Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Azert a 0.5 Ohm kicsit meredek lenne egy 1 Ohm terhelhetosegu erosito tap agaban... De ezt mar Karesz 50 is megjegyezte.
El tudom kepzelni, hogy ez olyan, mint amikor a 70-es evekben az Ezermester cimu ujsagban megjelent egy rajz arrol, hogy a BRG MK25-os magnohoz hogyan lehet tavmegallitot csinalni. A rajzon 220V-os valtoaramu motor szerepelt segedfazis kondenzatorral, mikozben a magno 4 db baby elemmel ment (ha jol emlekszem).. Es meg fenykep is volt a cikkhez. A magnon valoban volt egy megallito bemenet, de semmi koze nem volt a 220V-hoz a dolognak.
Az Interneten nagyon sokan beszelnek irtozatosan nagy baromsagokat, es sokan maguk is elhiszik, amit mondanak, sokan szandekosan probalnak masokat felrevezetni.
Hát Igen ez így van !
De azért , nem kötöm 1 ohmra semmiképpen ![]() Mindegy lenne ha százasszöget akasztanék a végéra ![]() Egyébként az alkatrész értékek igen érdekesek , pl hogy a kapcsoláson az erősítő tápjáról vesszük az lm311 ic 3 voltját egy egy 6k8 5w ellenállással , ami azért egy kis kompromisszumot von maga után , mert a tápfeszültség változtatásával , sajna az ellenállás értékeket meg kell változtatni , de ha rosszul tudom javítsatok ki !
Miért tartod érdekesnek?És miért baj ha a zener áramot hozzá kell állítani.Nagyon nagyon sok tápban ez a fel állás.
Hát a gyakorlástól.Ha sokat költ rá,majd belejön(vagy nem?)Kiváncsi lennék a nyáktervre hátha berakja.
Azt nem fogja, mert már eleve úgy vágtam bele, hogy ki tudja mi lesz belőle , mert sok hülye okoskodik , szövi a rengeteg elméletet ,így alkotnak meg rengeteg hibás rajzot , de sajna kimondhatatlanul sok alkalom volt , mikor elektronikát javítottam , és a sok okos hiába támaszkodott volna az elméletre , mit sem ért javítás közben , nem lehet mindig arra támaszkodni , mert az is félre vezethet, pont mint a hibás rajzok. Itthon van rengetek bivaly "mega" mosfetem , aztán lesz ami lesz , bár nem szeretnék rögtön első indításkor csalódni !
Gyakorlás ?????
![]() Durván 6 éve tervezek nyákokat!! Úgyhogy ezt vehetném sértegetésnek is!
A fel ohmmal az a baj, hogy a kimeno aram fele atfolyik rajta. Ha a terhelesed 4 Ohm akkor a 0.5 Ohm-on ennek az 1/16 resze disszipalodik el. Ha csak 400W-on hajtod, akkor az 25W. 12.5W ellenallasonkent. Es hol vagyunk meg a 3200W @ 1Ohm-tol.
Bizonyos tapfeszultseg hatarok kozott maradhat a 6.8k, de ha nagyon eltersz tole, akkor at kell szamolni.
Egyébként , ha kell a nyáktervem , azt ne így kérd , szívesen megosztom! Régen én is így akartam megszabadulni 4 óra nyáktervezéstől !
Épp ezért ajánlottam egy működő kapcsolást,működés után tuningolhattad volna.Én azt tettem.
Nem sértésnek szántam,de én kétszer annyi ideje és még most is azt mondom hogy nem tudok.Ezeknél az erősítőknél,nagyon sok az anomália.Ha figyelembe veszed az előírásokat,nem,vagy csak kompromisszumok árán tudod a nyákot megtervezni.
Már írtam,a cikkek között Gee lee erősítője.
Ugye nem gondoltad komolyan, hogy itt bárki is hátsó szándékkal próbálna tőled tervet kicsikarni, főleg a feltett kérdéseidet követően...? Ha mégis félted, akkor kérj meg privátban egy-két D-osztályban jártas kollégát hogy zsűrizze a tervedet, pláne ha azt kemény négy óra alatt hoztad össze.
Ezt a legnagyobb jóindulattal javaslom. Idézet: Fele aram, negyede teljesitmeny. Es 1/8 ellenallas. Szoval a szamitasom hibas, 1/32 teljesitmeny megy el a tapagba rakott 0.5 Ohm-on 4 Ohm terheles eseten. „A fel ohmmal az a baj, hogy a kimeno aram fele atfolyik rajta. Ha a terhelesed 4 Ohm akkor a 0.5 Ohm-on ennek az 1/16 resze disszipalodik el.”
Es nem! Az elso megkozelites volt helyes, mert a tapagban folyo aram az ugyanakkora, mint ami a kimeneten folyik (nagyjabol), csak fele annyi ideig. Szoval az ellenallason eldisszipalt teljesitmeny megiscsak 1/16-oda a kimenetinek.
Idézet: „sok okos hiába támaszkodott volna az elméletre” Az elmèletre támaszkodi jó, csak megkell èrteni, hogy a gyakorlatban vannak zavarok, nyàk-kapacítások-ellellások-induktivítások, vesztesègek amik befolyásolják a gyakorlat eredmènyèt. Elmèletben speciállisan számol a gèp vagy akár az ember is. Ha valaki megèrti ès tudja hogyan lehet ezeket betenni az elmèletbe akkor az elmèlet ès gyakorlat "kèzen fogva jár". Egy szóval kell elmèleti tudás, hogy megtudd keresni a hibát vagy tudj tervezni egyet. A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2016
Sziasztok sikerült hozzájutnom elég olcsón egy ilyen csodához (behringer inuke nu3000). Tápegységben a fetek (GB20B60PD1) el vannak el vannak repedve. Milyen fet lenne jó helyette ami kis hazánkban is elérhető? Végfetek (IRFS4227) 2db hiányzik belőle, másik kettő állapotáról nem tudok semmit még.
Igen , de arról szó sincs , hogy nem tudnál , vagy nem tudunk tervezni, csak éppen mindig lehet tanulni!
A GB20B60PD1 az IGBT.
Itt a rajza.
Köszi, közben én is észleltem. Nem tudom hogy a pótlásával megoldódna a tápegység probléma vagy inkább vigyem el egy szerelőhöz. Csak nem akarok feleslegesen kifizetni tízezreket 1000,-Ft-os alkatrészekért.
MURB1620CT diodát nem találok TME-nél, mivel ezek is zárlatosak. Honnan lehetne beszerezni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |