Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   16 / 21
(#) Bencze.k válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Most az van, ha nagyon bele kell mászni hagyom és vissza adom akié volt. Tegnap Délután 1kor hoztam el, 4óra után lett bekapcsolva, hogy kiszáradjon.. Kb 10percet ment összesen eddig mérésekkel összesen. Ha csak elkót kellene cserélni, meg max 2e Ft a javítás akkor megcsinálom. De ha miszlikbe kell szedni az egészet, nem foglalkozom vele.. Volt egy quad405 párom ami leszívta a türelmem meg a pozitív gondolataim.. Tömören a lényeg 3éve úgy raktam le a 2db panelt, hogy hibátlan volt.. 1hónapja elővettem.. Dobom rá a tápot erre az egyik panel kimenetét ott van a full - 49v úgy, hogy minden jól van bekötve, minden jó volt 3éve.
(#) steelbird válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Ok, ez alkatrész hiba lesz. Több oldalas a rajzom, egy fokozatot kihagytam tegnap véletlenül, a hangerő szabályzó után ott van mégy egy három tranzisztoros erősítő fokozat, meg egy kéttranzisztoros hangszín fokozat mindkét csatornában. Azt írtad, hogy kapcsolókra nem reagál, de most azt írod, hogy változtatja a szűrő kapcsoló. A hangszín ki/be kapcsoló változtat-e rajta valamit? Illetve azt nézd még meg, hogy bekapcsolt hangszínnel a hangszínszabályzó szabályozza-e a zaj hangszínét?
A tápfeszültségeket is meg kellene nézni. A +/- 10V -ot a zénereken és a +15V -ot (D3701)
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) steelbird válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Azt, hogy mennyibe kerülne az SE260 javítása, csak akkor tudod megállapítani, ha behatárolod a hibát. Az viszont mérések, meg ilyen kérdezz-felelek nélkül nem fog menni, mivel sorban kell haladni. Egy kört már megspórolhattál volna, ha a legelején leírod azt, hogy a szűrő kapcsolók pl. módosítják a zajt.
Hasonlót hibát okoz pl. egy szennyezett panel is. Rajzon követve a jel útját, viszonylag könnyen behatárolható a hiba forrása, legalábbis a fokozat, ahonnan ered a zaj. A hibakereséshez viszont idő és rajz kell, ha nem tudod rászánni, akkor add vissza.
Ilyen hibát kozhat még bezajosodott ellenállás, bezajosodott vezeték (szennyeződés miatt pl.), illetve bezajosodott félvezető, vagy akár potméter is. A fokozatok között vannak pontok, ahol a jelet meg lehet szüntetni, akár egy párhuzamosan kötött elkóval is, a hibakeresés alatt, ezáltal gyorsan be lehet határolni azt, hogy melyik fokozat okozza a zajt. De ehhez kell a rajz.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én ezt a végfokot nem hasonlítanám a Quadhoz, ha választhatnék, inkább ezt választanám és megjavítanám.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) Bencze.k válasza steelbird hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Nézem, de lehet csak holnap este tudom írni, hogy mire jutottam mert most van dolgom sok. Ha mértem, írok az eredménnyel. Köszönöm.
(#) steelbird válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Keríts egy rajzot is, így csak vaktában tapogatózol.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
(#) bekeipeter válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Csavarhúzó nyelével kopogtasd végig az egészet! Az ellenállás és forrasztáshiba így megtalálható.
(#) breeemaster hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem! Az a bajom hogy a baloldala nem szol, de annyira hogy ha beteszem a baloldali panel mind 2 biztosítékát akkor ahogy felkapcsolom ki is veri mind a kettőt. Ha nincs bent egyik se akkor a jobb panel működne, de a bal panel felső biztosítékát is be kell tennem hogy a bemeneti panel kapjon áramot és szóljon. Szóval a 4 biztosítékból bent van 3 akkor a jobb oldala szól kijelző működik, a bal oldala nem szól a kijelzője kiakadva. A bal panel bemeneti +/- polusa között viszont rövidzárat mutat a műszer. Hol keressem a hibát. Illetve hogyan lehet kimérni a tranzistort hogy működik-e? Mert sajnos ahhoz nem értek.

Illetve azt szeretném még megtudni, hogy a panelon lévő potmétereket hogyan kell és mit állítok velük? Mert hogy a két végfokban lévő potik nem ugyan úgy állnak. Tranzistort cseréltem benne(mindet) de a gyárit tettem bele ami a kapcsolási rajzon van és nem azt ami benne volt. Hasra ütve meg nem merem tekergetni.

Válaszotok előre is köszönöm, és légyszi szájbarágósan írjátok le!
(#) scooby_ válasza breeemaster hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Végtranzisztorokat, meghajtótranzisztorokat tessék eggyesével leforrasztani a panelről, és azokat multiméterrel kiméregetni. A hibát valószínűleg valamelyik zárlatos végtranzisztor(ok) okozzák. Ha már így van, akkor a trimmereket is érdemes kicserélni újra. Én már jártam úgy, hogy próbáltam utánállítani a nyugalmi áramon, és mivel elöregedett/oxidos volt a trimmer, ezért megszaladt a nyugalmi egy pillanatra, és ez vágta haza a végtranzisztoraimat.
(#) breeemaster01 hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Köszönöm! Megpróbàlom!
(#) breeemaster válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Még érdeklődnék hogy:
-A trimmer ez a p1401 - p1402 potméterek, melyik mit állít?
-Ha kicseréltem a potit hogyan kell elkezdenem az állítást és mit kell hallani vagy mérni?

Ezt meg a többieknek aki hozzám hasonlóan nem tudják hogyan kell tarnzisztort kimérni:
Link
(#) scooby_ válasza breeemaster hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
P1402 a nyugalmi áramot, P1401 pedig ha jól látom a kimeneti offsetet nullázza. Ezek közül én P1402-t cserélném ki feltétlen, mert azt fogod állítgatni.
Ha a tranzisztorokat kicserélted, akkor a csillámlemezekkel és a szigetelő gyűrűvel rakd vissza őket a bordára. Ez utána a táp + és - ágával köss be sorba 1-1 10R 10W-os ellenállást akár a biztosítékfoglalatokra, és/vagy a 230V-os primerrel sorba egy 230V-os legalább 60W-os izzót, hogyha még is baj van, akkor ne füstöljön el semmi, az elenállások és az izzó megfogja a zárlati áramot. Ha ez megvan és bekapcsolás után az izzód éppen csak halványan izzik, még az is lehet, hogy működik. Ekkor a multimétereddel csatlakozz rá az egyik 0,47R 5W-os ellenállásra, és addig tekerd P1402-t, ameddig az ellenálláson 0,025V feszültségesést nem mérsz.
Fontos megjegyeznem, hogy a végfokozat újraélesztésénél a bemenő jelvezetéknek legalább az árnyékolóharisnyáját is vissza kell kötni a bemeneti csatlakozópontnál, máskülönben a D1403 20V-os zéner nem kapja meg a földelését.
A kimeneten a földeléshez képest maximum +-0,15V lehet! Ha ez nem így van, azt P1401-gyel tudod kompenzálni.
A tranzisztorok bordára való visszaszerelésénél fokozottan ügyelj arra, hogy egyik se vezessen a bordára a kollektor és a borda vagy a rögzítőcsavar között mérve!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
(#) yodee hozzászólása Márc 11, 2016 /
 
Üdv Mindenki!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek. Van egy ilyen erősítőm, hibátlan állapotban és szeretnék megválni tőle. Milyen értéket képvisel ez manapság? Köszönöm
(#) steelbird válasza yodee hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Szia.
Szerintem nézz szét a Vaterán, meg a Jófogáson.
(#) Alkotó válasza yodee hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Racionális értéke, kb. 15.000 Ft (de csak ha tényleg hibátlan). De ennek egyáltalán nem kell egybeesnie a számodra képviselt értékkel. Az ilyen készülékeknek esetleg lehet érzelmi vetülete is, és akkor az elbillenti az árakat.
Szét ne szedd, de szinte biztosan nagyobb bevételt jelent, ha darabokban adnád el.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2016
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
Darabokban semmiképp nem ér többet. Főleg ha esetleg nullszéria. Iszonyat drágán adják manapság ezeket. Én hibásan vettem a sajátomat 12.000-ért, és az még az olcsó kategóriának számított pár éve, egyébként 20-22ezer körül mennek az újabbak, a nullszériásak még ennél is drágábban, egyszerűen csak mert nullszéria. Az enyémről még mindig hiányoznak a hangszínszabályzó gombjai, így egy kissé csorbult esztétikailag, persze más esztétikai hibákkal is küszködik lévén, hogy az alja is úgy néz ki, mint amit végig húztak a betonon (-nem kizárt). Én azt mondom, hogy igazából ennyit sem ért meg, mert annyira meg nincsen jó hangja, szerintem nem is az miatt szeretik az emberek annyira. Csak...mert Orion, és egyszerűen ma legendának számít -gondolom.
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 12, 2016 /
 
A tényleges üzlet az megállapodás kérdése. Lehetnek olyan szempontok, amik elbillentik az árat, de ismét mondom, a reális értéke kb. ott van amit írtam.
Valójában nem egy kifinomult kapcsolás, sokkal jobb eszközök születtek akkoriban külföldi gyártóktól, esztétikára, és felépítésre egyaránt.
(#) BEAG hozzászólása Ápr 28, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy ilyen erősítő hosszú állás után bekapcsolva a jobb oldalon torzítani kezdett. A hangerőt növelve növekszik a torzítás.
Megnéztem szkópon a jelalakot 1 és 10 kHz szinusszal, mellékelem a képet (bocsánatot kérek a rossz minőségéért). A kép maximális hangerőn, névleges terhelés mellett készült. (Terhelés nélkül a jelalak tökéletes)
Ilyen hibával még nem találkoztam...

Van ötletetek, mi okozhatja?

Gábor
(#) BEAG válasza BEAG hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Úgy tűnik, megvan a hiba: az NPN tranzisztorok 0R47, 5W emitter ellenállásai szakadtak. (Kb én is erre a részre gyanakodtam, de inkább tranzisztor-szakadásra).

Köszi azért, hogy elolvastátok.

Holnap cserélem és megírom az eredményt.
(#) steelbird válasza BEAG hozzászólására (») Ápr 28, 2016 /
 
Szia.
Álltó helyükben nem jellemző ezekre az ellenállásokra, hogy megszakadnak...
(#) BEAG válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 29, 2016 /
 
Szia!

Valóban nem, főleg nem kettő egyszerre (bár ki tudja, hátha összebeszéltek... ).
Más jelek is mutatnak arra, hogy volt ez a végfok már piszkálva. Majd kikérdezem a tulajt.

Gábor
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2016
(#) BEAG válasza BEAG hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Sziasztok!

Ellenállások kicserélve. Most már megvan mindkét félhullám, de iszonyú a keresztezési torzítás. A BD249-esek emitter-ellenállásán ráadásul nem is egyezik a feszültség. Az egyiken 7.5, a másikon 1.8 mV (a jó oldalon mindkettőnél 5.3 mV) - 4 Ohm terhelésen. A tranzisztorok PN-átmenetei jók.

Viszont nem egyeznek a fellelhető doksiban lévő pozíciószámok sem a készülékével. Itt nincs külön végfok panel, csak a szűrő van külön. Illetve csak egy relé van. (Csatolok egy képet róla)
Nem találom például a végtranyók bázisa és emittere közti 68 Ohmos ellenállást sem...
Lehet hogy ez egy nullszériás vagy nagyon késői készülék?

Tudtok segíteni rajzzal, ötlettel?

Előre is köszönöm!
Gábor
(#) scooby_ válasza BEAG hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Jól mondod, ez bizony nullszériás!
(#) VJ72 válasza BEAG hozzászólására (») Ápr 30, 2016 /
 
Szia!

A 82-es Magnósok Évkönyvében van rajz a nullszériás toronyról.

Üdv! Józsi
(#) bekeipeter válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
A '86-os Magnósok Évkönyvében van rajz róla. A '82-es Magnósok Évkönyvében a sorozatban gyártott torony rajzasi vannak nullszériás fényképekkel.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Ahogy mondod, fel is lapoztam! Igazából remélem, hogy elég lesz neki csak a végfokozatról a kép? Ha nem, akkor szívesen megetetem a könyvet a scannerrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
(#) doktor válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szerintem az egész dokumentáció szükséges a teljeskörű javításhoz, beállításhoz és vélelmezem, hogy a rajzhoz képest is lesznek elérések.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2016
(#) BEAG válasza VJ72 hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szia Józsi!

Köszönöm szépen az infót!

Gábor
(#) BEAG válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 1, 2016 /
 
Szia!

Köszönöm szépen a rajzot, ez már az, egyelőre elég lesz ennyi.

Érdekes, hogy a két BD249 tranzisztor (T1508, T1510) kollektora mereven ugyanarra a tápfeszültségre van kapcsolva, ugyanazt a vezérlést kapják, a kettő mérve majdnem teljesen egyforma (hFE 59 és 61), mégis eltér a működésük.
Nem értem, hol csúszik el.

Az R1539 és R1541 voltak szakadtak (viszont semmi sérelmi nyom nem látszott rajtuk, még túlmelegedés sem), de kicseréltem mind a nyolcat. Csatolom a rajzot, amin látszanak a mért feszültségek és a megvizsgált alkatrészek. (végigmértem a védelemhez menő leágazást, hátha ott van valami turpisság, de minden jónak látszik).

Kifogytam az ötletekből...
Mit javasoltok?

Gábor
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) scooby_ válasza BEAG hozzászólására (») Máj 2, 2016 / 1
 
Szia!
A tranzisztorokat hogy méred?
Beidézem amit a múltkor facebookon leírtam az egyik ismerősömnek a tranzisztorok méréséről.
Idézet:
„Multiméter dióda mérés állásban...
A tranzisztoron:
B-E-->vezet
B-C-->vezet
Itt a műszer 500-800mV körüli értéket kell, hogy mutasson, ha a tranzisztor működik.
Felcserélt mérővezetékkel ezen kivezetések NEM vezethetnek, tehát a műszered kijelzője nyugalomban van. Ha még is mutat valami értéket, akkor a tranzisztorod zárlatos, go to trash!

A tranzisztornak azon lába, amelyikhez képest 500-800mV nyitófeszültséget mérsz a tranzisztor másik két lábán, az lesz a Bázisa. Hogy PNP vagy NPN a típusa, az attól függ, hogy a tranzisztor mely polaritásra nyit ki. Értelem szerűen ha a COM (fekete vezeték) van a bázison, és úgy nyit ki, akkor az a tranzisztor PNP. Ha fordítva, akkor NPN.
C-E irányban a mérővezeték polaritásától függetlenül, egyik irányba sem szabad vezetnie. Ha még is vezet, akkor a tranzisztor zárlatos, kuka. Van még egy dolog, mikor sehol nem mérsz semmit, vagy a Bázishoz képest csak a egyik lábon vezet a tranzisztor, a másikon nem... Ez elég ritka, bár velemi is előfordult már... Ilyenkor a tranzisztor valamelyik irányban megszakadt, ekkor sincs mit tenni: kuka.”
A leírást annyival tudom kiegészíteni, hogy vannak olyan tranzisztorok, amelyeknek a tokozásán belül a C-E-en záróirányba be van kötve egy dióda, ekkor a tranzisztor lehet, hogy vezet E-C irányban, viszont ettől azt hiszem most jelen pillanatban teljességgel el lehet tekinteni, ezek a kis BD tranyók nem tartalmaznak ilyen diódákat. Érdemes végigmérni azokat amiket mondtam.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2016
(#) BEAG válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 2, 2016 /
 
Szia!

Az Általad leírt módon mérve is tökéletesek, multiméterrel mértem meg az erősítésüket.
De biztos-ami-biztos alapon megvizsgáltam egy "játékszerrel" is, ami felismeri a polaritást, a lábkiosztást és kiírja a hFE-t és a nyitófeszültséget, egybehangzottak az eredmények.

(Lehet hogy mérve minden tökéletes, de a gyakorlatban mégsem működik az adott tranyó?)
Következő: »»   16 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem