Fórum témák
» Több friss téma |
Én az mplab-ot használom szimulátorként, bár az nem látványos, de szerintem jól használható.
Nekem inkább olyan kelen amivel led-el, és kapcsolókkal lehetne szimulálni.
A proteus-t szokták még használni, de én nem ismerem.
Idézet: „Kvarcoknak van egy olyan gyári adata a pntosságára, hogy pulse per million (ppm).” Ez nem egészen így van... a ppm a "parts per million" rövidítése, ami az egész milliomod részét jelenti ( Bővebben: Link ) és "bármire" alkalmazzák ( nem csak kvarcra ezáltal, hanem pl. CO koncentrációra is!). Ez a számolást tekintve úgy van, ahogy írod, azaz pl. egy 80 ppm-es 1 MHz-es kvarc 80 milliomod résszel térhet el a névleges frekitől, azaz 80 Hz-el ( 999 920 Hz --- 1 000 080 Hz-ig van valahol a frekije )! A PLL használatának az a lényege, hogy csak a procin belül növeli meg a frekvenciát, a külső/belső órajel freki alacsonyabb lehet, ezáltal kisebb az RF-s zavarás ( EMC vizsgálatoknál fontos ! ) ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Ez a kép más segített.
Mint láthatod a fordító az incf 0x28, F utasítást fordította.
Nagyon köszönöm, de nem a kép segített, hanem Te segítettél! Rossz helyen kerestem a hibát, mert a programsor sorszámai szerint kerestem, meg volt még egy-két megtévesztő körülmény...
Ilyen az, ha másol az ember. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Úgy néz ki a történet, hogy aki azt a kapcsolási rajzot összerakta, megírta hozzá a programot is. Legvalószínűbben C-ben, vagy Basic-ben írta meg. A program egy szöveges file, ami emberi szemmel is könnyen olvasható, rendszerint a programozó saját magának szánt emlékeztetői is bele vannak írva abba a szövegbe. Azt a szöveget jó lenne megszerezni. Esetleg el tudod érni az illetőt személyesen, aki a kapcsolást is tervezte? Valahogyan csak a kezedbe kellett kerüljön az a cucc.
A hex-ed úgy keletkezett, hogy a programot odaadták a fordítónak (akárki is tette), hogy bíbelődjön el vele. Olyasmi, mint mikor egy mp3 file-t odaadsz a kmplayernek, vagy akárminek, hogy játssza le, mert te zenét szeretnél hallgatni. A fordító ugyan nem zenél, de ad a program után egy .hex file-t, mert annak a pici digitális hangyának (a pic-nek) hex-ül kell elmagyaráznod, hogy mit is szeretnél tőle. Szövegesen nem érti meg. Ha szöveg file-ként megnyitod a hex-et, egy halom hexadecimális számot fogsz látni, az a program "lefordítva". És pláne még azt is 0-1 bit halomként kell megmondanod a pic-nek, arra jó egy programozó (pickit2 klón jelen esetedben), és azt fogja csinálni (átküldi az egészet apránként), az a "felprogramozás". Ahol a hiba történhetett: -Az illető elrontotta a programot. Működött az az áramkör azzal a programmal valaha is? -Elromlott a programozód (a pickit2 klón). Nincs is felprogramozva a pic, hát nem működik. -Hibáztál a felprogramozásnál. Pld fordítva raktad be a tokot a programozóban, és lehet, hogy azzal tönkre is tetted a pic-et. Ha az történt, ezután azt a pic-et már felprogramozni sem fogod tudni, másik pic kell ugyan azzal a típusjellel. Apropó a felprogramozást milyen összeállításban / elektronikai környezetben csináltad?
Ezt a kapcsolást alkalmazta már valaki sikerrel?
Mert nekem több sebből vérzik. 1. Bár a piezó szirénák meglehetősen zajos eszközök, max. a beltér bevisításához elegendőek. Hogy pl. a motortérből kellő hangerővel kiszóljon, mélyebb hangú, nagyobb teljesítményű eszköz kell. Annak meghajtására pedig kevés, egy BC tranyó. 2. Egy átlagos LED nem éri be 10mA-el. Tehát sokallom a 480 ohmot. 3. Gondolom, a nyomógomb nem a panelon van, hanem valahová kivezetékelve, rejtett helyen. 10K felhúzó ellenállás kicsit nagy szerintem. Főleg, mert illene rátenni legalább egy diódát és egy 100n-os kondit a zavarok elkerülése érdekében. Én 1K tennék felhúzónak. Nagyobb áram= stabilabb jel. 4. Gondolom, nem akarsz külön kapcsolót beszerelni az ajtóba, hanem a beltér világítás kapcsolóját használnád. Ezzel a kapcsolással a beltér izzón keresztül 24V-ot küldenél a PIC-be. Ide optikai leválasztást tennék. Természetesen itt is kisebb értékű felhúzó ellenállást használnék.
A MCLR lábra 10k felhúzó ellenállás a Vdd -hez.
Nem tudna segíteni nekem valaki a leírtak alapján egy hex fájlal?
Ha ráér még egy darabig akkor én szívesen segítek, de az nem lesz egy-két napon belül.
Hát nálam proteusba valamit csinált de nem igazán a leírtak szerint, ha nagyon nem megy egy pár óra múlva lehet tudok írni egy progit.
Üdv!
Én kipróbáltam a HEX fájlt, amit feltöltöttél. Valamit csinál, tehát a szirénát kapcsolja, de a LED kimenetet nem sikerült életre keltenem, akárhogy kapcsolgattam a bemeneteket. Se nem villog, se nem világít.
Erre gondoltál?
Egy dolgot beleraktam mikor a riasztó éles és kinyitod az ajtót és a 10 mp késleltetés alatt megnyomod a gombot villan egyet a LED visszajelzi, hogy a riasztó semlegesítve lett, valamint az nem írtad, ha kinyitják az ajtót az aktív riasztónál mit csináljon a villogó LED nálam kikapcsol, de megoldható, hogy tovább villogjon. Szerk.: És ha az elején az ajtót nem zárják be 20mp alatt akkor újraindul és újra meg kell nyomni a gombot, hogy elinduljon a riasztó. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
Köszönöm a megjegyzést, most már világos. Eddig azon dühöngtem, hogy a sorok számát az editorban nem, csak a disassambled listában látom - ha sikerült lefordítani. De már rájöttem a CTRL+G titkára...
Zsora: Igen, tisztázódott.
Köszönöm, megpróbálom PIC-be égetni, és tesztelem!
![]()
Lenne egy kérdésem. Ha Pickit 2 programmal égetem be a hex fájl,t akkor a képen látható Vdd Pickit2 ablak ON gombját be kell pipálni?
Ez a hex már működik, de szeretnék kérni vele három módosítás ha lehet. Az egyik, hogy az ajtó érintkezőt fordítva kezeli. Azt veszi zárt ajtónak amikor a 6-os láb testen van, de ez a járműben pont fordítva van, amikor nyílik az ajtó akkor kapcsol testre. A második, hogy ha aktív állapotban a nyomógombot meg nyomom, ki kellene kapcsolnia. Most csak úgy tudom kikapcsolni, ha elindul a sziréna és akkor testre nyomom a gombot. A harmadik amit kérdeztél is, hogy mit csináljon a LED ha kinyitják az ajtót? Lehetne azt megoldani, hogy folyamatosan világítson addig amíg ki nem kapcsolják?
Az csak akkor kell, ha el is akarod indítani a PIC-et illetve a rajta lévő programot.
Gyakorlatilag azzal az ON pipával adsz feszültséget a PIC-nek. Programozáshoz nem kell.
Köszönöm a választ, ez most megint csak egy két kérdés hozott magával.
![]() Idézet: „Tud a PicKit2 hex-et tesztelni?” Nem, egyszerűen csak tápot adna rá és ezért elindulna benne a program...hogy miért tenne ilyet a felhasználó, azt ő dönti el ( pl. összerakott asztalon egy deszkapanelt és azon nézi a működést ![]() Idézet: „Tud a PicKit2 hex-et tesztelni? Nem, ....” Azért ez így nem teljesen igaz, mert sok PIC-et lehet debuggolni a PK2-n keresztül, de sajnos a 12F675 pont nem olyan fajta. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
Na ezzel már megint olyan magaslatokba értünk a témába ami a csillagos ég számomra. Úgy kell nekem miért kíváncsiskodok.
![]()
A debuggolás hibakeresést jelet. A PK2 képes arra (ha a PIC is), hogy egyes regiszterek értékeit kiolvassa működés közben. Ha a programot lépésenként hajtjuk végre úgy, hogy közben figyeljük a regiszterek értékeit, rájöhetünk, hogy hol van a programban a hiba ha valamit nem úgy csinál ahogy azt mi elképzeltük. De mint említettem a 12F675-öt önmagában nem képes erre, venni kell hozzá egy kiegészítőt, de az elég drága ahhoz, hogy egy projektért beleinvesztáljon az ember.
Egyébként a hex-et mint már korábban említettem az Mplab-ban tudsz tesztelni, de az egy laikus számára nem sokat jelent.
Tessék. Amit nem említettél, ha az elején nem csukják be időbe az ajtót mit csináljon nálam 20 mp után timeout és beugrik az elejére és várja, hogy újra elindítsák.
Köszönöm. A 20 mp utáni újra indulás tökéletes!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |