Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1874 / 2208
(#) Sam Seed válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
Szerintem igazad van.
(#) Mate78 válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
Ha egy ECL86SE tisztességesen (értem rendes kimenő, kapcsolás, alkatrészek stb.) meg van építve, akkor nem "semmilyen" a hangja.És itt nem arra gondolok, hogy mennyi a kimenőteljesítménye.
Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy egy PP "sokkal dinamikusabb" csak azért mert PP.
Ezt akartam megfogalmazni.
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Aug 4, 2016
Van néhány trafóra való Waasner (mert ez még így nem jelent sokat)hanem laminált GOS vasam, amerikai Steel6 vasam és jónéhány márkás elő és végfok csövem... Valamint eredeti Audio Note kimenők is. Már csak azért, hogy ne a levegőbe beszéjek, vannak képek. ... és bizony ott figyel a sorban az ECL/PCL86! Mert tudom, hogy remek erősítő építhető vele, nem levegőbe beszéltek, akik megépítették előttem, köszönet a munkájáért a nyák tervező Kollégának. Vagyis miért is szóljuk le azokat az ECL/PCL-eket? Mondjuk én nem.
(#) Ronen válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 4, 2016
Értem! Csak olvastam hogy oszcilloszkópal kell beállítani "süketen" . De ha ezt nem muszáj megtenni, akkor egy PCL86PP-be belevágok! Ma sikerült szerezzek, 16cm2 trafóvasat (nem is keveset) rendes trafólemez, nem hipersyl, de gondolom ez nem túl nagy akadály. Pénteken jön a vásáros, most láttam 2 ezerért digites tolómérőt, végre tudni fogom mien huzalok vannak itthon (Bontogatom őket majd pár évtizede, mindig elpakolom kis csévéken és pihennek. akkor belefogok egy trafó tekerésbe Nem lehet az olyan túl nehéz, ha megvan az ábra, meikből hány menet kell (tagonként, soronként) , onnanstól kezdve nincs vele különösebb baj. Azért is esett arra a választás mert további 3 darabbal bővült a PCL86-osok hada, meg ma rugaszkodtam neki a régi TV-bontásnak. Van már szerencsére egy jó pár féle-fajta ellenállás, meg kondenzátor
(#) küzmös Gergely válasza Ronen hozzászólására (») Aug 4, 2016
Én ezt építettem meg légszerelve. Bővebben: Link Egy fél délután alatt próbából, deszkán. Egy EPSON nyomtató hálózatival próbáltam le. Igazán egyszerű kapcsolás, és elég jól szólt. Figyelj.. az ilyen beállítási dolgok, már csak a vége.. a krém. Az élvezetes része. Mit tudtam én pl anno hogy mi az anódáram.. pláne hogy hogyan mérjem. Fogtam.. megvártam míg bemelegszik az adott kütyü (15 perc) , majd tekergettem a potit.. zúg , nem zúg.. jó! Hopp izzik.. akkor mégsem.. kicsit visszább kell venni. Most már persze tudom azt hogy egy söntöt (1-10R) beteszel és azon a multiméter mV állásában leolvashatod a körülbelüli mA értéket. Tehát ha 25mV-ot mutat az kb 25mA-nak felel meg. Adatlappal összeveted. Ha nem enged csak 20-at akkor visszaveszed.. De fülre és "szemre" is beállíthatóak ezek.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) Orbán József válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 4, 2016
Jó látni azokat a trafókat a linken, szép méretek.
Mély hangok bizonyára rendben...
(#) Ronen válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 4, 2016
Értelek Teljesen jó a dolog, már csak a kimenője kellene. Vagy az "tök mindegy melyik" a sok, neten fel lelhető trafóból, amelyik PLC vagy ECL86-PPre készüt?
(#) Gafly válasza Ronen hozzászólására (») Aug 4, 2016
Szerinted honnan látja a kimenő trafó, hogy mivel fűtik a csövet
(#) Ronen válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2016
Ne haragudj, nem értem
(#) Gafly válasza Ronen hozzászólására (») Aug 4, 2016
PCL -> soros 300 mA fűtés.
ECL -> 6.3 V párhuzamos fűtés.
Hol van itt a kimenőtrafó, szerinted
(#) Andrei1181 válasza Ronen hozzászólására (») Aug 4, 2016
Ugyanolyan kimenő kell a két csőhöz, csak a fűtésben különböznek.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 5, 2016
Nekem nem kérdés, hogy remek SE végfok készíthető belőle, miután volt szerencsém a jó öreg EAG AE233 + Audio Note E összeállításhoz. Megkockáztatom, hogy ez a Magyarországon valaha sorozatban gyártott legzeneibb hangú erősítő... a 98dB/watt/m érzékenységű, csövesbarát dobozzal párosítva már sokféle zenén élvezhető, habár szerintem csalódást okozna (mondjuk) a rock and roll híveinek.

Nem árt ugyanakkor tisztában lenni a nehézségekkel, az SE sokkal kényesebb a kimenőtrafóra - és lényegében az összes alkatrészre (hang alapján értékelve).
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Aug 5, 2016
16cm² , 7-8 wattra talán kicsit sok... ez nem pornófilm, ahol mindig a nagyobb méret a jobb
Hasonló tekercselés mellett ui. az átvihető sávszélesség oktávban számolva majdnem pontosan ugyanannyi marad, a határfrekik viszont tolódnak lejjebb. És a viszonylag magas illesztőimpedancia miatt itt nagyon ki kell centizni az átvinni kívánt frekitartományt...
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Aug 5, 2016
Idézet:
„Vagy az "tök mindegy melyik" a sok, neten fel lelhető trafóból, amelyik PLC vagy ECL86-PPre készüt?”

Mutasd a részletes műhelyrajzokat, és megmondom, melyikkel érdemes próbálkozni ... ja, úgy már nem olyan sok lelhető fel?
(#) Ronen válasza Andrei1181 hozzászólására (») Aug 5, 2016
Ezt eddig is tudtam Csak nem / -jelet tettem az elválasztáshoz. pontosítom akkor .: ECL/PCL86

bta-NAK! Megjött a tolómérő! 0.01mm is mérhető vele! ja, a kimenőtrafós műhelyrajz (remélem erre gondoltál) ITT van!
(#) bta válasza Ronen hozzászólására (») Aug 5, 2016
A nem túl igényes ECL86 PP-kre jellemző 8k illesztés... namármost ez vagy 250V* anódtáppal működik elfogadhatóan, vagy a munkapontot kell eltolni a B-osztály felé. Egyiket sem ajánlom! 300V* tápfesznél 9-10k lenne ideális, ám ahhoz képest ennek a tekercsfelépítésnek a szórt kapacitása már nem csak kicsit sok. Ezért mindenképpen vastagabb P-SZ szigeteléseket, és földeletlen vasmagot javasolnék → védőföldeléses készülékben a földeletlen trafókat kötelező elzárni vagy elszigetelni a kíváncsi ujjak elől

* közös katódellenállásos munkapontbeállítás esetén
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) Sam Seed válasza Ronen hozzászólására (») Aug 5, 2016
Nézd meg Djhans kreálmanyat. Sokan utanepitettük. Az illesztötrafo mar csak a vége, hogy halld is amit betolsz az elején. az arra való, hogy leoszd az anodot "doboz szintre. Ezt ha gyakorolni szeretnél, akármivel letudod.
(#) Robin2 válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 5, 2016
Leoszd az anódot? Milyét osztod le? Kifejtenéd?
(#) Sam Seed válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 5, 2016
Én különös módon tanulom a szakmát. Nem követendő. Mondhattam volna azt is, hogy saját kapacitásommal szoktam földre vezetni a Kobrát. Enis trödel módon kezdtem. Cső volt előbb fontosabb.. Aztán azt hittem, hogy a trafo. Aztán vettem trafot. Aztán láttam a piacon hálózati trAfot. Mostmár ottjarok , hogy nem a trafo a lényeg. Nem is a cső. 3 éve foglalkozok ezzel, vettem wellert , hanteket, több hagyatékot, és sosincs ami kellene. Egy dolgot kell meg a fejembe helyre rakni, hogy miért csinálom. Mar tudom. Csak a Kobra miatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) Robin2 válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 5, 2016
És rájöttél, hogy a drót a legfontosabb. Ezért kigombolyítottad a fejedből...
(#) Sam Seed válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 5, 2016
Majdnem nem figyeltem arra amit kérdeztel. Sima hálózati 12v puskastrafo jó oda próbára.
(#) Ronen válasza bta hozzászólására (») Aug 5, 2016
Ez érdekes amit most írtál, mert eggyik kedves fórumtársunk versenyt nyert a linken megosztott erősítővel Errefel írom azt, hogy ezen konstrukciónál maradok, még a félvezetőt is sikerült beszereznem (posta drága a busz méginkább, de volt kidobott TV amiből operáltam ) Úgy készítem el a "nyákot" ahogy tudom, ha a külalak annyira nagyon fontos, akkor törött fúrószárral végig marom az üvegszálas bontott és teljesen megtisztított lapot, megfúrom ott ahol kell, és végig fektetem a maratott részbe a vezetéket (persze csupasz, az érintőknél forrasztva) egy másikkal pedig 'lefedem' (Ne legyen az hogy nem tisztelem a szakmát)
(#) Ronen válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 5, 2016
azt építettem meg én is SE.-be. Most az jönne PP-be, csak rendesen kimenőt szerettem volna hozzá buherálni. Ezen nem tudom mit nem lehetett megérteni (én nézek most itt értetlenül. O.o? )
(#) Sam Seed válasza Ronen hozzászólására (») Aug 5, 2016
Talán nem fejezted be a projektet.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) küzmös Gergely válasza Sam Seed hozzászólására (») Aug 7, 2016
Hékám.. a Küz én lennék? Vannak itt nagyon nagy szaktekintélyek is, akár a "háttérben" is akik több darabot összepakoltak és tekernek is. Én nem tekertem még, mert nincs megfelelő eszközöm.. Időigényes precíziós meló egy váltott sorirányú szendvics tekercselés.. Annak főleg aki még egy 230/24V-osat se tekert életében se. Ronen. PCL86PP 10k körül illeszt.. de jó hozzá mondjuk régi rádióból szerzett EL84PP-hez való is. (8k) Keresgélni kell, vagy tekerni, tekertetni.
(#) Sam Seed válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 7, 2016
A hätterben. Igen, vannak. Akik tevekenykednek is "itt", az mas teszta.
(#) Ronen válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Aug 7, 2016
Most PCL85-höz való gyári trafóval muzsikálnak, szépen. A 86-oshoz ma szedtem össze a vasat, holnap miután hazamentem a dokitól fogok nekiállni (ülni) tegergetni Lessz időm a kísérleti trafókat is össze őckölni kíváncsi leszek a végeredményre Ott a poén hogy sehol sem láttam még gömb transzformátort.! Most legalább meglátjuk
(#) Peter_S válasza Ronen hozzászólására (») Aug 7, 2016
Idézet:
„sehol sem láttam még gömb transzformátort”

Az milyen?
(#) gerleimarci válasza Ronen hozzászólására (») Aug 7, 2016
Gömb???Most valami fazék alakúra gondolsz vagy toroidra?
(#) csavarkulcs válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 7, 2016
Olyat már láttam vastelepen, hogy egy EI vasmagra úgy volt rátekerve a két tekercs hogy nem egymáson voltak hanem egymás mellett, és gömb alakúra voltak megtekerve, középen volt a legmagasabb. Nem volt csévetest, és gondolom az oldalfalak híján csak így nem estek le a menetek egymásról.
Következő: »»   1874 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem