Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   3 / 16
(#) Sarok Adrián válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2008 /

Ezért jó mások véleményét is meghallgatni, hátha valami elkerüli az ember figyelmét

-Az ellenállás a bázisra tényleg jogos, mert ugye a félvezetők nem rajonganak a hirtelen áramlökésekért.
(módosítani fogom)

-Az 1N4007-et azért tettem bele, mert ha fordítva kötjük rá az akksit, akkor úgyis csak a vezeték ellenállása szab határt az áramnak, ami miatt akár 100Amper is folyhat. A biztosíték kiégésének ideje tized másodpercekben mérhető (a nagy áram miatt kisebb ív is kialakulhat benne úgy, mint hegesztésnél), viszont a dióda pillanatnyi túláramát kisebb időintervallumra adják meg, következésképpen valószínűleg zárlatos lesz!!! (Autorádióknál sem mindig tesznek be nagyobbat) Ha már úgyis cserélni kell, én szívesebben cserélek egy 6-7Ft-os alkatrészt, bár aki hosszabb távon gondolkodik (vagy elég ügyetlen tud lenni) és sokszor rövidzárlatot csinál, annak érdemes betennie egy 10-20 Amperes diódát, mert ez nem valószínű, hogy tönkremegy. Mivel számítógép tápokról van szó, biztosan akad otthon néhány bontott nagyáramú Schottky-dióda, így ismét "TESCO gazdaságos" lesz a remekmű .
(#) Gelez hozzászólása Márc 10, 2008 1 /

Sziasztok!
A fesszabályozás 5V-os ellenállását kivettem, a 12V-os maradt, az osztó alsó tagját úgy választottam, hogy a 12V megmaradjon és csak erre szabályozzon. Ez sikerült is, 4A-ig próbáltam, csak par %-ot változik a kimenet.
A probléma, hogy 2A felett halk sípolás jön a tápból. Mi lehet az oka? A visszacsatolás megmaradt, a többi dolog nem változott.
(#) proli007 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 11, 2008 /

Hello!

Sajna ehhez szkóp kell, mert meg kellene nézni a jeleket. Lehet, hogy valami még beleszól a szabályozásba, vagy kondi hiba van és a visszacsatolásba váltó is vissza kerül, és ez okoz parazita rezgéseket, esetleg.
Nézd meg a trafó kimenetén a jelalakot, szép szabályosnak illene lenni, terhelés hatására csak a kitöltési tényező változhatna, de nem kapkodva.
(esetleg törött valamelyik vas, de ez nem jellemző)

üdv! proli007
(#) Gelez hozzászólása Márc 12, 2008 /

Szia Proli007!

Szkóp sajna nincs
Az a furcsa, ha visszateszem az 5V ellenállását, és az osztó alsó tagját (1-es láb és föld között) visszacserélem az eredetire, akkor nem jelentkezik a sípolás. Ekor viszont nem stabil a kimenet, 4A-ig majd 1V eltérés jelentkezik Az IC nem 494 hanem IR3M02 de az adatlapja szerint a kettő kompatibilis.
Egy változtatható ellenállást használok terhelésnek, 2A-től felfelé a sípolás erősödik, 5A körül a csúszka hozzáér a huzalt lefogó rézlemezhez, ekkor csak a vezeték marad mint ellenállás, az áram felugrik 14A-re. A feszt így is tartja, de a sípolás teljesen megszűnik.

Ha nem sikerül a sípolást megszüntetni használható így a táp? A sípolás nem különösebben zavaró, ha az egészségére nincs káros hatással.
(#) proli007 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Hello!

Hát ha a sipolással egyidőben nem romlik a jelalak, akkor nincs gond, de minden négyszögtől való eltérés hőként, a tranyókban marad. Az IC bemenete nagyon érzékeny, még egy mérőzsinórt sem bír el. Viszont próbálkozhatnál, valami kondis visszacsatolással az analóg erősítőnél, a 2-es és 3-as lába között, ha tényleg kompi a TL494-el.

üdv! proli007
(#) Gelez válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Próbáltam a kondikat:
100n és felette el sem indul
10n-val már 1A-nél elkezd sípolni.
A kondik lábait rövidre vágtam.
Egyébként mi adhatja ki a hangot? Ha a tranyók nem melegednek túlságosan, más probléma lehet még?
(#) proli007 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Az szinte biztos szinte, hogy valami parazita rezgés, mert az üzemi freki a hallható határ feett van. Lehet egy tekercs, kondi, bármi. De ha a csavarhúzóz ráteszed az alkatrész és a füled közé, lehet meghallod. Vigyázz, meg ne rázzon, vagy zárlatot ne csinálj, mert akkor sipolni biztos nem fog....

Ha nem melegszik semmi, és nem zavar, hagyd a fenébe, mert szkóp nélkül nehéz az ügy.

üdv! proli007
(#) Gelez válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Idézet:
„Vigyázz, meg ne rázzon, vagy zárlatot ne csinálj, mert akkor sipolni biztos nem fog....”

Legfeljebb én sípolok szívkamraremegés közben.

Visszaállítottam az eredeti kapcsolást, nem volt hang. Az 5V fóliáját elvágtam ahol a szabályozó áramkörökhöz megy, majd egy 130/100 ohmos osztóval a 12V-ból előállított 5V-ot adtam neki. (a 12V nem volt 12, így az osztott 5V majdnem pontos volt). A kimeneti fesz stabil volt, de a sípolás is megmaradt. Több ötletem nincs, egyelőre meg kell barátkoznom a sípolással.

Köszönöm a segítséget Proli007!
(#) Bonanza02 válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

A kivert biztiket cserélni mégicsak pénz. inkább egy soros dióda a töltés kimenetén. Igaz,hogy esik rajta egy kis fesz,de fordított tápra véd, és bele lehet kalkulálni. Van olyan 25A-es dióda,ami olyan tokban van (TO220),mint egy BD243. Szigetelt kivitelben csak fel kell csavarozni a doboz lemezére.
Az a diódás védelem inkább kívülről jövő túlfesz ellen védene. A gyakorlatban mindig bezárlatosodik az 1N sorozat. (Lásd pl. Orion régebbi színes tv-k tápja.)
Lehet,hogy akkor jobb egy zéner, pl. ZY5,6 (persze fordítva)
(#) proli007 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Hello!

Idézet:
„Lehet,hogy akkor jobb egy zéner, pl. ZY5,6 (persze fordítva)”

Ezt azért gondold végigi mégegyszer.

üdv! proli007
(#) Bonanza02 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Te is végiggondoltad?

(#) l48 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Üdv. Ha az a változtatható ellenállás huzalpotméter akkor megmagyarázható a sipolás. Próbáld valami tisztán ohmos terhelésel, hogy ezt a feltételezést kizárd
(#) proli007 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

Szia!

A világért ne gondold, hogy sértegetni, vagy kioktatni akartalak, csak

- A kimeneti soros dióda, fordított polaritás ellen sajnos nem véd, mert ha az aksit fordítva kötöd rá, akkor is vezetni fog
- A töltő, 12V-os aksihoz készült, 15V-os kimeneti feszültséggel. Hova gondoltad, az 5,6V-os zénert?

üdv! proli007
(#) Gelez válasza l48 hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Szia l48!

Kipróbáltam egy 55W-os izzóval, de a sípolás megmaradt.
Viszont Proli007 csavarhúzós hallgatózásával igen hamar sikerrel jártam. Csak közelítettem a fojtóhoz (nem a gyűrű) és máris változott a hangmagasság. A fojtó helyére betettem az 5V-ét, sípolás megszűnt.
De most sem értem, ha ez volt a rossz akkor miért nem volt hang az eredeti konfiggal.
Mindegy, ezen még túl is tenném magam, de újabb érdekes eset történt. Vmi áramkorlátot akartam tenni bele, a 4-es lábon a deadtime-ot állítgattam a sönt+opamp+referencia összeállításban, úgy tűnt működik. Ma tovább akartam finomítani a dolgon, de bekapcskor a primer tranyók füstöt és szikrát eregetve az örök elektronmezőkre távoztak.
A szekunder oldalt babrálva mit lehet annyira elrontani hogy ez történhessen? A tranyókat a 494 kapcsolja, gondolom vigyáz hogy ne egyszerre mindkettőt. Túlterheléskor meg az egymenetes trafó kapcsol ki nem?
Van vkinek ötlete?
(#) proli007 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Szia!

A Feszültség szabályzón kívül, nekem sincs jó tapasztalataim. A beépített áramszabályzó korlátozása esetén csak kapkodás van a kimeneten, aminek vége a rossz jelalak, és a melegedés.

Ha műverősítőnek +-tápja volt, az gáz. Mert a Deadtime bemeneten belső (100mV ha jól emlékszem)referencia biztosítja a minimális holtidőt. De ha minuszba húzod megszűnhet és akkor puffancs.

üdv! proli007
(#) Gelez válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2008 /

Szia!

A tápot a 494 tápjáról vettem. De amúgy jól működött, 0,5A -ig le tudtam szabályozni a zárlati áramot, csak amikor még lentebb akartam menni omlott össze a táp és adta azt a hangot mint egyébként zárlatkor.
Talán mert már annyir akicsi volt a leszabályozott fesz, hogy a 494-nek sem volt elég.
Tehát jól ment tegnap este amikor kikapcsoltam, és eldurrant ma délután amikor bekapcsoltam.
Ezt a 494 adatlapjáról vettem:
An internal offset of 110 mV ensures a
minimum dead time of ~3% with the dead-time control input grounded.
Ebből gondoltam, mivel a táp földje volt a test, nem ronthattam el semmit.
(#) proli007 válasza Gelez hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Szia!

Nem néztem a Tied milyen, de a TL494 miatt csak az ATX-es tápot lehet leszabályozni, mert ott a készenléti tápból kapja a TL a feszültségét.

üdv! proli007
(#) szilva válasza Gelez hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

A dead time control környékén lévő RC tagokkal oldják meg sokszor a táp lágyindítását is. Lehet, hogy ezt toltad el az átalakításkor, és bekapcsoláskor túl nagy árammal indult volna.
(#) Gelez válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Síma AT táp, nincs készenléti táp. Egyáltalán hogy tud elindulni egy ilyen cucc?
(#) Gelez válasza szilva hozzászólására (») Márc 18, 2008 /

Elképzelhető, hogy a potméter, amivel próbálgattam meddig szabályzhat az opamp (meddig növelhető a deadtime) testre húzta a 4-es lábat bekapcsoláskor. Ez okozhatta a katasztrófát?
(#) deepwell hozzászólása Ápr 9, 2008 / 1

sziasztok !

megcsinaltam az atalakitasokat, viszont ha az 5V tekercset kiveszem el sem indul a tap. Ha visszateszem vagy rovidre zarom tovabbra is 12V ot ad a 12Vos agon ! Van e valakinek otlete, hogy mit csinalok rosszul !?

udv
Melykuti Gyuri
(#) proli007 válasza deepwell hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Hello!

Valami triviális hiba van.
Esetleg a védelmi áramkör észreveszi az 5V hiányát, és letiltja a vezérlést a DadeTime Ctrl bemeneten keresztül. Előtte, egy tranyós, vagy LM339-es fokozat a védelem. Azt kell hatástalanítani.
De vigyázz, mert az IC 4. lábán lévő elkó és a földremenő ellenállás mindenképpen kell, mert ez biztosítja bekapcsoláskor a "lágy indítást". Ha nincs bent, egyből pukkancs lesz a vége!

üdv! proli007
(#) Sarok Adrián válasza deepwell hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

Ha kevés az üresjárati terhelés, akkor nem fog elindulni, mert túlfeszre letilt (Az impulzusszélesség minimuma nagyobb nullánál, ezért kell a terhelő ellenállás).
-Megoldás: A 12Voltos kimenetre plusz terhelés beiktatása. Próbaképpen ez lehet egy 3-10Wattos auto izzó is. -Remélem deepwell megkapta a mailt, mert a freemail nem nagyon akar mostanság Operálni...
(#) kiszebra hozzászólása Máj 3, 2008 /

Sziasztok!
Van egy Mercury pc tápom(kép), és két akksim.(12v 6,5 AH, 12v
7,5AH) Ha ezeket az akksikat csak úgy rákötöm a táp 12v-os ágára akkor mire jutok?

DSC00788.JPG

(#) proli007 válasza kiszebra hozzászólására (») Máj 3, 2008 /

Szia!

Semmire!
Az aksinak a névleges feszültsége 12V. Ha fel van töltve, kb 12,5V feszültséget ad terheletlenül. Tekintve, hogy ez megegyezik a PC táp feszültségével, az áram szinte sehova nem fog folyni, kivétel, ha az aksi előtte mélykisülésbe vitted. (A kocsikat is így bikázzák, ha lemerül az aksi, de a bika és az aksi között, szinte semeddig nem folyik áram)
Szóval az aksi töltéséhez magasabb feszültség kell, és áramkorlát, mert alapesetben kb. a kapacitás 1/10-vel, és állandó árammal kell tölteni, 14,2V feszültség eléréséig. Ott a töltés megszakad, vagy a töltőáramot le kell csökkenteni legalább a harmadára és a Te esetedben kb. még két órán keresztül tovább tölteni.

üdv! proli007
(#) kiszebra válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

Köszi a választ!
üdv.
(#) koczian79 hozzászólása Máj 27, 2008 /

Helló ! A minap kaptam egy pc tápot és a kérdésem az lenne hogy lehet-e belőle készíteni 12v-os akku töltőt.
(#) Sarok Adrián válasza Gelez hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

"A tápot a 494 tápjáról vettem. De amúgy jól működött, 0,5A -ig le tudtam szabályozni a zárlati áramot, csak amikor még lentebb akartam menni omlott össze a táp és adta azt a hangot mint egyébként zárlatkor."

Kedves Gelez!
Szerintem azért halhatott meg a tápod (ha jól értem), mert a tápot a TL494 tápjáról vetted.... Mivel ez nem ATX, hanem AT táp, ezért a TL 494 tápja a kimeneti 5Volt, amit mi ugye ellenállásos feszültségosztóval állítottunk elő a 12Voltból. Amikor leterhelted (akár tévedésből is), a kimenő feszültség (12 Voltnál is) elkezdett emelkedni, mert az 5Voltot próbálta tartani. Nálam az összes ilyen átalakított tápból ki van írtva az összes 5Voltos kivezetés (piros vezetékek).

De az is lehet, hogy valamelyik kondi zárlatos lett (elsősorban a kimeneti 12Voltnál, mivel itt növeltünk feszültséget).
Ha rosszul gondolom, akkor javíts ki.
(#) gooffy hozzászólása Júl 9, 2008 /

nekem 1 olyan kellene rajz v. leírás hogy szabályozni lehessen az áram erőséget és persze pc tápból kellene létrehozni ha lehetséges
(#) szüel hozzászólása Júl 12, 2008 /

Olvasgatván a témát, arra gondoltam a tönkrement zepter lámpám tápját helyettesíthetném pc táppal. A 12 V 90 W halogénizzót rákötve a táp leáll, kisebb 21 W müködik csak a fesz. leesik 11 V ra. Lehetséges e, hogy van olyan pc táp ami bírja a 90 W os izzót és terhelve is tudja a 12 V vagy egy kicsit nagyobb feszt?
Következő: »»   3 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem