Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   175 / 240
(#) reloop válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Szia! Pihen egy a fiókomban, nem nyűgözött le, talán szub hangszórót fogok egyszer rábízni. Az írásod hol keressem a weblapodon?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Ezek pont arra jók, hogy ledegradálják magát a pwm elvet.
(#) Skori válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Ezt a korábbi cikkemet egészítettem ki néhány sorral, tehát a lap alja környékén.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) reloop válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Ez sajnos pont ilyen nálam is.
(#) bjina hozzászólása Jan 15, 2016 /

Sziasztok! Nekem is segítésg kellene annyiban, hogy találkozott-e ill. hallgatott-e ezzel zenét. Érdemes-eutánépíteni, nem zenekari célra, hanem csak otthoni zenehallgatásra (szobai, de régi '80-as évek és ezért nem DVD-AUDIO minőségű zenére)
Számítások alapján a kína áraknál is jóval olcsóbban utánépíthető. Csak szubjektív véleményeket szeretnék nem torzítás/hatásfok/3dB átvitel adatokat...
(#) Trivium93 válasza bjina hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Helló!
IRS2092-vel épült erősítők, jó erősítők. Nekem is azzal van, csak én saját magam terveztem meg a nyákot.
Jó hangja van, csak 90% feletti kitöltésnél lecsökken egy "kicsit" (nagyon) a frekvencia, és ott már torzít (én nem vagyok vájt fülű, szóval én nem hallottam torzítani, egyedül a magas hangot hallom furcsábbnak 90% feletti kitöltésnél).
Ilyen IRS alapú Kínai erősítőt nem hallottam még szólni. Én építésnek vagyok a híve, mert akkor biztosan tudom, hogy mi van benne.
(#) bjina válasza Trivium93 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Köszönöm az észrevételt és véleményt. A hozzávaló 2092 és a duál-fet rendelés alatt van. így kipróbálom én is... Átnéztem egy csomó, -neten megjelent- megépített nyáktervet, aztán majd kiderül.
(#) Ge Lee válasza bjina hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Azt a nyákot konkrétan nem ismerem, de a 2092-es megoldás hangzás tekintetében átlagosnak mondható, ami azt jelenti hogy nem kiemelkedően jó, és nem kiemelkedően rossz. Nekem az UcD-k hangja jobban bejön. Után építeni csak akkor érdemes ha valami sokkal jobbat tudsz kihozni belőle mint a kit-ekből, ellenkező esetben többe fog kerülni már az alkatrész is, a munkáról nem is beszélve.
(#) lorylaci válasza Trivium93 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Idézet:
„Én építésnek vagyok a híve, mert akkor biztosan tudom, hogy mi van benne.”

Nem kerülnek sokkal vacakabb alkatrészek a kínai modulokba. A nagyon vackokat meg szemre általában ki lehet szűrni (pl kaki tekercs, kevés elkó). Ellenben van jópár, aminek elég normális, kétoldalas nyákterve van, kár lenne túl korán leírni őket.
Épített végfokoknál, saját nyákon ritkán szoktam jobb terveket látni. Elég itt körbenézi van annyi vacak nyákterv, hogy csak na. De hogy magamból induljak elég megnézni az én régebbi nyákterveimet, például ami a cikkben is van.
(#) Trivium93 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Idézet:
„mert akkor biztosan tudom, hogy mi van benne.”

Itt arra gondoltam, hogy akkor tudom mekkora terhelést adhatok neki. Mennyit bír a valóságban.
Általában ami le van írva pl.: 300W/4ohm, az nem igaz (vannak kivételek). Én mondjuk szeretem hangosan hallgatni a zenét. Az "átlagos" ember meg azt hiszi tényleg tudja és oda küldi, ekkor szokott az lenni, hogy alul van méretezve.
Nekem 13A vesz fel max egy végfok panel (ha nincs túlvezérelve), 35A-osak a fetek. 269%-osan túl van biztosítva. Szóval még ha túl is vezéreli akkor se történik semmi baj, max a hangszórója szét ég a torz jeltől.

Az "olcsó bolti" erősítők meg nem arról híresek, hogy bírják a strapát.
Vannak közöttük jók is, ami elég ritka.
A nyákterveik lehet, hogy szépek, de nem biztos, hogy az a legjobb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) lorylaci válasza Trivium93 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Persze, ezt értem. Sosem szabad elhinni, amit írnak. De ez megint a ránézésre kategória: megnézed milyen IC, milyen FET, keresel gyorsan adatlapot és megvan.

Ne feledkezzünk azonban meg arról, hogy nagyon sokan átlibbenek a lónak arra az oldalára, amikor igazából az alkotmányuk azért jó és szép csak, mert ők csinálták.

Találtam már sok egész jól megalkotott tápot meg végfokot is kínaiktól. Persze tudnék bármelyiknél jobbat is csinálni, de sokszoros áron. Tehát van bőven olyan, ami megéri a pénzét.
(#) bjina válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Nem is a nyákot szeretném utánépíteni, hanem magát a kapcsolást. Letölthető egy pdf-ben az osszes doksija (iraudamp7s.pdf) de egyelőre nem sztereóban csak monoként -meghallgatni. UCD-t (e-fórumon javasolt LM311+IRF540Z 2x41V) építettem de szeretném összehasonlítani a hangját. Különben nemigen tudtam a sztereoban megépített verzió -vélhetőleg a két oszc. külömbségéből eredő füttyöt és kvartyogást kivenni/megszüntetni.
Az IRS2092-nél állítható az oszc. és a DT, ha jól értelmeztem a leírást, talán könyebb lesz
Az alkatrészek többsége megvan a kimeneti szűrőhöz van T94-2 gyűrű a FET pedig IRFI4019H lenne(ez még postán van) Felteszem az első nyák-terveket pdf.-ben -a protelt nemsokan tudják megnyitni- Remélem sok hiba (nem csak elkötés) nincs benne... A terv szerint telefóliás lenne és az alkatrész oldal szintén teleföld, de csak árnyékolási célból -áram nem folyna rajta
(#) vipera1997 hozzászólása Jan 19, 2016 /

Sziasztok!
Valaki megépítette már ezt a kapcsolást?
Meg szeretném építeni és tdni akarom hogy működőképes-e.
Előre is köszönöm!
(#) Primary hozzászólása Jan 19, 2016 /

Ha már így szóba jöttek az ebayes erősítők, akkor felteszem a kérdést: Van olyan board, ami bevált nektek? 20V tápfeszültségem van (6 ohmos hangsurágzó). Ha nincs, akkor egy TDA1557Q lesz, szóval nem kell a csúcsminőség ebben az esetben.
(#) lorylaci válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Nyáktervtől függően működőképes. Apropó nem hiszem, hogy IRF6645 DirectFET-et akarsz forrasztani. (bár stencillel, pasztával, és ügyes kézzel megy)
(#) vipera1997 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Persze hogy nem, azok helyett rendes fetet teszek majd be.

Szerintem néz egy működő kapcsolást nyáktervvel, mondjuk az IRF ajánlott nyákterveit. A FET választás nem mindegy, egy IRF650N pl nem az igazi oda.
A jó nyákterv megalkotása is nehézkes, ezért javaslom a gyári nyákterv használatát.

+-25Vom van, arra kellene valami,kapcso
(#) Ge Lee válasza Primary hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Ha kisebb teljesítmény is elég arra ez a legjobb, jó hangja van, olcsó, be van dobozolva, a kimenete rövidzár védett, csak 12V kell neki és működik.

Így csináltam eddig, ezt a teliföldes témát nem értem annyira, de ha egy forrszemet kiteszek ónnal a teliföldre az úgy rendbe van?

D.lay6

(#) Primary válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Köszi.
Aktív cucc lesz, szóval nem kell doboz. Alapvetően jobban örülnék valami hidalt megoldásnak.
(#) Ge Lee válasza Primary hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Az is hidalt.
(#) Trivium93 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Helló!
Igen, működőképes, egy két módosítással.
(#) vipera1997 válasza Trivium93 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Mire gondolsz itt?
Ilyen fetet akarok majd bele.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2016

Ez sajnos harmatgyenge. Még nagyon sokat kell tanulnod nyáktervezést, és leginkább kapcsolóüzemű nyáktervezést.

Működhet, elindulhat, szerencsével még hallgatni is leht.

Két dolgot ajánlok:
- Ezt most felejtsd el, vegyél egy kínai panelt. Ennél olcsóbb lesz, és ennél biztos jobb!
- Keresd ki az IRF gyári ajánlásáati (IRAUD7 vagy ilyesmi) ott van furatszereltes nyákterv. És azt építsd meg. Lehetőleg egy-az-egyben.

A napom kevés lenne rá, hogy elmondjam ezen mi rossz, és hogyan kellene csinálni. Úgyhogy csak annyit tudok ajánlani, hogy türelem, és tanulni.

Ezt felejtsd el, ezt meg nem hajtja.

Nagyon sokat kell még tanulnod. Kicsit hagyd még az építgetést, vagy kezd könnyebbel. Ott van a cikkem, azt olvasgasd. Aztán kicsit később. oké?
(#) Trivium93 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Fet az nem jó ide, jó lenne bebikázva.
De felesleges és drága ide, inkább IRFB5615 150V 35A 32mOhm azt átvezetése.
Azt simán meghajtja, és egy 7812 is elég az ic-nek. Sőt nekem hűtőborda nélkül megy a 7812-es ic.
Pl az osszcílátornál 510 helyett 1k és 1.5nF minimum, mert 1nF-al be se fog indulni, kb 900kHz környékén menne. Nekem 2-2-2nF van benne 450kHz-en megy (Ez függ a nyáktervtől, mert önrezgő! Pl.: hosszú vezetősáv, nagy-kicsi ellenállás, kapacítása a nyáknak.....)
Szóval minél jobb lesz a nyák, annál tisztább lesz. Holt-időket be kell majd állítani.

Vastag vezetősávot használj a táppontoknál. A kimenetet vastaggal vidd ki.
Gondolj bele, ahol nagy vezető felület van, ott jobban tud folyni az áram.
(#) Primary válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2016 /

Lehet, hogy veszek egyet.
A 20V-os táphoz ugyan nem felel meg, de kíváncsi vagyok, hogy milyen.
19,5V-os meglévő táphoz (Dell 65W) keresek valami megoldást. A TA2020 adatlapján 16V-ot ír abszolút maximumnak.
(#) latyakosa hozzászólása Jan 19, 2016 /

Sziasztok,
2 ohmos hangszórók meghajtásához, 30-50W kimeneti teljesítmény intervallumban milyen megoldást javasolnátok ? Viszonylag jó minőségű, hallgatható változatra lenne szükség. Nem decibel vadászat elsődlegesen a cél.
TDA3116 alapokon láttam már egy ebay-s változatot, de nem vagyok biztos abban a nyákterv és a minőségi szint megfelelő..
üdv:
(#) vipera1997 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Annyit várok el tőle, mivel kiállításra megy, hogy max 1 napot kell neki mennie üresjáratban.Szerintem terhelve se lesz, viszont kritérium hogy saját építésűnek kell lemnie.
Tény hogy ilyet én még nem terveztem, és nem is akartam, de így hozta a sors...
Következő: »»   175 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem