Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus Nátrium-Higanygőz lámpa előtét 230V-ra
Lapozás: OK   1 / 2
(#) 187BodyGuard hozzászólása Máj 28, 2016 /
 
Sziasztok!
Azért nyitottam ezt a témát, mert bizonyára van akit rajtam kívül ugyan úgy foglalkoztat a téma. Szeretnék építeni egy elektronikus Nátrium-Higanygőzlámpa előtétet. Elsőkörben Higanygőzlámpához szeretném megoldani a dolgot. Kiindulási alapnak van egy önrezgő kapcsolásom, ez sajnos nem vált be teljesen, kb 2 perc üzem után felrobbantak a tranyók benne. A vasmag légréssel kellene játszani de egyelőre nem folytattam a dolgot. EI33 ATX trafó van benne egyébként. A kapcsolása a legelső képen látható, én S2000AF Videoton TV sorvégtranyókat használtam hozzá. A másik variáció amiből kiindulnék hogy ami Skory oldalán található elektronikus 2 pontos fénycső előtét. Ennél csak az a gond hogy a menetszámait nem tudom a trafónak. Esetleg még az IR2153-as megoldás is jó lehet 2 IRF840 FET-el, ennek a rajzát is mellékeltem. Tudnátok-e segíteni a témában?

Egy kis ismeret a fényforrásokról:
125W Higanygőz lámpa: Gyújtásfesz 200V, Égésfesz 125V, Áram 1.15A
70W Nátriumlámpa: Gyújtásfesz 3-5kV, Égésfesz 90V, Áram 1A

A gyújtó megépítése nem gond, arra van bejáratott jól működő kapcsolásom, de a meghajtáshoz nincs. Az én nyákomról készült képet is felraktam, fontos hogy a kapcsolás elférjen egy AH-125 vagy egy AN-70 előtét helyén! Várom a segítségeteket! Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Ha nem lenne olyan fontos, hogy kis helyen is elférjen, akkor egy pc tápot alakítanék át Bővebben: Link Csak át kéne tekerni a trafót és a visszacsatoló feszültségosztóval variálni. Ez tudná pontosan tartani az áramat, és lekorlátozná a gyújtófeszültséget.
Esetleg megcsinálhatod kisebb nyákra a felesleges alkatrészeket kihagyva.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Köszi a tippet!

Igen, de gondolom ide kell a csatoló trafó ami az ATX táp vezérlőtranyókat meghajtja. Nomeg a TL494 külső tápot is igényel. Olyas valami megoldást keresek ami simán elmegy 230V-ról, az IR2153 ilyen, és oda csak egy fojtó kell csak azt nem tudom hogy mekkora vasra kellene tekerni és hány menetet. Jelenleg a teszt kapcsoláson egy kis 1.5-2 centis toroid van ami 150uH-is ahogy az az előző rajzon is látható. Már majdnem kész a kapcsolás az első tesztre, de az IRF840-eseket keresem hozzá még mert elraktam valahova és nem tudom hova. Ez az IR2153-as IC azért kézenfekvő mert egyszerűen repordukálható vele a cucc. Az is kritérium hogy ne kelljen sokat tekerni a trafón, ne legyen nagyon bonyolult a cucc.

Ebből is ki lehet indulni, a 35W-os KRT lámpa előtétje. A gyári nyákot rajzoltam vissza. Kicsit hasonlít a kompakt fénycsőhöz. Ennél egy érdekesség volt, hogy HGLI-vel nem működik csak nátriummal. Ha kikötöm a gyújtó tirisztort, akkor egyáltalán nem üzemel az egész. Mintha ahhoz kéne hogy belökje az áramkört. Az áramkörről csináltam képet is. (Egyébként ugyan ez nem a KRT-jé hanem egy másik lámpáé, a KRT-ben ugyan ez van más az alkatrészek elrendezése)
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
(#) Sebi válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Idézet:
„Ha kikötöm a gyújtó tirisztort, akkor egyáltalán nem üzemel az egész. Mintha ahhoz kéne hogy belökje az áramkört.”

Azért, mert az adja a nagyfesz gyújtást. Maga a táp szerintem elindul: a két 560k nyitja a tranyókat és amelyik gyorsabb, az adja az első impulzust.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2016
(#) 187BodyGuard válasza Sebi hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Igen, de úgy értem hogy ha HGLI-t kötök rá gyújtó nélkül, akkor is elvileg működnie kéne de nem teszi.
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 28, 2016 /
 
Egész pontosan úgy viselkedik hogy:
-Nátriummal üzem szerűen bekapcsol, hallom ahogy kattog a gyújtó és sípol az elektronika.
-Higannyal kattog a gyűjtó sípol az elektronika de a lámpa csak villog.
-Higannyal gyújtó nélkül el sem indul, az elektronika sem sípol.

(Egyébként van 3 másik elektronikám azokba is pótoltam minden alkatrészt ami hiányzott de azok nem indulnak el. Minden érték megfelelő és minden alkatrész hibátlan. Kész feketemágia....)
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 29, 2016 /
 
Idézet:
„ide kell a csatoló trafó ami az ATX táp vezérlőtranyókat meghajtja.”
Persze hogy kell, benne van a tápba.
Idézet:
„Nomeg a TL494 külső tápot is igényel.”
Az is benne van, egy egytranyós önrezgő.
Idézet:
„Ez az IR2153-as IC azért kézenfekvő mert egyszerűen repordukálható vele a cucc.”
Ez is könnyen reprodukálható, mert szinte minden teljesítményben megegyező atx táp egyforma(200-300W).
Elvághatod a táp paneljét a trafó mellett, és csinálsz hozzá egy segédpanelt a szekeunder oldalra, vagy megpróbálod az erdeti alkatrészek helyére berakosgatni. Vagy akár újra is csinálhatod a tápot saját panelra.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Igen, de egy nagy baja van a TL494-nek hogy a külső táp révén NAGY lesz a panel. Hiába tervezem meg jól akkor sem fog elférni méretileg egy AH125-ös fojtó helyére például.
És itt az a lényeg hogy be tudjam tenni egy az egyben egy utcailámpába a fojtók helyére.
Mellékeltem a képet hogy mekkora hely áll rendelkezésre.
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Akkor felejtős.

Ezekkel az önrezgőkkel meg az a baj, hogy vagy működnek, vagy nem.

Még talán az IR2153 jó lehet, de azon a frekin kívül mást nem lehet állítani, ezért az áram és a gyújtófesz csak a felhasznált alkatrészek értékétől függ.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Igen ezt tudom is. A gyújtó az tirisztorral lenne megcsinálva mint a fentebb küldött KRT70 lámpa rajzán.
A fojtó tekercsnek az IR2153-hoz jó lehet az ATX EI-33-as mag is?
Légrésen vagy simán kell összerakni?
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Az első hozzászólásodban lévő 3. rajz szerintem nem lenne jó. A másodikban lévő kicsit bonyolultabb, de az működhet.A panelt te csináltad, vagy gyári? Próbáld átrakni az IR-t és a FETeket a KRT70 kapcsolásába
Az EI33 biztosan jó ehhez a frekihez és teljesítményhez(még talán nagy is).
A légrést nem tudom, kérdezz rá ebben a topicban.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
A KRT-s panelből van itthon 5db amiből hiányoztak alkatrészek mindegyikbe pótoltam (Az egyik hosszúkás működik is kiválóan a képen a kezemben) a másikból a trafó hiányzik ami a tranyókat kapcsolgatja (Ez a képen az amiben a toroid mag van állítva próbálkozásképp N3-N4 az 4-4 menet míg az N1-N2 3-3 menetet kapott). Ha ahhoz a menetszámokat meg lehetne saccolni akkor már sokkal előrébb lennék. Bár ez a kapcsolás csak Nátriumhoz jó még úgy is ha a gyújtót elhagyom mert a gyújtóval csak villog a higany, míg nélküle el sem indul a kapcsolás, mintha kellene az indulásához. (Ezek a hosszúkás panelek) A szélesebb panelek a gyári KRT panelek, ezek helyezkednek el a fentebb említett lámpában is. Ezek régebbi gyártmányok, ezek vezérlőtrafói csak 3 tekercset tartalmaznak nem 4-et. Az érdekessége ezeknek viszont az, hogy minden alkatrész hibátlan még sem hallom hogy menne a gyújtója és nem is indul el az elektronika. A kondik 320V csúcsra feltöltődnek de semmi sem történik. Néztem az alkatrészeket, Diac jó, KT505 jó, Ellenállások kondik és Tranyók is jók, Valamint a tekercsek sincsenek átütve, az is jó mind....
A működő példány ami az újabb változat (A hosszúkás panelek is ezek csak más elrendezésben) is egyben az a padlón fotózott képen látható alul, míg felette a nem működő pótolt alkatrészekkel.

Az utolsó képen a működő panel látható ennek rajzoltam vissza a nyákját a kapcsolása is itt megtekinthető.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2016
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Kezd azzal, hogy szkóppal(és természetesen leválasztótrafóval) megméred, hogy berezeg-e. Ha látsz x kHz-es jelet, akkor a gyújtó részen kell keresni a hibát.
Szerintem az lenne a legcélravezetőbb, ha megmérnéd a kapcsoléfrekit egy működőn, kiváltanád a primer oldali részt(valószínűleg amiatt nem megy) az IR2153-al és körítésével, és beállítanád ugyanarra a frekire. A szekunder oldali alkatrészeket és a főtrafót szerintem használhatnád, ha már készen van.
Ha kell megrajzolom a kapcsolást, hogy mire gondolok.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 1, 2016 /
 
Megköszönném ha megrajzolnád.
Megpróbálom megmérni bár onnan gondolom bogy nem rezeg be hogy glimmlámpa sem világìt róla.
De van szkòp hétvégén megnézem!
(#) 187BodyGuard hozzászólása Jún 2, 2016 /
 
Ma kicsit jobban szemügyre vettem az újabb gyártású 35W-os és a régebbi 70W-os ELCO előtétet. Első ránézésre ami szembetűnik a dupla pufferkondin kívül a vezérlőtrafó tekercs eltérése. Ha jól látom itt a rezgéshez a nátriumlámpát is használja mintha kapacitás volna. Ezért nem indul el feltétlen minden fényforrással. A kompaktoknál az indulást egy Diac oldja meg, de itt ha elromlik az égő nem volna szerencsés ha üzemelne üresben a cucc, így a kisülőcső is része a rezgőkörnek, ha nincs ív el sem indul. De javítsatok ki ha tévedek!
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Valami hasonlóra gondoltam.

IR2153.jpg
    
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Köszi!
A hétvégén megpróbálom összehozni próba panelra aztán kipróbálom. IRF840-el működik a dolog? Mert az van itthon meg IR2153-as is.

Annyit még kiderítettem az előtétekről hogy a tranyókat meghajtó tekercsek 2X12 menet 0.5 Zománchuzalból. A másik tekercset nem tudom, a régebbinél (N1) 22 ohm az ellenállása az újabbnál (N1, N2) a két tekercs összesen 3 ohm ellenállású. Szét nem boncoltam egyiket sem!
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2016
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 2, 2016 /
 
Az IRF840 erre a teljesítményre tökéletesen megfelel. A tranyókat meghajtó tekercset most nem kell bekötni sehová. R4-el beállíthatod a frekit az erdetijére.
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Most nézegettem a rajzodat, tulajdonképp a T1 sem kellene bele nem?
Az csak a vezérlés miatt kell az eredeti kapcsolásban, de javìts ki ha tévedek.
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 3, 2016 /
 
Hogyne kellene bele. Az a főtrafó. Az n3-n4 a vezérlésért felel(t), csak azért vágtam ki a rajzból, hogy ne zavarjon, egyszerűen nem kell bekötni sehova ezeket a kivezetéseit.
A többi tekercs(L2, T2) a nagyfeszültségű gyújtóimpulzus előállításához kell. Az L1 az nem kell bele, mivel az csak teljesítménytényező javításra volt benne (ha sokat üzemeltetsz belőle egy hálózaton, akkor már érdemes lehet).
(#) 187BodyGuard válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Azért kérdeztem rá mert az L2 korlátozza a lámpa áramát, a T2 a gyújtásért felel, a T1 N2-es tekercse van párhuzamba van a lámpával, az adja a visszacsatolást és a vezérlést a másik két tranyónak. Ha kihagyom az IR2153-as áramkörből ugyan úgy üzemképes lenne a cucc szerintem.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2016
(#) Skori válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Nézegettem a berakott rajzokat, az IR2153 megérne egy próbát. A méretekhez pedig úgy állnék hozzá, hogy végülis a 2db fojtó helyén kellene elférni - azaz 1db elektronika kell ami elbír 2db lámpát. A két FET lehetne erősebb, és a félhídról 2db tekercs menne tovább a lámpákhoz. Persze először 1db lámpával kellene működésre bírni.
(#) Skori válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Ebből az áramkörből is ki lehetne indulni (erősen le is lehetne butítani - hogy csak az legyen rajza ami kell). Az IR tápját egy TNY255 állítja elő. Csak a fojtó (és esetleg a zvs kondi - ha nagyon jó hatásfokot akarsz) kell a félhíd kimenetére.
(#) 187BodyGuard válasza Skori hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Köszi szépen a tippet!
Jövő héten kedden megyek venni IC-t mert nincs most itthon, az utsó darabokat elhasználtam már. Akkor tesztelem le a dolgot. Amúgy van arra is megoldás ha pl a lámpa elromlik akkor egy opton vagy akármin keresztül letiltsa a működését a cuccnak? Mert azért nem baj ha nem üresben jár a kapcsolás egy esetleges meghibásodás esetén!
(#) gerleimarci válasza Skori hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Abból a fórumtárs által kirakott IR2153-as rajzból nem nézném ki, hogy működne. A gyári előtétnek sem véletlenül olyan a gyújtó része, amilyen.
Az általad linkelt kapcsolás erősen túl van bonyolítva egy ilyen gyárilag egyszerűhöz képest. Itt felesleges a visszacsatolás. A TNY255 segédtáp se rossz, de ez is csak bonyolítja a dolgot, és ennek el kéne férnie a folytó helyén.
(#) gerleimarci válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 4, 2016 /
 
Miért kéne letiltania? Ha nincs fogyasztó, akkor nem sokat fogyaszt a kapcsolás.
(#) Skori válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Szerintem először működjön, utána lehet továbbfejleszteni. Amúgy szerintem lehetne a lámpa áramát figyelni, és letiltani az előtétet ha nem folyik áram a lámpán egy ideje.
(#) Skori válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Amit beraktam, az egy fejlesztőpanel rajza, kísérletezésre való. Pl. kikísérletezni vele, hogy mekkora tekercssel, és milyen frekin működik vele jól a HGL, utána meg minden feleslegeset lehagyva, megépíthető belőle annyi, ami a működéshez kell.
Pl. én 200....300W-os, hálózatról működő, rezonáns (ZVS módú), ledmeghajtót fejlesztettem ezt használva. Egyébként még a csatolt áramkör is elférne a fojtó helyén.

A témaindítóban levő IR2153 rajz is működne, de ki kellene kísérletezni a C4 és L optimális értékét - az adott félvezető készlethez, és lámpához. Mivel nem igazán van pufferelve az egyenirányított hálózati fesz, így a lámpa 100Hz-el villogna, ugyanúgy mint az előtétfojtóval. Van ahol ez a villogás "belefér", van ahol nem - ott célszerű a kapcsolóüzemű meghajtó tápját pufferelni (és ha nagyon nem fér bele semmi hullámosság, akkor a visszacsatolás is kellhet).
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
(#) szenorb hozzászólása Júl 16, 2016 /
 
hello.

Ajánlanám az L6574 es IC-t. Ellenütemű félhíd meghajtó, beépített gyujtási folyamat fénycsövekhez, belső komparátor a cső áramának figyelésére. Stabilan be lehet állítani a csövön átfolyó áramot. Az IC a ferkvencia változtatásával szabályozza az átfolyó áramot. L6574 applikáció
(#) csavarkulcs hozzászólása Júl 30, 2016 /
 
Sziasztok!
400Wattosw nátriumlámpához szeretnék építeni egy előtétet.
már megy is a kedvencekbe a téma.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem