Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MiDi - PC összekötés
 
Témaindító: Ryder007, idő: Feb 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) kameleon2 válasza factory hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Jól értelmezed. Persze van memóriakártyás lejátszási lehetőség néhány szintin - akkor a MIDI fájlt - direktben tudja fogadni, illetve rögzíteni tud a kártyára, de az már nem az olcsóbb kategória. Összeszedem, mert jó ideje nem vettem elő én sem... Úgy próbáltad a csatikat, ahogy leírtam? Keyboard alkalmazásként mindenképpen mennie kell. A VMPK-t ajánlom elsőként kipróbálni. Virtual Midi Piano Keyboard. Ennél tudod állítani, mi micsoda legyen. keyboardként látnod kell ezen az eszközön keresztül a szintit. Ingyenes alkalmazás
(#) rolandgw válasza factory hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Szia! A driver,amit említesz azokhoz a yamahákhoz kell,ahol van usb port a midihez,tehát egy sima usb kábellel össze midizhető,nyugodtan törölheted.Kizárt,hogy ez a kütyü win7 alatt plug and play. Ránézésre talán ez. Valóban csak külső hangkártyaként tudod használni a szintit,nincs belső memória. Lejátszónak legegyszrűbb a Vanbasco
(#) SzervízMacska válasza factory hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
Szia! Én még azt is kizártnak tartom, hogy külső hangkártyaként működne. De felesleges is, hogy találgatunk, mert bármi komolyabb funkció szerepel a leírásban, meg az is, hogy kell használni. Amivel nem dicsekszenek, az nincs is... De bármely zenekészítő programban külső midi billentyűzetként tudni kell használni. Pl. Ableton Live stb.
(#) kameleon2 válasza rolandgw hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Eléggé csodálkoznék, ha nem lenne P&P, hiszen egy sima - talán FT232 van benne. Az pedig elég transzparens. XP alatt simán megy.
(#) rolandgw válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Igen,közben ráismertem. Egy kis túlzással morze jelek átvitelére alkalmas,de komolyabb adatmennyiségnél (zenélés),már összeborul.
(#) MEXMEX válasza factory hozzászólására (») Dec 26, 2015 /
 
Szia! Nekem is ugyanez a szintim (is) van. Évekkel ezelőtt kifogástalanul működött ugyanezzel a szoftverrel, most nem megy. Valamilyen oknál fogva végül sikerült elindítani, de csak a pc felé megy jel, PC-ről a szinti felé nem. Kettő ilyen kábelem van, kettő szinti. Egyik szintivel sem megy egyik kábel sem, de évekkel ezelőtt még működött. A kábel dobozán van 3 led, de senki nem tudja megmondani, hogy melyik mire való. Arra már rájöttem, hogy a piros jelzi a tápot, a kék villog, ha van jel a szintiről. A zöld soha nem jelez, (lehet hogy régebben jelzett). Sajnos, a kínai cuccokat behozzák, de rendszerint semmilyen dokumentáció nincs hozzá. Az a gyanúm, hogy egyszerűen mind a két kábelben levő elektronika elszállt.
(#) SzervízMacska hozzászólása Dec 26, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy remek midi fatar billentyűzetem, amit tetszőleges hangnál ketté lehet osztani (firmware szinten). Tehát usb-n, vagy akár tuchelen keresztül is önálló midi kimenetek keletkeznek a beállítást követően. Arra gondoltam, ha létezne windowsra kíséretautomatika-szoftver, akkor a már begyűjtött szoftveres szintikkel együtt egy (fél)profi hangszerem lehetne. Hallottatok már ilyen programról?
(#) rolandgw válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ez a legjobb,de sajnos nem olcsó kategória. (begyűjthető ). A zenészek inkább külső hangmodullal használják,úgy kisebb a gépigénye.
(#) SzervízMacska válasza rolandgw hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ez nagyon tetszetős. Kár, hogy nincs demó verziója, mert ahhoz tényleg drága, hogy "vakon" megvegye az ember. Egyébként a leírás alapján bőven éri az árát...
(#) factory válasza MEXMEX hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Musicsoft downloader szoftverrel,ill. Play Synthesia-al nem működött a kábel (midi-usb), de a midifile optimizer programmal sikerült a kapcsolatot létrehozni a pc és a szintetizátor között. Rengeten utána járás, szoftver keresgélés, fórum böngészések után.
Most ha megnyitok a midifile optimizer programmal egy mid filet, mind a 16 csatornát,( külön hang színenként) vagy egyben, hallom a szintetizátor hangszóróin keresztül.
Aki ilyen helyzetbe kerül, nyugodtan mondhatom, hogy először a szoftvernél keresse a hibát,és csak utána gondoljon a kábel problémára.
(#) factory hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget. Nélkületek nem tudtam volna megoldani.
Különös tekintettel suszitibinek köszönöm a segítségét.
(#) jimmy47 hozzászólása Jan 1, 2016 /
 
Sziasztok ! Boldog Új Évet kívánok mindenkinek !
Van egy midizhető szintetizátorom. Vettem hozzá midiző kábelt, hogy rá tudjam kötni a számítógépemre. A kábel, usb-én csatlakozik, de a számítogép nem reagál, hanem kéri, csatlakoztassam a játék portjára. Viszont csak usb-és csatlakozó volt. A kérdésem: Usbről hogy kössem a játékportra, melyik kábel hova.
Üdv
(#) tothbela hozzászólása Jan 11, 2016 /
 
Üdv. Én is vettem egy ilyen kínai adaptert. A belselyéből hiányzott az opto. Ezen az oldalon hekkelés találtam rá félig működő megoldást. Mint látható, egyszerűen kikerülték az optót. Nálam smd 220 ohm, valamint mellé egy lábatlan dióda (védelem) került, egy PC tápból bontott optóval egyetemlegesen. Mind az oldalon, mind a pc tápból bontott optó 25 mikro sec körül késleltet. Ezzel már megszólalt a pc-n, a KAWAI K1-en leütött hang. De! Ha 5-6 billentyűt ütök le egyszerre, és/vagy használom a modulációs kereket, megbolondul. Gondoltam én persze, hiszen lassú az optó, ezért hagyta ki a kis sárga emberke is az adapterből. Amelyik meg gyors, annak meg 8 lába van és például 6N137 a becses neve. Van nekem itthon belőle, hiszen ilyet építettem a midi to gameport kábelembe is, ami kifogástalanul tette is a dolgát. Csak most nincs a gépemen gameport, ezért kellene az usb adapter. Kis tunninggal be is került ez a villámgyors optó az adapterbe, (a 7,8, lábakat rá kell kötni a +5V-ra, ez a piros vezeték az usb kábelen). És láss csodát: Ugyanolyan fekália, mint a lassú optóval. Az adapteren lévő kék led szépen mutatja a midi jel érkezését, de fekete műgyantacsebb alatt lévő nemtudom mi, nem teszi a dolgát. Elővettem a régi gépemet, ebben SB Live van, aminek van game portja. XP alatt a régi kábelemmel minden csudaszép. De! A mostani gépen win7 van, a LIVE meg nem fér bele, mert a gép alacsony profilú, ráadásul azt hiszem nincs is hozzá megfelelő win7 driver. Nálam nem vált be ez a kínai csoda.
(#) jimmy47 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 11, 2016 /
 
Halli !
Én is ilyet vettem . Nem működik nekemsem. Leírnád részletesen, akár rajzot is küldenél. Nem megyek egyről a kettőre. Köszi
(#) tothbela válasza jimmy47 hozzászólására (») Jan 12, 2016 / 1
 
Üdv. Mármint az érdekel hogy hogyan kerül bele a linken látható optó, vagy a 6n137 beapplikálása? Mint írtam, beteg ez a kütyü. Ha normál méretű PC-d van, érdemes inkább a game porttal kezdeni valamit. Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy csak rendes hangkarival érdemes kezdeni valamit. Az alaplapi az felejtős, hiszen a leütéshez képest a hang csak jó fél másodperc múlva fog megszólalni. Nekem jelenleg egy HP 7900-es irodai gép szolgál. olcsón jutottam hozzá, de hiába a HD audió chip, bele kellett raknom kedves Audigy 2 value kártyámat. Természetesen rögtön két akadály is elém tárult. Első, hogy ez nem fér be az alacsony profilú gépházba. Ez megoldódott, hiszen vettem flexibilis pci kábelt, így le tudtam fektetni a kártyát. Második akadály, hogy a value kártya nem tartalmaz game portot. Nálam a win7 alatt úgy látható az eszközkezelőben ez a kínai csoda, hogy USB2 MIDI . Tehát mindenekelőtt kellene a hangkártyád tipusa, az oprendszered, valamint nogy milyen géped van. Ha van game portod, arra tudok egyszerű rajzot, mindössze egy din dugó, egy 15 pólusú game csatlakozó (akár kimustrált joystic-ról leoperálható) meg egy 6n137 kell, no meg egy 220 ohm-os ellenállás. Megint sokat írtam, egyelőre ennyi.
(#) kameleon2 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Komolyan egy szoftMIDI és egy kínai USB-MIDI segítségével akartok zenélni? Az ütemeknek annyi. Szerintem ez a kínai csoda jó olyanoknak mint én, aki hardverépítésnél látni akar valami életjelet, meg el akar indulni, meg gyerekeknek elindulni. Zenéléshez profi eszközök kellenek. Főleg egy soros digitális jelfolyamnál, ami időkritikus. Az enyémben van opto, de én Kínából direktben rendeltem, nem a hazai legolcsóbb kollekcióból.
(#) tothbela válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom mondani, ami engem érint. Nem vagyok zenész, nem akarok zenélni, de szoros kötődésem van a zenéhez, így nem tudom és nem is akarom nélkülözni a hangszereket. Ha ismered a kawai k1-est, el tudod képzelni hogy szól 11khz-es mintavételével. Ez már alulrón is bőven elmarad a minimum hangminőségen. Viszont egész jó midi billentyűzet, így ha a hangkarid le tud menni 3-5 msec késleltetésre, már szépen tudod használni a hammond b4, reason, stb. szoftokat. Természetesen igazad van abban, hogy zenéléshez profi eszköz kell. Itt viszont a midi+pc összekötésről van szó, amibe belefér a gyakorló szintű user is, ezért nem kell leszólni őket. Naponta hallom kedves cimborámtól, hogy csak MAC-en lehet zenét szerkeszteni, mert a win egy f**. Erre tőlem mindig megkapja, hogy: 40 felett csak úgy lehet élni, hogy nős vagy és van egy egyetemista lányod. Utána mindig komolyan tudunk beszélni a zenéről, hangszerekről, effektekről, mintavételről és még sorolhatnám. Nekem belefér a vintage cég vs6 kópiája mint gitár a maga 70 ezres árával (ez a sajátom), pedig tudom hogy egy rendes SG profibb. Volt nálam oktávbeállítás miatt, érezhető a különbség. De vissza ehhez a kínai csodához. Írtam hogy nem vált be, de miért ne gyakoroljon rajta az ember. Pofára ugyanígy néz ki egy rolland adapter, az viszont hiba nélkül ment nálam. Az viszont nem az enyém, csak rackesítettem egy zenész rigjét, hogy ne kelljen kábelek ráncigálásával kezdenie minden fellépéskor. A gitárt csak azért említettem, mert egy másik szoft, a guitar rig is vetett fel problémát korábban. Ott a jó A/D konverzió, meg az alacsony késleltetés elengedhetetlen, sőt ha nem spéci a hangkari, akkor még egy hiz/line adapter is kell, mivel a gitár (ha csak nem aktív), megdöglik 10k ohmos fogadóimpedancián. Azt hittem, hogy ezek a zenei szoftok csak otthoni felhasználásra,esetleg komolyabb hardverrel studióba valók. De! Molnár Gyuri (elefánt) meg Szekeres Tomi az Omega 50 turnén (nem hittem a szememnek) guitar rig valamelyik verzióján nyomultak. Pedig nem hiszem hogy nem volt tiszta hardveres cucc a fiúknak.
(#) kameleon2 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Szia!
Idézet:
„belefér a gyakorló szintű user is, ezért nem kell leszólni őket”
Nem gondolom, hogy leszólnám, csak a józan ész felé igyekszem terelni. Mindig hideglelést kapok, amikor valaki Trabanttal akarja a Ferrarikat lekörözni. Mint említettem én sem vagyok zenész, csak használom a MIDI-t Emiatt nagyjából tudom a saját határaimat is. Ahogyan ennek az eszköznek is. MAC-el nem is erőlködnék, mert az nem a magyar piaci szokásokhoz és pénztárcához van méretezve - ráadásul az is csak egy Linuxos PC ma már. (Bocsánat Fedora). Nem is a PC a gyenge láncszem. Sajnos azt veszem észre, hogy a nagy operációs rendszer verzióhajhászásban az értékek egyre jobban eltünedeznek. Ilyen sorsra jut a MIDI is. Linux alatt még viszonylag jó szoftvereket találtam MIDI-hez. Azért vicces... hogy amikor én elkezdtem ezzel a témával ismerkedni, akkor még az Omega nyomult a ZX 81 1k-s masinával, ma meg ekkora monstrumok az USB-n nem boldogulnak a MID-vel .
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) tothbela válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Örülök, hogy lassan kiderül, hogy tulajdonképpen egy követ fújunk. Amit az Omegánál említettem, valószínűleg szponzor megbízásából álltak ki szoftveres eszközökkel. Emlékszem, Molnár Gyurinak már annak idején is érdekes formájú gitárjai voltak, nem hinném hogy vonzódásból játszott rajta. Ez a pénzről szól. De nem bántom őket, hiszen zenéiken nőttem fel és kitörölhetetlen emlékeket hagytak bennem. Az eredeti témához visszatérve, van létjogosultsága a pc/midi összekötésnek és én ezen belül továbbra is gameport párti vagyok. Mivel nem napi szinten nyúlok hangszerhez, ezért nem akarok külön rendszert kiépíteni. Szűk baráti körben (van köztük pár aktív zenész) kibeszéljük, ha sántít egy két dal. Ilyenkor jön igazán jól egy pár másodperc alatt beizzitható eszköz. A hangkimenetre amúgy is viszonylag tisztességes kiépítésű hangrendszer csatlakozik. Visszaolvastam amit írtatok és ebből lejött, hogy nem is érdemes tovább tunningolni ezt a kínai csodát, legfeljebb a két din dugót mentem le róla. Egyszerűen nem tud megbirkózni nagyobb adatfolyammal. Más. Írtad, hogy Linux alatt sokkal barátságosabb a helyzet. Nálam még XP alatt is jobb volt, mint most win7 alatt. De ha már a más oprendszer miatt külön pc-t kell építeni a maga teljes perifériájával, akkor inkább gitárhoz van itthon egy kis gitárkombó, meg egy belépőszintű multieffekt. a kawai-hoz meg 30000 forinttól felfelé egész jó midi hangmodulok kaphatóak kéz alól. Ennek viszont akkor lenne értelme, ha komolyabban foglalkoznék zenéléssel. Mindent összevetve be kellene juttatnom a midi jelet a pc-be amin nincs game port. Ha lehet félig meddig én szeretném megcsinálni, nem csak venni valami készet. Kis hasonlattal élve: Az ember örül a gyerekének, mégis legyártani volt a legnagyobb élvezet.
(#) kameleon2 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Szia!
Idézet:
„Amit az Omegánál említettem, valószínűleg szponzor megbízásából álltak ki szoftveres eszközökkel.”
Nem egészen ez a történet. Megismertem Szalay András-t egy speccyalista összejövetel alkalmával. Kicsit más szelek fújtak anno MUZIX történet. Én is azért kezdtem bele egy kis eszközbe, mert meg akartam ismerni a MIDI-t.
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Örömmel látom, hogy él a topik.
Én egy gagyi yamaha psr-18 as szintit, alakítottam át midi billentyűzetté sikeresen.
Ez alapján indultam el, annyi különbséggel, hogy csak usb kábelt használtam az arduino és a pc között.
Ha valakit érdekel leírhatom részletesebben is milyen buktatókkal találkoztam az építés és a működésre bírás közben.
(#) kameleon2 válasza nyitraitomi hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Ha nem érdekelne, nem púpolnánk itt !
(#) nyitraitomi válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Rendben de azt holnap tudom csak leírni számítógépen, mert telefonon mire leírom megőrülök.
Meg persze pár fényképet is kéne csinálni.
(#) kissi válasza nyitraitomi hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Nekem nem késik !
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 15, 2016 / 1
 
Akkor nézzük!
Tehát a VIDEO alapján összeállítottam az áramkört, és felprogramoztam az ARDUINO-t. A szintin kivezettem a billentyűzet-mátrix kivezetéseit egy scart csatlakozóra. Egyébként be is építhettem volna az egészet a szintibe, de az arduinoval még vannak terveim.
Hardwer már kész is volt.
Szoftverek, amiket használtam:

1: Hairless MIDI (virtuális MIDI csatlakozó)
2: LoopMIDI (virtuális midikábeleket hozhatunk létre)
3: Varranger (kíséretautomatika)
4: YAMAHA xg50 (szoftverszintetizátor)
5: ASIO4All (hangkártya driver ez a legfontosabb)

Kövessük végig!
Szinti-arduino-hairlessMIDI-LoopMIDI-Varranger-Yamaha xg50-ASIO

Fizikailag és virtuálisan is összekötve őket őssze-vissza csinált mindent.

Megoldás:
Az ARDUINO adatküldési sebességét összhangba kell hozni a (1)HairlessMidi szoftver által beállított sebességgel. (képek lejjebb)
/Itt megjegyezném, hogy fentebb helytelenül elhangzott mintavételezés NEM AUDIO adatfolyam, hanem a MIDI adatfolyam sebessége. /


Na most már megszólalt, de két probléma még adódott.

Polifónia szinte nulla (több hangot már nem tudtam egyszerre megszólaltatni).

Megoldás:
A (4)YAMAHA szoftverszintetizátorban a SETUP gombot megnyomva elöjön a beállítás, ahol fel lehet tornászni a polifóniát 128-ra is.

Ez o.k., de a billentyű lenyomásától számítva több mint fél másodpercbe kerül, hogy hangot csiholjon ki magából a gép.

Megoldás:
A YAMAHA szoftverszintiben is be kell állítani az ASIO driver buffer méretet.
Ezzel játszani kell egy kicsit, hogy már elfogadható legyen a késés, de ne hagyjon ki hangokat folyamatos adatfolyam mellett. (képek lennt)

És ha sikerült mindent belőni, akkor nagyon örülsz!
És végül jöjjenek a képek.
Remélem tudtam segíteni.
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 15, 2016 /
 
még képek
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 15, 2016 /
 
És még képek!
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 15, 2016 /
 
Kedves többiek!
A kinai midikábelhez még hozzáfűzném azt, hogy nem mindegy melyik usb aljzatba dugod be. Lehetőleg minél kevesebb másik usb eszköz legyen bedugva a gépbe, és úgy végigpróbálni.
Elsőre nekem sem ismerte fel a win7, de másik usb-be dugva szépen elindult.
Viszont én csak a pc felé küldtem jelet eddíg.
Az optó ebből is hiányzik.
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 15, 2016 /
 
Azt még elfelejtettem hozzáírni a fenti leírásomhoz, hogy alaplapi hangkártyát használtam amivel az ASIO tette azt a csodát, hogy a késést 2-4 ms ra tudta levinni az eredeti 550-600ms-ról!
(#) tothbela válasza nyitraitomi hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Szia. Engem érdekelne valami hardver, főleg ha tudna kezelni néhány, mondjuk 8 potmétert is. Mivel már írtam mik a problémáim. Programozást nem próbáltam, Így lehet, hogy nagy falat számomra. Ha a mintavételnél az általam írtra gondoltál, akkor azt én komolyan írtam. Tényleg 11024 hz a mintavétele a K1-nek, amit 8 biten tud. Ezzel max 5 khz lenne a hangkimeneten a felső tartomány, ha megfelelő aluláteresztő szűrő lenne benne. Képzeld hogy szól rajta egy lecsengő zongora a felső oktávban. Akitől vettem annak idelyén, az basszus kiséretnek használta egy ndk-s orgona mellé
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem