Fórum témák
» Több friss téma |
Persze kihagytam a leggyorsabb megoldás; a táblázatot:
Miért ilyen nyomi módon kezeli a tabulátorokat a fórummotor?
Az oszlopoknak egy vonalban kellene lenniük, nem? Szóközöket használva már jól jelenik meg a kód. Az előnézet meg plussz üres sorokat tesz be minden sor után.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Uraim, megjött a PICkit3 programozom és le is töltöttem a PICkit3 programozó felületet, de amikor a PIC32-öt akarom beállítani nem történik semmi.
Sőt mikor ellenorzom a kommunikációt akkor sem történik semmi. Más PIC-et ki tudok választani manuálisan.. Ez normális?
Benne a van a PIC32 ebbe a beta progiba? Esetleg próbáld ki az MPLAB IPE-vel azzal működnie kell mindenképpen.
Benne van, de amikor kiválasztom, nem történik semmi.
Lehet akkor az látszatra benne van, de igazából nincs? MPLAB X-el lefordított program beírásnál kiírja, hogy nem érzékeli, hogy lenne ilyen hardver. A nyákra most még csak a PIC-van felforrasztva, kondik, és egyéb alkatrész nincs még, nem volt időm megvenni. De gondolom a PIC-et minden egyéb alkatrész nélkül is fel lehet programozni nem? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
Ezt a PICkit3 kezelő programot legjobb elfelejteni. Kényszerűségből (a PICkit3 kezelése nem volt kielégítő amikor írták) egy PICkit2 -t csinál a PICkit2 -ból (m,inden korlátával, hibájával együtt) és a Pk2DeviceFile 1.62.14 -et tölti be. Ráadásul ha ezzel szeretnéd kezelni a PICkit3 -adat, a firmware -t le is cseréli. Ha vissza szeretnél térni az MpLabX alá újabb firmware csere következik. Sajnos a legtöbb PICkit3 -at a sikertelen firmware csere tette használhatatlanná (Ld. Microchip fóruma).
Használd az MpLabX -beli IPE programot.
32-esnél a Vcap / Vddcore lábon lévő kondi legyen bekötve már programozáshoz is, és nem baj, ha az összes többi tápszűrő is a helyén van. Valamint valahogyan tápfeszt is adnod kell neki, és ha pk3-ról táplálod, tényleg ne legyen ott semmi extra elem, ami eheti a tápot, csak a pic.
Neten az MX család leírásai közül a 2-es fejezet ír róla bővebben.
Már mint arra gondolsz ami ki van jelölve?
Ez már az MPLAB X. Ez meg mindig töltöget valamit és utána indul csak el.. Jelenleg ez is hibát dob.. De közben rájöttem, hogy lehet azért nem érzékeli még mert a PIC körül még egyelőre semmi alkatrész nincs. Gondolom kellene neki az alap sallang. (kondik, MCLR 10K) pajti2: Közben most látom, hogy van újabb lap. Sajnos nincs itthon 0402-es alkatrészem. Délután megyek be Fehérvárra és megveszem ami kell. Jelenleg a fejlesztő panelen, csak a PIC van, semmi más. A kialakított ICSP csatlakozóra dugom fel a PICkit3-mat. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Nálam is hasonló volt a helyzet, de nekem manuális kiválasztásnál is hiányoztak a PIC32 -esek. Fizikai eszközzel nem volt lehetőségem ellenőrizni. De valahonnan kotortam egy a neve alapján "PICKIT3 Programer" nevű progit de igazábola file-jait megnézve PICKIT2. firmware-t is cserélt. Most van benne kb 10db Pic32 típus. De gyakorklatilag ugyan azt tudja mint a PicKit2-esem.
És itt volna egy elméleti kérdésem: Én Pascalban programozok, MikroPascal környezetben.Tudom, meg kéne tanulnom a C -t is. Föleg, hogy akkora nyelvi különbség nincs köztük. Szerinted az itt létrehozott HEX file-t meg tudom etetni az MpLabx es IPE programmal? Csak azért, hogy szükség esetén ne legyek arra a 10 db Pic32 -es típusra korlátozva.
Nem erre goldoltam, hanem az IPE -re. Ld. kép.
Idézet: „De közben rájöttem, hogy lehet azért nem érzékeli még mert a PIC körül még egyelőre semmi alkatrész nincs. ” Vcap és a szűrőkondenzátorok (minden Vdd - Vss pároshoz) mindenképen kellenek. AVss, AVdd is legyen a Vss -re ill. a Vdd -re kötv, az MCLR pedig felhúzva. Ha az USB nincs használatban (programozás a fejlesztő panelen), a Vusb3v3 kivezetést a Vdd -re kell kötni. Idézet: „Ez meg mindig töltöget valamit és utána indul csak el..” Mindig letölt, ha programot vagy családot váltasz. Idézet: „Jelenleg ez is hibát dob..” A PICkit3 alapbeállításokkal nem táplálja meg a programozandó kontrollert, nem ad feszültséget a Vdd -re. Vagy külső tápot kell alkalmazni vagy rá kell venni a programot, hogy adjon tápfeszültséget.
Idézet: „Szerinted az itt létrehozott HEX file-t meg tudom etetni az MpLabx es IPE programmal?” Biztosan betöltheted az IPE -vel, de lehet hogy egy kicsit trimmelni kell. A Microelektronika fordítók egy-két sor kommentet tesznek a hex állomány végére. A nem kettősponttal kezdődő sorokat ki kell törölni.
Üdv!
Van különbség a közt, hogy 4 megás kvarccal és pll-el állítok elő 16 megás órajelet, vagy 16 megás kvarccal? Megbízhatóság, pontosság ilyesmi...Néhány autó elektronikát nézegetve úgy tűnik, mitha tartózkodnának a Pll használatától.
Köszi majd letöltöm és kipróbáloma az MpLabX -et.
Egyébként minden eddigi HEX file-om egyformán végződik, és minden sor kettős pontos. Utolsó pár sor:
Jellemzően nincs nagy eltérés. Más alkalmazásokban, ahol akár több ezerszeres is lehet a PLL szorzási tényező ott már az esetleges hiba is jelentősen fokozódik. Talán az alacsonyabb frekvenciájú kvarcok stabilabban rezegnek, bár ki tudja..., esetleg adatlap.
A panelt a Pk3-ról akarod táplálni vagy van külső tápról?
Ha Pk3-ról akkor: MPLABX: Project Properties-> PICkit 3 -> a drop down list-en a Power fül és a Power target circuit from PICkit3 MPLAB IPE: Setting->Advanced mode->microchip a jelszó->power-> és itt is pipa a checkbox-ba Power target circuit from tool
PK3-ról szeretném táplálni..
Mi a jelszó, hol lehet ezt megnézni? Köszi a segítséget még így, is, hogy ezt elfelejtettem. Bár nem tudtam, hogy itt külön kell ezzel is foglalkozni. Idézet: „microchip a jelszó” Írtam csak lehet nem tűnt ki a sok nyílból. Nem az az igazán idegesítő, hogy be kell mindig kapcsolni, hanem nem lehet használni rendesen (nálam legalábbis nem működik), ha 5V-ra állítom és a Pk3 akarom tápnak használni. Gondolom a schottky miatt a kimenet felé, mert 4.875-el már jó, de többnyire én már nem szoktam vele szenvedni, fogok egy telefon töltőt és azzal szoktam meghajtani tudom, hogy fönt direkt említik, hogy ne, de nekem eddig semmi bajom nem volt vele, de lehet a téma induláskor még nem voltak az igazik a telefon töltők.
Szóval azt mondod, hogy ha be is állítom PK3-at akkor sem lesz jó vele a programozás?
Nem lesz meg a megfelelő tápfesz? IPE-nél is rossz a tápfesz dolog? Vagy ez a PICkit3-ra, úgy ám-blokk jellemző? A megoldás akkor az USB és külön táplálni? ui: 32MX795-ről van szó.. 3v A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Régen működött, de nem tudom mikor jött egy firmware és azóta, szól hogy a VDD nem éri el az 5V-ot és nálam a 3.3V hol "pattogott" hol nem, de rég volt nem emlékszem, hogy mért magyarázott.
Vagy ha a telefon töltő nem tetszik én még az itthoni labortápnak titulált ATX-es tápot szoktam használni, egy baja van, hogy 12(max) fordított bekötés esetén csúnya dolgokat csinálhat egy PIC-ben és egyszer egyszer csinált is ![]() De mondjuk egy ilyen-nel tudsz csinálni "tápegységet", ha esetleg nincs (én is ilyesmit csinálok csak még nem jött meg). A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
A PICkit3 (a PICkit2 sem) tudja megbízhatóan biztosítani a PIC32 max. 100mA áramigényét.
A legújabb verziónál már van olyan opció, hogy mindig bejelentkezve maradjon.
Ez jó, hír
![]() Köszi srácok a sok segítséget...
Sziasztok!
Most lett időm újra elővenni a projektet. Az alábbi programot írtam rá:
Az történik, hogy a LED világít, de ahogy a PIC tokozásának a tetején húzogatom a kezem a LED pislákol, mintha reset-elne. Ellenőriztem és HW-ileg rendben van, még a gyantát is lemostam a kvarc lábai közül, hátha azért. A Reset lábon megvan a 4.7K-s felhúzó ellenállás, most ráraktam még egy 1K-sat is, de az eredmény ugyanaz, sőt ha direkbe 5V-ra kötöm a Reset lábat akkor is ugyan az. Van ötletetek? Szerk.: 20MHz-es kvarcot használok. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Esetleg a LVP, hogy be van kapcsolva nem okozhatja?
Szerk.: Ez nem hinném, hogy okozhatja a problémát de a PORT-ot olvasni szokás a LAT-al kell írni a kimenetet bár a doksi szerint ugyan az szokott lenni az írás és olvasásban térnek el. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
Köszi!
Ez szivatott!
A PicKit 2 és 3 progiban elvileg be lehet kalibrálni a feszt. Ez nem segíthet a alacsony fesz problémán?
Soha használtam az LVP-t a nevén kívül nem is tudom a gyakorlati jelentőségét, lehet gyári szinten használják, de nem igazán láttam volna, hogy hobbi szinten nagyon használnák.
A Microchipes pdf ben benne volt, én egyből azzal kezdtem pk2 nél. Volt kb 0.5 V eltérés.
Sonajkniz kolléga használt már ilyet sikerrel, a PIC programozása assemblyben topicban megtalálod.
Nem emlékszem milyen PIC-et használsz, de ha 18-as családot akkor port írásra LATx regisztert használd.
Ha 10,12,16-os család akkor jó a PORTx regiszter. |
Bejelentkezés
Hirdetés |