Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   35 / 50
(#) pucuka válasza Edimax hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
24 V -ossal is lehetne tölteni, kissé necces, de ha odafigyelsz nem lehetetlen. 2 db 12 V / 20 W -os izzót sorbakötsz, és ezen keresztül töltöd, de a feszültséget folyamatosan figyelned kell. Ha a töltésről levéve a feszültség 14 V körüli, akkor jó. Így könnyű túltölteni, ezért a feszmérő mindíg legyen az akkun.
(#) usane válasza Edimax hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Vagy megpróbálhatod a nagyobb feszültségűt külön meríteni pl egy izzóval vagy motorral kb a másik szintjéig, és újra felrakod őket töltőre, hogy akkor mi történik.
(#) dinokal válasza Edimax hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Mindkét aksi jó. 13,6 + 14,9=28,5 /2=14,25V. Kicsit túltölt a gyári töltő, 14,1V lenne az ideális akkunként, de néhány típusnál ez a 14,25V még megengedhető.
Mivel nem lehet tökéletesen egyforma a belső ellenállásuk, ezért nem egyformán merülnek és töltődnek. A gyári töltő használatával ez a különbség tovább fog nőni. Sokkal hamarabb tönkre megy az az aksi, amit rendszeresen túltöltesz. Több megoldás létezik, vagy veszel egy 12V aksitöltőt vagy csinálsz egy LM317-el pár forintból egy töltőt hozzá és megküldöd vele a gyengébbiket. Mindkét megoldásnál az erősebb aksit le kell meríteni a gyengébb szintjére.
Harmadik megoldás a legegyszerűbb, az aksikról leveszed a gyári madzagokat, a két mínuszt összedrótozod, a két pluszt pedig összekötöd egy 5W-os izzón keresztül, aztán hagyod kiegyenlítődni őket. Ezután már megint töltheted a gyári töltővel, de sajna ezt időnként el kell játszani. Sokkal hosszabb életűek lesznek az aksik.
(#) Edimax válasza dinokal hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Köszönöm ez eddig i segitséget.
Kevés a időm, de muszaj lessz akkor,Össze dobok egy ilyen töltőt LM317.
Majd irok a fejleményről.
(#) dinokal válasza Edimax hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Ez a 317-es a 100 mA-rel gyenge lesz. Válaszd a nagyobb 1A-est, és ne feledkezz meg a hűtéséről sem.
Ha kevés az időd, leggyorsabb az 5W-os izzóval kiegyenlíteni az akkukat, utána töltheted a gyári töltővel. Mivel az egyik túl van töltve, ezt úgy sem kerülheted el.
(#) Edimax válasza dinokal hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Helo . AZ a LM317 1,5A tud. Ezt fogom megcsinálni. Bár nekem mindegyvolna,hogy melikkel csinálom meg. Alkatrészekkel nem gond. Csak a sok melo.
De valahogy bepréselem a meloba.
(#) etm hozzászólása Júl 20, 2016 /
 
Hello! Vettem ujj akksikat az elektromos kerékpáromba. Tesztelés céljából lemerítettem 11.2 Voltig. A terhelés 2.8 Amper volt. Jó a kapacitása. Nem gyenge az akksi. Azon lepődtem meg, hogy lemerítés után mikor feltöltöttem meleg volt az akksi elég szépen. Ez mitől van? előtte mikor feltöltöttem nem melegedett,csak a lemerítés utáni töltéskor. Nem szabadna 11.2 Voltig meríteni?Én ugy tudom hogy 10.5 Voltig is bírni kellene a merítést.Üdv!
(#) weend válasza etm hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Az akkuk nem 100%-os hatékonyságúak - az energia egy része elvész, mivel hő- és kémiai reakciók lépnek fel a töltés és a lemerülés során
(#) ptesza hozzászólása Aug 7, 2016 /
 
Hali.

Van egy GP1272 F2 akksim, szünetmentes tápegységbe való ,illetve oda akarom beépíteni.
Jelenleg 6.1 voltot mérek rajta.
Felejtős? Vagy megéri próbálkozni? Elméletileg még új ,csak keveset volt használva..
(#) elhungaro válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Próbáld ki...
(#) zolika60 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Veszteni nincs mit. Próba, ahogy elhungaro barátunk is javasolta. Néha vannak csodák.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) ptesza válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Köszi. Csak arra voltam kíváncsi van-e esélye , értelme.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy elektromos kapu vezérlő elektronikát építek, amely akkumulátorról üzemel. Egy áramgenerátoron töltöm felfelé szép lassan 13.5V-ig, amelyet egy mikrovezérlő ADCvel mérek és felügyelem a küszöb értékeket. A cél az hogy akkor is menjen az elektronika ha elmegy az áram véletlenül. Mivel a folyamatosan rajta lévő elektronika állandóan merít és ugye nyitják a kaput (20-25A áramfelvétele van a motornak), az akkumulátor egy használt 12V-os akksi, elektromos bicajból, ide még tökéletesen megfelel. Van egy pár dolog amely még nem tiszta nálam. Úgy tudom mivel ez ciklikus, zselés akkumulátor, mennyire szereti ha nem sűrűn merül le? Mivel folyamatosan a hálózatra lesz dugva egy 15V/1A adapterrel, közöttük pedig egy relé és egy áramgenerátor található. a relé kapcsolja ki/be a töltést. Az áramgenerátor mezei tranzisztoros, 300-400mA-el tölt és szép lassan fel is tölti. Hova állítsam a feszültség küszöb értékeket hogy minél tovább járjon be az akku? Mi a max feszültség és mennyire meríthetem le? Persze figyelembe kell venni azt is, hogy még a kaput nyissa ki mikor engedem lemerülni + a hálózati feszültség is elmegy. Vagy nem muszáj hagynom lemerülni? Lehet folyamatosan feltöltve? Mert akkor 12.5V-nál kapcsolom be a töltőt, 13,5V-nál meg ki. Mit gondolotok?
(#) NooooP válasza proli007 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Üdv. Proli mester!
Elkészítettem ezt a töltőt, R4 1ohm lett, R9 és a mérő-kijelző elmaradt. Szépen be tudtam állítani akku nélkül, a végfeszt 14.4 V-ra, ill. a pufferfeszt 13,6 V-ra. Rátettem akksira, megindult a töltés ( zöld és piros led is világított), de 13,6 V-nál kialudt a piros led, (és tartotta is ezt a feszültséget), nem ment tovább a töltés a beállított végfeszültségig. Ha a nyomógombot benyomva tartom, akkor eléri a végfeszültséget, itt kialszik a piros led. Ha elengedem a gombot, szépen beáll a csepptöltési feszültség. Olyan, mintha Q3 nem nyitna (ezt már cseréltem is de nem oldódott meg a hiba). Mi lehet az oka?
Válaszodat előre is köszönöm! Üdv.!
(#) proli007 válasza NooooP hozzászólására (») Jan 11, 2017 / 1
 
Hello! A leírásodból számomra úgy tűnik, nincs gond. Hiszen minden funkcionál.
A töltést nem a feszültség váltja át, hanem a töltőáram csökkenése. Mert a TL431 csak korlátozza a feszültséget.
Mikor a töltés folyik, akkor az R4 söntellenálláson az LM317 1,25V-ot állít be. Ha 1ohm az R4, akkor ez 1,25V-ot és 1,25A töltőáramot jelent. Az 1,25V a Q2-őt nyitva tartja, így világít a piros Led, a Q3 kinyit és söntöli a P2 potit. Így a TL431 14,2V-nál korlátozza a feszültséget. Vagy is ha az aksi eléri ezt a feszültséget, az nem nő tovább és így a töltőáram csökkenni kezd.
Ha az R4-en a feszültségesés eléri a 600mV-ot, akkor Q2 lezár, piros elalszik, és a Q3 átváltja a TL431 korlátozását 13,6V-ra. A töltőáram ebben a pillanatban nullára esik le, majd az aksi feszültségének csökkenése után felveszi csepptöltés módot, vagy is amit az aski 13,6V-mellett önkisütési áramával felvesz.

Ha az aksi gyenge, akkor az 1,25A hatására ez a folyamat, elég gyorsan végbemehet és esetleg úgy tűnik, hogy fel sem emelkedett a feszültség a 14,2V-ra. Ekkor már csak a 13,6V lesz látható. Probléma lehet, ha nem megfelelő értékű a nyers tápfeszültség (esetleg a trafó), vagy nem elégséges a szűrés. Mert ha a feszültség ingadozik, vagy is a brumm feszültség miatt a kimeneti feszültség hullámzik, akkor a töltőáram is ezt teszi, és a Q2 ki-be kapcsolgatására, csepptöltésre válthat az áramkör..
Esetleg meg kell nézni, hogy amikor a piros Led ég, az R3 ellenálláson kialakul-e a kb. 650mV feszültség.
Talán ezeket kellene/lehetne ellenőrizni.
(#) furko válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Szia proli007!

Megépítettem a fentebb kitárgyalt töltőt, szépen teszi a dolgát, nagyon ötletes és jó kapcsolás.
Az volna a kérdésem hogy miként lehetne a töltőáramot 4-5 A-re felvinni?
Az LM 317 max 1,5A-t tud. Lehetne-e 3db-ot párhuzamosan kapcsolni, vagy 2db LM350-et, vagy esetleg megfejelni tranzisztorral? Van erre megoldás?
üdv.:furko
(#) NooooP válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Hello!
A trafó volt az... egy kiszuperált fólia hegesztőgépből importáltam, terhelés nélkül 19,77 V pufferelt egyenfeszültség volt rajta, terhelésre leesett. Megnöveltem a söntöt 2 ohmra, így már tökéletesen üzemel. Köszönöm a segítséget! Üdv!
(#) proli007 válasza furko hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Hello! Természetesen meg lehet növelni a stabi kimeneti áramát, de egyéb "következmények" is vannak. Én nem vagyok híve a teljesítmény növeléseknek, így partner sem ebben mindig. Persze Te tégy belátásod szerint.
(#) rettung hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Sziasztok!
Abban kernem a segitsegeteket, hogy 12v-os zseles akkut hasznalok foleg vilagitasi celokra. A led egot direktbe kotom az akksira. Hogyan tudom megakadalyozni, hogy az akksit tulmeritsem? Vsn erre kesz elektronika, vagy kesziteni kell? Amugy illyet nehez csinalni?
Koszonom!
Peter
(#) proli007 válasza rettung hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Hello! Kell egy feszültség figyelő, egy tároló, amit be-ki tudsz kapcsolni és amit az alacsony feszültség kikapcsol. És kell egy teljesítmény eszköz, ami a világítást kapcsolja. Pld. így lehet megoldani a gondot. A feszültség figyelése itt nem túl precíziós, a kapcsolási értéket a zéner feszültség, a Led nyitófeszültség és a tranyó bázis-emitter nyitófeszültségének összege adja. De talán nincs is szükség a túl "precízkedésre". Cserében viszont rendkívül kicsi az önfogyasztása kikapcsolt állapotban. Valamint ki és be is lehet vele kapcsolni a lámpát.
A lekapcsolási érték Rx segítségével kismértékben változtatható. Ha nem, akkor az Rx-re nincs szükség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) rettung hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Huha! Ez nekem kicsit magas! Sajnalom! Valami olyasmire gondoltam, ami: pl. Belefer egy kicsi dobozba, rakotom az akkura, a doboz oldalan mondjuk lenne egy tapegyseg aljzat, amibe bedugok barmit(izzo, ledszalag, radio tolto platform, stb.) Es csak annyit csinal, hogy ha az aljzatba egy bizonyos ertek ala csokken a feszultseg, akkor lekapcsol. Mintha lehuznam a sarut az akkurol.
Ez hulyeseg?
(#) proli007 válasza rettung hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Nem hülyeség, csak vagy tárolni kell az infót hogy be van kapcsolva, vagy hiszterézis kell (ki és bekapcsolás közötti feszültség különbség). Mert mihelyt lebontja a kapcsolás a lámpákat, az aski feszültsége azonnal visszatér, és erre visszakapcsolna. Valamint törekedni kell a legkisebb fogyasztásra, ha állandóan az aksin van. De nagyon egyszerűen (két alkatrésszel) ez nem megoldható.
Itt a TLC555 áramköre is pld. ez teszi amit szeretnél.
(#) rettung hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Koszonom a kimerito valaszt!
Mellesleg egy zseles, vagy epp savas akkumulatort meddig lehet tarolni, kulonosebb hasznalat nelkul?
Nekem vagy egy a szekrenybe 12V 2,3Ah , ugy kethavonta szoktam ratolteni. Igy meddig "all" el?
Koszi!
(#) Tardief hozzászólása Máj 20, 2017 /
 
Sziasztok!
Megfeledkeztem egy zselés akkuról, így legalább 1 évet állt. Jelenleg 5,5V...
Lehet még életet lehelni bele vagy kuka?
(#) Joe_001 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Üdv!
Próbálkozz regeneráló töltővel. Ha észhez tér bingó, ha nem kuka!
(#) Tardief válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Jelenleg csak labortáp van, de megpróbálok majd szerezni.
Köszönöm!
(#) Joe_001 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Anno "megrúgattuk"., de az csak kevés részét hozza le az elszulfátosodott résznek, és látszólag észhez tér, de kapacitását vesztette. Annyiszor úgy sincs rövid ideig megpezsgetni az elektródákat, meg kisütni. A regeneráló töltő ezt akár több napig is csinálja, meg ez zárt akksi itt a töltőfesz is pont azért 14,1V alatt hogy ne pezsegjen, mert a kolloid állapotú elektrolitot ellökheti a pezsgés az elektróda falától. Az megint kapacitás vesztés. A regeneráló töltő meg tán nem tartja annyi ideig a 30 Voltot az akksin, hogy ez megtörténjen. Tehát sok szerencsét hozzá!
(#) Joe_001 válasza rettung hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Üdv!
A cégnél akol dolgoztam az akku gyártója 3 év garit adott az újra. Mi kettőt. Tehát egy évesnél öregebb akksi nem került a szünetmentesbe. Egy évig, lehet rá se néztünk... Viszont beüzemeléshez az akksikat válogattuk belső ellenállás szerint. A műszer zsinórja volt 1,2 mille...
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
(#) domi64 válasza Tardief hozzászólására (») Máj 22, 2017 /
 
Szia! Lehet bele életet lehelni! Méghozzá lüktető egyenárammal (tehát NEM simitott egyenárammal!), házilag is lehet lüktető egyenáramú tápegységet csinálni! 230 V-ra rákötsz egy trafót, és a kimenetét csak egyszerüen egyenirányitod, egyszerűbb komplett diódahidat (Graetz-hidat!) rákötni a szekunderre! És igy lehet szulfátlanitani az akkut! A teljes, vagy majdnem teljes lemerüléstől keletkezett ólomszulfát nagy részétől igy meg lehet szabadulni, de nem biztos, hogy olyan tökéletes lesz, mint újkorában!

Jó tanács: Az ólomakkuknál nagyon fontos, hogy NE hagyjuk 12,55 V alá menni a feszültséget! Mindig ellenőrizni kell multiméterrel az akku feszültségét! Ha 12,60-61 V környékén van a feszültség, már érdemes töltőre tenni az akkumulátort!
(#) kendre256 hozzászólása Szept 25, 2017 /
 
mechanika részére:
(Itt válaszolok, mert a kezdő kérdésekben ez eléggé offtopic...)
Az akkuknál a kapacitást 20 óra kisütési időre szokták megadni. Ez 20Ah-s akkunál 1A áramot jelentene (kb. 21W-os izzó, ahogy bitmixer írta). Nagyobb kisütőárammal több lesz a veszteség, kevesebb energia vehető ki belőle. Emiatt lehet az akku jó, mert te 1,6A-es árammal sütötted ki. Ki kellene próbálni a kb. 1A-es árammal is, egy teljes feltöltés után.
Az elmúlt napokban több akkumulátor kapacitását is mértem cQAAOSwt0FZCaMI" target="_blank" rel="nofollow" >egy ilyen teszterrel.
7 és 12 Ah-s akkukat nézegettem kb. 0,8A kisütőárammal. A jó akkuk a névleges kapacitásnál nagyobb, 7,3...7,4Ah-kat is mutattak. A rosszabbak meg 3,5Ah-t... A terhelés arányosan hasonló volt azzal, ahogyan te terhelted a 20Ah-s akkudat, szerintem a te akkud mutathatna többet is, ha elvileg új.
Az akkujaimat egy ilyen Einhell automata töltővel töltöttem, míg teljesen fel nem töltötte. Ez a töltő az akku feszültségét felengedi egészen 14,4V-ig, de akkor már csak 10-20 mA töltőáram folyik
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
Következő: »»   35 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem