Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Subwoofer szűrő
 
Témaindító: Dzót, idő: Nov 18, 2005
Lapozás: OK   33 / 39
(#) fly1443 válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Igen láttam, illetve tudom az ellenás párokból melyik kéne, csak szabályozhatóra szerettem volna!
(#) Robi85 válasza fly1443 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
(#) dB_Thunder válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Inkább poti...lehet kapni 4est is. Azzal folyamatos az állítás!
(#) BLUER hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Üdv!

Szakik! Szeretnék némi helpet.

Ez a kapcsolási rajz egy gyári végfok bemenete.

Azt szeretném megtudni hogy ez minek van így megbonyolítva, ez valami sávszűrő lenne?

Arra rájöttem hogy 1V-os audió jel az karcsú ebben a formában. Elég lenne ha a 5,6K ellenállásokat alacsonyabbra cserélem? Vagy átugorhatom ezt úgy, hogy csak a végén lévő 0,22µF-os kondikat meghagyva kötöm rá a jelet?

Elöre is köszi!

input1.png
    
(#) fly1443 hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Légszerelhető sub szűrőt nem tud valaki???
(#) reloop válasza fly1443 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia! Nem tudsz NYÁK-ot gyártani, sajnálod a pénzt a próbanyákra, vagy más motivál?
(#) fly1443 válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia! A hely ahol lakom semmit nem lehet beszerezni a közelben sem, rendeltem a neten aktív sub szürőt, megépítettem, elrontottam, ti segítettetek megjavult.Aztán megint elhalálozott, 8db tda 7294 et vitt a halálba. Sajnos már elfogyott a pénzem erre a célra, de rengeteg erősitőm van ami hibás, subb erősítők is, és gondoltam hátha van valami megoldás hogy létre hozzak egy egyszerűbb szűrőt kevesebb pénzből. Bocsi az off ért.
(#) reloop válasza fly1443 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Az is megérne egy misét, hogyan tehet tönkre egy szűrő egy végfok-IC-t. Már csak azért is, mert az a hiba, vagy ismeret hiány ugyan úgy előjöhet egy másik áramkörnél is.
Kimondottan légszerelhető szub-szűrőről nem tudok, de bármely kapcsolás elkészíthető az alkatrészlábak direkt összeforrasztása és némi vezeték révén. Bevallom magam is szoktam ilyesmit rögtönözni, ha nagyon türelmetlen vagyok. Sajnos sok a hibalehetőség a kivitelezésben.
Ezzel a tíz-egynéhány alkatrésszel esetleg megpróbálhatod.
(#) zoli75 hozzászólása Feb 28, 2016 /
 
Üdv!
Segítséget kérnék egy canton aktív mélynyomóval kapcsolatba. A készülék áram alá helyezve dübörgő hangot produkál (a membrán mozog), ha nincs semmilyen forrás rákötve akkor is. Van valakinek ötlete hol keressem a problémát?
(#) kezdoke hozzászólása Márc 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Hosszas keresgélés után sikerült a táp részét megcsinálni mert mindig elmászott a táp most földhöz képest meg van a +15,1V, -14,9V a problémám az lenne hogy szerintem valahol begerjed ugyanis ha a kimenetet erősítőre kötöm zúgó hangot hallok potméter állítgatásra változik a hangja valakinek valami ötlete esetleg?
(#) reloop válasza kezdoke hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Szia! A táppal kapcsolatban azért vannak formai követelmények, a test vezetősávját nem illik össze-vissza fűzögetni. Mellékelek egy szemléltető ábrát a helyes kialakításról.
A potenciométerek ha fémházasak, kaptak-e testet?
A potikhoz menő vezetékek mennyire védettek a környezeti zavarokkal szemben?
A szűrő NYÁK-rajza nem túl informatív, nem tudni mi hová csatlakozik. A tápot be tudtam azonosítani, onnan erősen hiányzik egy 100nF+100µF helyi szűrés. A test kiemelt fontosságú hogyan találkozik az IC-s és a potis panellal.

Táp_2.JPG
    
(#) steelbird válasza kezdoke hozzászólására (») Márc 7, 2016 /
 
Szia. A GND hogy megy tovább az elektronikára? Mert a nyákterveden nincs róla elmenő forrszem, a GND vezetősávja véget ér két kis kondinál.
(#) kezdoke válasza steelbird hozzászólására (») Márc 8, 2016 /
 
Igen azt elfelejtettem írni hogy oda nem került be dióda így a gnd beljebb lett kötve a táp részét mindenképpen újra gyártom
(#) Zoltan.ms hozzászólása Márc 24, 2016 /
 
Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen látható szűrőnek hogyan lehet állítani az erősítését.
Megépítettem szépen működik, de a bemenő jelnél (230mV) kisebb jön ki belőle (130mV) és ez nagyon kevés a végfoknak. Legalább 5-szörös erősítésre lenne szükség.
egyébként itt található a kapcsolás:
file:///E:/Elektronika/El%C5%91er%C5%91s%C3%ADt%C5%91%20+%20hangsz%C3%ADnszab%C3%A1lyz%C3%B3k/22%20Watt%20Car%20Subwoofer%20Amplifier%20Circuit%20Diagram.htm
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) JZoli válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Az R14 és R14 ellenállások aránya határozza meg a kimeneti műveleti erősítő erősítését! Itt egy cikk ami ezt leírja, ha elolvasod már tudni fogod, hogy mit kell cserélni:Bővebben: Link
(#) Zoltan.ms válasza JZoli hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Köszi a választ de ne haragudj nem értem. Először is azt írtad, hogy az R14 és R14 ellenállások aránya határozza meg... az R14 az egy ellenállás -egynek nem lehet aránya ahhoz minimum kettő kell! egyik az R14 melyik a másik? Amit küldtél azt elolvastam de nekem a nagyrésze Kínai...
(#) kezdoke válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
R14/R13 az erősítés
(#) Zoltan.ms válasza kezdoke hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Köszönöm, mellékelem még az alkatrész értékekkel kiegészített képet is hátha ez változtat valamit a megoldáson...

sub.jpg
    
(#) steelbird válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
R14/R13 (R14 osztva R13- mal) az erősítés, ahogy már @Zoltan.ms írta neked.
Most 1- szeres. Csökkentsd az R13 -at a szükséges mértékben. Ha csökkented, akkor viszont a C6- ot növelni kell. Annyival kell növelni, hogy a kettő szorzata (C6*R13) közel azonos maradjon, vagy kicsivel nagyobb.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
(#) kezdoke hozzászólása Márc 26, 2016 /
 
Sziasztok! Meg építettem az egyik cikkben lévő szűrő áramkört a problémám az lenne hogy mikor jön a zenébe egy mélyebb hang olyan mintha túlsok lenne a mély kiemelés

image.png
    
(#) hapro hozzászólása Márc 27, 2016 /
 
Sziasztok!

A csatolásban lévő áramkörről érdeklődök. A kapcsolási rajzban látok a bemeneten az 50k poti előtt C1-R1-C2 és C3-R2-C4 alkatrészeket. Ezek a nyákterven nincsenek rajta. Miért lehet ez? nem szükséges a becsatoló kondi, és a ?szűrő? a poti elé?
Vagy azt a potira kéne feltákolni?
Egy másik kérdés....ha nem használom a 2.1-ből csak as subot ezzel az áramkörrel, akkor jól gondolom, hogy a bemenő jelet rá köthetem a Front-Front csatlakozási pontokra a C5 és C6 csatoló kondi elé?
Szintén egy megerősítésre szoruló kérdés...ha esetleg nem tudok vonalszintű jelet varázsolni a szerkezet számára, akkor az erősített jelből egy-egy soros ellenállással (úgy gondolom kb 100-200k értékkel) előállíthatom teljes nyugalommal a vonalszintű jelet?
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
A hiányzó alkatrészek a hangerő potihoz vannak telepítve. Neked elég C5,6-tal kezdeni.
(#) zilahi hozzászólása Jún 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Építettem egy ilyen subwoofert és egy ilyen tápot hozzá. A táp csak annyiban tér el a linkétől, hogy nem 741-sel csináltam, hanem 555 ic-vel, ami kb. 500-600 hz-en ad ki jelet 50%-os kitöltéssel (és innen már ugyan az: két tranzisztor, kondik, diódák, ellenállások). Ez így jó lenne, de nem az. A hangszóró (előerősítő, végfok nélkül is (még amikor a szűrő bemenetére nem is kötök semmit)) búgó hangot ad. Gyanakodtam a földhurokra, de nem találtam semmit, főleg úgy, hogy stabil 12v-os DC tápról megy az egész. Lehet a táp csinálja, de ha az is hogy iktathatnám ki.(autóba lesz és nem akarok trafót használni ha lehet)
Vagy ha lehetséges a szűrő nem mehetne sima tápról?

Akárhogy is, ha valakinek van valami ötlete a hibára vagy a kijavítására akkor azt nagyon megköszönném. (az egész erősítőnek már ennyi híja van)
(#) JZoli válasza zilahi hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
A stabil tápnak semmi köze a földhurokhoz! Az a kivitelezés során elkövetett hibákból adódhat. Kellene egy kép az elkészült panelokról és a vezetékezésről. Akkor talán többet segíthetünk. Már dobozban van? A bemeneti csatit, hogy alakítottad ki.Ott lehet a legvalószínűbb hibát ejteni.
(#) dB_Thunder válasza zilahi hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Idézet:
„Vagy ha lehetséges a szűrő nem mehetne sima tápról?”

De mehetne, de ahhoz némileg át kell tervezni.
(#) zilahi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Nincsen dobozban. Úgy lenne, hogy a lejátszóról a jel az előerősítőbe jut egy védett kábelen, onnan (csak ideiglenesen) sima 0.14-es kábelen megy a szűrőbe. A szűrő után ugyan úgy sima kábelen jut a végfokhoz. Megnéztem nem a kábel okozza, olyan mint ha a szűrő nem működne rendesen. Minden forrasztva van, ezért nincs kontakthiba.

Ha át is kell tervezni nem baj, csak működjön.
Idézet:
„Minél egyszerűbb annál jobb!”

Egyébként én ezt a hangszórót használom sima monóba.

Nem szeretnék nagy hangerőt, csak annyit hogy legyen basszus.
Plussz még nézegettem a hangszórónak a görbéjét a winisdben és azt láttam kb. 100 hz-en van a csúcsa és kb. 20 hz-nél el is tűnik a vonal. Olvastam más hozzászólásokat is erről a kapcsolásról és volt aki azt írta a túl mélyeket is átengedi, ami meg nekem nem túl jó, ez a kapcsolás pedig csak a magasakat vágja le a mélyeket nem (ugye?).

Tehát nekem elég lenne egy egyszerű kapcsolás amin (ha lehet) beállítható az alsó kb.50 hz és a felső kb. 150-200hz-es vágás lehetőleg "sima" táplálással.
(#) hobbyboby hozzászólása Aug 6, 2016 /
 
LM324 IC-vel egy SUB mélykiemelő erősítő milyen megoldásban menne el?
A 4-ből 2 belső műveletije csak erősít, a másik 2 meg a frekvenciát vágja-emeli?
A Philips MMS 240/00 30W-os SUB ládájában valami ilyesmi van beépítve, de sajna nem tudom, hogy hová kellene becsatolni a forgópotikat.
5 tüskéje van a lapon erre a célra.
A másik 3 a hangerő lenne, ám arra egyből simán rájöttem (az az árnyékolt huzalos).
Hol lehetne mindezt megtudni vagy megnézni?

Róla valami kapcsolási rajz - az persze nem található se égen, se földön ...
(#) telnagyapo válasza zilahi hozzászólására (») Aug 6, 2016 /
 
Szia! az 555-öt tápban cseréld ki egy műveletierősítőre, mert az 555 az időzítő!
(#) hobbyboby válasza telnagyapo hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Már csak az a kérdés - így vajon hogyan működik az a táp, s mennyire szűrt, stabilizált a kimenő áram?
Mert ha nem, akkor VALÓBAN csere.
Még tán egy régi LM723 is jobb oda.
Vagy LM741, LM747, TL71, TL72, TL81, stb.
(#) latyakosa válasza zilahi hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Próbáld meg tápegységben lévő 555-s kapcsoló frekvenciát növelni 15-20khz környékére.
Következő: »»   33 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem