Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   631 / 839
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Mi az hogy nem illik? Gondolom az áramszabályozás abban is úgy van megoldva, hogy van egy referencia, és az abból nyert feszültségből van előfeszítve az adott pont addig, amíg nem esik annyi feszültség a söntön amennyi szükséges a műveleti erősítő számára. Tehát ha oda valamivel kisebb értékű ellenállást raksz be, akkor annyi fog történni, hogy valamivel nagyobb feszültséget kell odajuttatni a referenciából. Lefordítva, ugyanúgy fog működni.
A műveleti erősítő offszet hibája akkor jelentene gondot, ha uA-es tartományban szeretnéd szabályozni az áramot, de gondolom ez az eset nem áll fenn. Néhányszor 10mA-es áramok esetén, mint minimálisan beállítható áram limit, semmit nem jelent.
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Idézet:
„Az "eredeti tervben" 226.6 ohm ellenállás figyeli az áramot.”

Sajnos lemaradt a mili az ohm elől. Bocsánat az elírásért. Helyesen:
Az "eredeti tervben" 226.6 mOhm ellenállás figyeli az áramot.
3A áram 0.3 Ohm ellenálláson 0.9V, 3mA pedig 0.9 mV feszültséget hoz létre. Ha a műveleti erősítő offszet feszültsége és annak hőmérséklettől való elmászása (drift) ebbe a nagyságrendbe esik, a beállított érték nem lesz "pontos". Ha a figyelő ellenállás értékét csökkentjük, kisebb offszet és drift paraméterekkel rendelkező műveleti erősítőt kell alkalmazni.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2016
(#) scooby_ válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Tuti, hogy azt a rajzot szeretnéd megépíteni? Nem akarod inkább valamelyik újabb verziót?
Egyébként Pioneer töltött fel hozzá nyáktervet réges-régen. Esetleg beletervezheted az újításokat, megmódosíthatod, viszont a többi már a Te felelősséged. Én óva intelek, mert próbálkoztam ezzel a táppal mindenféle variációban, emlékezz vissza, végül áttértem a Rádiótechnikásra.
Ezért ajánlom inkább a V1.4.2-t.
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Idézet:
„ha oda valamivel kisebb értékű ellenállást raksz be, akkor annyi fog történni, hogy valamivel nagyobb feszültséget kell odajuttatni a referenciából”

Ezt azért gondold át még egyszer! Ha kisebb a sönt, akkor azonos áram esetén kisebb feszültség esik rajta. Könnyen belátható, hogy ha az alapjel tartománya ugyan akkora mint a nagyobb sönttel volt, akkor az állító potméter átfogása megnő. Ezért az alapjelet (amit referenciának írsz) nem növelni hanem pont hogy csökkenteni kell.
A műveleti erősítő offszethibája és offszet-driftje minél inkább összemérhető a sönt jelének nagyságával, annál jelentősebb hibát visz bele a rendszerbe. Igen, ez a hiba kis kimenő áramnál jelentősebb, hiszen ott a hasznos jel és a hibajel aránya rosszabb. Azonban a sönt csökkentésével ez szépen kúszik felfelé...
A sönt csökkentése kisebb offszetű műveleti erősítő használatát és az alapjel csökkentését követeli meg. Utóbbi egyébként a jel/zaj viszonyt rontja, ez is okozhat problémákat.
Amúgy az LM324 offszete sajnos óriási! Ugyan annyi pénzért mint amibe az LM324 kerül, kapható sokkal jobb OPA is.

Idézet:
„A műveleti erősítő offszet hibája akkor jelentene gondot, ha uA-es tartományban szeretnéd szabályozni az áramot, de gondolom ez az eset nem áll fenn. Néhányszor 10mA-es áramok esetén, mint minimálisan beállítható áram limit, semmit nem jelent.”

A sönt 226mOhm, a maximális kimenő áram 3A. Azaz 1mA áram esetén 226,6uV-nak kell lennie az alapjelnek ideális műveleti erősítő esetén. Az LM324 offsete 7mV körüli, azaz kb 31mA lesz (lehet) a legkisebb beállítható áram érték. Mindenki eldöntheti hogy ez sok-e vagy sem, szerintem rengeteg. Mindenesetre ez bizony nem uA-es, hanem bőven mA-es tartomány! A Márk által említett 2x0,33Ohm-al ez a hiba egyébként kb 42,6mA-ra nőne.
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Áruld már el nekem, hogy mihez állítasz be 1mA áramkorlátot. Illetve mihez rengeteg a 31mA mint minimum? Nekem nem ilyen tápom van, én tranyót nyitok a referenciából leosztott jellel.
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Nem írtam ilyet, hogy 1mA-t állítok be.
Ha terhelés mellett letekerem az áram-állító potmétert teljesen akkor jogos elvárás egy labortápegységtől, hogy ne folyjon ki belőle áram. Vagy legalábbis a labortáp saját műszere szerint ne legyen kimutatható. Digitális kijelzésű műszer és 10mA felbontású kijelzés esetén ez maximum 5mA (fél LSB).

Idézet:
„Nekem nem ilyen tápom van, én tranyót nyitok a referenciából leosztott jellel.”

Jól van, csak most nem a te tápodról volt szó.
(#) qvasz2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1
 
Ledekhez pl. Egy mezei 5 mm-es ledhez pont ideális lenne, ha 2-5 mA lehetne a minimális áramkorlát, és bizony ehhez a 31 mA katasztrofálisan sok, mivel az már akár a hálát is okozhatja.
(#) Kovidivi válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Ez a hiba +-31mA lehet, tehát jelentheti azt is, hogy tekerem a potit, és nem történik semmi az első pár mm-en. Ez a jobbik eset talán. Ekkor beállítható a 10mA is, de ez a negatív irányú eltérés csak szerencse kérdése.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2016
(#) Ge Lee válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Ami nekem van azon akár 100uA-t is be tudok állítani, vagy még kevesebbet is ha nagyon muszáj. Persze ehhez már nem ártana egy finom állító poti, meg kell várni vele néhány percet amíg nagyjából beállnak a munkapontok. Hiába "precíz" a 723 belseje, ennyire azért az sem precíz, van olyan példány amelyiknek a referenciája is mászkál ahogy melegszik. Ennek ellenére amit tud, azt abból az árból, és annyi alkatrészből semmi más nem tudja.
És természetesen a nullára tekert potinál nulla a kimenő áram. A sönt értéke egyedül a maximálisan kivehető áramnak szab határt. Ezzel az LM324-es táppal már a 80-as években is fel akarták találni a spanyol viaszt, nekem már akkor sem jött be.
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2016 /
 
Statikus offszet feszültség kompenzálható: Az IC1/3 negatív bemenetére egy stabit, +10 .. -10mV között állítható feszültséget kellene juttatni. Azonban egyszerűbbnek látszik a műveleti erősítő cseréje, amivel az árammérési hiba jelentősen csökkenthető:
MC33079: Uoffs. = 0.15mV Árammérési hiba: 66uA, ára ~350Ft.
LT1014 Uoffs. = 0.055mV Árammérési hiba: 2.4uA, ára ~1000Ft.
(#) velyron hozzászólása Feb 11, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni labortápot +- 40-50v 5-10A körül valakinek rajza vagy ötlete miből honnan lehetne összehozni vagy rajzot letölteni mert ilyet nem találok. Nézegettem az LM 317 -337 párost csak kicsi a fesz és áram . Köszönöm
(#) Ge Lee válasza velyron hozzászólására (») Feb 11, 2016 / 1
 
Nem véletlenül nem találsz, ilyet már csak kapcsolóüzemben van értelme építeni, mert a disszipatív tápnak szélsőséges beállításoknál nagyon nagy vesztesége lesz. Ha mondjuk nincs benne valami átkapcsolás vagy előszabályozás, akkor 2x50V-10A mellett az 1kW, ezt ha rövid időre is de a tápnak el kell tudnia disszipálni. Tehát annyit fog fűteni mint egy 1kW-os rezsó vagy fűtőtest.
(#) velyron hozzászólása Feb 12, 2016 /
 
Köszönöm a választ akkor ilyen irányba keresgélek.
(#) Ghoost válasza velyron hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Szia!
Itt van például......egy lehetséges megoldás
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) velyron válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Szia! Néztem ezt a kapocslást is ,valami egyszerű kell mert ez túl sok idő mire kész de , találtam a neten ma + 37V 20A ha jól láttam és emlékszem LM317 és TIP tranzisztorokkal volt tuningolva egyszerű nem sok valami kell hozzá kipróbálom a jövő héten .A negatív részét Lm337ből lehetne megcsinálni párban a TIP tarnyóval , ha jól néztem.
(#) Ghoost válasza velyron hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Cégünk három fajta munkát tud végezni:
- gyorsat
- jot
- olcsot.
Ön ebböl kettöt választhat!


Azt irod:
Idézet:
„..Szeretnék építeni labortápot ..”

Akkor egy használati eszközt szeretnél épiteni hosszutávra a mühelyedbe - gondolom.
Miért is kéne annak gyorsan elkészülnie...?

ahogy mondani szoktak a "Ön dönt......."
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
(#) Kovidivi válasza velyron hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Amit te akarsz építeni, az több sebből vérzik. Lehet, hogy 37V 20A ki fog jönni belőle, akár órákig, de ha ráraksz egy autós erősítőt, lecsavarod a feszültséget 14V-ra és meghajtod kicsit, meg fognak főni a félvezetők. Amit te szeretnél, az nem lehetséges. Az analóg megoldásokat el kell felejteni 1KW-nál. Csak egy véletlen rövidzárlat, és már füstöl is a tápod. Egy labortápnak vannak bizonyos követelményei, amiket tudnia kell. Egyik pl. a áramkorlát beállíthatósága, és füst nélkül el kell viselnie a hosszú idejű rövidzárlatot a maximális értéken. A te tápod ezeket nem tudja.
(#) Ge Lee válasza velyron hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Egyébként ha végfokok élesztgetéséhez kell, akkor nem kell sem labornak lennie, sem pedig 20A-t tudnia. Ami nekem van ilyen célra az nullától +/-95V-ig állítható, és kb. 360mA-t tud, utána megszólal az áramkorlát. Javításhoz, élesztéshez bőven elég, utána meg már ott van neki a saját tápja.
(#) nagysasy hozzászólása Feb 12, 2016 /
 
Tényleg csak egy kérdés : miért kell tudni egy labortápnak 20 A-t? Magyarázza el valaki.
(#) pucuka válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Mert már minden tápot labortápnak titulálnak. Még az LM317 -est is.
(#) nagysasy válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Nem gúnynak szántam a kérdést valóban érdekel és foglalkoztat a dolog.
(#) pucuka válasza nagysasy hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Nézd. Egy labortáp arra való, ahogy Ge Lee kolléga írta, biztonságos körülmények között kipróbálj, fetámassz egy áramkört. Nem feltétlen erről kell akkut tölteni, kész áramkört üzemeltetni. Persze ez is megoldható, de akkor jó drága lesz, neked kell jól megtervezni, méretezni, ha minden általad feltételezett körülménynek megfelelő tápot akarsz készíteni. Az ilyen esetre kész recept nincs, neked kell a meglevő megoldásokból összeollózni, számításokkal ellenőrizni minden részletet. Jó nagy munkával, befektetéssel előállítasz egy számodra megfelelő labortápot, amit talán életedben néhányszor fogsz kihasználni. Könnyebb, és olcsóbb megoldás, ha arra a néhány esetre készítesz egy a feladatnak megfelelő tápot.
(#) nagysasy válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2016 /
 
Nekem is van labortápom mégpedig Alkotó kolléga tervei alapján készített. De én is javításra tesztelésre használom csak. Soha nem volt még kihasználva az 50V/5A-es tudása. Szerintem akksit tölteni meg nem labortáppal kell. De ez az én véleményem.
(#) velyron válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Szia! A gyors elkészülés lényege lenne a gyors ,mert sajnos van egy rossz tulajdonságom ha húzom a dolgot beleunok és leteszem. Sajnos ez van mikor megszáll az ihlet éjjel nappal csinálom.A 20 A kapcsolatban a rajzal nem kell csak ezt tudja nekem próbára , 12 24v motorokat erősítőt egyébként itt a link ha valakit érdekel Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2016
(#) velyron válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
Szia! Lehet hogy a labortáp kicsit túlzás a részemről . legyen csak szabályozható ahogy írják itt többen az 5A bőven elég ilyen élezgetésre és próbára, csak a +- lenne lényeg jobban.
(#) HA5AWS hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
Sziasztok!

Köszönöm TAKLACO segítségét. Az érzésem jó volt nem mindenki olvas minden topikot.
Üdv: Gábor
(#) Ge Lee válasza velyron hozzászólására (») Feb 13, 2016 /
 
A +/-50V-5A még mindig 500W. Aztán a szabályozható sem teljesen egzakt fogalom. Nekem pl. csak állítható van, ami azt jelenti hogy semmilyen stabilizálás vagy szabályozás nincs benne, mert nincs is rá szükség. Ugye, a végfok tápja sincs stabilizálva.
Tehát a mezei állíthatótól, a sima zénerdiódáson át a tranyós visszacsatolt stabilizálásig sokféle megoldás elképzelhető. Nem tudja helyetted senki kitalálni hogy milyen bonyolultságút akarsz, illetve hogy konkrétan milyen célra kell, mert az már eleve meghatározza.
Egy közös van bennük, áramkorlát mindegyikbe kell.
(#) Reznap hozzászólása Feb 14, 2016 /
 
Majdnem sikerült teljesen beüzemelnem a 723-as tápot, a feszültség szépen szabályozható, viszont az áramkorlátos rész nem igazán akar működni.

Pár szót tudnál mondani az áramkorlát működéséről?
Azt látom, hogy lényegében egy tranzisztor van a 2-es és 3-as lábon, és a potin keresztül feszt juttatunk a 2-esre, azaz a bázisra... Ha a 2-es lábon eléri a 0,6V-t, vissza kellene szabályoznia, nem? Ez így nagyon egyszerűnek tűnik, mégsem akar működni, hiába éri el a 0,6V-t.
(#) scooby_ válasza Reznap hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Sönt ellenállás ugye nem kötötted át?
(#) Reznap válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 14, 2016 /
 
Nem kötöttem át, illetve forrasztás miatti rövidzár sincs.
1db 0,15Ohm van benne.
Következő: »»   631 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem