Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Riasztószerelés tapasztalatok, ötletek (kizárólag haladóknak)
Lapozás: OK   51 / 85
(#) jesszusom hozzászólása Szept 7, 2016 /

Sziasztok!

Van egy Paradox sp4000 kp. A PGM kimenetére lennék kíváncsi, egy GSM modullal szeretném összehozni. A programozás része elvileg megvan, viszont sehol nem találok leírást arról, konkrétan mit csinál ez a PGM kimenet.

A GSM modul akkor ad hívást, ha a bemeneten a kontaktot megszakítom, gyanítom a PGM nem így működik.

Szóval a PGM, hogy működik, mekkora feszültséggel?
(#) levaitamas válasza jesszusom hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Com pontot kapcsol adott eseményre.
(#) jesszusom válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Bocs, de ezen nem sokat értek a com közös pont nem? A PGM-et tudom programozni.

Igen, AUX negatívot kapcsol. Próbáld ki egy LED+ellenállás, vagy megdiódázott relével. Akkor fogod látni hogy a kívánt eseményre reagál-e.

OKé.

A GSM modulnak két bekötési pontja van.
A központon a PGM az egy pont. Hogy kössem össze a központot a modullal?

Milyen a GSM modul? Ha jól gondolom látatlanban akkor van neki IN és COM pontja általában. (Lehet Ring és TIP, de az inkább távfelügyelet.) Ha ez rövidzárra vagy szakadásra indul akkor sima kisáramú relé. A relé tekercse pedig a PGM és AUX pozitív.

mobilarm2, úgy nézem ha rövidre zárás után elveszem az érintkezőt, az indítja be. Tehát amikor szakad! mobilarm2

Addig megvan, hogy com-com, pgm-in1.

Eseménykor a PGM-COm 0 potenciál kell legyen.

Ezt paradox sp4000-nél hogy állítom? PDF-ben nem találom

Ugyan úgy programozod mint pl az sp5500-át. A 4000 valamiért nem került be a leírásba.

Na jó de az hol van, hogy ne feszültséget adjon a PGM, hanem elvegye azt?

PGM állapot néven találod meg. V2.4-es programozói füzetben 23. oldal közepe.
A V4.7-es füzetben pedig a 27. oldal teteje.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016

Ez aztán korrekt válasz Köszi!
(#) jesszusom válasza jesszusom hozzászólására (») Szept 7, 2016 /

Oké, leírom, hogyan programoznám, kérlek segíts!

[enter] kód
[220]
[4] (esemény, riasztás)
[1] késleltetés (követő)

Idáig tudom. Amit írtál tök jó, tényleg köszi, de milyen opció alá kell pötyögni?

220, aktiválási eseménynek zóna riasztásban (36),alcsoportként gondom minden zónát szeretnél, tehát 99. Ismét 99 ha mindkét partícióra szeretnéd értelmezni.
261-ben beállítod az időalapot, az állapotot (erről volt szó korábban) és az aktiválási módot folyamatosra. Gyárilag minden PGM idő 5 másodperc/perc, időalaptól függően, de gyárilag ez másodpercre van állítva. Annyi idő alatt illene reagálni a GSM modulnak.
Vagy egyszerűbben bell követést állítasz be. A legegyszerűbb pedig, ha relézed a bell kimenetet.
A PGM alkalmazása szép megoldás, de ha mást is szeretnél eseményhez rendelni, akkor kár ilyenre elhasználni a PGM-et.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) jesszusom válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Másra tuti nem kell a PGM. Köszi!
(#) jesszusom válasza jesszusom hozzászólására (») Szept 8, 2016 /

Ez a 36 zóna riasztás nem tudom mi, de riasztás követést állítottam be (4) 261 szekcióban minden ki van kapcsolva, néztem a táblázatot, szerintem jó volt úgy, ahogy van. És működik!

Köszönöm mégegyszer, frankón műkodik
(#) levaitamas válasza jesszusom hozzászólására (») Szept 9, 2016 /

A 36 az esemény típusa. Az a lényeg hogy sikerült megoldani a problémádat.
(#) Szabika2 hozzászólása Szept 16, 2016 /

Tiszteletem mindenkinek!

Egy kérdéssel, kéréssel fordulok hozzátok.
A házamat szeretném riasztó berendezéssel felszerelni. Már több éve akartam csak soha nem volt rá lehetőségem. Elvileg hívnék szakembert akár közületek is, de ez sajnos nem megvalósítható. Külföldön élek és nyaraláskor mikor hazamegyünk a családhoz a ház négy hétig védtelen. Idén nyáron megvásároltam a szükséges dolgokat a riasztóhoz. Általatok bizonyára ismert nagykereskedésben (Trioda) egy segítőkész fiatalember segítségével ahogy ő csinálná. Persze alaprajz alapján.
Most csinálom a védőcsövezést és a kábelek behúzását.
Szeretném kérdezni hogy tudtok és akartok segíteni a bekötésben és majd a programozásban?
A villanyszereléshez értek persze tudom ez közel sem az, de az alap az meg van. Forrasztani is tudok. Keresgéltem bekötësi rajzokat máshol és itt is találtam párat, de kellene a megerősítés.

Előre is köszönöm,
Szabolcs
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Szept 24, 2016 /

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy valaki foglalkozott-e már a Paradox központokhoz kapható 307USB-os kábel helyettesítésével? Sajnos a kábel ár-érték aránya nekem nem megfelelő, ezért azon gondolkodtam, hogy lehetne helyettesíteni valamivel. Én jobban preferálom az FTDI chipes átalakítókat. Erre valakinek van valami kész kipróbált megoldása? SP központot szeretnék összekötni vele!

Előre is köszönöm!
(#) Net_Boy_debr válasza Szabika2 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Milyen rendszert vásároltál? Az eszközöket listaszerűen leírnád? Központ, érzékelő, kezelő, sziréna, stb. Csak akkor tudunk segíteni, ha ezeket leírod!
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) Syn7h37ic válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Én mostanában Bluetooth modullal programozom, mert így nincs vezeték sem.
De akármelyik USB-TTL UART kábellel programozható, és azok egy-két dolláron vannak az EBay-en.
Például ez jó
Egyébként a gyári paradox kábel is FTDI chipes.
FTDI UART kábel De ez jóval drágább, és semmivel sem jobb, mint a PL2303 Úgy is a kommunikáció 9600BPs Az első gyártott kábelem is PL2303 chip-re épült, kb 4 éve, a mai napig működik, pár dollárért best buy.
Az adatkábelen pedig 3 ér van használva, a GND az Rx és a Tx.
A központ panelen a csatlakozó kiosztás, ha jól rémlik, Rx Tx GND +12V. De könnyen kimérhető. A 12V véletlen se kerüljön az adatkábelre, mert azonnal tönkremegy. (A gyári adatkábel szintúgy)
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) Szabika2 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Az eszközök:
Paradox SP6000 kozpont
K32 LED+ kezelo
K32 LCD+ kezelo
Trafo TU-45VA 230/16,5V
Akku 12V 7,0Ah kozponthoz
Akku 12V 4,0Ah szirenahoz
GMAX GSM kommunikator+USB programozo
Paradox IP150 modul
PS-128A kulteri szirena
KPS-112PT belteri szirena 2db
Paradox 525DM digitalis radar-infra mozgaserzekelo 4db
Paradox NV5 digitalis kisallat vedett PIR maga ala lato 2db
Paradox MC21SB nyitaserzekelo 10db
Paradox 307USB interfesz

Üdv,
Szabi
(#) Net_Boy_debr válasza Szabika2 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Az igen. Te aztán bevásároltál. Rád sózta az eladó ezeket az eszközöket, vagy te állítottad össze?
Kezdjük az elején. Az első lépés mindig a kábelezés és az azokhoz tartozó tervezések. A MABISZ minden olyan helyiséget - amely rendelkezik nyílászáróval (ablak) - el kell látni érzékelőkkel (mozgásérzékelő/esetleg nyitásérzékelő). Ezeknek a helyeit ki kell jelölni. A nyitásérzékelő egyértelmű, de a mozgásérzékelő az más tészta. Nagy sok szerelő a saját tapasztalataira építve helyezi el ezeket. Tudni kell ezen eszközök működését, érzékelési távolságát, stb. Nagyon gyakran után is kell állítani őket, potméteres szabályozással be kell állítani az érzékenységüket.
Na tehát első a kábelezés. Itt érdemes 6x0,22-es riasztó kábelt alkalmazni és minden érzékelőt külön kábellel elvinni a központig.

Az SP6000-es központ alapból 8 zónás/2 partíciós, de zónabővítővel 32 zónáig bővíthető. Nagyon sokan elfelejtik, hogy ATZ-vel is bővíteni lehet ezeket a központokat, szerintem a te esetedben is ezt kell majd alkalmazni, mivel látom nem vettél zónabővítőt, de sok az érzékelőd.

Nem tudom hol tart a folyamat, de ha a kábelezés még nincs kész, vagy nem kezdted el, az alábbi kábeleket kell behúznod a központba:
- érzékelők kábelei (6x0,22 mm2), minden érzékelőtő 1-1 db (ha ATZ-t akarsz használni, érdemes a központban összekötni a kábeleket és nem érzékelőből érzékelőbe vinni azt, nem érdemes ezzel spórolni)
- kültéri sziréna kábele (szintén 6x0,22 mm2)
- beltéri sziréna kábelei (6x0,22 mm2)
- 230V-os 3x1,5 mm2 MBCu vagy 3x0,75 mm2 MBCu kábel behúzása a tápellátásához
- kezelők kábelei (úgy látom 2 db van, ezt a központ busz rendszerére kell kötni, mind a kettőt párhuzamosan), melyre én UTP-t szoktam használni, főleg ha messze van a központtól. De természetesen itt is lehet riasztó kábelt használni
- UTP kábel, mely az IP150-es modulhoz szükséges. Ezt érdemes a ház központi router-éhez elvinni.

A kisállatvédett PIR-rel kapcsolatosan csak annyit szeretnék mondani, hogy csak bizonyos esetekben használható. A tapasztalatom az, hogy csak nagyon "nyugis" állatok esetén használható. Többször kellett már cserélnem, más megoldást keresnem, mert az állat leugrott a szekrényről vagy a komódról a díványra, ágyra és egyből nyitott a zóna, természetesen riasztott. Mivel neked IP150-es modulod lesz, ezért távolról ezt tudod hatástalanítani (habár az én személyes véleményem az, az IP150-ről, hogy aki ilyet illeszt a központjára, az nem normális ember. Mivel e központod kint "lóg" egész nap a neten, ez szerintem nem normális. A NASA-t is törték már fel tizenévesek), de a te dolgod.

A központ programozása már más tészta. Erre én azt ajánlom, hogy hívj ki egy telepítőt aki felprogramozza, mert egy ilyen nagy rendszer esetén már az nem gyerekjáték. Itt elsősorban most a rendszertesztre gondolok.
(#) Szabika2 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Szia,

Igen a kábelezési munkák már folyamatban vannak.
Csillagpontosan minden eszköztől a központig 6x0,22-es vezeték megy.
Az NV5 PIR csak azért lett mert maga alá is lát. Állat nincs a házban és ha rajtam múlik akkor nem is lesz.
A 230V itt nálunk 2,5 mm2 a szadvány.
IP150-ről már én is olvastam hogy nem a legésszerűbb megoldás, de én azért választottam mert nyaralás alatt is kordában tudom tartani.
ATZ zónaduplázás az tervben volt.
(#) djjones hozzászólása Szept 25, 2016 /

Üdv. Egy kis segítségre lenne szükségem. Ma felraktam egy sp 6000 központot, lcd kezelővel, és egy signal 128A hangjelzővel. Már raktam fel egy párat, eddig nem volt gond velük. A hangjelzőnél a 6 vezetékes bekötést alkalmaztam, negatív indítással. A riasztó is, és külső egység is tökéletesen működik, de mégis a kezelő egy hibakódot ír ki. 3-as hibakód, sziréna hiány. Nem tudom, hogy miért. Esetleg van-e valakinek ötlete, hogy miért.
De az is lehet, hogy a hiba már nem áll fent, csak akkor meg hogy tudom törölni, vagy ha megszűnt a hiba oka, akkor automatán törlődik.
Előre is köszi.
(#) Johnycorp válasza djjones hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Szia!

Amennyiben minden bekötés jó és egyébként riasztás esetén szól a sziréna:
Rakj egy 1kiloohmos ellenállást a BELL+ és BELL- pontok közé. Ugyanis a központ egy kis feszültség ráadásával figyeli, hogy nyugalmi állapotban folyik-e ott áram. Amennyiben van beltéri sziréna, akkor ez megoldott általában (kivéve néhány modell esetében).

Amennyiben a hiba már nem áll fent, akkor törölhető is.
(#) levaitamas válasza djjones hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Ha javasolhatom, negatív indítás esetén a sziréna Start és a táp pozitív pontjaira tedd az ellenállást. Amennyiben a központ BELL+ és BELL- kapcsaira kötöd, a sziréna leválási hibát nem fogod látni.
(#) levaitamas válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Kifejtenéd, hogy a lógó központtal mit tudnak kezdeni?
(#) djjones hozzászólása Szept 26, 2016 /

Igen... Azt az ellenállást felejtettem el... Köszönöm szépen. Üdv.
(#) Syn7h37ic válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Az UTP-t gyorsan felejtsd el a Paradox buszvonalához!
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
Következő: »»   51 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem