Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   449 / 565
(#) kate.gyula hozzászólása Jan 23, 2016 /

sziasztok

köszönet kiváncsi4 és Imi69 segítségének a hegesztőtrafó működik.
(#) Sly hozzászólása Feb 5, 2016 /

Üdv ujra!Köszi a segitséget a diodákkal kapcsolatban!Most lenne egy uj kérdésem...Nem tudom nektek hogy sikerült a fötrafo ragasztás,de nekem nem igazán tetszik....!4 Pár u57 toroid formában,a négy pár egyenként összeragasztva,viszont most hogy raknám öket egymásra és ragasztanám össze,szinte mindegyik között átlátszik egy kis fény...Tehát nem fekszenek fel egymásra 100%ban...Probáltam öket minél pontosabban ragaszrani de igy sikerült...Ez mennyire tud gondot okozni?Egyáltalán használhato lenne ha igy ragasztanám össze?Vagy probáljam meg lecsiszolni mindegyik tetejét és alját simára?Na de azt mivel?Egyszerü csiszolopapirral?
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Semmi problémát nem okoz.Nyugodtan folytasd a tekerést.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 5, 2016 /

Szuper!Köszi szépen!
(#) Sly hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziastok!Megtekertem a maci fötrafo primerét.46szál 0.35-ös huzalt sodortam össze,persze mindengyik egyenként lakkozva...20menetet tekertem fel a toroid formában összerakott u 57es magokra...Kérdés hogy joleesz e ez igy,meg hogy szerintetek a szekunder ráfér még erre(én ugynézem,hogy szüken de rá..)?Azt olvastam hogy a szekunder az 3xprimer vastagság,tehát az 3x46szál az 138szál..Az már elég vastag...6menetet szeretnék abbol felhajtani...
Ja és ezt mégtekerjem be valamivel mielött jön a szekunder?Vagy csak elég lessz egy sor lakk...
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) erdgab válasza Sly hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Szia!
Nem akarlak elszomorítani,de sok az a primer,elég lett volna 28-30 szál is a 0,35 huzalból,a 130A áramhoz az is elegendő,ennyi vezetéktől nem nagyon lesz jobb a trafód,arról nem is beszélve,hogy a szekunder nem nagyon fog beférni.Természetesen kellene szigetelés a két tekercs közé valami jó minőségű anyagból!!A szekundernek is elég ebből a 0,35 huzalból max. 120 szál.Az én gépemben sincs erősebb tekercs,sőt,kissé gyengébb,és már hány éve használom hiba nélkül.A szigetelésre visszatérve,ne feledd,csak egy milliméterre vagy a haláltól (!!!) ,ezt tessék fejben tartani!
(#) erbe válasza Sly hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hogyha ketté vetted volna a kábeleidet, szépen sorba egymás mellé tekerve olyan lapos lenne, amire szigetelés után kétszerannyi szekunder is ráfér. Így olyan ormótlam a tekercselés, túl sok a kihasználatlan hely. Attól még a hűtés nem lesz jobb. Mivel szigetelted? Ruhaipari melegenragasztóval? Az ilyen pöttyös és bolyhos.

Hali.
erdgab:
Hát jól gondoltam akkor hogy nemkell ennyire "sok" primer..De mondom inkább legyen biztos.Elöször én is a 28-30 szál között gondolkodtam..Na majd akkor kisebbre veszem.30szál az jólessz...Szigetelésre mit ajánlasz?Mindenképpen valami prespán papir kellene?Esetleg az a sárga szinü szalag ami smps trafóknál van az jolenne?Csak azzal az a baj,hogy nembiztos hogy van akkora darab egyben...Hány sor kellene abbol?
erbe:
Hát ormótlannak néz i tény és valo de igy sikerült
Ezekszerint ugyis átkell tekernem..
Láttam itt valahol a képeknél amit mondasz.Akkor az ha jól értem 30szál és minden szál egymás mellé tekerve és ugy körbehajtva?De akkor az nemfér el egy sorra.Akkor azt meg megintcsak soronkét kell szigetelni?
Amivel körbetekertem az pontosan nemtudom hogy micsoda...Több helyen kerestem bandázsszalagot de csak néztek rám hogy nekik olyan nincs...Szóval akkor ez nem bandázs?Mert igazábol énsem tudom hogy annak az anyaga milyen..Látomásbol ugy gondolom,hogy az is valami ruhaszerü vagy rosszul gondolom?Egyébként akkor ez amivel betekertem nem jo?
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Leszigeteled a vasmagot körbe (én az asszonytól loptam sütőfóliát,250fokig hőálló)arra a 30 szál zománcszigetelésű vezetéket felteked úgy ahogy most csináltad,4x5 menet,megint fólia,esetleg kapton szalag ha van,és utána a szek 6 menetet már szigetelheted ezzel a szöszmösszel akkor biztosan belefér.

"Ketté veszed..." Azaz készítesz 2 köteget 15-15 szálból. Ezekkel a kötegekkel tekered meg. A kötegeket nem kell külön betekergetni, mert a menetek közötti feszültség nem fogja meghaladni a 25 V-ot (régi iránymutatás, a mai huzalok többet bírnak). Persze a zománcnak sértetlennek kell maradnia.
A két köteget szépen egymás mellé tekered, lelakkozod, majd betekered az említett sárga szalaggal. Ha nincs, prespánpapír is megfelel. Esetleg bélésselyem (vékony, fényes, nem pöttyözött). Ebből több réteg kell (3 talán elég lesz), végén lakkozva. Jól beivódik, többször is lakkozni kell. Hő- és mechanikailag is ellenálló.
A szekunder köteget is inkább mechanikai védelem céljából szokták betekerni. Együtt tartani a sok szálat.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Majd lopok énis az assznyonytol sütöfoliát....:
Akkor a primert ne is tekerjem be ezzel a szalaggal?Egyébként ebböl van egy olyanom is ami nem ennyire bojhos hanem sima...Az jobblenne?A sütöpapir elég szigetelés?Nemfog átütni?

Idézet:
„Egyébként ebböl van egy olyanom is ami nem ennyire bojhos hanem sima”

A selyem nem ennyire lyukacsos. A lyukakon könnyebben átmegy az áram.
A sütőfólia is megfelel. Kicsit sérülékenyebb. Hasad, törik. Abból is több réteg kell.
(#) dara válasza erbe hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Jaj,nem is a sütőfoliára gondoltam,hanem amiben meg lehet sütni a kaját az egy zacskó szerü áttetsző müanyag.Na azt vagdalom ollóval méretre.

Hmm sütöfolia az még lett volna de az a zacsko mááár problémás...Pausz papír esetleg?

Jó az a sütőpapír.

Ilyen lett...Vélemény?
Nem akartam 2x15szálat külön-külön mert igy jobban "tetszik" , de azért köszönöm az észrevételt...
Nem szedtem szét az elözö sodratot,hanem csináltam egy újat,igaz már nemvolt elég 0.35-ös huzalom,igy csináltam 0.28-asbol abbol is 44szálat összefogva,ez kb 2.7mm2 amennyi kell is..
Ha igy megfelel a tekerés akkor holnap megy rá a lakk...
2sor sütöpapirt tekertem a trafóra és utána jött a primer..A primer és szekunder közé elég lesz a két sor,vagy tegyek pl 4-et?
(#) bistvan196700 válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Szia! Ezzel a tekercselési technikával mármint a (primer tekercselésre gondolok) még több helyet lehet spórolni. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1091542.html Tehát az elemi szálakat nem kell összesodorni.
(#) Ge Lee válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Ahogy már előttem leírták, ne sodord össze hanem laposan tekerd, több helyed marad.
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Jó lesz ez,mehet a 4 ráteg papir nem foglal sok helyet.Ebbe már lazán belemegy a szek.
(#) Sly hozzászólása Feb 9, 2016 /

Üdv.Ujra áttekertem...Jolesz igy?A huzalt mikrohullámu sütö szekunderéböl bontottam,néhol egy egy szálban lett egy kis fodrozodás...Ez mekkora problémát tud okozni?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) Sly hozzászólása Feb 9, 2016 /

Kicsit igazittottam a tekerésen hogy jobban nézzen ki meg kicsit még kisimitottam a szálakat és beáztattam lakkba.Remélem jólessz.
A szekundert azt hogy osztjam el?6menet kell rá ha jol olvastam de itt meg 4 oldal van...Mindegy hogy melyik oldalra megy a mardék 2 menet vagy annak is van valami módja hogy miként kell feltekerni?Vagy tekerjek 8 menetet és ne 6-ot?
(#) kissadam válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Emlékeim szerint szell69 kolléga ennél a magelrendezésnél 28/8-as menetszámokkal tekercselt. Azt könnyebb elosztani a 4 oldalon. A gerjesztés is kisebb lesz, ezáltal a maximális kivehető teljesítmény is csökken, de lehet célravezetőbb megoldás. Elviekben így is tud olyan 120A-t. Mondjuk Ő csak 3 pár magot használt.
(#) Sly válasza kissadam hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Hát ezt már szeretném igy hagyni...Hacsak a tölem jobban hozzáértök nem mondják hogy tekerjem át... Azthiszem berobbantam kolléga volt az aki 20/6 menettel tekerte a 4 pár u 57-et...Nmtudom ö hogyan osztotta el a 6 menetet...
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) kissadam válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Csak plusz infoként írtam a menetszámokat. Berobbantam kolléga gyakran felbukkan errefelé, hátha jön majd és megmondja ő hogy csinálta. De érdemes lehet visszaolvasni, korábban rengeteg dolgot leírt a saját gépe építéséről.
(#) erbe válasza Sly hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Egy toroidon (toroidszerű magon) teljesen mindegy, hogyan osztod el a 4*1,5 menetet. Lehetőleg egyenletesen. 1-2-1-2 vagy 2-1-2-1 mindegy.
(#) Sly válasza erbe hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Szuper!Köszi a segitséget!
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Feb 13, 2016 /

Sziasztok, faternak van egy házi gyártmányú hegesztő trafója és azt szeretné átalakítani. Van benne 6db dióda (képeken) és azt szeretné tudni hogy ezek a diódák hány amperesek és hány voltosak. Valamint három diódát tirisztor-ra akar cserélni hogy szabályozni lehessen. Kérdés hogy milyen tirisztor kellene ezek helyett a diódák helyett? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Ge Lee válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Rá van írva a típus: D161-250, ehhez neked is megtalálja a gugli az adatlapot. A 250 jelenti hogy 250A-es, kell lenni utána még egy számnak az meg a fesz tűrést.
(#) _BiG_ válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Tessék adatok.
Ilyesmire keress: д161-250 характеристика, диод д161-250 характеристика, д161-250 параметры.
(#) k3gy3tl3n válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Csak ennyi szám van rajt ami a képeken is látszik. Az A161-250 után egy téglalap van benne két vonallal, most ezt is lefényképeztem, így már teljesen körbeértem rajta. Konkrét tirisztort tudnál ajánlani? Csináltam képeket a masináról is, szerintem ilyet még úgysem láttatok A diódák simson hengerfejekbe vannak építve a hűtés miatt.
Következő: »»   449 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem