Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérséklet kapcsoló NTC-vel
 
Témaindító: benjiii, idő: Jún 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) dave500 válasza ferci hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!
Köszönöm, talán még el is férnék vele a panelon (ez + védelem lenne, smd-be férne talán)
Viszont, közben gondolkodtam hogyan lehetne kevesebb alkatrészből megoldani.
Van egy elméletem, miszerint:
Egy TL431-el előállítok 2,5 V-ot, amit megkap a 10K-s NTC. A másik kivezetése megy egy sima diódára, aminek a másik fele egy tranyó bázisára, és a bázist lehúzom földre kb. 5-10k Ohm-al.
A tranyó emittere GND-re megy, a collectora pedig a FET Gate-jére.
Az egész elképzelésnek az az alapelve, hogy amikor a dióda nyitófeszültségét eléri az ntc-n keresztül "érkező" áram (gyakorlatilag az NTC egy feszültség osztó szerepét töltené be a GND-re húzó bázisellenállással), akkor a dióda vezetni kezd, a tranyót nyitja, és a FET Gate-jét letesteli.
Kb. 45-50 foknál kellene ezt a malőrt elkövetnie.
Mit gondolsz/gondoltok, ez így működhet?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) ferci válasza dave500 hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Ez így lineáris üzem és egy fokozatosan záródó FET nagyon melegedhet. Arról nem is beszélve, hogy mi történne, ha a hőfok ott mászkálna - ki tudja, mit akarsz a fettel csináltatni pontosan.
Ilyesmit csak komparátor kapcsolásban szabad csinálni.
Az ötletedet pedig célszerű lenne rajzban is megjeleníteni, de hangsúlyozom: ez így nem okés.
(#) dave500 válasza ferci hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Rendben, értem!
Akkor ezt az ötletet elvetem, és megpróbálom beletuszkolni azt ami fentebb le van írva.
Köszönöm a segítséget!
Egy kérdésem lenne. A trimmerek elhagyhatók, ha tudom, hogy 50 foknál kell kikapcsolnia?(ezt nem kell változtatni, ez biztos.)
(#) ferci válasza dave500 hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Először állítsd be trimmerrel, aztán vedd ki, mérd meg a pillanatnyi értékét és mehet a helyére egy ellenállás.
(#) lac1 hozzászólása Nov 20, 2016 /
 
Sziasztok,

NTC elem kellene, de nem tudom, hogyan kell kiválasztani a szükségest. Az alapprobléma az, hogy van egy ECU-val vezérelt robogóm, amit átalakítottam karburátorosra. A gyári hőmérséklet jeladó az ECU-t vezérelte, az meg egyrészt az injektorokat a hőmérséklet függvényében, másrészt meg működtette a hőfokjelző műszert. Mivel az ECU-t kiiktattam, a gyári hőmérséklet jeladó direktben nem jó a műszerhez, ezért egy olyant kell beiktatnom/cserélnem, ami 90 Celsius esetében a műszer mutatóját középállásra kényszeríti. Most nem tudom konkrétan, hogy ez mennyi, majd megmérem, hogy mekkora az az ellenállás amin keresztül a műszer mutatója a robogó feszültségéről középállásra áll be, de a PÉLDA kedvéért azt mondom, hogy 5 kOhm, tehát konkrétan hogyan kell olyan NTC-t keresnem, ami 90 Celsiuson 5 kOhm?
Köszönöm a segítséget.
(#) Bakman hozzászólása Nov 20, 2016 /
 
Táblázatból. A 33 kOhm-os 90 °C-on 4 302 Ohm-os, a 47 kOhm-os pedig 6 127 Ohm-os. Melléklet, hetedik oldal.
(#) lac1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Nagy KÖSZÖNÖM!

Azt mondjuk nem értem, hogy a 33/47/(68) kOhm hogyan értelmezhető, azt látom, hogy a
"Part Number NTCLE..." oszlopban a 4 tagú szám középső kettő értéke adja meg, de te kOhm-ot említesz a táblázat kék, legfelső sorában meg Ohm-ról van szó, vagy csak én nem értek valamit, de mindenesetre köszönöm.

Persze kérdéses lesz, hogy az alapjárati fesz. és a max. fesz. eltérése miatt ez hogyan változik, mármint a mutató mozgása, de beépítés előtt majd egy potival kipróbálom.
(#) Bakman válasza lac1 hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Úgy, hogy nem jó táblázatot néztem.

50 és 68 kOhm-os van a kérdéses érték közelében. Utóbbi közelebb van az 5 kOhm-hoz 90 °C esetén. 12. oldal.
(#) lac1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Aha, ez most már így érthető számomra is. Persze majd a mérés után megtudom, hogy valójában és konkrétan mit is keresek, a következő nagy kérdés majd az lesz, hogy ha megvan a táblázat alapján a szükséges típus, akkor ezt hol találom meg a kereskedői hálózatban. A helyi boltos társadalom szerintem nincs arra felkészülve - de ezt csak gondolom - hogy ilyen szintű problémával zaklassam. A "Vishay" gyártó xxx termékét meg pont azt tartson... Majd kiderül.
(#) metabo123 hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Sziasztok!
A problémám a következő:
Adott egy épület, amiben nincs fűtés. Télen az épületben (külső hőmérséklettől függően) akár -5, -8 Celsius fokig is lehűl a levegő. Ebben az épületben van egy hőszigetelt láda, amiben 3-4 zsák krumplit tartok télre (kb.: 1 köbméteres lehet). A ládán belül a hőmérsékletet szükséges lenne fagypont felett tartani, mondjuk +3, +6 fok között, hogy a krumpli ne fagyjon meg. (Eddig ezt forró vizes palackok behelyezésével oldottam meg, de meguntam a vizeskedést és szeretném automatizálni a dolgot.)
Építenék valami egyszerű, de megbízható kis elektronikát a hőmérséklet fagypont felett tartásához (PIC és társai kizárva és hőmérséklet kijelzés sem kell).
-12 vagy 24V-ról kell működnie.
-Viszonylag szűk tartományban kapcsoljon be-ki (bekapcsol: +3 fok, kikapcsol: +6 fok).
Fűtőelemnek mosógépből kiszerelt fűtőbetéteket gondoltam használni, mondjuk kettőt vagy hármat sorba kötve 12, vagy 24V-ról megtáplálva, cél hogy lassan és csak néhány fokot melegedjen (a fűtőbetéteket a doboz alján, különböző pontokban szeretném elhelyezni).
-Kérdés, hogy mi legyen az érzékelő. Egy egyszerű PTC (vagy NTC)?
-Az is kérdés mi kapcsolja be a fűtőelemeket. Én FET-et preferálnék, mert a relés be- és kikapcsolásnak határozottságában nem bíznék.
Hátha más is gondolkodott már hasonló problémán, talán már létezik kész megoldás is itt valahol, ezért várom az ötleteket!
(#) Elektro.on válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szia!

Lehet, hogy én egyszerűen valami ilyesmiben gondolkodnék.

Thermostat

Vagy a ládába egy sima szoba termosztát.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018
(#) proli007 válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Hello! Nem érthető, hogy 24V-ról fűtenéd? Mert egy 2000W-os fűtőtest kb. 1A-t venne fel, ami 24W. És sorba kötnéd a hármat?
(#) pucuka válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Esetleg valami ilyesmi?
Bővebben: Link
(#) micimacko válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szia!
Nekem van kint egy "pálmaházam" télire: kb. 2,4*2m alapterület 1,5 m a szélén, 1,8m a közepén, mint egy nagy kutyaól 12-es OSB, belül 4 cm hungarocel szigetelés. Ezt fűtöm 2*60W +2*60, vagy 100W normál izzóval, egy kínai termosztáttal szabályozva 2-5C fokot tartok a két pálmának.
Szerintem Neked elég lehet bele egy 60W, max. 100W-os izzó, mint fűtőtest.
A termosztát meg 1200-1500Ft körül volt...
Szép estét Mindenkinek!
(#) metabo123 válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Szia! Köszönöm a tippet, de..
A szobatermosztáttal az a gond, hogy 15 fok alá nem lehet vele szabályozni (legalább is ami az én kezembe került).
Ráadásul vásárolni nem szeretnék hozzá semmit, van egy csomó lomom. Magyarán abból szeretnék "főzni", amim van.
(#) metabo123 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Szia! Régi Hajdú mosógép fűtőbetétekben gondolkodtam, van belőle három, egyenként 950W-os.
24V-ról működtetve 400mA-t vesz fel és viszonylag hamar felmelegszik olyan hőmérsékletre, hogy kézzel tartósan nehezen tudom fogni, kb.: 50 fokos lehet . Ha nem muszáj nem szeretném, hogy a betét 30-40 fok felé melegedjen, csak szépen lassan emelje a hőmérsékletet a dobozban.
Ezt a részét majd kikísérletezem, hogy milyen feszültségről és hány betét, milyen kapcsolással (soros, párhuzamos) hozza a fenti eredményt.
Ami most inkább foglalkoztat, hogy mivel érzékeljem ezen a szűk tartományon belül a hőmérsékletet és mi a kapcsolgassa a fűtőbetéteket.
Gondolkodom az általad publikált NTC-FAN6 nevezetű kapcsoláson, csak persze nem ventilátort működtetnék róla hanem a fűtőbetéteket. 1-1,5 A a maximális fűtőáram, amivel számolok.
Alkalmas lenne ez a feladatra? Ha igen, milyen módosítást javasolnál hozzá?
(#) metabo123 válasza micimacko hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Az ötlet kiváló, izzós fűtésen már én is gondolkodtam. Esetemben a gond vele az, hogy az izzó közvetlen közelében nagyon meleg van. A dobozom nagyon szűkös, az izzót úgy elhelyezni, hogy ne érjen semmihez szinte lehetetlen.
(#) metabo123 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Köszönöm a tippet.
Jó tudni, hogy ilyen is létezik! De az ára is nagyon szép!
Javaslatod kapcsán lehetséges megoldásként az is eszembe jutott, hogy van használaton kívüli gépkocsi ülésmelegítőm is, akár azt is letehetném a doboz aljára.
Egyelőre maradnék a mosógép fűtőpatronoknál.
(#) proli007 válasza metabo123 hozzászólására (») Okt 12, 2018 / 1
 
Hello! Ha gubacsolni van kedved, akkor lerajzoltam, mit kell tenni. Számításaim szerint kb 0..10°C között lehet beállítani a hőfokot. Esetleg az R1-et az NTC értékéhez kell igazítani. A VR1-el lehet a kívánt hőfokot beállítani. Az R6 határozza meg a hiszterézist (ha növeled, csökken). A Fet kb. 2..4A közötti terhelést lesz képes kapcsolni, maximum kis (néhány cm^2) hűtőfelület kell hozzá.

Mellesleg én nem készítenék semmit, hanem vermet ásnák a krumpli részére. Anno megtettem kb. az is 1m^3 volt. Tetejére tetőléc/kátránypapírból készült tető. Még két nyílást is kellett vágni rajta, mert leolvadt a hó róla. A két szélén a répa-zöldség, közepén a káposzta és a krumpli. Köszönik jól voltak..
(#) metabo123 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Szia! Minden világos, köszönöm szépen. Még hétvégén megépítem és kipróbálom.
A veremmel kapcsolatban annyit, hogy ez is nagyon jó ötlet és praktikus is, már ahol ez megvalósítható. Mifelénk olyan vacak a talaj (agyagréteges), hogy egy kis eső és máris tele lenne vízzel, ami aztán magától aligha menne el, csak ha kimeregetném. A házak alatt nem is nagyon találni pincéket. A garázsban egy ici-pici szerelő aknát se tudok emiatt csinálni. Egy kiadósabb eső után az udvar napokig olyan mint a fotón. Ez van...
Köszi mégegyszer!
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2018

Udvar.jpg
    
(#) trickentrack hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Sziasztok! Túlmelegedés elleni védelmet szeretnék készíteni. Az lenne az elképzelésem, hogy pl. 70foknál világít egy led vagy működtet egy piezot, illetve, ha elér egy magasabb hőfoko mondjuk 90fokot, akkir megszakítja az áramkört egy relé vagy fet. Anyi kritérium van, hogy kis helyen elférjen. Létezik valami hasonló kapcsolás? Van valami ötleteket?
Előre is köszönöm!
(#) mcc válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Vegyél párszáz Ft-ért bimetál kapcsolót, egyet ami 70 fokos, meg egyet ami 90fokos. HESTORE-ban is biztosan akad
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2020
(#) proli007 válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 3
 
Hello! A relét, vagy Fet-et nem rajzoltam rá. Ha 12V a táp, tehetsz egy stabilizátort, vagy egy 6V2-es zénert.

Temp70-90.png
    
(#) gyula166 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Szia! Mit kéne módosítanom a rajzon, hogy a led fordítva működjön? Tehát alapból világít, ha eléri a hőfokot akkor pedig kikapcsol. (Autóban vezérelne 2x2 darab víztérben elhelyezett izzítógyertyát, 50 fokig menne mind a 4 gyertya, 50 és 80 fok közt már csak kettő)
(#) proli007 válasza gyula166 hozzászólására (») Jan 14, 2020 / 1
 
Hello! Alapvetően, csak a műveleti erősítő bemeneteit kellene megcserélni. De mivel nem egy Led-et fog működtetni, hanem egy relét, így hiszterézist kell kialakítani, mint a felső kapcsolásban. (R5 és D1) Különben váltogathat a relé az átkapcsolási pontban. Az eltérő hőfok miatt, R2-őt 910 Ohm-ra, R3-at 680 Ohm-ra, R4-et 1kOhm-ra kell cserélni.
(#) trickentrack válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) gyula166 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Jól gondolom, hogy a 2. és a 3. lábat kell felcserélnem?
(#) proli007 válasza gyula166 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
igen..
(#) gyula166 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
Jólvanna, sosem tanultam műveleti erősítőről, én csak villanyszerelő vagyok. Inkább kérdezek, ha nem vagyok benne biztos.. Köszönöm szépen a segítséget
(#) proli007 válasza gyula166 hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
"Jólvanna" Nem mondtam én semmit!
A műveleti erősítő itt komparátorként működik. Avagy össze hasonlítja az NTC felől jövő feszültséget a tápból leosztott referencia feszültséggel. És ha a kettő között eltérés van, a kimenete elbillen. Ha olyan az eltérés, hogy a "+" bemenet feszültsége pozitívabb, mint a "-" bemeneté, akkor a kimenet a plusz táp felé rohan el. Ha negatívabb a "+" bement, akkor a negatív táp felé billen el, ami jelen esetben a egyben a GND. Ennyi a működése, ami már néhány mV eltérésre bekövetkezik..
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem