Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   850 / 1216
(#) mrobi válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Az Atys-Co Kft-nél dolgozom.
Mekkora teljesítményre van szükséged? Szerintem jobban jársz, ha egy 12V-os tápot veszel és stabkockával állítasz elő 5V-ot. Nem tudom mennyire stabilak ezek a kapcsolóüzemű tápok. Megpróbálok holnap egy ilyenre egy szkópot rátenni és megnézem mit produkál.
(#) Kovabe válasza mrobi hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Megközelítőleg 2A de alap álapotban max 300mA. Nem szeretnék stabozni meg fesz.szabályzózni. Ha van készen akkor az nekem tökéletes, ha terhelésnél esik 1-2 tized voltot az még nem probléma.
(#) razor1995 hozzászólása Szept 15, 2016 /

Sziasztok!
Egy 16F887-re próbálnám rávarázsolni az AN1310 bootloadert, de nem mondhatnám hogy nagyon működne (konkrétan nem működik). Nem tudna valaki kisegíteni egy működő hex fájllal ami a belső oszcillátort (8Mhz) használja? A programot beleírom, de a pc-s program nem találja a bootloadert. FTDI FT232R Uart-tal próbálnám összehozni (ha írok egy programot ami soros porton kommunikál a géppel az jól működik) szerintem a bootloaderhez is jó lesz. Igaz?
(#) mrobi válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

7805-ből van TO-3-as tokozású. Ha jól emlékszem 3 amperig bírja.
De holnap megpróbálom megnézni ezt a tápot.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Ejnye, bejnye Nem követted végig a Sega projektemet.
Ez egy flash kártya amelyekre az éppen aktuális demó programokat töltöm fel tesztelés céljából.
De régebbi Sega MD játékokat is rá lehet tölteni és játszani lehet vele..
Itt több infó és kép a már kész 8Mbit-es verzióról, illetve már van pár teszt a most készülő 64/128Mbit-es verzióról is.
Bővebben: Link
(#) f2f2 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 15, 2016 / 1

A 300005 nél figyelj oda alsó 4 bit blokkokra bontva
300009 2 felső bitje Boot és eeprom
Amit be akarsz kapcsolni nullázd le
PDF 356 oldaltól

TABLE 24-1: CONFIGURATION BITS AND DEVICE IDs

Szóval ezeket kukkold (én is e chippel tesztelgetek)

Global Byte CONFIG5_300008 = 0' ------ CODE PROTECT BLOCK 0-3
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 0)' CP0
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 1)' CP1
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 2)' CP2
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 3)' CP3
Global Byte CONFIG5_300009 = 0' ------ CODE PROTECT BLOCK
CONFIG5_300009 |= (&X1 << 6)' CPB Boot
CONFIG5_300009 |= (&X1 << 7)' CPD EEPROM
Global Byte CONFIG6_30000A = 0' ------ Write protection Block 0-3
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 0)' WRT0
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 1)' WRT1
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 2)' WRT2
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 3)' WRT3
Global Byte CONFIG6_30000B = 0
CONFIG6_30000B |= (&X1 << 5)' WRTC Conf
CONFIG6_30000B |= (&X1 << 6)' WRTB Boot
CONFIG6_30000B |= (&X1 << 7)' WRTD EEPROM
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Hát igen, szánom-bánom bűnömet, de idő közben nekem is nyakamba zuhant valami, és elterelte a figyelmemet
(#) gyoran válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Szia
Ahogy HA1DRP mondja később, alapesetben az MCLR-t igen, mert különben állandóan resetel alapesetben.

Ha jól értem Te nyomógombot szeretnél használni.
Erre pl jó az RB0, belső felhúzó ellenállást lehet bekapcsolni, tehát csak egy nyomógomb kell a föld felé. Ez a láb önálló élvezérelt interruptot is tud generálni.
Ha több kell, RB4-RB7 is tud interruptot generálni és van belső felhúzója is, de az RB5 kivételével ezek másra is használhatók.
Az interruptnál nyilván vigyázni kell a prellezésre, különben "sok pici" interruptot kapsz egy gombnyomásra.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016
(#) nagym6 válasza f2f2 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Az alábbiak vannak nullázva azok közül amiket írtál, és valami nem passzol. Közvetlenül programozás után nem olvasható ki, de Pickit2 kikapcs, utána bekapcsolva, és kiolvassa az elvileg nem olvashatót.
Holnap átnézem mégegyszer, hátha valamit elnéztem.
Köszi.

Global Byte CONFIG5_300008 = 0' ------ CODE PROTECT BLOCK 0-3
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 0)' CP0
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 1)' CP1
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 2)' CP2
CONFIG5_300008 |= (&X1 << 3)' CP3

Global Byte CONFIG6_30000A = 0' ------ Write protection Block 0-3
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 0)' WRT0
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 1)' WRT1
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 2)' WRT2
CONFIG6_30000A |= (&X1 << 3)' WRT3

Global Byte CONFIG6_30000B = 0
CONFIG6_30000B |= (&X1 << 5)' WRTC Conf
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

f2f2
Pali79

Megvan a hiba, minden jó volt, csak én "Verify"-vel ellenőriztem a kódvédelmet, akkor kiolvas, és összehasonlít, ezért hittem, hogy nincs kódvédelem.
De a "Read" utasítással már nincs olvasás, tehát jó a dolog.
Másik pic-ekkel kódvédelemnél a "Verify" sem tudott olvasni, nem gondoltam, hogy 18F46K22-nél ez másképpen van.
Köszönöm.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 16, 2016 /

Sziasztok
Még egy kérdésem lenne, mivel tudnám a legegyszerűbben megvalósítani egy eszköz 0-10v-os szabályzását mikrokontrollerel? Valami kiegészítő IC vagy csak valami komparátor? A PWM nem használható
(#) kissi válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 16, 2016 / 1

A Verify is csak a programozáskor lehet jó ( utána kapcsolja be a kódvédelmet! ), később, ha ellenőriznéd a tartalmat, akkor hibát kell jeleznie !!!
(#) usane válasza cross51 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Ok, köszi. Akkor ez a PIC kuka.

Hp41C: Igen olvastam, és gondoltam abból tanultak valamit, mert valamelyik 32-es magjából van ez is ha jól emlékszem, de hát tévedtem. Nem tanultak belőle. Úgy látszik én is későn. Ne akarjak új családdal foglalkozni.
Szomorú.
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Sajnos ez egy másik mag teljesen más utasításokkal, utasítás kódokkal....
(#) pajti2 válasza usane hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Semmi baj az új családokkal, csak kell nekik 1-2 év. Vagy ahogy a dolgok mostanában mennek, 5 év
(#) gazspe hozzászólása Szept 16, 2016 /

Sziasztok!
Pár hete kezdtem el foglalkozni PIC-ekkel, előtte programoztam c-t és építettem analóg áramköröket, most a gyakorlásnak megírt programokat szeretném átültetni gyakorlati megvalósításba. Felszereléssel kapcsolatosan érdeklődnék, hogy mire van szükség? Nincsenek nagy tervek, 18-as család felett egyenlőre teljesen értelmetlen kísérleteznem, de leginkább 16-os és az alattiak érdekelnek (még az is bőven kimeríti a tanulásához szükséges igényemet és egy jó darabig a tudásomat). Van próbapanelem, hozzátartozóan analóg diszkrét alkatrészek tárháza, stab 5V táp. Pickit 2-ről olvastam, hogy érdemes beruházni kezdőként, de ez elég borsos árfekvés (nem mintha, az ICD2 sokkal jobb lenne). Klónokról van valakinek valami tapasztalata (itt a kínai barátaink által készített gyöngyszemekre gondolok). Ezentúl szükség van valamiféle felszerelésre?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) attika válasza gazspe hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Ha van kedved építeni akkor itt az oldalon fent van HP41C által publikált és ktamas66 által tervezett 2 oldalas nyák Pickit2,61-hez smd kivitelben.
Az szerintem több mint elég egy kezdőnek.
(#) usane válasza pajti2 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Ez elég baj a mai fejlődési szint mellett. Pedig az árát tekintve ez elég jó alternatíva lett volna a 8 bitesek helyett. A szomorú az, hogy az az 1-2 év sem segít sokat. Legtöbb hiba megmarad, inkább újabb családot fejlesztenek ami megintcsak 3 oldalnyi hibát fog tartalmazni.
Nem ismerem minden gyártó minden családjainak hibáit, de nem hiszem el, hogy ez mindenhol így megy. Na erről ennyit. MM kuka, vagy drágábban MX lesz vagy ahova kell ott marad a 8 bites.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Ok. A pull-up/down esetében én voltam a lüke. Pinek osztoztak oscillátorokon amit úgy emlékeztem kikapcsoltam, de nem.
Már csak az SCCP-be kellene életet lehelni hátha ott is benéztem valamit.
(#) nagym6 válasza kissi hozzászólására (») Szept 16, 2016 /

Belekeveredtem a dologba, már nem is tudom mit kevertem össze tegnap.
Ma pihenten: Ha van Read, az kiolvas de nullákat, ezt nem figyeltem. Ezután a Verify jó eredményt adott, mert az előtte kiolvasott nullákkal egyezett a Verify olvasása, az is nullákat hozott.
Érdekes, hogy tegnap a Read hibával leállt, ma nulla beolvasással végigmegy.
Lényeg, hogy működik rendben a kódvédelem, kiolvasás van, de nullákat ad.
Köszi.
(#) gyula66 hozzászólása Szept 17, 2016 /

Tudna valaki abban segíteni, hogy mennyire bonyolult megjeleníteni LCD kijelzőn PIC-el, mért két feszültség szint közé eső feszültséget értéket, százalékban kijelezve? Remélem érthetően tettem fel a kérdést. Az is kérdés lenne, hogy milyen PIC kell hozzá?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Bakman válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Egyszerű, de a feladat, ahogy leírtad, nem egyértelmű. Legyen 'A' és 'B' feszültség. A kettő között, felbontástól függően, lehet sok érték. Mihez képest mutasson százalékot? Olyan PIC kell hozzá, amiben van ADC modul. Ha érdekes a felbontása (8, 10, 12 bit), akkor aszerint kell választani.
(#) gyula66 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Az Excel fájlban látható értékeke kellene meg jeleníteni. 1x16-os LCD-n.
(#) Bakman válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Feszültségre számolva, ahol x a mért feszültség:

y=100-((x-1)*40)

8 bites ADC-vel rendelkező kontrollernél, 5V-os referencia feszültséget figyelembe véve, ahol x az ADC által adott adat (itt-ott némi kerekítést használva):

y=100-((x-51)*0.7874)

10 bites ADC, 5V referencia feszültség:

y=100-((x-204)*0.1955)
(#) gyula66 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Bocsáss meg nekem, de sajnos semmit nem értek abból amit írtál. A PIC programozáshoz egyáltalán nem értek.
(#) Lamprologus hozzászólása Szept 17, 2016 /

2x16-os LCD kijelző háttérvilágításánál sok kapcsolási rajzon látható, hogy nem a PIC lábáról közvetlenül hajtják hanem egy tranyón keresztül... Miért kell oda az a tranyó?
(#) mate_x válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Egyszerű a feladat. Például 10 bites ADC 0-tól 1023-ig vehet fel értékeket. Legcélszerűbb excelben mindegyik ilyen értékhez hozzárendelni a megfelelő százalékértéket(ha szükséges interpolációval). A kapott táblázat bevihető a PIC-be, ami alapján ki tudja írni a megfelelő százalékot az LCD-re. Ha szükséges egy kis hiszterézis is beállítható, hogy ne vibráljon a kijelzés. Bármelyik 16F-es PIC alkalmas a feladatra, amelyikben van ADC.
(#) attika válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

A Pic kimenetét védi, hogy ne azt terhelje.
Nem vagyok nagy guru a Pic-es dologban meg azt se tudom pontosan, hogy a kimenete mekkora áramot bír el de a tranzisztor az 100% a Pic védelmére van ott.
(#) mate_x válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Mert a háttérvilágítás áramfelvétele meghaladja az egy lábra megengedett maximális 25 mA-t.
(#) kameleon2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 17, 2016 /

Hogy ne a pic-et terheld árammal. Kevésbé melegszik és nem megy olyan hamar tönkre. ráadásul a tranzisztor nem csak a PIC tápfeszéig tud kapcsolni. speciális kijelzők is vannak 7V tápfesszel.
Következő: »»   850 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem