Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   804 / 1216
(#) Zsora válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Nem valami szép, de adott környezetben és feltételek mellett tényleg működik a giskard által használt megoldás. Persze csak akkor, ha elkülönített verem van és nem használunk szubrutinhívást. (tehát a verem nincs használatban) Jelszó: A cél szentesíti az eszközt.
Ha belegondolunk; a látványos C64-es demókban is a hardware sajátosságait használták fel, és nem üzemszerű működéssel értek el egyedi hatásokat.
A lényeg: legyünk tisztában vele hogy mit is csinálunk, és hogy milyen korlátai, következményei vannak.
(#) don_peter hozzászólása Jún 3, 2016 / 1

PIC megérkezett, nyákok legyártva...
Kezdőzhet az összeszerelés és a 32bit-es PIC gyakorlati és kezdő programozások elsajátítása.
(#) Elektro.on válasza don_peter hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Sok sikert!
(#) pajti2 válasza Zsora hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Szerintem Hp41C is csak arra gondolt rámutatni, amire én is. Természetesen semmi probléma nincsen azzal, ha kreativitásra tanítjuk a kezdőket, sőt! De az érem másik oldala, hogy tényleg legyen tisztában utolsó bitig azzal, mi is történik közben a pic-en belül, és hogy amit csinál, az off-book. Semmi baj nincsen a high-precision kreativitással - én magam is lelkes híve vagyok - de legyünk benne egészen biztosak, hogy az az indíték, és hogy akinek azt a tanácsot adjuk, egy ifjú zseni, aki tisztában van annak a megoldásnak minden buktatójával és korlátaival, amiért ő kívánja felvállalni a felelősséget.
(#) Zsora válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Ezzel én is egyetértek.
(#) pajti2 hozzászólása Jún 3, 2016 /

Bocsi az off-ért. Az oldal használatával kapcsolatos trükkökre kérnék egy tippet. Van arra valami lehetőség, hogy vissza tudjam keresni az összes hozzászólást, amit én írtam fel ebbe a topic-ba? Vagy mondjuk egyben menteni a topic elmúlt 200 lapját sima szövegben a gyorsabb keresés végett? Anno hagytam egy linket egy hozzászólásomban, és most nagy szükségem lenne rá, de már az időt sem tudom biztosan behatárolni. Valamikor ebben az évben, és vagy itt a kezdő, vagy a másik haladó topicban írtam fel.
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Honnan rendelted a mikrovezérlőket, hogy ilyen csomagolásban érkeztek?
(#) don_peter válasza Zsora hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Microchip-től.

Más:
Valaki tudna nekem segíteni ASM program C-re való fordításában?
Egy régió chip programja lenne, de ASM-hez nem értek sajnos.
16F630-ra írták..
Meg van a .hex lefordított állomány is.
(#) Hp41C válasza Zsora hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

ChipCad - ha jó kedvük van....
(#) Zsora válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Saját tapasztalatok:
ChipCad - picire vagdosott és hegesztett ESD zacsi (mert spórolni kell)
Farnell - nagy tálca (TQFP) + ESD zsák (még 1db esetén is)
TME - változatos méretű és típusú (ESD) zacsi
HE - sima zacsi (ESD? Az meg mi?)
(#) Hp41C válasza Zsora hozzászólására (») Jún 3, 2016 /

Pedig nekem már két ilyen dobozom van a ChipCad -tól. A jókedv kell hozzá. Persze többszáz vágott IC cső és zacsi is.
(#) diablo válasza Zsora hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Közvetlenül a Microchip-től kért ingyen mintákat (fentebb írta). Csak azt nem értem hogyan. Bárki kaphat ezek szerint ingyen mintát, nem csak tanárok, diákok és cégek?
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) cross51 válasza diablo hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Sőt még a ChipCad is adhat ingyen mintát(bárkinek), ha a Microchip mintát küld nekik akkor ők is ingyen adják.
(#) diablo válasza cross51 hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

És a Microchip mennyiért küldi le (posta költség)?
(#) cross51 válasza diablo hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Azt sajnos nem tudom sose rendeltem az M-től, csak pont olyan PIC-et találtam hasracsapása a projekthez amiből volt termékminta, biztos mert mikor néztem akkor új volta a PIC.
(#) don_peter válasza don_peter hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Uraim, benéztem a PIC-et illetve a nyákot, amit legyártattam.
Nem figyeltem és véletlen a PIC32MX795F512L-80I/PT helyett .../PF-et rendeltem.
A két PIC a méretében különbözik, az egyik 14x14x1mm a másik 12x12x1mm-es, ebből adódóan a lábak és azok közei sokkal kisebbek mint a nagyobbik változatának.
A kérdésem az lenne, hogy amennyiben valaki rendelkezik 1db még nem használt ...-PT végződésű, tehát a kisebb PIC-el és hajlandó lenne elcserélni a nagyobbik változatra az jelezzen már nekem.
Ha volna megoldás, akkor nem rendelnék most csak ezért új PIC-eket.
Akár egy legyártatott fejlesztőpanelt is hajlandó lennék cserének felajánlani.
Előre is köszi..
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) nedudgi válasza diablo hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Tudtommal egy, az interneten elérhető, dokumentált projekt/terv esetén lehet kéni ingyenes mintát. Esetleg olyan előélettel, mint HP41C kollégáé valószínűleg eltekintenek ettől.
(#) diablo válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Ez szerintem nem nagyon ellenőrizhető. don_peter megírhatná, hogy neki hogy sikerült. Mivel még csak most kezdett el foglalkozni PIC32-vel így publikált projektje nem hiszem hogy lenne belőle. Tanulási célból adták neki a mintákat, csak azt nem tudom, hogy diáknak kell-e ehhez lenni vagy sem (mondjuk ez sem ellenőrizhető egyszerűen). Én is szívesen megismerkednék pár új alkatrésszel (nem csak PIC), csak sokallom értük kiadni azt a pénzt. De majd úgyis kiderül, hogy adnak-e ha bepróbálkozok.
(#) don_peter válasza diablo hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Magán személyként nem adnak mintákat. Próbáltam. Hivatkozva a Magyarországi visszaélésekre. Mivel iskolába járok kértem vezetői engedélyt, hogy iskolán keresztül megrendelhessem meg. Ennek is szigorú szabályai voltak. Elsőnek kérelmezni kellett a rendelés tényét az iskola belső levelezési rendszerén, hogy nyoma legyen, majd erre jött az engedély, és az iskola informatikusával kellett megrendeltetnem. A Mikrochip rendelésénél, meg kellett adni a projekt típusát és egy rövid leírást róla. Majd ezek után lehetett leadni a rendelést. Rá egy napra jött a visszaigazolás és a rendelés befogadása. 1hét múlva itt volt a minta. Amit jól el is rontottam, mert .../PF végűt rendeltem és a legyártatott nyák meg .../PT végű kisebb PIC-el van tervezve, vagy is kisebb PIC kell mint ami nekem most itt van. Szóval ha nem tudok senkivel cserélni, akkor jövőhéten újra kell rendeljek, ezúttal figyelmesen a .../PT végűt. És akkor már rendelek az MX460 sorozatból is, hogy kipróbáljam, mert lehet nekem az is elég lesz. Amúgy egyszerre maximum 2 tételt és tételenként maximum 3 minta rendelhető.
(#) diablo válasza don_peter hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Nem semmi szigor. Ezek szerint a kínaiaktól hamarabb szereznék ingyen mintát mint magától a gyártó cégtől, csak ők mondanak rá egy 10$-os postaköltséget is.
(#) don_peter válasza diablo hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

A baj csak az ezzel, hogy marha drágán kb 2300-2600Ft/db áron kapod meg ezt a típust. Ez nekem kicsit sok addig ameddig nem 100%, hogy ezt a típust fogom majd használni. Persze egy ilyen projektnél már ezzel számolni kell, de ha lehet, legalább addig ne legyen túl nagy költségem ameddig el nem készül az első prototípus és látom, hogy ez jó lesz így...
(#) Hp41C válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 4, 2016 /

Az elsőt kb. 20 éve kaptam, a másodikat pedig egy PIC32MZ -hez, amit röviddel a magyarországra érkezés után vettem. A ChipCad -nál nincs különösebb előéletem a magam 5-10 db/év vásárlásommal. Az viszont igaz, hogy az újakat gyakram még a mintákból veszem.
(#) elektroszala válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Üdv!
Ez engem is érdekelne, egy ilyen progi tehát megadna nekem egy képletet, amivel számolható egy nemlineáris hőelem értéke? (Gondolom néhány ismert hőfokon megadom a hozzátartozó ellenállást). Tudsz esetleg valami progit ajánlani, amin megnézhetem, hogy működik?
(#) nagym6 válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Szia.
Excelben lehet, de ezt én nem ismerem. Gugliba beírva "regressziószámítás excelben", vannak erről leírások. Kerestem, de nem találtam most így hirtelen free pc progit erre, de jobb matematikai programoknak ezt tudnia kell. Kétváltozós statisztikai számítások, ehhez tartozóan regressziós számítások ami ide kell.
Én zsebszámológéppel csinálom, pld. TI83-tól felfelé tudják, vagy Casio kb. 9750-től felfelé.
Tehát néhány ismert, vagy mért hőfokon megadod a kapott ellenállást, ezeket az összetartozó értékpárokat táblázatba lehet bevinni, és előállítja a képletet, amibe behelyettesítve bármelyik hőfokot, megadja az ahhoz tartozó ellenállás értéket. Sokféle girbegörbe (exponenciális, parabola,quad, quart, stb.) esetek megoldhatók.
(#) rocky hozzászólása Jún 5, 2016 /

Üdv! A segítségeteket kérném egy 25L8005M2C spi-t kellene felprogramoznom, mert bios frissítés közben elment az áram, és nem indul el az alaplap.. Szeretnék hozzá egy programozót készíteni, és ha már csinálok akkor legyen a lehető legjobb kompatibilitású.. Willem-re gondoltam, youtube-n van róla egy Videó is ahogy a fentebb említett spi-t felprogramozza, de sajnos számomra érthetetlen nyelven.. Valamit alakított is rajta, a videó elején azt mutatja be, de fogalmam sincs hogy mit.. Itt az oldalon már volt egy kérdés hogy a willem 5-el kompatibilis e ez az spi, de nem érkezett rá válasz.. Az is kérdéses számomra hogy az eredeti, honlapról letöltött bios fájlt egy az egyben csak megnyitom a szoftverrel, rákattintok hogy program chip, és az úgy jó is lesz?
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
(#) eSDi válasza rocky hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Üdv!

Jobban jársz, ha ebay-ről veszel egy CH341A programozót, az ismeri és olcsó. Nekem a notim BIOS-át kellet újra rendbe tenni, mert a recovery sem tudta életre kelteni. A Willem már nagyon régi hardver, ráadásul a parallel port is lassan eltűnik minden gépről, így nehézkes lesz használni.
Sajnos a letöltött BIOS fájlt egy az egyben nem tudod bele írni általában, jobb lenne beszerezni egy BIOS dump-ot valakitől, akinek ugyan ilyen alaplapja van. Amúgy szokott lenni Recovery mód amit sosem ír felül a BIOS frissítés során, így vissza lehet hozni az életbe sok esetben egyszerűen. Nézz utána az alaplap leírásában esetleg a BIOS gyártójára keress rá, szokott lenni billentyű kombináció is, ami után USB-ről beolvassa a file-t.
(#) don_peter válasza rocky hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Esetleg, ha PIC-es vagy akkor ezt az IC-t úgy látom sima SPI-vel lehet írni és olvasni.
Nem hiszem, hogy érdemes egy Willem programozót erre összerakni.
(#) Pali79 hozzászólása Jún 5, 2016 /

Urak!
Tudna valaki tippet adni arra, hogy miképpen tudok egy kétjegyű számot szétbontani két külön számra (assembly+16F)?
(#) foxi63 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Szia!
Hát ugye osztod 10-el és megvan a szám is, meg a maradék is.
(#) Pali79 válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /

Szia!
Eddig én is eljutottam, de biztos meg lehet oldani osztás nélkül is.... Láttam már rá példát valahol csak persze most nem találom.
Következő: »»   804 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem