Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   471 / 962
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Idézet:
„Képben vagyok már az EPH rendszereket illetően”

Idézet:
„a fali korongokat csatlakozási ponttal kellene árulják akkor több figyelmet kapna ez az egész.”
( Az biztos ! )
El tudom képzelni, hogy a kád csaptelep fali korongjából zöld-sárga vezetékek lógnának ki . És vajon hova lennének bekötve ?
Szerintem a szabvány szerinti szerelést elég rosszul értelmezed.
habazutty véleményével egyetértek.
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Tisztázzuk te mit értesz fali korong elnevezésen???
Bővebben: Link
Illetve a csatlakozási pont ritkán jelenti azt hogy vezetékek lógnának.
Hogy hova lenne bekötve? ...A helyére :/
a lefolyó EPH vezetéket hova kötöd? Na ugyanoda
De a legviccesebb nyilván az ha hülyének nézzük a másikat. Csak nem túl bölcs és érett. Bocs fáradt vagyok...
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Így van, pontosan ez a fali korong, akár sima, szerelt, vagy pressz változatban. Mindegyiken van furat, rá lehetne kötni . De nem ide célszerű, hanem a csőre bilinccsel . ( A helyére és ugyanoda, ezeket nem tudom értelmezni. )
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) gordonfreemN válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Igen én is csőre bilinccsel szereltem. A többi pedig lényegtelen csak egy ötlet volt amolyan poka-yoke...
Az ugyanoda az annyit tesz, hogy ahova a lefolyó EPH-t kötöd. Az EPH csomópontba/gyűjtőbe.
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Igen, így helyes .
(#) csabeszq hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
A zsugorcső mekkora vízvédelmet jelent egy 230V-os hálózatban?

Zsugorcsővel hosszabbított kábelt mondjuk tóba beraknátok, vagy ennyire azért nem lehet bízni benne?
(#) Bakman válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Csak a ragasztós meríthető vízbe, ásható el, a többibe beszivárog a víz.
(#) papo69 válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Műgyantás zsugorzsővel való toldás, és szigetelési ellenállás mérés után, talán...
Persze sak ha van FIrelé
(#) papo69 hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
Linkeljen már valaki lefolyócsőre rakható fém közdarabot EPH-hoz. Mert még csak halottam, róla, de látni nem látam még sehol.
(#) kameleon2 válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Van kifejezetten erre a célra gyártott, megfelelő folyákonnyá váló, rugalmas műgyantás zsugorcső. Sőt Raychem-ből létezik olyan ami még zippzáros is, azaz utólag is felteheted a kötés után mégis IP védetté teszi a kötést. Sokszor emiatt a kötések többet tudnak, mint maga a kábel. Általában nem is a víz jelenti a nagyobb problémát védelem szempontjából, hanem a föld. A szabványt lehet magyarázni, de nem kell félremagyarázni.Oka van annak, ha egy lefolyóhoz műanyag kötőelemeket kell használni.
(#) Joe_001 válasza csabeszq hozzászólására (») Aug 30, 2016 /
 
Üdv!
Tapasztalataim szerint 100%-ot. Olasz kapunyitó bekötését oldották meg előttem gyantás zsugorcsővel, időnként 50 cm víz van rajta. Szétbontáskor eredeti állapotot találtam, persze mozgatva a kábel nem volt. (A motorokat kellett levennem.) A tóban ez nem tudom menyire van így.
(#) draco31 hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
Hello!

Adott egy 2 és fél éves Hajdú HA-1100-as. Azóta folyamatosan be van dugva a 220-ba. 1 hónapja tűnt fel, hogy a fürdőkádban állva ha a csaphoz érünk, akkor csíp. Az erőssége olyasmi, mint egy új 9V-os elem nyalogatása, vagy kicsit erősebb, egyszóval nem kellemes. A villanyszerelővel sikerült kinyomozni, hogy a mosógép csinálja a fesztivált, vagyis ha be van dugva, akkor meg van a csípés, ha nincs bedugva, akkor nincs csípés. A falban a vezetékek jók. Azt mondta a szerelő, hogy lehet egy kondi fárad a gépben, vagy ilyesmi. Nem tervezem szétszedni még, de mitől csinálhatja ezt?
(#) Bakman válasza draco31 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
A rázásnak sok oka lehet. A szerelő milyen volt? Mosógép vagy villany? Tualjdonképpen mindegy is, mert alapvető dolgokkal nem volt tisztában. Addig álltok így a fürdőkádban, amíg valaki meg nem hal. Keress egy villanyszerelőt és csináltad meg legalább a fürdőszoba villamos hálózatát. Fi-relé, fixen bekötött bojler, földelés stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Idézet:
„A szerelő milyen volt? Mosógép vagy villany?”

Villany, basszus. Én mondtam hogy ne a mosógép topic-ban kereskedjen...
(#) elektroncso válasza draco31 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Feltételezem, hogy a mosógépben lévő zavarszűrő visszanyom egy kevés villanyt a földelésbe (ugyanúgy mint a PC-k tápja) és ha nincs rendes földeléshez csatlakoztatva, akkor csíphet a mosógép fém váza. Van olyan érzésem, hogy valahol meg van szakadva a földelő vezető és az EPH ponton keresztül visszajut a villany a csapba.
Ha nincs földelő szonda telepítve, és a fő földelő sín és a EPH pont plusz mosógép földelése között szakadás van, akkor állhat elő a hiba. De akkor is, ha a kád földelését rákötötték a mosógép konnektorának földelésére és az oda tartó PE drót megszakadt. De akár az is lehet, hogy a mosógép konnektorához érkező PE szakadt meg és az EPH hiánya miatt az áram a vízvezetéken keresztül jut a csaphoz és az esetleg leföldelt kád vezeti tovább, rajtad keresztül.
Ki kéne próbálni, ha a mosógép be van szúrva, de a vízhálózatról teljesen le van választva, akkor is jelentkezik-e a hiba. De ne úgy, hogy megfogod hogy csíp-e! Műszerrel kell mérni.
De mindenképp egy jó szakembernek szólj, hogy nézze meg, mert sokféle hiba lehet, és a leggyorsabban csak ott a helyszínen lehet kideríteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) draco31 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
A villanyos már több mint 30 éve van a szakmában, plusz közeli rokon, így nem veszi fél vállról a dolgot. Van a környéken egy másik villanyos, neki is szóltunk már, de nem érkezett meg 3 hét alatt.
Maga a mosógép nem csíp. Csak ha a mosógép be van dugva, és a kádban van valaki, és a csaphoz ér az illető. Illetve úgy is csíp, ha egy konnektor földelési érintkezőjéhez érek, és másik kézzel a vízcsaphoz, ezt a konyhában próbáltuk ki. Ha a mosógép ki van húzva, akkor megszűnik a csípés.
A bojler villanyos, külön vezetéken jön a villanyórától külön mérőórával biztosítékkal.
Azt is mondta, hogy a közelmúltban volt olyan, hogy a villanyoszlopnál volt gond a földeléssel néhány lakásban, faluról beszélek egyébként, kertes házak vannak csak. De ezekben az esetekben még a kerti csap is rázott, máshoz nem kellett hozzáérni. 4 éve volt kicserélve az összes oszlop és az utcán futó vezetékek.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Szerintem mindegy, mindkettőhöz egyformán értett .
Lehet, hogy a mintaképet megint fel kell tennem, mert ha úgy van megszerelve, ilyen hiba kizárt. ( De minden 3. oldalra ?)
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) gyuszo válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
N szakadás vagy a mosógép fűtőbetét környéki testzárlata is okozhatja.
(#) gyuszo válasza draco31 hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Érdemes 1-2 oldalt visszaolvasni, minden kérdésedre megtalálod a választ.
(#) GmS hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
Üdv!

Kérdésem lenne !
Konyhába beszereltem egy 100as csőventilátort , és azt szeretném megtudni , lehet használni hozzá fényerőszabályzós villanykapcsolót , és azzal szabályozni a fordulatot ?
(#) Bakman válasza GmS hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Nem, aszinkron motor van benne.
(#) elektroncso válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 3, 2016 / 1
 
Nálunk (Felvidék) a mellékletben van a hivatalos kialakítás. A feliratokat én kétnyelvűsítettem. A képek a helyi §21 alapú villanyszerelő vizsga tankönyvéből vannak, én ebből tanulok a két év múlva esedékes vizsgára (illetve iskolai gyakorlat, nyári munka alkalmával, persze rágom apám fülét is a kérdésekkel, meg ezt a témát is sokat olvasom (visszafelé is)). A §21 az alapszintű villanyszerelő vizsga, aki ezt letette az már egy másik ú.n. vezető villanyszerelő (§23) alatt az Ő utasításai alapján feszültségmentes állapotban végezhet munkát. A §22 önálló villanyszerelő. A §23 pedig vezethet más §21 illetve §22 szerinti villanyszerelőket. A §24 pedig a revíziós, Ő sem a §22 sem §23 munkáját nem végezheti.
Ezt csak így érdekességképpen említettem meg.
(#) GmS válasza Bakman hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Köszönöm !
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Na ez az, amiről én lemondtam. Ez kifejezetten az áramelosztó hálózatok területe. Pedig akár energetikus is lehettem volna.
Egy darabig, mint karbantartó villanyszerelő, tengettem az életemet (~22 év), aztán átnyergeltem számítógépműszerész (>szervizvezető), >rendszergazda, >informatikus mérnök területre.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Édesapám eredeti végzettsége energetikus. De vezető villanyszerelőként dolgozik egy helyi magánvállalkozónál. Speciális vizsgái is vannak például dolgozhat bányahálózatokon, kórházakban, műtőben, robbanásveszélyes környezetben (pl. Pozsonyban a Slovnaft olajfinomító főelosztójában ők javították nem is olyan régen a sínezést. De voltak már a Mohi atomerőműben is dolgozni. Most meg a helyi kórház új műtőjét készíti. Én az Ő keze alatt ilyen szépségeket szereltem a nyáron, mint a mellékelt kép. Az egyik képen egy (ha jól emlékszem 220kVar-os kompenzációs szekrény van, a másik kép jobb alsó sarkában lévő "csillagkapu" egy nagyon érdekes eszköz egy 1000A-es AVK, 300mA szivárgó áramnál a bal oldali 1000A-es DEON-t kapcsolja le (de ugyan ezt egy másik szekrényben megépítettük 1600A-es változatban is).
(#) elektroncso válasza draco31 hozzászólására (») Szept 3, 2016 / 1
 
Idézet:
„több mint 30 éve van a szakmában, plusz közeli rokon”

Nagyapám 50 évet húzott le a szakmában, és nézd, ez alatt az 50 év alatt a saját házában mit alkotott.
Figyelem megrázó képek következnek! A képek megtekintése csak saját felelősségre!
És ez nem az összes alkotása, csak néhány "csemege".
A képen lévő részeket azóta már a lehető legjobban rendbe tettem (már amennyire ez az Al illetve Cu drótos vegyes hálózat megengedi), vagy például a srótolós (terménydaráló) képen lévő szépség teljesen lekötésre került.
Édesapám amikor az építkezésen a házunkban szerelte a villanyt nagyapámat nem engedte még az építkezés közelébe sem! Pedig a falazást, betonozást, a vízhálózat szerelését együtt csinálták.

Ez a hiba amit leírtál 100%, hogy az elektromos hálózatotok hibája. Ha a mosógépetekből szivárog az áram a földelés felé, akkor egy szabványos hálózat levezeti, hogy ne alakulhasson ki veszélyes mértékű potenciálemelkedés a megérinthető részeken és az ÁVK-nak le kell hogy kapcsoljon ilyen esetben! Szigorú felülvizsgálat, ha még meg akarod írni nekünk a megoldást!
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) kameleon2 válasza draco31 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Csak akkor csíphet , ha potenciálkülönbség van a kád és a csap között, ami nem lehet. Ugyanis mindkettőnek EPH-n azaz Egyen Potenciál Hálózaton kellene lennie. A csípést pedig te ne vedd félvállról, mert halálos lehet. Ha a mosógép felől jön, az a következőt jelenti: Meghibásodott a mosógép és a védővezető hálózat - egyszerre, vagy egymást követően. Ugyanis a mosógép hibája önmagában TILOS, hogy ilyet eredményezzen. Azonnal javítani kell. Megtalálni a hibát és megoldani. Semmit nem számít itt a jóindulat és a rokonság. A hozzáértés annál inkább.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2016
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
De legalább nem egy áramkörre került minden.
(#) Gafly válasza GmS hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Ahogyan mondta Bakman mester is: Nem
Ugyanakor van boltja is (a fene sem érti miért ).
(#) Peet19 hozzászólása Szept 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy családi házban adott 3F 1N. Védővezetőt úgy alakítok ki hogy a FI relé előtt a PEN vezetőt szétválasztom, N a PE sínre és a fírelébe. A FI reléből kimenő N vezetőt pedig a NULL sínre. Ez így rendben is van, van egy nullázott védővezetős TN-C hálózatom. A kérdésem az, hogy ha szeretnék egy EPH-t kialakítani, akkor azt a PEN vezető szétválasztásánál (N a PE sínre és a fírelébe) földelhetem? Gyakorlatilag egy földszondára gondolok. A földszondát összekötném a PE sínnel ahová a betáp NULL vezetője is be van kötve, és onnan vinném az EPH csomópontig egy 6-os MKH-val. Ezt így lehet? Vagy nincs is rá szükség ha már egyszer nulláztam a rendszert?

Ha így megcsinálnám akkor gondolom a betáp NULL vezetőjét le is akaszthatnám a PE-ről. Jol gondolom?
Előre is köszi a segítséget!
Következő: »»   471 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem