Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg vagy digitális hőmérő
Lapozás: OK   8 / 10
(#) pont hozzászólása Okt 3, 2014 /
 
Sziasztok! A KTY-81-210 esetében a feszosztó-műveleti erősítővel olyan problémám volt, hogy a tápfesz ingadozás jelentősen rontott a pontosságon. Rajzoltam "valamit" ami szimulátorban tudja, hogy 1ma-es érzékelő áramnál 0-100 celsius-t kb. 0-9v os tartományban szabályozza. A valóságban ez is elbukna vagy így jó lehetne? A PTC az R3.
(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Okt 3, 2014 /
 
Hello! Ez szerintem a "vagy valami, vagy megy valahová" kategória. Az LM317 szerintem semmit nem csinál. Az áramot a tranyó bázis-emitter szakasza állítja be, ami típus és hőfokfüggő. A másik tranyó, meg a PTC és a két soros ellenállás feszültségét figyeli aminek bázisa szintén hőfokfüggő. Elég messzire kerültél a műveleti erősítőtől és a tápfesz függéstől..
(#) pont válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Köszönöm, hogy ránéztél a "valamimre", akkor nem építem meg. A terv az volt, hogy a PTC által vezérelt tranzisztor szabályozza a 317-es kimenő fesz-ét, az pedig a másik tranzisztort szabályozza. Maga a panel nem lenne hőmérséklet-változásnak kitéve csak a PTC. Messzire is akartam kerülni a feszosztó-műveleti erősítő megoldástól, mert ahány érzékelő egységet tettem a 7815 által stabilizált tápfeszre annyiszor újra kellett kalibrálni az egészet, van hét db.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ha mindössze a tápfesz stabilitása volt a gondod, akkor miért nem használtál az érzékelőhöz egy TL431-et? Egyébként nem tudom milyen a PTC-k szórása, de várhatóan így is úgy is, kalibrálni kell a hőfokra, a pontossági igénytől függően..
(#) hobbi1 hozzászólása Márc 30, 2015 /
 
Tisztelt mindenki!
Van egy eumig M3900 digitális multiméterem. Ezt szeretném használni magas hőmérséklet mérésre (kb.:1000 C'). Megoldható ez valamilyen érzékelő hozzácsatlakozásával? Ha igen hol és mennyiért lehet beszerezni?
Előre köszönöm a válaszokat
(#) proli007 válasza hobbi1 hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Hello! Cseppet a gombhoz a kabátot esete. Mert attól is függ, mit is szeretnél és a multiméter a legkevesebb. Ha csak meg akarsz mérni egy hőfokot, akkor lehet használni egy "K" típusú hőelemet. De nem lesz skálázott, mert a hőmérséklet értéket a mV érték alapján neked kell táblázatból kikeresni. Leolvasási pontossága is kb. 2,5fok lesz és a környezeti hőmérsékletet a kapott eredményhez hozzá kell adni. Tehát 1-2 alkalmi méréshez ez így megfelel.
Ha kalibrált mérést szeretnél leolvasni, akkor a Pt100 érzékelő a megfelelő. De illesztő egységet is kell hozzá építeni. Van hozzá topik. (Hőelemhez is kellene átalakító, de az nehezebb, és hidegpont kompenzáció is kell hozzá.) De a tizedesponttal akkor is bajod lenne, mert csak a műszer 200V-os méréshatárában nem látható a tizedespont. 100V-ra meg értelmetlen lenne az 1000°C-t átalakítani. Más méréshatárban meg mindig rossz helyen lenne a tizedespont.
(#) hobbi1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Tiszteletem!
Köszönöm szépen a gyors választ. A Pt100-as linken csak 500°C-ig írja a felső tartományt. Nekem kemence hőmérséklet mérésére kell megoldás. A neten néztem bimetálos 40 cm hosszú szárú hőmérőt (mert a fal vastagsága 30 cm) 5000 ft-ba jön szállítással együtt de csak 550°C-ig mér és ebben az esetben a felfűtés ideje alatt mindig ki kell szedni és félő hogyha egyszer véletlenül bennmarad nem lesz hosszú életű. Illesztő egységet is lehet vásárolni? mennyibe fáj?
(#) proli007 válasza hobbi1 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
A PT100-al 1000 fokig lehetne mérni de hogy ténylegesen mit visel el, az főként a kialakításától függ. De ha kemencéhez kell, akkor sokkal jobban jársz, ha veszel egy gyári szabályzót. (A múltkor ajánlott az apróban egy kolléga 5000Ft-ért, ami nagyon baráti ár.) Ezek univerzálisan tudják a szokásos ellenállás-hőmérőket és hőelemeket fogadni. Egy "K" típusú (Ni-CrNi) hőelemmel kiegészítve, nem csak mérni, de szabályozni is tudja a kemence hőfokát és a hidegpont kompenzátort is tartalmazza. De olyan hőelemet kell választani, melynek vezetéke elér a szabályzóig, mert különben kompenz vezetékkel kell csatlakoztatni..
Pld. UDC3300
Itt a 9. oldalon láthatod, hogy "K" típusú hőelemmel maximálisan 2400fokig használható.
De vannak egyszerűbb szabályzók is, keresni kell..
(#) tranyo22 hozzászólása Ápr 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy hőmérő szenzorának a kábelét lehet bőviteni?
(#) kaqkk válasza tranyo22 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /
 
Bővíteni ? Minek ? Én inkább megtoldanám ....
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
(#) proli007 válasza tranyo22 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /
 
Hello! "Egy hőmérőét" lehet. De hogy a tiedet lehet-e, az honnan tudjuk, mikor azt sem tudható mi is az érzékelő..
(#) cupika97 hozzászólása Júl 15, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy Voltcraft DET-3T hőmérőm, csak érzékelőm nincsen hozzá, és nem is árulnak. Esetleg ötlet, honnan lehetne beszerezni? Ha jól látom jack dugóval lehet bedugni.
(#) Csupasz válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 15, 2015 /
 
K típusú érzékelő való hozzá. Az e-bay-n van sok féle.
(#) Kovidivi hozzászólása Márc 7, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyen hőmérőm: Weboldal, vagy egy kép róla: Bővebben: Link A szenzornál teljesen fém borítás van, kb. 20 centi hosszon, utána fém harisnyával van védve a kábel. Szerintetek bent lehet hagyni a fém harisnyás részt is a sütőben 180fokC-on? Ahogy nézegettem, ha odacsukom a szenzort a sütő ajtajánál levő gumi szigeteléshez, akkor a fém rész pont bent van (sajnos a felső fűtőszáltól 2cm-re, így annak a hőmérsékletét mérné), és a harisnya már a szigetelésen kívül van.
Köszi.
(#) Csupasz válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Ne hagyd benne a harisnyás részt csak akkor, ha szilikon borítású a vezeték. Ennél nem látom odaírva.
(#) Kovidivi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Köszi, kívül hagytam azt a részt. 100fokC-ig elég jó pontos, szobahőmérsékletet is szépen, +-1fokon belül mutatja. Viszont 170fokC fölött túlcsordul (???), és elkezd 0-ról számolni, kb. 1perc alatt ismét felér 170fokC-ig (ezt sem értem, hiszen már 170fokos a szenzor ilyenkor, mi tart ilyen sokáig...), és ismét kezdi elölről. Kika-ban vettem, nem kínai, és mégsem működik megfelelően. Elég érdesek. Ez már a 2. hőmérő volt, mert az elsőnek kontakt hibás volt a kis jackdugó csatlakozója, azt kicseréltettem egy újra, ez viszont használhatatlan. A dobozán pedig 250fokC a maximális hőmérséklet... Csalódtam.
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
MAX6675, egy K típusú hőelem és egy kontroller? Az első kettő egyben kapható pl. a HEStore-ban is.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2016
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Szia.
Köszi. Ezt kellene kalibrálnom, ugye? Én csak szerettem volna egy hőmérőt, ami 200-350fokC-ig mér, hogy rendesen be tudjam kalibrálni a pákám, és tudjam, hogy a sütőre rajzolt hőmérséklet skálának mennyi köze van a valósághoz. Azt hittem, 6eFt-ért, egy megbízható forrásnál vásárolt eszközt már valamennyire használható. De sajnos nem.
(#) pont válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Egy ilyen Bővebben: Link és egy akármilyen mikrokontroller valami kijelzéssel, ahogy írták, és kalibrálni nem kell 0-1024 C-ig mér.
(#) Kovidivi válasza pont hozzászólására (») Márc 14, 2016 /
 
Nem rossz! Köszi a tippet mindkettőtöknek! De honnan jön a pontosságuk? A gyárban kalibrálják őket, vagy teljesen mindegy, hogy mekkora felületen érintkezik a két fém, mindig fix lesz a feszültségkülönbség? Köszi.
(#) pont válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Az egy komoly szabvány a K típusúnál pl. 41uV/C a MAX ic méri és küldi a mikrovezérlőnek, már C ban az adatokat 0,25-ös felbontásban (mondjuk 0,5C fokot simán ugrál, ezért általában csak az egész fokokat szokták kijeleztetni, de talán 1000 foknál nem is lényeges) Azt mondjuk nem tudom, hogy a 3000 fokos kemencét mivel mérik.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016

Hőelemek.jpg
    
(#) Kovidivi válasza pont hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Én is így gondolom, hogy 300fokC-nál +-10fok eltérés jelentéktelen.
(#) janikukac hozzászólása Júl 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt a labortápot. Működik, csak nem jól. Az a gond, hogy az LM35 folyton 150 fok körüli hőmérsékletet mér. Természetesen a relé azonnal kapcsol is. Ha a lábaira rámérek, akkor leesik a mért érték szinte 4-5 fokra, ahogyan a mért mV-os érték is 4-5mV lesz. (biztosan a multiméter belső ellenállása miatt)

A nyák nem az eredeti, egy kicsit átrajzoltam, de mindenben megegyezik az eredetivel, többször leellenőriztem. Szakadás, zárlat nincs, átmértem mindent többször. (volt szakadás, de azt javítottam) Másik szenzorral is próbálkoztam már, nem az a ludas. Képeket itt láthattok róla nagy méretben: Bővebben: Link

Bárminemű segítséget megköszönnék, nekem már semmi ötletem nincs, és szívesen építeném tovább az áramkört. Az én tervemet is csatoltam mellékletben.

tap.pdf
    
(#) dokidoki válasza janikukac hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Helló, már máshol is felvetetted, de válaszolni nem sokat válaszoltál a felvett kérdésekre és a javasolt megoldásokra. Így hiábavalónak érzem... De az LM35 10mV/C bontású ezért adatlap szerint 4-5 fokhoz 40 50 milivolt kimenőfeszültség kell. Javasoltak az adatlap szerint szűrőtagot, hogy próbáld ki, hátha gerjed. Mert az eredeti, de az általad feltett terven is látszik, hogy hosszú és kacskaringós utat jár be a jel és szinte minden mire a helyére kerülnek a dolgok. Nincs hidegítés a hőszenzornál, nincs a kimenetén szűrőtag, és nem jó ómen direkt bekötni az proci AD bemenetére. minimum kellene egy hidegítő pár nanofarád a bemenetére...
Szóval a tervről sajnos nem jól követhető, hogy mit hogyan kötöttél és ültettél be a panelba. Mert bár a terv lehet működőképes, de a kivitelezésen is múlik sokminden. Nézted e, hogy a LM35 helyesen van e beültetve, nem lebeg -e a GND lába, van e tápfeszültsége, a Vout lábán megfelelő -e a feszültség az adott hőmérsékletnek megfelelően? Ugyanez a feszültség eljut -e a 23 lábára procinak? Ezt a lábat lekötve, és egy leosztott finomállítású potméterrel a kellő -de állandó pld: 500mV feszültségre mit reagál az áramkör....
Tegyél fel róla képet, hogyan is készült el, mert így továbblépni nem lehet, több szem többet lát.
Persze ha megfogadnád a javaslatokat, és szisztematikusan egyesével elkövetnéd a javaslatokat és leírnád ide, akkor lehetne tovább segíteni.
UI: Mellette olyat írni hogy a multiméter beterhel, az kétséges, és gerjedésre utaló jel lehet. Mert a multi 10 Mega Ohm bemenő ellenállása ha beterhel akkor az az áramkör már régen rossz. Normál esetben nem terhelhet be egy ilyen áramkörben, mert nincs benne olyan pont ami nagyságrendileg összemérhető volna vele. Hacsak nem rossz az a multiméter. De még a régi mutatós analóg műszerek is 10 -20 KOhm belső ellenállással rendelkeznek, ami mínusz egy nagyságrend, és annak sem szabadna lényegi változást okozni normál esetben.
UI:2 Bocs most látom a képeket, és nézem.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Az a baj, hogy kifolyik a szemem, de nem tudom végigkövetni a panelodon, hogy a segédtáp GND vonala ami a trafó szekunder közepe ill, 7805 7812 középső lába(k), az hol és hogyan megy a processzor illetve a az LM35 felé. Meg a hűtőborda kitakarja a vizsgálat tárgyát. Én annak idején ilyen okok miatt terveztem át, mert határozottan nem tetszett, hogy a gnd, de a egyéb tápvonalak, ilyen környezetben, kacsáznak hosszan, követhetetlenül és még a kacskaringók ellenére az alkalmazott átkötések se javítanak ezen. Bár az átkötésekkel semmi bajom, főleg akkor ha van hasznuk.
(#) kaqkk válasza janikukac hozzászólására (») Júl 26, 2016 / 1
 
Felmerült bennem is a kérdés amit Alkotó már többször feltett it az oldalon: Miért kell egy kipróbált működő nyákot áttervezni ? Ha valamit utánépíteni akarsz akkor csináld meg pont úgy ahogy megtervezték, úgy valószínűleg működik ...
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Végigkövettem, megvan ez a vonal. Ennyi után csak kettő dolog lehetséges, nem jó vagy nem jól van bekötve az lm35, vagy pedig gerjed.
(#) scooby_ válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Vagy pedig csak szimplán összeszed valami bazinagy zavart. Leginkább erre utal az a tény is, hogy multiméterrel megérintve helyre áll. Hidegíteni kéne az ágat.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2016
(#) dokidoki válasza scooby_ hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Lehet, de hogy helyre áll az túlzás, mert 4-5 foknak írja a hőmérsékletet, a kijelzője. De a multival csak 4-5 mV -ot mér. Ez lehet mérési hiba is, vagy valami. De az lm-nek ha megkapja a tápot, és minden rendben, akkor a környezeti hőmérsékletnek megfelelő feszültséget illene szolgáltatnia.
(#) janikukac válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Szűrőtagot ha jól értettem és jól próbálgattam, akkor forrasztottam több helyre is, miután olvastam. 100nF-os kerámiákat raktam, pl. a szenzor kimenete és GND lábára, ekkor nulla fokot mutatott. De raktam még a Vref mikrovezérlőláb és föld közé is, semmi javulást nem tapasztalva. Mondjuk te amit említesz pár nano hidegítőt (legyen mondjuk 100), azt a szenzor lábára vagy az uC bemenetére gondolod?

A terv nem sokban tér el, csupán olyan alakú L panellemezem volt, ahol pont az ellenkező irányban volt meg a kisebb rész a panelből, ezért nem akartam sokat kidobni másik panelra, hanem átterveztem, hogy fel tudjam vasalni így is. A szenzort többször ellenőriztem, helyesen van bekötve. A lebegés alatt mit értesz? Tápja van, majdnem kerek 5V. 90mV 15 celsius a mérés, ha rá van rakva a multiméter. (leesik a kiírt érték, amíg odatartom a csúcsát a méternek). 50mV-ot és 12 fokot mértem ha a 23. láb és LM35 GND között mértem.

Felraktam még egy rajzot, hátha könnyebben le tudod követni, amit nem tudtál.

Kaqkk kérdésére már részben válaszoltam, hogy miért "terveztem újra." Másik ok, amiért kisebb paneleket újra szoktam rajzolni (de csak scanned copyként átmásolni), az az, hogy megnagyítom a forrszemeket, ugyanis nincs olyan szerszámom, amivel 0.6-os lyukakat tudnék fúrni.

tap1.pdf
    
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem