Fórum témák
» Több friss téma |
Ha megrázom visszább megy valamennyit. Amikor a motorba volt sose láttam megemelkedni a szintet. Pedig jó a töltés. Majd ha lesz fokolóm akkor megmérem.
Köszönöm a segítséget!
Nem tudom, hogy "minek tudható be", de ha 3 után 12,4V, akkor az tökéletes. De tehetsz rá egy égőt, amivel kisütöd, de nem 0-ig! Majd megint töltöd. Ez a "formázás, csak jót tesz neki.
Lehet mikor a motorban volt, s használtad, a rázkódástól jobban keveredett az elektrolit, de mivel nem rázogatod közben, s egy motor akksiban lényegesen kevesebb hely van, valóban elképzelhető, mint "mugab" is írta a gáz-buborékok nem tudnak a felszínre emelkedni, ezért a szintet nyomják feljebb.
Akkor már én is a rázkódásra gondoltam.
Jó estét urak.Egy kérdésem lenne.
2db akkumulátort párhuzamosan össze köthetem e ha eltérő az Ah száma????Az egyik 60 Ah a másik 100 Ah.Napelem töltené egy rendszeröl így sziget üzem módban tudnám használni. Köszönöm a válaszokat.
Sziasztok! "Gondozásmentes" akkumlátorból évek alatt milyen ütemben párologhat az elektrolit? Láttam egy videót ,ahol nem próbálták roncsolással felfeszegetni a leragasztott, lehegesztett tetejét, hanem egyszerűen egy közepes fúrószállal óvatosan megfúrták a 6 cellatetőt, majd egy kis éles vasdarabbal akkora lyukat tettek rá ahová már befért egy fecskendőtű. Majd egy-egy deci ioncserért vizet beleküldve feltöltötték. Vastag ragasztószalag csík a tetőre, és be az autóba. Tovább használ..
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2016
Sziasztok. Mi lehet akkor a baja az akkunak ha feltöltve 12,75V de egy 10W-os izzóval terhelve már csak 11,8V? Indítani nem tudja az autót. Ez egy 3 éves JP Electric Power Akksi. A generátorom 13,95V-ot tölt.
Szia, Gondolom, egy cella megadta magát...
A párolgás elsősorban a hőmérséklettől és a töltőfeszültségtől függ.
A gondozásmentesnek mondott akkuk nagy része nem az... Nyilván nem árt az elpárolgott vizet utántölteni. Mondjuk a ragasztószalagnál van pár jobb technika (műanyag csavar, ragasztórúd, beolvasztás stb.)
Akkor terhelés nélkül is lemenne a fesz 11V-ra.
Én inkább kapacitásgyengülésre, szulfátosodásra gyanakodnék. Pár töltés - merítés ciklus eldönti... (C/10-el 14.5-re feltölteni, max 5 órát rajtahagyni, 10.8-ra kisütni)
Így gondoltam én is a szulfát az alján söntöli a cellát.
Mármint szakadás felé tart vagy szulfátos?
Én ketté választanám a dolgot.
Ha a lehulló szulfát és egyéb morzsalék olyan sok hogy elér a lemezek aljáig, akkor zárlatos lesz az a cella, így a feszültsége 0 volt lesz ezért az üresjárati feszültség 12 volt alatt marad. Ha a szulfátosodás csak a lemezek felületét érinti, akkor a kisebb lemezfelület miatt az akku kapacitása csökken le, de a feszültség üresen meglesz 12,7 körül, viszont kisebb terhelésre is leesik. Itt szerintem a második variáció valószínű. Ez a felületi szulfát még formálással, (meg akkuvittel) részben visszafordítható.
Ha gépjármű akkumulátorról van szó, és nem is márkás gyári akkuról, akkor nem javasolnám a 10.8 való merítést még vadi új akkunál sem. Mert nagyon nem bírják a ciklikus üzemet, még egy periódusig sem. Ismételt feltöltésnél, már az előző kapacitásuk szinte megfeleződik. Bár egy ilyen eset után még megy hiba nélkül tovább, de az első keményebb hidegnél kiderül, hogy jó töltés ellenére sincs elég kakaó benne.
Hm... Ezt még sehol sem olvastam - tapasztaltam.
Ez saját tapasztalat sok akkun, és/vagy van esetleg valami szakirodalma? Mert azt gondolnám hogy a kémia mindegyiknél ugyanaz... Munkaakkuknál pedig még az 1,6V/cella is megengedett egyből visszatöltéssel.
Egyrészt saját tapasztalat, sajnos vadi új akkuval is, de 1 éves használt akkuval is sikerült megjátszanom. Mellette olvastam már valahol róla, ráadásul mindezek előtt, de baleset mindenkivel előfordul. Talán nem véletlenül van külön munkaakku, azok inkább erre vannak felkészítve, több ólommal más szerkezettel...
Ha lemeríted és azonnal visszatöltöd, nincs ideje káros másodlagos szulfátnak kialakulni. Amint lekerül róla a terhelés pár percen belül 12V fölé kúszik vissza a kapocsfeszültség. Ezt a módszert elég sok helyen ajánlják, szakmai oldalakon. Maga a kapacitás mérése nem is történhet másképp. A Forexesek gyártottak is erre a szisztémára töltő/kisütő rendszert, teljesen automata, be lehet állítani, hogy hányszor és milyen árammal süssön és töltsön újra. Mi is alkalmazzuk ezt a megoldást, nem tapasztaltam ilyet, hogy lefeleződött volna a kapacitásuk. Persze ez a módszer nem mindennapi rutin, problémás eseteknél marad lehetőségként, ebből egy akkunak talán egyszer jut ki.... Mélykisütésből (tartósan 10V alatt) talán 3 után már észrevehető maradandó kár keletkezik.
Értem én, és el is hiszem. Én gyakorlatilag jártam így, zsír új akkuval. A gépszekér 10.5 Volt körül letilt, de addig engedi merülni, így nem csontig merült le. Kb 3 órát volt már így, mikor észrevettem, egy kattanásnyi erő sem volt benne, ill. nem engedett semmit. Kivettem, automata töltővel feltöltöttem, 26Ah -t tudott beletenni. Ekkor lemerítettem, és újra töltöttem, de az eredmény nem volt több mint 30Ah. Ez a baleset után érezhető volt a gyengébb szereplése az akkunak, míg előtte kifogástalan volt. Ez után jó időre, egy másik akkuval is jártam így, de az csontig merült.
Az az akku lehetett gyári hibás is. De azt sem írtad hány Ah-s akku volt eredetileg.
Mondhatonónk, a legolcsóbb fajtából egy noname típus. 55Ah és 65Ah. Többnyire ilyenek is elmennek, 2-3 évig. Egy kategóriával jobb(?) drágább márkásabb típusokkal sincs jó tapasztalatom. Ezért inkább árhatékonyság mellett döntök
![]()
Minden szavaddal egyet értek! Többnyire tényleg így van.
![]()
Én épp azért töltöttem-merítettem- töltöttem egy ciklust, mert már 2-3 naponta! lerottyant. Azóta megy.. 3 hónapja.
Sokan úgy vannak vele hogy az első "rajtamaradtavilágítás vagy lemerült" után (2-3 év) és elívelik az akksikat..
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
Ellenpélda, amikor jönnek, hogy valami gond van, nehezen, vagy nem indul, csak ha kicsit töltenek, akkor... Megnézzük, nagyjából minden rendben, de az akku elég gyenge. Mennyi idős? 7 éves... Ja, akkor ne keresgéljünk tovább...
"kicsi töltés". Ugyan ez volt nálam.. Feltöltöm (hamar feltölt).. 2-3 nap és gatya.. 12,38V alig forog. Oké.. Akkor próbálom 1/20 ad árammal sokáig.. Feltölt.. még aznap éjjel nekilát merülni reggelre alig indul. Már majdnem csere volt, amikor egy vasárnap ajánlott valaki egy töltés-merítés-töltés ciklust ami tapasztalatok szerint nagyon jót tesz.. ugye amolyan formázás.. Nos lassan fél éve.. De mikor megcsináltam, már láttam hogy ez tartósabb lehet mint az eddigiek, mert 12,68V-on áll az akksi üresjáratban.. Azóta is.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
Sziasztok!
Nemrég beszereztem egy új 12V 80 Ah munkaakkumulátort. Szeretném a tanácsotokat kérni, hogy biztonságosan meddig lehet kisütni. Csónakmotorhoz használom, és fontos, hogy minél hosszabb ideig bírja egy huzamra, folyamatos menetben. A motor kapcsaira eszkábáltam egy kis dobozkát, amin egy LCD kijelző folyamatosan mutatja a kapocsfeszültséget, így képben vagyok menet közben. Csak azt nem tudom, hogy terheléssel meddig meríthetem le az akksit. A gyártó ajánlása az, hogy üresjárásban mérve 10,5 V-ig lehet kisütni. Most terhelés mellett értelemszerűen sokkal kisebb feszültség lesz, attól függően, hogy melyik fokozatban megy éppen a motor. Pl. legmagasabb fokozatban kb. 18 A-t vesz fel a csónakmotor, ilyenkor terhelve akár 8,2 V-ig is lemegy a kapcsolfeszültség többórányi folyamatos üzem után, de lekapcsolva a motort az üresjárási feszültség visszaugrik 10,8 V-ra, ami elvileg még biztonságos. Ti mit ajánlotok, hogy a lehető "maximumot" ki tudjam venni az akksiból, de még a biztonságosan, hogy ne károsítsam a túlzott kisütéssel? Én arra a megoldásra gondoltam, hogy menet közben ha monduk már 9 V alá csökkent a kapocsfeszültség (18 A terhelés mellett), akkor mondjuk 5 percenként megállok a motorral egy pár másodpercre, és ha az üresjárati feszültség 10,5 V fölé ugrik vissza, akkor mehetek tovább, de ha már megközelíti azt, akkor viszont vége a dalnak és nem használom tovább az akksit. Ez a megoldás működhet, vagy tudtok jobbat javasolni? Nincs esetleg erre egy intelligensebb módszer, amivel nem kell rendszeresen megálldogálni, hogy figyeljem mikor éri el 10,5 V üresjárásit? A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
Szia Zoli! Sajna ez sem segített a noname kategóriás akksimon, a haveromnál találtam az udvaron kidobva egy 70Ah-s Varta Blue Dynamic-ot. Rámérve, alig volt pár volt benne. Elkértem, mert egy 24V-os akksitöltőt barkácsoltam éppen. Az viszont 1-2 ciklus után teljesen jó lett!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |