Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   802 / 1216
(#) diablo válasza pompidu hozzászólására (») Máj 28, 2016 /

A TXB0108 automatikus irány érzékeléssel rendelkezik. Kisebbet nem kerestem.
(#) Elektro.on hozzászólása Máj 30, 2016 /

Sziasztok!
Tudom senki sem kérdezte de azért én válaszolok.
Igazából találtam egy hasznos linket kezdőknek MikroC -hez.
Led villogtatástól PWM -en át LCD kezelésig sok minden.

Itt megtaláljátok.
(#) icserny válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 30, 2016 / 1

Azért ezeket a könyveket is érdemes megnézni! Ha nem is mind, de néhányuk online (és ingyen) olvasható.
(#) patrik81 hozzászólása Máj 30, 2016 /

Ha ezt a programot írtam,és az RB5-ös lábat 5V-ra kötöttem,akkor RC0 nem "1" lesz?
  1. #include <xc.h> //pic16f690
  2. #pragma config FOSC = INTRCCLK
  3.  
  4. void main()
  5. {
  6.     ANSEL=ANSELH=TRISC = 0;
  7.     PORTC = 0;
  8.     SPBRG = 51; //9600 bps
  9.     RCSTA = 0x90;
  10.     while(!RCIF);
  11.     PORTC = RCREG;
  12.     while(1);
  13. }
(#) cross51 válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /

Nem a PORTC az RCREG tartalmával lesz egyenlő, ha UARTon érkezik adat.
(#) patrik81 válasza cross51 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Oké,hogy az RCREG tartalmát írja ki a PORTC-re,de az RCREG-et nem állítja be az RB5-ös láb?
(#) Hp41C válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Egy kis olvasnivaló. Megfejtés: Az USART a start bitre vár.
(#) cross51 válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Félreértettem a kérdésedet arra gondoltam, hogy mondjuk egy nyomógomb akar lenni az RB5-ön az RX láb valóban az RB5-ön van, ha törölted az analóg bemenetet és bemenetre állítottad és valamilyen adat érkezik akkor a PORTC = a soros adattal(RCREG).

Szerk.:
És igen az RB5 "állítja be" az RCREG-et.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2016
(#) zenetom válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Ahhoz, hogy soros adatot fogadjon, detektálnia kell egy start bitet Bővebben: Link.
Van egy sanda gyanúm, hogy a program így a while(!RCIF) résznél végtelen ciklusba kerül. Mármint ha az RB5 fixen fel van húzva.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2016
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Ejj, megelőztél.
(#) patrik81 válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

A start fix ideig tart?Mert én kapcsolgatom a saját sebességemmel,mégsem történik semmi.Sőt az egész nyolc bites adat küldés is?
(#) patrik81 válasza cross51 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Igen,egy kapcsoló van rajta,5V-ot és GND-t kapcsolgat.
(#) patrik81 válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

Vagy lehet jó a kapcsolás is,meg a program is,csak lassan kapcsolgatok,és így a start után mind a 8 bit "0"?
(#) cross51 válasza patrik81 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /

9600-as baudon nagyjából 1ms-os sebességgel kéne nyomkodnod a gombot állítsd be 110-re és akkor egy adathossz nagyjából 90ms olyan sebességgel meg már ki tudsz hozni valamit.
De egyébként igen a start és minden adat bit ugyanolyan hosszú.
(#) don_peter hozzászólása Jún 1, 2016 /

Srácok lehet butaságot kérdezek: Hogy tudok ellenállást mérni PIC-el?
Lenne egy olyan hőszenzorom ami hőre változata az ellenállását.
De nincs ötletem, hogy miképpen tudnám ezt mérni.
Előre is köszi.
(#) nedudgi válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2016 / 1

Ha jól emlékszem, az I=U/R képletet felhasználva megoldható a dolog. Akkora áramot kell ráengedni, hogy az elképzelhető hőmérséklettartományba kerüljön a rajta eső feszültség.
(#) zenetom válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2016 / 1

Feszosztót képezel vele, és méred a rajta (vagy másik tagon) eső feszültséget. Most így hirtelen ez jutott eszembe.
(#) don_peter válasza zenetom hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Azt hiszem ez az ötlet lesz a jó..
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Az ellenálláson eső feszültség vagy az átfolyó áram (a kapcsolástól függően) arányos lesz (nem feltétlenül egyenesen, ill. lineárisan) a hőmérséklettel. Szükség lehet még a mért jel erősítésére, amit leginkább differenciális bemenetű (műveleti) erősítővel tehetsz meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2016
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Hőre változó ellenállások (NTC, PTC) nem lineárisan változtatják az értéküket a hőmérséklet függvényében.
(#) kaito83 hozzászólása Jún 1, 2016 /

Sziasztok!

Újfent kérdésem lenne, adott egy motorvezérlő elektronika és egy kézi-vezérlő. A motorvezérlő PIC-jében elszállt a program sikerült felprogramoznom a PIC-et ICSP móddal, de nem kommunikál.
VERIFY-OK, kérdésem az lenne, hogy attól még lehet e PIC hibás hogy a programozás sikeres volt.
(#) nedudgi válasza kaito83 hozzászólására (») Jún 1, 2016 /

Lehet hibás a PIC, de biztos, hogy jó tartalmat égettél bele? Ha egy védett tartalmat olvastál ki, annak az eredménye csupa 0x00, amit sikeresen be lehet égetni, de nem csinál semmit.
(#) kaito83 hozzászólása Jún 2, 2016 /

Nem volt benne semmi mert volt egy zárlat és semmit nem tartalmazott és Skywatcher-től kaptam a HEX file-t most ki is tudom olvasni amit beleégettem csak nem kommunikál minden esetre akkor most jön a forrasztgatás mert rendeltem biztonság kedvéért PIC-et is.
(#) don_peter válasza Bakman hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Igen-igen, köszi srácok.
Van egy táblázat az ellenállás változásáról, innen kellene megoldanom a számolást, hogy automatikus legyen.

Zsora: köszi..

Csatoltam egy képet, hogy oldottam meg a mérést.
Jelenleg így működik, egy táblázatot készítve.

De lehet jobb lenne egy számolás, ami minden frissülésnél újra számolja.

Infó róla: Bővebben: Temperature Sensor 10K NTC
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
(#) Elektro.on válasza don_peter hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Számíts rá, hogy a mért értéked ide oda ugrál majd. Programból kell ki simogatnod.
Én is próbáltam korábban ntc vel is és LM35 -el is. Az LM35 folyamatosan ugrált +/-0.5C fokot és néha belecsúszott 10 C -fok hiba is.
De ha igazán szép mérési eredményeket szeretnél én a DS18B20 ast javaslom.
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Én az alábbi elrendezésre gondoltam:
Rx a hőmérő ellenállás és a műveleti erősítő kimenetére megy az A/D átalakító.

Hőmérő.JPG

(#) don_peter válasza Elektro.on hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Beépített a hőmérő a motorba, nem tudom cserélni.
Ez van, ezt kell használnom.
(#) nagym6 válasza don_peter hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Ha van statisztikai számításokat tudó számológéped -vagy pc progi-, ott beviszed a táblázat adatait, és előállítja a képletet -regressziós számítás- amivel megvan a mérésadathoz tartozó érték. Nem kell nagy táblázat, ahol eleve a köztes értékek sincsenek meg.
(#) Elektro.on válasza don_peter hozzászólására (») Jún 2, 2016 /

Ha fixen a motorban van akkor viszont a PIC védelme érdekében mindenképpen figyelembe venném Zsora hozzászólását.
(#) giskard hozzászólása Jún 2, 2016 /

PIC16F sorozatnál megoldható e valamilyen trükkel, hogy megszakításból visszatéréskor ne az elugrás helyére, hanem egy általam meghatározott helyre térjen vissza ?
Következő: »»   802 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem