Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   450 / 565
(#) k3gy3tl3n válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Szia _BiG_neked is köszönöm a segítséget, a kérdésem hozzád is az lenne, hogy konkrét tirisztort tudnál e ajánlani?
(#) _BiG_ válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 13, 2016 / 1

Mazsolázz
Vagy Vatera vagy ebay... a dióda adatait ismered, a tirisztornak is azt kell tudnia, mint a diódának. Bár nem tudom, mekkora tényleges feszültségtűrés kell, mert a hegesztő adatait kell figyelembe venni. Az áramtűrés a kritikus inkább, meg az impulzustűrés - bár ez esetben az 50Hz-hez igazodhat, mint a dióda is.
(#) kissadam válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 13, 2016 / 1

Bármilyen 250A-es tirisztor jó oda, célszerű ilyen csavaros kivitelűt szerezni. Apróhirdetéseken lehet vadászni ilyesmi tirisztorokat. A hegesztő áramerősségtől függően akár 160A-es is jó lehet, attól függ mekkora áramon szoktatok vele dolgozni. A tirisztor nem kényes kérdés, annál inkább a vezérlése. Kell hozzá egy megfelelő vezérlőáramkör, ha jól látom ez 3 fázisú, arra is lehet találni valamelyik topicban kapcsolási rajzot.
Ez a probléma nem ebbe a témába való, ez nem inverteres hegesztő. Van több hegesztőgéppel foglalkozó topic is, keress rá légyszives, máshol is segítenek.
(#) k3gy3tl3n válasza kissadam hozzászólására (») Feb 13, 2016 / 1

Köszönöm a segítséget, megpróbálom megkeresni a megfelelő fórumot.
(#) kissadam válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Akár ez vagy Ez
(#) Sly hozzászólása Feb 14, 2016 /

Üdv!Szereztem tekercselö ismeröstöl olyan fehèr szinü valami papir meg müanyag szerü szigetelö anyagot ès ezzel tekertem 2rèteget a primer meg a szekunder közè...Ez màr remèlem bombabiztos szigetelès lessz...Majd teszek kèpeket is...
Viszont most lenne egy kèrdèsem...A meghajtotrafomat is àttekertem mert nem tetszett,ès összerakàsnàl sajnos elpattant a ferrit...Összeragasztottam kèt komponensü valamilyen epoxis ragasztoval (nem merev kicsit rugalmas) ès èrdekel,hogy maradhat e igy vagy keressek bele másik ferritet?Majd teszek fel mèg a jel alakokrol is szkop àbràkat.
(#) lonewolf válasza Sly hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Üdv. Neked kedves Maci építő! Azt sürgösen dobd el! A meghajtó trafó a lényeg, fontos... Szerintem más is ilyen véleményen lesz. További sok sikert!
(#) granpa válasza Sly hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Ha nem került ragasztó a törési felületek közé, akkor még jó lehet. Főleg, ha EI vas volt, de az EE is kibírja, ha jól összepasszítod.
(#) erdgab válasza Sly hozzászólására (») Feb 15, 2016 /

Én cserélném a magot mindenképpen,ez a kis trafó a gép egyik kritikus pontja.
(#) Imi69 válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

az a két vonal lehetne 11 is, amit kézzel jegyeztek be a négyzetbe... de így meg nem stimmel az adatlapon lévő fesz.kódok egyikével se minden esetre az áram már megvan
(#) Sly hozzászólása Feb 20, 2016 /

Sziasztok!Már megint a böség zavarával küzdök ...A fojtot szeretném tekerni,viszont a tekrcs kicsit nagyra sikerült...Tolomérövel mérve 6-7 mm...Ezt két pár u 57-re szeretném tekerni...Ebben az estben is 14-15 menet kell rá vagy kevesebb?
Ha nem muszaj nem bontanám meg a tekercset...Egy pár u 57re meg nemmerem tekerni mert nagyon "sok" lenne rá...
(#) dara válasza Sly hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Egyre miért lenne sok?Meg mitől lenne sok?Nincs az az ember aki 6-7 mm sodratból sokat tudna rá tekerni.Ha 100uH re sikerülne,akkor sem lenne sok,de te jó ha 20uH el fogsz érni.Ha nem 200A lesz a gép,akkor elég az egy vas is.
(#) Sly válasza dara hozzászólására (») Feb 20, 2016 /

Szia!Köszi a gyors választ..Akkor megy egy magra!Nekem soknak tünt (mármint jó "nagy" lett)mikor rátekertem de ha ez nem okoz gondot akkor marad igy.
(#) Sly hozzászólása Feb 23, 2016 /

Üdv mindenkinek.Mértem egy kicsit és készitettem egy pár fotot az okosok számára,ugyanis van egy kis gondom...Elvileg minden jo viszont a 18 voltos zenereken 7.15-7.30 voltot mérek digit. müszerrel.
A gép 33khz-en kegyeg meghajtotrafo az pc tápbol kitermelt etd magos két komponensü ragasztoval összeragasztva,35-35-35-35 menettel.IRF 630-at találtam itthon azt tettem be a meghajtotrafo elé.Még annyi érszrevétel,hogy az 556 az langyos kicsit meg az irfd 120asok is picit langyosak.10 perc után...
Kérdés hogy a közel 7.5 volt a znereken jó e vagy valami gubanc lehet vele...
Tápfesz.15.5 volt stabkockával, 17.7 volt AC a segédtáptrafo.Áramfelvétel 380-400mA.
Mondjuk a 220-as relém az aránylag nagy,ezért is lehet hogy ennyire "sok" az áramfelvétel.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) Sly hozzászólása Feb 23, 2016 /

A többi kép...
(#) Ge Lee válasza Sly hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Mivel a tápfeszed 15V körül van közel 50% kitöltéssel, és 7V körül mérsz, az teljesen rendben van. Bár ekkora frekit ezek a műszerek már nem igazán mérnek, de valahogy mégis kiátlagolja.
(#) erdgab válasza Sly hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Szia!
Csak egy apró észrevétel.Az 556 max. tápjának 16V írnak,nagyon a határon vagy,én kicsit lejjebb venném a tápot.Az IRF630 is jó lehet,én az IRF540-et jobbnak találom.Írod,összeragasztottad a meghajtótrafó magját,remélem csak kívülről és nem kentél a magok érintkező felületei közé.A többi úgy néz ki rendben van.
(#) Sly válasza erdgab hozzászólására (») Feb 23, 2016 1 /

Szia!Hát igen...ez lett volna a következö kérdésem...mármint hogy "baj e hogy a magokat ugy ragasztottam ösze ahogy nemszabad " de akkor legalább erre is megvan a válasz.Tehát akkor szedhetem szét ....Olvastam valahol hogy nyilván nemkell közé ragasztó de....
Akkor majd szétkapom valahogy és csak kivül összefogatom valahogyan...
A tápot azt csak az 556nak vigyem lejjebb?Az elektronika többi része kaphatja a 15.5 voltot nem?
Esetleg berakok neki egy zenert meg egy ellenálást...
Majd keritek itthon irf 540-et mert ugy emlékszek hogy valahol láttam és berakom azt...
(#) erdgab válasza Sly hozzászólására (») Feb 23, 2016 /

Az az elektronika 14V is jól működik.
(#) Tubi56 válasza Sly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Csináld azt amit erdgab írt, vidd lejjebb a segédtápot 14V-ra vagy cseréld ki a stab kockádat másik 15V-os stabilizátorra, ugyanis az sosem éri el a 15 voltot inkább 14,714,8 V-ra stabilizál általában és az már maradhatna. Az irf630 maradhat, jó még a 640-730-740-830-840 stb nem kritikus, 4A-t tud már bőven jó hűtés nélkül. Én a magokat nem ragasztanám össze kivéve, ha drossel ( fojtó tekercset csinálok) ennél nem számít nagyon.
Ha a ragasztod és véletlenül baja lesz ( szét megy) a gépednek lőttek.
Írod, hogy a gate fesz. 7,5V körül van multival mérve, ha 14 v-ot használsz segédtápnak, akkor ez a gate fesz kisebb lesz. Ha marad a 15V táp, akkor a gate trafó tekercseket változtasd meg.
Az 1-es tekercs 35menet marad és a 4-es is, de a 2-es és 3-as amik az IGBT-ket hajtja meg azokat csökkentsd 30-32 menetre. Gate fesz. IGBT E-G lábon 5,4-6,5V max legyen múltival mérve.
(#) Sly válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Szia.Kiszedtem a ragasztot letisztitottam és összeszigszalagoztam körben a meghajtotrafot...Igy már jolessz...Esetleg majd beledobom lakkba ha minden müködik,hogy az is tartsa...Meg dobok rá egy kötegelöt körben...Megnézem van e itthon másik 15voltos stab,de ha nemtalálok akkor meg maximum beteszek egy lm317-est és azt meg beállitom 14 voltra....A meghajtotrafo tekercseit nemszivesen szedem le mert az már lakkozva van...
(#) lonewolf válasza Sly hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

Szia. nem akarok okoskodni... Gábor es Tubi a mesterek. IRFD120 es IRF630-nál külömbözik az ellenállás osztó! 100/1k és 100/2k! További sok sikert a macidhoz!
(#) dara válasza lonewolf hozzászólására (») Feb 24, 2016 /

A 630 tudjuk hova rakta,a meghajtó trafóhoz,a 120 nem.Nem tudni melyik rajz alapján készíti,mivel van egy pár.Csak tippelek hogy az igbt hez ment a 120.
(#) Sly hozzászólása Feb 25, 2016 /

Sziasztok.A 630at termeszetesen a gate trafo meghajtàsàra tettem...Az igbt-k nèl irfd 120as van.Azthiszem Tubi mester tette fel azokat a nyàkokat amit èn is elkèszitettem,meg Berobbantam kollèga nyàkja is ilyen...
(#) Sly hozzászólása Feb 25, 2016 /

Levittem a tápot egy lm317-essel 14 voltra(kivettem a 7815-öst és betettem helyette a 317-est.).Most a zenereken 6.5-6.7 voltot mérek.Jólessz igy vagy vigyem még lejjebb?
Érdekes az 556-osom még mindig langyos...Meg az irfd 120asok is.Nem melegek csak érezhetö hogy nem hideg mint pl a 4093-as...
Másnak milyen höfokuak ac ic-k?Senkinek sem langyosodik???
(#) Tubi56 válasza lonewolf hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Nem IRFD120-ról van szó ezek az igbt meghajtó fetjei. Mi a gate trafó meghajtó fetjéről beszélünk.
Oda IRF 540 van írva. De jó helyette sok más is pl. irf630-640-730-740-830-840 és még sok más is.
(#) p_kowa válasza Sly hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Szerintem az Irfd120asok (Igbt gate kisütő fet) langyosodása nem probléma, nekem is langyosodik, de semmi problémám nincs, kísérletképp próbáltam Irf630 at is tenni oda, természetesen 2,2k lehúzóellenállással, az már nem melegszik (mivel jóval nagyobb is) de szkópképekben semmi eltérést nem tapasztaltam.
(#) Tubi56 válasza Sly hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Én még mindig azt mondom, hogy a törött magot nem használnák ilyen kritikus helyre. Viszont a 6,5-6,7V multival mérve jó! Az irfd 120 melegedése lehet a 200R ellenállás melegedése miatt is, ha közel van a fólia csík átengedhet meleget a 120-as fethez. nem gond. Nézd meg, hogy a gate trafó meghajtó fetje IRF és a lemágnesező tekercsen levő dióda 1n5819 melegszik-e? Ha ezek nem hidegek az gond, akkor nem jó a trafó, ha hideg akkor jó.
Nálam ez az áramkör működik már régóta +15V táppal sok gépben. és nem melegszik semmi sem. Az IGBT modulon levő 200R ellenállás melegszik ez természetes azért 2W-os melegszik még a snubber köri ellenállás ez is természetes azért 10W.
(#) Sly válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 25, 2016 /

Szia!Koszi a segitseget!A meghajtotrafo magja NEM törött...Az volt de kicsereltem màsikra...Megnèzem amiket irtàl ès utàna lassan beinditom ès mèrek...
(#) GPeti1977 válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 25, 2016 / 1

Oda az IRF630 nem jó az IRFD120 helyett mert magas a küszöbfeszültsége ettől előbb megszakad az IGBT kisütése mint ahogy az lezárna ettől szépen felrobban az IGBT.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2016
Következő: »»   450 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem