Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
SMD-ben még 200V-os kondit is kapsz, mondjuk nem 1206-os méretben hanem nagyobban.
Sziasztok!
Ismét lenne egy elméleti kérdésem. Lehet-e D osztályt H osztályba rendezni? Tehát arra gondolok, hogy lenne egy +Vss, +Vs, -Vss, -Vs, sínek?
Üdv mindenkinek!
Tudna nekem valaki segíteni? Van egy kazettás autó magnóm, amiben egy SONY BTL végfok van. Helyettesítője HA13156 mely teljesen megfelel. Ebből szeretnék egy erősítőt csinálni! Valaki tud nekem ebben segíteni? Lehetőleg PWM végfokot szeretnék. Köszönöm!
Lehet. Csak egy kis bátorság kell hozzá
![]()
Ha pwm végfokot szeretnél ahhoz olyan IC-t kell venni, a HA13156 az AB osztályú.
Mostanság nagyon ezen az eljáráson filózom, ráadásul vannak G (H osztályú) erősítők amik ugyebár több tápsínről kapnak áramot és ha még az nem lenne elég: azok is hidalhatók. Tehát, ha jól számolom így minimum négyszeres (vagy akár 8x??!) kimenőteljesítményt lehet elérni, mindenféle bonyoldalmak nélkül. Természetesen a féltápfeszeknél egy-egy Schottky lenne.
Az elmélet a következő: IRFB4227/9 mivel 200V-os, ezért stabilan használható normál félhíd opcióban 2x75-80V-on. Ekkor két darab FET-ünk van és kb 500W / 4 ohm. Ha kapna még kétszer ennyi feszültséget akkor (tehát mondjuk +150,+75,-75,-150) akkor 2000W / 4 ohm, és ha ez még mindig nem lenne elég akkor ezt egy hídkapcsolás segítségével 4000W / 8 ohm (8000W 4 ohm) lenne. A megvalósításához én eröltetném a mindenki által félelmet és aggodalmat keltő gate trafót. Oké, hogy nincs teljes modulációs kitöltése, és mindenki fél tőle, de nem kakil be és még mindig biztosabban lehetne használni, mint bármilyen két-négy darab (vagy 1 db??) szipi szupi IC-t, amiknek patent pontosan szinkronba kéne működniük. (Amúgy a gyakrolatban meghökkentően jól teljesítenek a kis trafók) Ha csak a fele igaz a számításomnak -tehát 4000W / 4 ohm, már az is igen tekintélyes teljesítmény lenne, így akár hajthatnák róla egy kerámialapos tűzhelyet is. Najó csak vicceltem, de szerintem elég bika lenne.
Keress rá úgy, hogy "multi level inverter".
Nem annyira a teljesítménynövelés miatt használják, hanem azért, hogy a kimeneti szűrőbe ne tápfeszütségnyi amplitudóval avatkozzanak be, hanem csak kisebb értékkel. Így elérhető, hogy a kimeneti fesz lépcsős lesz, aminek sokkal kisebb a felharmónikus tartalma, vagyis, ha sima feszt akarsz, akkor sokkal kisebb szűrőkör kell hozzá. Nagyon sokféle megoldás van erre, de ne gondolkozz rajta. Nem a hobbiszint... Elsősorban motorokhoz használják, mondjuk a MW-os tartományban.
A gate meghajtó trafóról tettem fel ide szkópképeket valamikor az ősszel. Azok működnek.
Ha ekkora teljesítményben kellene gondolkodnom, akkor talán a földelt hidas megoldást választanám. Analógban az is jól bevált kapcsolástechnika és talán könnyebben kivitelezhető lenne D osztályban. De az sem egyszerű.
És szerinted müködésre lehet bírni ezt az ic-t? Megfelelö táppal és ami az adatlapján van alap kapcsolás meg ha lehet egy kis extra hozzá. Van valamilyen ötleted? Esetleg valamilyen kiegészítö kapcsolási rajzok hozzá?
Köszi elõre is.
Miért ne lehetne? Az ajánlott kapcsolás (bekötés) ott van az adatlapján. De ez itt off, mert az egy AB végfok, ez meg a pwm végfok topik.
Üdv mindenkinek!
Leteszteltem az irs2092 alapú Végfokot. Íme az eredmények képekben. ![]()
Fázistolás:
Első képen 20Hz, második 1kHz. Tovább nem tudtam mérni, mert már csak háromszögeket mutatott a scope program. Scope program nem tud többet ![]()
Helló!
Van nekem egy Massive Audio 500.1 erősítőm. Hibásan vettem, de már életet leheltem bele. Viszont felmerült a gondolat bennem, hogy erősebb tranyóra váltanék a végfokba, a mostani nem túl korszerű IRF540 helyett. Ha már a táp részbe izmosabb fetek kerültek. Az IRF főbb adatai: 100V 36A 92W 26.5mΩ Kapu töltés 42nC Az alap koncepcióm az, hogy legalább fele értékű Rds_on, és akár dupla áramot bíró tranyót szerezzek mint az eredeti, jelentős kapu töltés paraméter eltérés nélkül. Van e még olyan paraméter amire érdemes figyelni? A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
Az 540 az nem éppen pwm végfokba való FET. Elolvasod a Laci vagy az én cikkemet, vannak leírva belevaló, beszerezhető típusok (pl. FDP2532 és hasonlók (150V 79A 310W 14mohm Qg 82nC Qrr 330nC)).
Van egyéb lényeges paraméter is pl. a dióda töltés (Qrr), ami az IRF540-nek pl. jó nagy. Egy FDP-nek pl. max. 330nC, annak meg 2800nC.
Köszönöm a választ!
Nem én választottam az IRF540et, ez volt benne (hogy gyárilag, vagy utólag azt most hagyjuk), melegszik is egy pindurkát. Én a Qrr-t max 62nC-nek nézem az 540 adatlapján. Nem kell nagy feszültségű fet, mert 1ohmra dolgozik. Talán a +-40 voltot sem éri el a táp (rég néztem) Amit hirtelen kinéztem a Farnelnél az a CSD19531KCS típusú fet. De majd este átfutom a cikkeket! Van még egy Ground Zero 3000.1 erőm is, az még vár az ébredésre. Abba is komolyabb félvezető garnitúrát akarok tenni, de az nem 3 forintos tétel lesz...
Sziasztok!
Kis zavar írok most, de itt biztos vagyok benne, hogy ki fog derülni az igazság! ![]() Nemrég botlottam bele Ge Lee PWM végfokos cikkébe, és nem is foglalkoznék vele, ha nem botlottam volna azt megelőzőleg egy autentikus témába. A téma gyökere az IR21xx félhíd vezérlő IC család. A téma szerkesztői és ismerői tudják miről van szó, akik nem, azoknak címszóban annyit, mint egy inverter, hasonló kapcsolási technikával és csak fojtóval a végén trafó helyett, építhető D osztályú végfok. A nevezett cikk kapcsolása IR2110-et használ, azonban amit én találtam az 2153-at. Ge Lee elmondása alapján PWM nem építhető belőle. Én hiszek neki, de valamely SMP mégis, mert egy külföldi fórum foglalkozik a témával. De tudjuk, ami az interneten van az minden igaz és szép... ![]() Maga a kapcsolásba már valaki valamiért belejavított, de előzményeket, következményeket nem ismerek. Ez ügyben szeretném kikérni a véleményeteket, tanácsotokat, mert van készleten épp 2153, és kísérletképp építenék valamit, ha sikerül egy épkézláb nyákot összehozni.
Bedobnád a linket ahol találtad.Ránézésre működhet.Az ic re azért még raknék egy zenert,ne a belsőt használja.
Magára az IR2153-ra kerestem rá és véletlenül dobta ki, nem specifikusan ezt kerestem, csak érdekesség ként lementettem a képet. Mennyivel érzékenyebb, vagy érzéketlenebb a nyákra mint ha tápnak építem meg?
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2016
Nekem az a fura benne, hogy ha egyszeres tápot kap, akkor miért éppen a kreált virtuális föld leágjához csatlakozik a demodulátor (Bgnd) sem, mint a "fő" földhöz. Azt pedig nevezzük: Agnd.
Ugyan úgy érzékeny.Látni hogy próbapanelra építette,építsd meg te is nem tart sokáig kiváncsi lennék az eredményre.
Nincs jártasságom e témában, hogy milyen megfontoltságból van így, de nagy átalakítást nem jelent, hogy az Agnd-hez legyen kötve. Ha már össze van dobva egy próbapanelre, két vezeték átkötése max. Hogy hangban ez mit jelent, majd kiderül.
A visszacsatolás hiánya, a moduláció primitív megoldása, és az IC nagy holtideje miatt, nem várható sem jó hangminőség, sem nagy kivezérelhetőség - de ezektől eltekintve akár működhet is.
Csak azért hogy kipróbáljam működik-e, nem pazarlom a próbanyákot. Max dugdosóson össze drótozom.
Másrészről mindaz, hogy csak működik, nem kielégítő számomra. Annyi így kevés hozzáértéssel is feltünt, hogy meglehetősen egyszerűbb mint Ge Lee-ék kapcsolása. Ami felvetődött bennem, hogy valami hasonló modulációs megoldással mint a 2110-nél, de nem UDC, hanem fix frekin. A minőség némileg másodlagos, egy hifi minőséget hozzon. Az a kb 20-20kHz, egy 5-10%THD. De szerintem ettől jobb is kihozható belőle (gondolom én).
Sziasztok,
nem olvastam végig a fórumot mert irtó hosszú... Volt már szó esetleg az "L15-25D" nevü, kínából olcsón beszerezhetö (20 Euro) modulokról? Vélemény? Nekem most van összeállóban egy sztereó dobozka, subwoofer meghajtására. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
Üdv.
IRS2092-vel lehet szép hangú erősítőt építeni, csak érteni kell hozzá. Kínai csodákban nem bízok, főleg, hogy láttam alul méretezettet is. Én jobban bízok amit az ember saját maga rak össze, mert ott mindent tud, hogy mi van benne. Tudja mit bír és hol van az áramkorlát.
A helyzet az, hogy enyi pénzért nem volt kedvem foglalkozni vele mélyebben, ennyiböl és ilyen minöségben még a nyákot sem hoznám ki, nem beszélve a ráfordított idöröl (már ha ez szempont)...
Sokan építettek már belöle (ld. külföldi fórumok), a legnagyobb megelégedettségre. Szóval túl sz*r nem lehet. Majd teszek fel képeket... A panel maga viszonylag egyszerü, átlátható, lehet rajta "buherálni" adott esetben. De ha látsz valahol szük keresztmetszetet, szólj légyszíves! ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2016
Tudna valaki ötletet egy egyszerű, de hatékony modulátorra az IR2153 elé?
Jobbat, min ami a linkelt megoldás, de egyszerűbb, mint a Ge Lee-é.
Sokáig néztem hol kapja az alsó mosfet meg a tápot, mire rá jöttem egy tokban van a két mosfet. Ha jobban megnézed van egy 5 lábú mosfet amire + és - feszültség kerül rá. A kapcsolási rajz és a kész panel nem egyezik ebben, mert a kapcsolási rajzon két IRFB4020 van írva. A panelen nem az van, hanem több mint valószínű, hogy IRFI4020H 25C°-on 9.1A bír, azonban 100C°-on 5.7A bír csak.
Úgy is van hő és zárlat védelme, szóval meghalni nem szabad neki. ![]() A panelekkel nincs baj, mert nagyon jól és szépen megcsinálják, csak az alkatrészekkel szokott baj lenni, maga a nyák kiváló. ![]()
Sziasztok! Adott egy ADAU1701 DSP, 2 be és 4 ki balanced analog kimenettel, illetve SPDIF In/Out-al. Az egész egy külön készülékházban van. Az volna a kérdésem, hogy kihagyva a DAC-ot, lehetne e class D erősítőt építeni hozzá, valahogyan digitális jellel hajtva?
A helyzet az, hogy a kép nem teljesen felel meg a kapcsolási rajznak - úgyhogy ne gyökölj rajta túl sokat...
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |