Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   809 / 1216
(#) Pali79 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Én az mplab-ot használom szimulátorként, bár az nem látványos, de szerintem jól használható.
(#) gyula66 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Nekem inkább olyan kelen amivel led-el, és kapcsolókkal lehetne szimulálni.
(#) Pali79 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

A proteus-t szokták még használni, de én nem ismerem.
(#) gyula66 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 10, 2016 /

Köszi megpróbálom.
(#) kissi válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Idézet:
„Kvarcoknak van egy olyan gyári adata a pntosságára, hogy pulse per million (ppm).”

Ez nem egészen így van... a ppm a "parts per million" rövidítése, ami az egész milliomod részét jelenti ( Bővebben: Link ) és "bármire" alkalmazzák ( nem csak kvarcra ezáltal, hanem pl. CO koncentrációra is!). Ez a számolást tekintve úgy van, ahogy írod, azaz pl. egy 80 ppm-es 1 MHz-es kvarc 80 milliomod résszel térhet el a névleges frekitől, azaz 80 Hz-el ( 999 920 Hz --- 1 000 080 Hz-ig van valahol a frekije )!
A PLL használatának az a lényege, hogy csak a procin belül növeli meg a frekvenciát, a külső/belső órajel freki alacsonyabb lehet, ezáltal kisebb az RF-s zavarás ( EMC vizsgálatoknál fontos ! )
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) Hp41C válasza hapci hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Ez a kép más segített.
  1. 92, 95, 105:   incf MESSPT   ;  Helyesen incf  MESSPT,f

Mint láthatod a fordító az incf 0x28, F utasítást fordította.
(#) hapci válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Nagyon köszönöm, de nem a kép segített, hanem Te segítettél! Rossz helyen kerestem a hibát, mert a programsor sorszámai szerint kerestem, meg volt még egy-két megtévesztő körülmény...
Ilyen az, ha másol az ember.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) pajti2 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Úgy néz ki a történet, hogy aki azt a kapcsolási rajzot összerakta, megírta hozzá a programot is. Legvalószínűbben C-ben, vagy Basic-ben írta meg. A program egy szöveges file, ami emberi szemmel is könnyen olvasható, rendszerint a programozó saját magának szánt emlékeztetői is bele vannak írva abba a szövegbe. Azt a szöveget jó lenne megszerezni. Esetleg el tudod érni az illetőt személyesen, aki a kapcsolást is tervezte? Valahogyan csak a kezedbe kellett kerüljön az a cucc.

A hex-ed úgy keletkezett, hogy a programot odaadták a fordítónak (akárki is tette), hogy bíbelődjön el vele. Olyasmi, mint mikor egy mp3 file-t odaadsz a kmplayernek, vagy akárminek, hogy játssza le, mert te zenét szeretnél hallgatni. A fordító ugyan nem zenél, de ad a program után egy .hex file-t, mert annak a pici digitális hangyának (a pic-nek) hex-ül kell elmagyaráznod, hogy mit is szeretnél tőle. Szövegesen nem érti meg. Ha szöveg file-ként megnyitod a hex-et, egy halom hexadecimális számot fogsz látni, az a program "lefordítva". És pláne még azt is 0-1 bit halomként kell megmondanod a pic-nek, arra jó egy programozó (pickit2 klón jelen esetedben), és azt fogja csinálni (átküldi az egészet apránként), az a "felprogramozás".

Ahol a hiba történhetett:

-Az illető elrontotta a programot. Működött az az áramkör azzal a programmal valaha is?

-Elromlott a programozód (a pickit2 klón). Nincs is felprogramozva a pic, hát nem működik.

-Hibáztál a felprogramozásnál. Pld fordítva raktad be a tokot a programozóban, és lehet, hogy azzal tönkre is tetted a pic-et. Ha az történt, ezután azt a pic-et már felprogramozni sem fogod tudni, másik pic kell ugyan azzal a típusjellel.

Apropó a felprogramozást milyen összeállításban / elektronikai környezetben csináltad?
(#) sonajkniz válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Ezt a kapcsolást alkalmazta már valaki sikerrel?
Mert nekem több sebből vérzik.
1. Bár a piezó szirénák meglehetősen zajos eszközök, max. a beltér bevisításához elegendőek. Hogy pl. a motortérből kellő hangerővel kiszóljon, mélyebb hangú, nagyobb teljesítményű eszköz kell. Annak meghajtására pedig kevés, egy BC tranyó.
2. Egy átlagos LED nem éri be 10mA-el. Tehát sokallom a 480 ohmot.
3. Gondolom, a nyomógomb nem a panelon van, hanem valahová kivezetékelve, rejtett helyen.
10K felhúzó ellenállás kicsit nagy szerintem. Főleg, mert illene rátenni legalább egy diódát és egy 100n-os kondit a zavarok elkerülése érdekében.
Én 1K tennék felhúzónak. Nagyobb áram= stabilabb jel.
4. Gondolom, nem akarsz külön kapcsolót beszerelni az ajtóba, hanem a beltér világítás kapcsolóját használnád. Ezzel a kapcsolással a beltér izzón keresztül 24V-ot küldenél a PIC-be.
Ide optikai leválasztást tennék. Természetesen itt is kisebb értékű felhúzó ellenállást használnék.
(#) Hp41C válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

A MCLR lábra 10k felhúzó ellenállás a Vdd -hez.
(#) gyula66 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Nem tudna segíteni nekem valaki a leírtak alapján egy hex fájlal?
(#) Pali79 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Ha ráér még egy darabig akkor én szívesen segítek, de az nem lesz egy-két napon belül.
(#) cross51 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Hát nálam proteusba valamit csinált de nem igazán a leírtak szerint, ha nagyon nem megy egy pár óra múlva lehet tudok írni egy progit.
(#) eSDi válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /

Üdv!

Én kipróbáltam a HEX fájlt, amit feltöltöttél. Valamit csinál, tehát a szirénát kapcsolja, de a LED kimenetet nem sikerült életre keltenem, akárhogy kapcsolgattam a bemeneteket. Se nem villog, se nem világít.
(#) gyula66 hozzászólása Jún 11, 2016 /

Köszönöm mindenkinek aki segíteni tudna.
(#) cross51 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Erre gondoltál?
Egy dolgot beleraktam mikor a riasztó éles és kinyitod az ajtót és a 10 mp késleltetés alatt megnyomod a gombot villan egyet a LED visszajelzi, hogy a riasztó semlegesítve lett, valamint az nem írtad, ha kinyitják az ajtót az aktív riasztónál mit csináljon a villogó LED nálam kikapcsol, de megoldható, hogy tovább villogjon.

Szerk.:
És ha az elején az ajtót nem zárják be 20mp alatt akkor újraindul és újra meg kell nyomni a gombot, hogy elinduljon a riasztó.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016

kamion_2.hex

(#) hapci válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Köszönöm a megjegyzést, most már világos. Eddig azon dühöngtem, hogy a sorok számát az editorban nem, csak a disassambled listában látom - ha sikerült lefordítani. De már rájöttem a CTRL+G titkára...

Zsora: Igen, tisztázódott.
(#) gyula66 válasza cross51 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Köszönöm, megpróbálom PIC-be égetni, és tesztelem!
(#) gyula66 hozzászólása Jún 12, 2016 /

Lenne egy kérdésem. Ha Pickit 2 programmal égetem be a hex fájl,t akkor a képen látható Vdd Pickit2 ablak ON gombját be kell pipálni?

Ez a hex már működik, de szeretnék kérni vele három módosítás ha lehet. Az egyik, hogy az ajtó érintkezőt fordítva kezeli. Azt veszi zárt ajtónak amikor a 6-os láb testen van, de ez a járműben pont fordítva van, amikor nyílik az ajtó akkor kapcsol testre. A második, hogy ha aktív állapotban a nyomógombot meg nyomom, ki kellene kapcsolnia. Most csak úgy tudom kikapcsolni, ha elindul a sziréna és akkor testre nyomom a gombot. A harmadik amit kérdeztél is, hogy mit csináljon a LED ha kinyitják az ajtót? Lehetne azt megoldani, hogy folyamatosan világítson addig amíg ki nem kapcsolják?
(#) don_peter válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Az csak akkor kell, ha el is akarod indítani a PIC-et illetve a rajta lévő programot.
Gyakorlatilag azzal az ON pipával adsz feszültséget a PIC-nek.
Programozáshoz nem kell.
(#) gyula66 válasza don_peter hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Köszönöm a választ, ez most megint csak egy két kérdés hozott magával. Miért "indítanám el a PIC-et"? Hogyan tehetném ezt? Tud a PicKit2 hex-et tesztelni?
(#) kissi válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„Tud a PicKit2 hex-et tesztelni?”

Nem, egyszerűen csak tápot adna rá és ezért elindulna benne a program...hogy miért tenne ilyet a felhasználó, azt ő dönti el ( pl. összerakott asztalon egy deszkapanelt és azon nézi a működést ! ) !
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Idézet:
„Tud a PicKit2 hex-et tesztelni?
Nem, ....”

Azért ez így nem teljesen igaz, mert sok PIC-et lehet debuggolni a PK2-n keresztül, de sajnos a 12F675 pont nem olyan fajta.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) gyula66 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Na ezzel már megint olyan magaslatokba értünk a témába ami a csillagos ég számomra. Úgy kell nekem miért kíváncsiskodok. (debuggolni?)
(#) Pali79 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

A debuggolás hibakeresést jelet. A PK2 képes arra (ha a PIC is), hogy egyes regiszterek értékeit kiolvassa működés közben. Ha a programot lépésenként hajtjuk végre úgy, hogy közben figyeljük a regiszterek értékeit, rájöhetünk, hogy hol van a programban a hiba ha valamit nem úgy csinál ahogy azt mi elképzeltük. De mint említettem a 12F675-öt önmagában nem képes erre, venni kell hozzá egy kiegészítőt, de az elég drága ahhoz, hogy egy projektért beleinvesztáljon az ember.

Egyébként a hex-et mint már korábban említettem az Mplab-ban tudsz tesztelni, de az egy laikus számára nem sokat jelent.
(#) gyula66 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Köszi a választ.
(#) cross51 válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Tessék. Amit nem említettél, ha az elején nem csukják be időbe az ajtót mit csináljon nálam 20 mp után timeout és beugrik az elejére és várja, hogy újra elindítsák.

kamion_2.hex

Köszönöm. A 20 mp utáni újra indulás tökéletes!
(#) gyula66 válasza don_peter hozzászólására (») Jún 12, 2016 /

Ha törölni akarom a PIC-et akkor be kell kapcsolnom?
Következő: »»   809 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem