Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion Orister 1015
 
Témaindító: Resident, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 13
(#) Glitter válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Hali!
Köszi, ez akkor lenne jó, ha a két csavar nem lenne kitörve, az ászokvég egyik fele le van törve.
(#) CHZ válasza Glitter hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Akkor nincs más megoldás, ki kell fúrni a csavart, vagy a gombot beáldozni.
(#) scooby_ válasza Glitter hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Ha beáldozod azt a forgató gombot, nekem még bontásból maradt egy régről. Oda tudom adni...
(#) hlacko hozzászólása Márc 17, 2015 /
 
sziasztok Van egy orion oristerem. évek óta használom már, az a baj vele hogy halk sistergést, susogást produkál mindkét oldalon. Mindene régi elkót kicseréltem az elő fokon, a végfokon,a két kimeneti 2200 as kondit is, a tápban is az elkokat, kicseréltem a végtranyókat, meg az összes tranzisztort az elő és végfokban is. A 4700 as nagy kondit is. azonban a susogás nem múlt el.... ha lekötöm az elő fokot akkor is susog tehát nem az elő fokból kapja. gyakorlatilag már csak az ellenállásokat nem cseréltem ki rajta.... Nem tudom mit lehetne még érte tenni mert amúgy nagyon szeretem, nekem teljesen megfelel az amit ez a kis gép tud. csak az a susogás az nem egy fifi tulajdonság.... rengeted időt szántam rá de hiába... Teljesen tanácstalan vagyok már..... Volna valakinek ötlete mit kerülte el még a figyelmem? ( A kuka kivételével....)
(#) steelbird válasza hlacko hozzászólására (») Márc 17, 2015 / 2
 
Hello!

Többször találkoztam ilyen jelenséggel, többnyire ellenállás okozta a hibát.
Bezajosodtak a szénréteg ellenállások. Főleg a végfok és az előfok bemeneténél lévő munkapont-beállító tagok zajosodására érzékeny az erősítő, azt a zajt fel is erősíti.

Pákával melegítsd meg a végfok bemenetén az ellenállásokat, elég, ha melléjük, a közelükbe teszed a páka hegyét. A sugárzó hő épp elég. Amelyiknél nagyon változik a zaj, az lesz a ludas.
Vagy használj hűtő spray -t.
Talán az R229/329 volt többször is a hibás, de erre most nem vennék mérget, már rég volt nagyon...
(#) hlacko válasza steelbird hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Ezt kipróbálom! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) djhans válasza hlacko hozzászólására (») Márc 18, 2015 / 1
 
Szia! A trimmer potméterek kontakt hibája okozhatja a végfok panelen.
(#) hlacko hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
üdv. a trimmereket már vd40 el megtisztítottam.....remélem az elég neki.... de ugyanolyan maradt....
(#) hlacko hozzászólása Márc 21, 2015 /
 
az ellenállásoknál megmelegítettem de egyikinél sem fokozódott a sustorgás.
(#) ronin75 válasza hlacko hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
A wd40 nem éppen a legjobb ötlet. Szerintem akkor inkább már valamilyen kontaktspay, de jobb lenne, megmérni, átmozgatni, majd visszaállítani a trimmereket. Vagy inkább kicserélni.
(#) Pioneer válasza hlacko hozzászólására (») Márc 21, 2015 /
 
Szia!
A trimmereket mindenképp cserélni kell. Nálam sem vált be a tisztításuk, egyszerűen leválik az ellenállásréteg a pályáról.
Én akkor cseréltem ki mindet, mikor a féltápfeszt nem tudtam beállítani a kimenő kondin.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015
(#) hlacko hozzászólása Márc 31, 2015 /
 
üdv. kicseréltem a trimmereket. semmi javulás. sőt kissé zajosabb is lett, miután a p 205-305 (kimeneti egyen fesz.... trimmereket kicseréltem. ezeken ha állítok valamelyest csökken a sustorgás, de ez esetben a hangminőség lesz recsegős. egyébként ha vissza van állítva minden, akkor jóval erőteljesebb a hangzás mint a trimmerek cseréje előtt volt. csak a sustorgás.... az ellenállásokat is ki szeretném cserélni mert már máshol nem lehet gond.... itt gondban vagyok mert a pontos értékeket nem tudom.
R 328 10k, R 329 470k, R 330 68k, R 331 68r, R 332 10k, R 334 5k6. ezeknek kéne az értéke, ahogyan kérhetem a boltban. Előre is köszönöm!( hány ohm hány watt.)
(#) BODHEAD hozzászólása Szept 11, 2015 /
 
Sziasztok.Lenne egy kérdésem van nekem egy oristerem,egyszer csak elkezdett torzítani .Mitől lehet ez a hiba? Ha valaki tudna segíteni azt megköszönöm.
(#) atiber hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Egy dolgot nem értek...?...Miért kell ennek a végfokozatába BD245-s tranzisztor páros? Esetleg BD243 páros nem tudná 'kiszenvedni' azt a 15W-os teljesítményt?
(#) steelbird válasza atiber hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 

De, elég az is bele.
Békebeli túlbiztosítás.
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Túlbiztosítás, mi?
Mozdítsd meg a nyugalmit szabályzó trimmert. Repül mindkét tranzisztor! -Nekem legalább is sikerült.
Sokan nem tudják, de eme csodaerősítő végfokozatának bemenőfokozatán, a bázison vagy egy osztótag (nem, ezt mindenki tudta...), amit egy -azt hiszem- 2,2µF-os kondenzátorral szűrnek. Nekem ezek tantál kondenzátorok voltak, mindkettő totál zárlatos volt. Ez okozott nálam torzítást. Érdemes ellenőrizni annak, aki torzítás problémával küszködik. Emlékeim szerint a kicsatoló részlegen a féltáp sem volt meg. (Hogy is lehetett volna, a bázisosztóval lehet a kimeneti féltápot beállítani.)
(#) atiber válasza steelbird hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Csak mert nekem van egy 'raklapnyi' BD243A tranzisztorom és egy javítás alatt álló Orister...Gondoltam végfok baj esetén ilyenekre cserélném az esetlegesen rossz BD245 tranzisztorokat...?... Mondjuk BD245-s is akad pár db, ha 'minden kötél szakadna'. De 'izzítás' előtt én is kicserélem a trimereket/elkókat , a végfokozat panelon, illetve a tápegység részét is 'megreformálom' egy kicsit.
(#) steelbird válasza atiber hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Tedd bele nyugodtan. A trimmernek pedig kösd össze a csúszkáját az R243 felőli végével. Ha úgy túl kicsi lenne a nyugalmi áram és nem tudsz neki eleget adni, akkor csökkentsd lejjebb az R242 értékét.
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Biztos, hogy nem azért került bele a nagyobb, drágább tranyó, mert hogy esetleg 20...30...x év múlva, ha otthon a csóka tekergetni fogja és vacakol a trimmer, nehogy elszálljanak a végtranyók. Ennyire utópisztikusan biztos nem terveztek, ez pedig nem üzemszerű állapot. Szerintem azt sem tudták, hogy ennyi idő után a trimmernek ilyen gondja lesz.
Ez 4 hangszórós erősítő. Igaz, hogy a két hátsón csak a két oldali jel különbségi információja szól, de azok tekintetében hídban megy a két végfok. Bár kicsi a különbségi jel, ráadásul a mély tartomány le van vágva, meg sorba van kötve a két hátsó hangszóró, így ez csak egy minimális plusz terhelés, de én inkább erre tippelek, amiért a 245/246 páros került bele.
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
245-245 páros. Kvázi-komplementerről beszélünk. Egyébként én sem mondtam, hogy azért tették volna bele, mert tudták, hogy silány minőségűek a trimmerek, csupán azt jeleztem, hogy ezzel sincs túlbiztosítva.
(#) gyuszo válasza atiber hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
A hűtőborda elég kicsi és a doboz is elég zárt. Talán ez a valós ok.
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 10, 2016 / 1
 
Idézet:
„245-245 páros. Kvázi-komplementerről beszélünk.”
Igen, elírás volt.
(#) atiber válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 27, 2016 / 1
 
Na a 'kocka el lett vetve!' BD243B-k kerültek a nagy BD-k helyére...A tápegység része is átalakításra került. Kicsit bajba voltam, mert a gyári rajzon feltüntetett (puffer után) 34-38V helyett nálam simán 43-44V-ot lehet mérni, én meg LM317-s IC-vel terveztem az elő fokozati rész tápját előállítani...Improvizálnom kellett pár darab 1N4001 dióda sorba kötésével. Oké is lett a stabil 20V. A végfokozati panelban is cserére került az összes elkó és a trimer potméterek. Az 'izzítás' is megtörtént...kicsit kevésnek találtam a nyugalmi áramot, 14 mA-t mértem a sztereó panel áramfelvételének, de a hangfrekvenciás próbánál, 'fülre' semmilyen torzítást nem véltem felfedezni és első hallásra nekem nagyon tetszett a hangzása.
A tápegység panelban elég érdekes biztosítékok voltak...(kép)...
(#) atiber hozzászólása Márc 24, 2016 / 1
 
Kicsit 'halott' ez a fórum... Na mindegy, akkor a saját magam szórakoztatására: befejeztem az Orister javítását/moddolását. Mivel a burkolata is hiányos volt, így a hátulját is kénytelen voltam moddolni. Csatlakozókat cseréltem, hiányzó részeket pótoltam, került rá egy kis hűtőborda és az előerősítő része is módosítva lett a fórumon is fellelhető leírás szerint, a tápegysége átépítve, a végfokozatban minden elektrolit kondenzátor és trimer cserélve lett, a BD245A-k helyére BD243B-k kerültek (mivel voltak rossz BD245-k). Élesztésnél 'benézett a maci', volt egy (nem) kis brumm...Én ezt a 'felfűzős' testtel tudtam megszüntetni, de szerintem gyárilag is így van a test kialakítva. Az eredménnyel elégedett vagyok, viszonylag szép hangja van, a jel/zaj szint is elfogadható. A feliratok még hiányoznak, képek:
(#) bereczk.jans válasza atiber hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Gratulálok! Szépen felújítottad. Örülök, hogy tetszik a hangzása. Nálam is évek óta lapul egy ilyen készülék várakozva az ugyanilyen felújításra.
(#) zseblampa hozzászólása Máj 26, 2016 /
 
Sziasztok!

Itt egy kérdés: Bővebben: Link

Nos kedves micetto azt válaszolta hogyA képen a piros vezetéket kell a 2200µF-os kondenzátor pozitív oldalához kötni, a zöldet pedig a negatívhoz.)

az lenne a kérdésem hogy ez egyben a kimenet is?

Valamint a két negatív kimenet érintkezik a GND-el?

Orister.JPG
    
(#) scooby_ válasza zseblampa hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Nem!
A kondi + ága megy a kimenetre, azaz a 0,33R-os ellenállások közös potjára. A másik vezeték, ami a trimmerre csatlakozik, az megy a - ágára a kondinak, mert az a visszacsatolás. Nem tudok színeket mondani, mert nincs előttem a gép. Minden esetre a - ága lesz az erősítőd kimenete, és ez nincs összekötve a GND-vel. Erre az ágra megy a hangsugárzód egyik fele, a másik a GND-re.

Szerk.: A fenti rajzot felejtsd is el, mert hibás!
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
(#) zseblampa válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!!

Lenne egy kérésem! Jobb ha látom hogy mit hova..
Lerajzolnád a képen hogy mit hova?

Az én Orionomból hiányzik a füldugó rész (nem is kell) valamint az ellenállások!
Csak tisztán a kimenet..

Orister.JPG
    
(#) zseblampa válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Nekem ezek a színek vannak! Így gondoltad?

Orister.JPG
    
(#) scooby_ válasza zseblampa hozzászólására (») Máj 26, 2016 /
 
Majdnem. A zöld csonkot (ami egy trimmerre fut be,) kösd a kondi másik lábára. Az a lába a kondinak amire ezt a zöld csonkot kötöd az egyben lesz a kimeneted egyik fele is (+). A másik fele a kimenetednek az erősítőd GND pontja, amit a nagy 4700µF-os pufferkondenzátorod - ágáról vezethetsz el a kimenetig 1-1 vezetékkel. Fontos, hogy a - kimenet kialakításához a pufferkondi - ágáról 1-1 különálló vezetékkel vidd el a GND-t. EZEN a képen annak idején ezeket bejelöltem.

Szerk.: A kondenzátor polaritása, a kondenzátor lábának tövében van megjelölve, az alumínium érintkezőbe bele van nyomva egy + jel, értelemszerűen az a + ága, az megy a teljesítmény ellenállások közös pontjára.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2016
Következő: »»   9 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem