztos is, hogy emelni kellene mert amit vasalóval csináltam (mert a laminálót is lusta voltam elővenni), azon ez nem látszik.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) morgo válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Szerintem az nem a nyomtató miatt van. Ha a nyers nyáklemezt kb. 800-as, vagy hasonló csiszolópapírral megcsiszolod, ezek a "bordák" akkor is előkerülnek. Pedig nyomtató a közelben sem volt. Tehát alapból ilyen hullámos a réz felülete.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) eyess válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Idézet:
„sokadszorra újra kell dörgölnöm és vasalnom úgy, hogy nem érzem, milyen lett a végeredmény”


Általában , ha a kinyomtatott rajz jó , és hiba mentes , akkor a nyáklapon is olyan minőséget kellene vissza kapnod.Ebben a dologban mára már a papír fajtája sem lehet gond , hisz mindenféle fajta papírral átvihető a nyákra a rajz.
Ha pedig ennek ellenére mégsem sikerül, akkor ott én a nyáklap előkészítésénél vélem a hiba okát , és a megfelelő hőfok hiányát.
(#) ktamas66 válasza morgo hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Igen, lehet ez is közrejátszik benne. A nyákot nem szoktam csiszolópapírral csiszolni maximum csak fúrás után. Ezt csináltam vasalóval, sokkal homogénebb a felület.

DSC03085.JPG
    
(#) morgo válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Amiről írtam, ahhoz nem kell vasalni, csak egy kis hulladékon próbáld ki. Szerintem gyakran ez a hullámosság okozza a veretősávok széleinek cakkosságát is. A "púpokon" ugyanis vasaláskor - lamináláskor jobban lapul a festék, mint az "árkokban". És teljesen mindegy a hőfok, egyszerűen a gödrökben alig éri a nyomás, nyilván ott nem fog lapulni a toner. Viszont éppen ezért tapadni is kevésbé...
Volt olyan nyáklemezem, amin egyáltalán nem lehetett felfedezni ezt a hullámosságot, a vezetősávok szélei is mindig olyanok voltak mint a gyáriak.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) nagym6 válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Idézet:
„A nyákot nem szoktam csiszolópapírral csiszolni maximum csak fúrás után”

Fúrás előtt jobb csiszolni -ha kell- mert a fúrás esetleges kiemelkedő sorjája felemeli a csiszolópapírt, így a sorja körül nem lesz csiszolva. Pont ott kellene legjobban.
(#) papus51 hozzászólása Jan 9, 2016 /
 
Ezt tegnap csináltam az acetonos lötyivel.
A papír öntapadós hordozója volt.
Itt azért láthatóak a 0805 pad-ek között elég vékony vonalak is, az SP mérőkéje szerint 0,16mm.

Alk+acet.jpg
    
(#) kissattila88 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Alkohol lehet gyógyszertári?
(#) kaqkk válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Lehet csak az sokkal drágább
Következő: »»   1149 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem