Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1390 / 1675
(#) zosza18 válasza Szammer hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Szia!
Köszi az infókat, hasznosak!
Érdekes megoldást alkalmaztál... elgondolkodtató.
(#) Szammer válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Szia!
Ja és mielőtt bárki megkérdezné a középső (vágókeret) fióksíneken fut.
(#) efraim válasza Szammer hozzászólására (») Aug 15, 2016 1 /
 
Még annyit kérnék, hogy magyarázd meg, hogy milyen a szabályozatlan DC trafó
(#) nedudgi válasza efraim hozzászólására (») Aug 15, 2016 1 /
 
Próbáld úgy értelmezni a mondatot, hogy először a zárójelben levő kifejezést kihagyod.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
(#) Frankye válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Ötletes, ügyes. (Jól látom, hogy műanyag edény és nyílt láng? Nem veszélyes ez így?)
(#) Szammer válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Jól mondja a kolléga. A történet az, hogy összeraktam és kipróbáltam AC 24V-ról és szerencsére a huzalellenállás meg minden pont jó lett az adott hosszhoz (a vágószál átmérője 0,6mm).
(#) nyuszis2 hozzászólása Aug 16, 2016 / 19
 
Sziasztok!
Első munkám egy hot air gun. A handle-t ebay-ről rendeltem, a többit nagyrészt itthon szereztem be. Talán még a buck converter ami ebay és pár IC, mint a led driver-ek (ws2811 és tm1650).
A vízszintes panel önmagában működik, egy attiny45 vezérli, i2c-n keresztül kommunikál az előlapi panellel, amit atmega8 hajt meg. Két regisztere van az egyik az AC-t adagolja (trimmel) a másik PWM-el a 24V-ot a ventilátornak. A cél egy színes LCD paneles megjelenítés, csak már szerettem volna használni, így inkább készítettem egy egyszerűbbet.
A beállítás rotary encoder-rel történik, aminek a gombnyomásával lehet váltani, hogy hőmérsékletet vagy ventilátor fordulatot akarok módosítani, pár másodperc után visszaáll, az alap a ventilátor fordulat. A tartóba helyezve kikapcsolja a fűtést és leveszi a fordulatszámot, ha felveszem visszaáll a beállított értékekre.
A cél egy olcsó megoldás volt, hogy tudjak leforrasztani alkatrészeket és, hogy 0.5 mm qfp48-at is tudjak forrasztani, mert eddig csak qfp32-ig merészkedtem.
Nagyon jól teljesít, egész sok újrafelhasználható alkatrészem lett és tényleg remek dolog mechanik solder paste-al forrasztani, sokkal szebb lesz és gyorsabb.
A hőmérsékletet nem tudtam pontosan kalibrálni, de hozzávetőlegesen jó.
Nem könnyű alumínium táblát beszerezni, egy forgácsoló műhelyből vettem és nem túl szép darabot sikerült elhoznom
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) Attila86 hozzászólása Aug 17, 2016 / 12
 
Ez egy logikai analizátor és mérésadat-gyűjtő berendezés lesz.
Nyolc csatornás, mely bővítőmodullal kvázi bármennyi lehet. Az adatokat elsősorban a saját 320x240 pixeles TFT érintőképernyőjén jeleníti meg, illetve egy microSD kártyára loggolja. Van a panelon ezen felül egy RTCC és egy WIFI modul. Pontosabban két WIFI modulnak van hely a panelon, de csak az egyik van beültetve. Az analizátorhoz WIFI-n lehet majd csatlakozni és a korábbi mérésadatokat ezúton kiolvasni. Azonban nem csak hozzá lehet majd csatlakozni hanem az analizátor is fel tud menni WIFI hálózatra és ha azon van internet akkor bárhol a világon lekérdezhető a logikai analizátor. A második prototípusnak (ez az első) már lesz egy saját LiPo akkumulátora is hogy akkumulátoros üzemben is tudjon működni.

Persze mindebből egyenlőre semmi nem működik még, egyenlőre csak az áramkör készült el, a programozás majd most jön.
(#) cross51 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Meg lepődtem volna, ha ez a panelod sem "tökéletes" .
Grat az eddigi munkákhoz, mikor a munkáidat látom, mindig tudom van hova tovább.

Egy kérdés vasalt (gondolom, nem de háta)v fotózott, vagy esetleg gyártott?
Ja és eagle-ben készült?
(#) kameleon2 válasza nyuszis2 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Szia! Egész pofásan néz ki. Az előlapon segített volna egy sima drótkefe is, ha szálirányba huzogatod - nagyon szép szálcsiszolt felületet tudsz elérni vele. Finom polírozás után egy kis gyorsmarató is szebb felületet tud adni, de akár valamilyen festék is. De a lényeg:
(#) zsoltee0001 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Ránéztem a képekre és egyből tudtam, ki csinálta
(#) almaf1231 válasza nyuszis2 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szép munka! Én is épp egy ilyet rendeltem, csak én rework stationt építek.. Ezek szerint jól használható ez a szerkezet?
(#) Alkotó válasza nyuszis2 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Én nem ismerem ezt a technikát, ezért nézd el ha balgák a kérdések, felvetések.
Jól gondolom, hogy a "pákában" van a fűtőegység is, meg a ventilátor is? Illetve a vezérlésben az a kihívás, hogy ha növekszik az átáramló levegő (ventilátor fordulat nő), akkor növelni kell a levegőfűtés mértékét az állandó hőmérséklethez?
Nem lenne lényegesen könnyebb és kényelmesebb, ha a ventilátor a vezérlő dobozban lenne, és egy vékony csőben jutna el a légáramlás a fejig? Esetleg egy eleve meglévő nyomástartó edényben tárolt levegőt is használhatna (sok helyen eleve van levegőhálózat kiépítve)?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) almaf1231 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Üdv, igen a szabályzás épp ebben áll ennél az eszköznél! K típusú hőelem van belépítve, amely a levegő útjában van, a reakcióideje ugyan elég lassú, de a megfelelő szabályzáshoz kellő támpontot ad. Egyébként a megoldás amit mondasz (pumpa a vezérlődobozban) is eléggé elterjedt.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) nyuszis2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia! Köszönöm az észrevételt, utánanéztem a szálcsiszolt alumíniumnak. Én azt gondoltam, ahhoz eleve egy nagyon szép felületű darab kell, de látom, hogy inkább csak kitartás kérdése.
Mint írtam nem ez a végleges verzió, hanem lesz egy LCD-s, amit úgy gondolok már nem AVR fog meghajtani, hanem 32 bites ARM. Ha az elkészül annak már kidolgozom az előlapját, a hátlapja pedig az eredeti porfestett darab lesz, ami a dobozhoz járt.
Itt még az ablakok kivágásával ment el az idő. Próbáltam dremel-el, de nem vitte az alumíniumot, csak a korong fogyott. A flex is csak maszatolt. A vége a kézifűrész reszelő páros lett.
(#) nyuszis2 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2016 / 3
 
Szia! igen jól gondolod, az első képen látható szétszedve egy. Mint írtam a célom egy olcsó eszköz elkészítése volt és egy viszonylag gyorsan kivitelezhetőé.
Maga a handle 3000 Ft eBay-en és minden alkatrészt tartalmaz ami a célhoz kell. Egy 24V -os ventilátorral a levegő mozgatása, fűtőszál és termoelem, hogy lehessen tudni hol tart a levegő hőmérséklete. Volt egy 0.1-es verzióm is, ami egy PWM motorvezérlőből és egy AC dimmerből ált. Azzal már ki tudtam próbálni. Így megállt 5000 Ft alatt az alkatrészköltség és már le tudtam forrasztani egy-két elrontott NYÁK-ról a megmenthető Atmega8-akat.
Utána összevadásztam a neten az infókat, hogyan kell megoldani váltóáram vezérlést mikrovezérlőből meg a többit és már csak meg kellett rajzolnom, kinyomtatni és persze fúrni / fűrészelgetni.
A legnagyobb költség még a műszerdoboz volt a maga 3000 Ft-jával. Persze ez így szépen hangzik, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy szerszámokat is vásároltam, mert semmi ilyesmim nem volt. Még forrasztópálkám sem, azt is egy eBay-ről rendelt 600 Ft-os Hakko utánzatból gyártottam, mert az analóg fahrenheit-em tönkrement (2.képen látható :- ), hogy az elkészüljön a szomszédtól kértem forrasztópálkát.
Amit te írsz, hogy külön a dobozban a ventilátor (3. kép), olyan is van, de akkor nagyobb doboz kell, ami plusz költség és a hozzá tartozó ventilátor vagy pumpa megint és még akkor össze kell őket csatlakoztatni, ott a tömítésekkel bajlódni és a végeredmény is sérülékenyebb lesz.
De nem rossz kihívásnak, csak jóval költségesebb.
(#) nyuszis2 válasza almaf1231 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia! köszönöm, igen jól működik. Akkor ezek szerint ismered. Azért leírom, hátha valakit érdekel, AC 230V a fűtőszál, DC 24V a ventilátor, K tipusú hőelem, egy OP AMP-al fel lehet erősíteni, de vannak cél IC-k is, de abból a szempontból felesleges, mert mint írtad elég lassan reagál, így csak hozzávetőleges hőmérsékletet lehet kijelezni. Ami még jó, hogy van egy kivezetése egy mágneskapcsolónak, hogy a tartóban érzékelje a handle-t.
Ami tapasztalatot talán érdemes megosztanom, hogy először érdemes fújatni vele a levegőt jó nagy fűtésen és olyan irányba tartani, ahol nincs semmi sérülékeny, mert mintha a fűtőszálról leégnének forgácsok, amik esetleg foltot hagyhatnak a szőnyegen, esetleg a monitoron , nekem speciel a kezembe égett bele pár darabka, kicsit fájdalmassá téve az örömöt, hogy deállatul fűt.
(#) david10 válasza nyuszis2 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Amikor kb. 300-350 celsius fokra van állítva, minimum levegő fújással, akkor arany szinűre izzik-e benne a fütőszál? Mert az én Gordak 952-es hőfuvómban igen, és olyankor fennebb szoktam vinni a levegő fújást, mert félek attól, hogy nehogy elégjen benne a fütőszál.
(#) Attila86 válasza cross51 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Laminálóval lett elkészítve a nyák és igen, Eagle-ben készült a terv.
(#) nyuszis2 válasza david10 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia! Őszintén szólva még nem néztem bele mikor magas hőre állítottam, de majd veszek fel védőszemüveget és beletekintek. Az biztos, hogy én is tartok attól, hogy tönkremegy a fűtőszál, ezért már az első verzióba beletettem, hogy bizonyos hőmérséklet felett növeli a fordulatszámot, de utána kivettem belőle, mert zavaró volt, hogy egyszer csak elkezdett jobban fújni és esetleg elfújta az alkatrészem. Szóval most csak annyi van benne, hogy 70 fok felett mindenképp bekapcsol a ventilátor.
Még van mit csiszolni a meghajtó programon, ha valakinek van tapasztalata mit érdemes beletenni, azt szívesen veszem.
(#) Buvarruha válasza nyuszis2 hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Automata lehűtő program van? Az jól jöhet.
(#) djhans hozzászólása Aug 20, 2016 / 25
 
A sokadik Quad 405.
(#) MikulaSan válasza djhans hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Gyönyörű! Ez a belső elrendezés nagyon bejön! Összecsordul az ember szájában a nyál! Körülbelül mlyen teljesítményen üzemel adott ohm-on?
(#) djhans válasza MikulaSan hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Köszönöm. +-35V a tápfesz. 40W jön ki csatornánként 8 ohmon.
(#) MikulaSan válasza djhans hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
:O irigy vagyok rád!! Sajnos melómból adódóan csak mások munkáját tudom csodálni mert haza csak aludni járok haza..
(#) kameleon2 válasza djhans hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
A bekapcsológomb kivételével egy ilyet én is elfogadnék. A trafó is lehetne középen - de ennyi az összes észrevételem. A többi pozitív. Mennyiből jött ki a teljes erősítő, ha nem hadititok?
(#) djhans válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Köszi. Ez egy fiók takarító projekt volt. Csak pár apróságot vettem. Poti, tekerő, kapcsoló, csatlakozók.
(#) Alkotó válasza djhans hozzászólására (») Aug 20, 2016 / 1
 
Ha a trafót megfordítanád, azaz elől lennének a kivezetései, akkor a kapcsolóhoz is, meg a diódahídhoz is sokkal rövidebb lehetne a vezeték.
(#) manolo hozzászólása Aug 20, 2016 / 12
 
Sziasztok! Üdv. Mindenkinek!
Építettem egy dekatron pendulum-ot (ingát). A fiatalabbak kedvéért: a dekatron egy hideg-katódos számlálócső, talán a nixie-hez hasonló a működése, csak jóval nagyobb feszültséget (500V körüli) igényel. Általában 10 pöttyöt tud megjeleníteni a homlokfelületén körkörösen. Régen számlálóként alkalmazták számítógépekben, frekvenciamérőkben, és órát is lehetett vele építeni. Én egy még nagyon távoli tervemben szereplő négy-digites nixie-csöves órába szeretném majd ezt beépíteni, az óra és perc számláló közé, az elválasztó kettőspont helyett. Készítettem a működéséről egy kis videót is:Bővebben: Link
A képeken, és a videón is látható egy külön kis panelen megépített 1Hz-es generátor, jelenleg az vezérli.
A kapcsolást, és a programot vicsys mestertől, a fórumon megjelent cikkéből vettem át (köszönet érte!) némi módosításokkal, mert ennek a csőnek, ha jól számoltam 27 lába van! Azon is változtattam, hogy ne teljesen körbe "lóbáljon", mert nekem így jobban tetszik.
Derűs estét kívánok!
(#) MikulaSan válasza manolo hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Defain!!
Következő: »»   1390 / 1675
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem