Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ,
Már megvannak, de csak most derült ki, hogy egy motor nem tudja mozgatni az asztalt, ilyesmi módon lesz összeállítva, ezért lenne jó csak két easy driver
Nem szorul az az asztal valahol? Nekem 1db Nema17-es motor könnyedén viszi az asztalt, igaz lézeres gépen. 0,3 Nm körül tud a motor adatlap szerint.
Szerintem nyugodtan kösd rá. Nem lehet bajuk. Bár az easy drivert nem ismerem, nem tudom van-e hővédelem benne. Hűtés mindenesetre valószínűleg fog kelleni. A motorok tápfeszültsége mennyi? Egész lépésen van vagy mikron?
Sziasztok!
Mach3-al saját épításű CNC-t hajtok. Mind a három tengelyen egyforma méretű csúszás van. Tehát ha nyák készítésénél többször körbe megyek a vezetősávokon, akkor már nem ugyan ott megy, ahol kellene. Illetve a Z tengely is csúszik felfelé, tehát egy idő után már nem ér hozzá a panelhoz. Ez mechanika probléma lehet, program beállítás, vagy esetleg a meghajtók problémája? TB6600 a léptetőmotor meghajtó, párhuzamos porton keresztül...
Lépésvesztésre utal.....
Ennek oka lehet -túl nagy forgácsolási ellenállás (panelmarásnál nem jellemző) -túl nagy beállított gyorsulás (a leggyakoribb) -nagy sebességnél optoelemek gyengesége -finom mikrolépéses üzemmódnál túl kicsi teljesítmény De tisztázni kellene: indítás után máshol fut le a program, vagy program közben torzul el a minta? Kísérletképpen a gyorsmeneteknél a gyorsulást vedd le a mostani 60%-ára! Az mindenképpen meglepő, hogy a Z lefelé veszít lépést.... merüléskor az előtolás a normál előtolás 1/3-1/2-énél ne legyen több. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Ezeket már próbáltam. Program futás közben torzul a minta. Külföldi fórumokon olvasgattam, és találtam egy olyat hogy a kernel sebességet vegyem lejjebb. Egyelőre az első teszt jónak tűnik, most egy nagyobb nyákkal próbálom meg. VAlaki írta azt is hogy neki a step pulse polaritását kellett megváltoztatni.
Szia. Én irtam a step polaritás változtatását. Nekem az oldotta meg az elcsúszás problémát.
Hehát ha áll a gép a léptető motorokat kézzel nem tudom elforgatni, előtte simán tudtam.
Nekem sajnos nem oldja meg
Se a kernel speed. Mostmár eljutottam oda, hogy írtam egy G code-ot, hogy mindíg addig menjen lefelé, amíg a probe hozzá nem ér a nyákhoz(az autolevelerből ollóztam össze a kódot), és folyamatosan egyre többet kell lemennie a Z tengelynek. kb 0.0025mm-el csúszik minden egyes 10mm emelés után. Próbáltam lassabbra venni, más micro steppet beállítani, raktam 6400mikrot közvetlen a meghajtó betáplálásához, de nem javul. Ötletem sincs már. Még egy másik számítógépel lehet kipróbálom.
Próbáld lefuttatni ugyanazt a programot, úgy, hogy felfelé nem gyorsmenettel megy, hanem ugyanazzal a munkaelőtolással, amivel az érintő dolgozik!
Hátha csak a gyors mozgásoknál bakizik. Mennyi ez 1 mikrolépésre adódó számított elmozdulás? gyanítom nagyobb mint 2,5 mikron.... Mert ha a hiba ennél kisebb, akkor esetleg mechanika csúszási hiba lehet... A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
De nem csak a gyorsnál, pont ez a baj. Hiába lassítom le a probe tool-al is lelassítom 25mm/percre és akkor is hibázik. 1600 mikrolépés 1mm.
Nem túlságosan is finom ez a hajtás?
Ha 160 mikrolépés lenne 1 mm, akkor is 6,25 mikron mozgás van 1 jelre, ami gyanítom még mindig töredéke lenne a mechanika hibáinak. Milyen emelkedésű golyósorsó, és áttételezés van? A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
2mm menetemelkedésű menetes szár van direktbe hajtva.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Egy menetes szárhoz még a 10 mikronos lépés is túlzásnak tűnik....
A vezérlő frekvencia így szükségtelenül magas, az átviteli problémák hatványozottan jelentkeznek, amiket kimérni házilag igen nagy kihívás! Minimálisan egy valós kétcsatornás szkóppal kellene összehasonlítani a jelalakokat és az együttfutást az egységek be és kimenetein.
Ezt lehet kipróbálom. Most még annyit csináltam, 400 mikrolépésre levettem. Stablian 2 lépést veszít minden váltásnál. Tehát mindíg 0.0050mm-el kell lejjebb mennie. Akkor is ha 50mm/sec a max sebesség, és akkor is, ha 300mm, lassú gyorsulással. Illetve az sem számít, ha több utat kell felfelé megtennie, kipróbáltam 1 mm-es emelkedéssel, és 10mm-essel is.
És ezt csak az egyik irányban teszi...
Ha valóban mindig két inkrement a hiba, akkor valamiért nem megy át minden jel a számítógéptől hajtásig, vagy a a hajtás bemenetén vész el. Feléledési késleltetés? Nincs valahol egy nagyobbacska kondi valamelyik bemeneten ami esetleg eltorzítja az első két step jelet? Ez lehet az első és az utolsó, vagy az első kettő, de Az utolsó(k) nem valószínű mert a hajtás nem tudhatja, hogy mikor van vége a mozgásnak. Úgy tűnik nem úszod meg a szkópot..... nagyon rövid mozgásokkal behatárolható mikor keletkezik a hiba, utána lehet okot keresni. Nincs véletlenül a hibázó bemeneten mérhető offset? A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2016
Másik lehetőség, hogy a PC vezérlő kimenet hibás, és az első egy két három step-tüske túl keskeny.....
Én kibogoznám ezt a felfutó/lefutó él problémát, és úgy beállítani ahogy várja. Lehet érdemes hosszabbra venni a DIR impulzust, mert lehet az első lépést rossz irányba teszi, ezért téved mindig kettőt.
Most folytattam, megtaláltam a hibát, a Step Low Active-ot kellett bepipálni a Port& Pins menüben, ez volt a fő ok, a konstans hibát ez szüntette meg. A kissebb random tévesztésekhez a mikrolépést 1/8-adra állítottam, a step és dir pulse-t 5uS-re raktam. A hiba így teljesen teljesen megszűnt! Köszönöm mindenkinek a segítséget, hasznos volt!
Szia. Örülök neki, hogy megoldódott a hibád.
Már a legelején irtam, hogy nekem ez oldotta meg.
Sajnos nem teljesen. Már megörültem neki, de csak a Z tengelyen oldotta meg. Ugyan úgy beállítottam a másik két tengelyre is, de azok továbbra is elmásznak
A Z viszont tényleg jó, kimarattam vele egy panelt, és végig szépen tartotta a magasságot.
A csatolás a portról optóval van megcsinálva?
Ami fontos, hogy elég gyorsak-e...
Igen, ebayról rendelt kínai van(kép). Odáig jutottam, hogy felvettem maxra a step-pulse-t, 15uS-re. A hiba sokkal kisebb lett, de még mindíg nem az igazi. Holnap lehet kipróbálom egy másik PC-vel, hogy PC hiba-e, esetleg a gagyi kínai cuccok okozzák.
Ezen csak a bemenetek optósak, a kimeneteken valamilyen más IC van, gondolom tranzisztormező vagy ilyesmi.
Igen, csak a bemenetre szerelnek optocsatolókat, hogy a PC kimenetét megvédjk: galvanikusan ne kössük össze az egész más feszültségtartományban üzemelő hajtással. Ezek bár alkalmasak lehetnek a feladatra, előfordul, hogy nem elég gyorsak, a felfutás nem elég meredek, a rövid impulzusokat kihegyezik... erre a célra a legjobbak közül kell választani.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Ha leolvashatók az optocsatolok típus jelzése?
Akkor meg találod az adatlapját. És megállapítható, hogy elég gyorsak ehhez a feladathoz? Idézet: „Igen, csak a bemenetre szerelnek optocsatolókat, hogy a PC kimenetét megvédjk” Mármint a PC bemenetét védik, nem?
Ezeknek az optocsatolóknak semmi közük nincs a vezérlési feladathoz. Az LPT porton 4 bemenet van csak, általában végállás kapcsolóknak meg ilyeneknek használjuk, semmit sem számít, hogy mennyire gyors.
Akkor dobd el az egész olcsó vackot!
Mert Be/Ki meneteken egyaránt kellenek az optok! (És Szoktak is lenni!) Különben zárlat esetén rákerülhet a párhuzamos portra a léptecsek tápfeszültsége és hazavágja a PC-det! Itt kezdődik az elfogadható alsó kategoria: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Üdv!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek Mostly printed CNC-je? Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire pontos, és még pár apróságra! ![]() Előre is köszi!
Hát ezzel én nem feltétlen értek egyet. Egyrészt az illesztő IC-n se nagyon megy vissza a zárlat. Másrészt amit linkeltél sok mindenre nem jó, pont az optók miatt. Olyan iszonyat lassúak, hogy normális sebességre nem lehet rábeszélni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Se a kernel speed. Mostmár eljutottam oda, hogy írtam egy G code-ot, hogy mindíg addig menjen lefelé, amíg a probe hozzá nem ér a nyákhoz(az autolevelerből ollóztam össze a kódot), és folyamatosan egyre többet kell lemennie a Z tengelynek. kb 0.0025mm-el csúszik minden egyes 10mm emelés után. Próbáltam lassabbra venni, más micro steppet beállítani, raktam 6400mikrot közvetlen a meghajtó betáplálásához, de nem javul. Ötletem sincs már. Még egy másik számítógépel lehet kipróbálom.