Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2825 / 4030
(#) kendre256 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Elmondanám a talált két-három webáruházban megadott típusszámot (másként jelölhetik itt-ott), és majd az eladó megnézi a neten, és az alapján küldi a saját típusszáma szerintit. Ha nem tudja (nem akarja) megnézni a neten, akkor onnan nem nagyon érdemes rendelni szerintem...
(Ezért jobb olyan helyről rendelni, ahol te választod ki a terméket és korrekt, méretekkel rendelkező adatlapja is van.)
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 23, 2016 /

Srácok! Köszi a segítséget
Tehát cpm5 sprkapocsléc, az most mindegy, hogy mekkora, olyat vágok belőle amilyen kelleni fog.
Üdv szép napot
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Nem jó. Sebi leírásában a CPM a lábak távolságát jelenti, ami 5.08 mm, a HESore-ban pl. RM-mel jelölik ugyanezen adatot. Sorkapocslécre a google képkereső nem kevés típust ad, Sebi csapsorlécet írt.

Ilyet telefonon rendelni a tévedés melegágya...
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Köszi, nem rendelni akartam, hanem csak rákérdezni, hogy egyáltalán van-e, elinduljak-e a város másik végébe.
Sajnos csak 3-asakat kaptam, így egy kis + meló volt összerakosgatni.
Üdv
(#) butib hozzászólása Júl 23, 2016 /

Üdvözlet
Nem tudtam hová tegyem fel a kérdésem . Máshol nem válaszolnak (és kezdő vagyok) . Van egy e cigi-ből kivett elektronika amit át szeretnék alakítani . Feszültség állítás gombokkal . Problémám az hogyha megnyomom a nagygombot akkor jön ki a feszültség kb 8 sec-ig utánna csak akkor ha elengedem és újból megnyomom (gyárilag így kell működnie) . Meg lehetne oldani hogy akkor és addig működjön amíg én szeretném . Ic-ken nincs felirat.
Segítséget előre is köszönöm
(#) bolabacsi hozzászólása Júl 23, 2016 /

Üdv kedves fórumozók!
Készítettem egy számlálóláncot, mely az eltelt perceket számolja 1- 9-ig. A percek kijelzésére egy SA56-11PBWA-A jelű 7 szegmenses kijelzőt használok. Hibajelenség: Pl.:az 1-es szám kiírásánál a b és c szegmens mellet rövid idő elteltével megjelenik az - a és g szegmens is, igaz ezek halványabban világítanak. A kettes szám kiírásánál nincs hiba, de a 3-as számnál hasonlóan - rövid idő elteltével felesleges szegmensek is megjelennek...A nullánál néha a g szegmens is megjelenik, szintén halványabban. Mi lehet a hiba oka?
(#) dokidoki válasza butib hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Valószínűleg azért nincs válasz mert a konkrét áramkör megismerhetetlen. Így nincs mit agyalni róla.
Hacsak annyit nem, hogy nem véletlenül 8 másodperc az üzemideje a "cuccnak" mert az egy pici fűtőszál, ha folyamatosan menne, vagy tovább mint ami be van állítva, akkor túlhevülne - szétégne.
(#) ktamas66 válasza bolabacsi hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Szerintem nem a kijelződ hibás, hanem a meghajtása , de azt nem tudjuk hogyan történik.
(#) pont válasza bolabacsi hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Teljes kapcsolási rajz nélkül nehéz megmondani, de ez így nem normális, biztos ki lehet javítani.
(#) RoliNyh válasza bolabacsi hozzászólására (») Júl 23, 2016 /

Jó lett volna mondjuk néhány kép is, ne nekünk kelljen már kitalálni, te mit látsz...
(#) norbert1980 hozzászólása Júl 23, 2016 /

Sziasztok!

A led világítás topikban tettem fel ezt a kérdést,de inkább ide tartozik.

A segítségeteket szeretnén kérni a következő dologban.A led-es helyzetjelző világítás beázott és ennek az elektronoka nem igazán örült.A ledeket tartalmazó panel teljesen korrodált,így az kuka.Ezt a panelt szeretném kiváltani egy házi készítésű 4 ledből álló alkalmatossággal.A ledeket a a fényszóró megfelelő helyére ragasztva sorba kötve szeretném telepíteni,mert a gyári is így volt.Azonban több elektronikai elem is volt a lapon,amit nem tudtam beazonosítani a korrózió miatt.Hogyan kellene összekötni a 4 led-et és mi kell még hozzá.Egy kapcsolási rajzzal vagy egy érthető leírással segíthetnétek.Gondolom a feszültséget is stabilizálni kellene,illetve azt sem szeretném ha vibrálna vagy leolvadna valami.A lényeg,hogy 4-5 mm-es piros led kell,ami viszonylag erős fényerővel bír.

Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2016

1711.jpg

(#) RoliNyh válasza norbert1980 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

A másik hejzetjelzőből kiszedni és lemásolni esetleg?
Egyébként jó lenne tudni, hány mA -t bírnak a ledek, ezt pedig csak úgy tudod megállapítani, ha a másik egységen megméred pl. Mert gondolom a négy eredeti led az működik...

Így eléred azt is, hogy azonos fényerővel világítson mind a két lámpatest.
Ha más áramkört használsz, akkor szemre kell belőnöd az azonos fényerőt...

Egyébként meg sima előtét ellenállással oldható meg legegyszerűbben a dolog:

LED előtét ellenállás számoló...

Vagy áramgenerátorral, de az egy hajszálnyit bonyolultabb.

LED áramgenerátor...
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) norbert1980 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Köszönöm a segítséget.Így már sokkal könnyebb lesz.
(#) bolabacsi válasza pont hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Szia pont!

Íme a kapcs.rajz...
(#) pont válasza bolabacsi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Igen, erre lettünk volna kíváncsiak, hogy a szegmenseket mi hajtja. A 7447 ha jó, nem tud olyan jelenséget, mint amit írtál. Kipróbálhatod, hogy a 7447 bemeneteit leválasztod a 7490-ről és a 7447bemeneti lábaira adsz +5v.ot és gnd-ket, (a bemenetek nem lebeghetnek), akkor működik e helyesen, (az a -5v-os felirat az nem jó) Én ettől az ic től nézném át a vezetősávokat, forrasztásokat, gyanta maradványokat stb..
(#) bolabacsi válasza pont hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Köszönöm a javaslatot! Kipróbálom és majd referálok......
(#) bolabacsi válasza bolabacsi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Megfogadtam a javaslatokat!
Egy alapos "nagytakarítás" segített!
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGETEKET!!!

Készült egy új elvi kapcs.rajz is...
(#) MikulaSan hozzászólása Júl 24, 2016 /

Sziasztok. Hogyan tudom egy adott ismeretlen transzformátornál kimérni mi a maximális A-szám amit képes leadni. Általam ismert tényezők: 230v->14v (egyenirányítás pufferelés után) Szekunder tekercs: 1-Ohm a Primer: 230-Ohm. A trafó felirata: BSL483-A1034A Segítségeteket előre is köszönöm szépen.
(#) teszti hozzászólása Júl 24, 2016 /

Üdv!

Ha ennek a diódának anódját ugyan oda kötöm, akkor fele akkora feszültségesés lesz mintha csak az egyik felét kötném be?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Milyen diódáról van szó? "anódját ugyan oda": Hova oda? Mihez képest fele? A kérdésednek se füle, se farka.
(#) Bakman válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Fényképezd le a trafót, ha lehet több irányból, és megmondjuk, mit mérj le rajta. A vastest méretéből és a szekunder tekercs huzalátmérőjéből kb. be lehet lőni.
(#) MikulaSan válasza Bakman hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Méretarány normál méretű gyufásdoboz. 230v-os oldalon található a Ferrit gyűrű.
(#) nedudgi válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1

Egy lengyel oldalon 9-11V a trafó névleges feszültsége, a mért 14V a terheletlen feszültség lehet.
(#) MikulaSan válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Annyit megtaláltam, de más infót sajnos nem. Arra lenne a fő szükségem hogy mekkora a maximális Amper amit lead. Nagyon hálás vagyok érte hogy segítesz. Annyi nekem is egyértelmű hogy terhelés esetén eshet a leadott volt száma.
(#) RoliNyh válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1

Ha ez bír 1 ampert összeteheted a kezed... Nem nagy eresztés, kissebb órákban rádiókban ilyen olyan vacakokban szokott lenni ilyen kis trafó...
(#) Bakman válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 3

Én 0,5 - 0.7 A terhelhetőségűre tippelem.
(#) MikulaSan válasza Bakman hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Az baj. Azért köszike sajnos nekem 1.5 A körülre lett volna szükségem, illetve a hely szűke végett lett volna tökéletes számomra.
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1

Bocsi, lemaradt a link. Bővebben: Link
(#) morgo válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1

Ha nincs hely nagyobb trafónak, használj dugasztápot. Párszáz forintér már lehet találni lomisoknál 12 V 1,5 - 2 A-es példányokat. Ha mindenáron be akarod építeni, szétberheled a burkolatot, a kapcsolóüzemű elektronika el fog férni a trafó helyén.
(#) MikulaSan válasza morgo hozzászólására (») Júl 24, 2016 /

Amihez kell majd egy apró 2.1 ami hordozható lesz, de kisebbet akarok mint az előző. Már csak a hálózati tápellátás kérdéses de megoldom majd egy dugasztáppal így helyet és sújt is spórolhatok.
Következő: »»   2825 / 4030
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem